Skocz do zawartości
Mapryl

Powody Dla Których Patrzę Coraz Mniej Łaskawym Okiem Na Ps3

Rekomendowane odpowiedzi

Podatek od darowizny i tyle w temacie. Ten kraj na wszystkim trzyma swoje tłuste łapska. Czy kupujesz, sprzedajesz, rozdajesz, dostajesz to musisz od tego zapłacić podatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniało mi się, jak pracowałem w jednym z sklepów z grami (duża sieciówka). To, co czasami wyprawiali z zamawianiem towaru, to kuriozum. Wyglądało to tak, jakby ten co decyduje nie miał zielonego pojęcia o branży. Fajnych tytułów dostawaliśmy parę sztuk i schodziły w dniu premiery. Często jak wymyślili w końcu jakąś fajną promocję cenową, to okazywało się, że mamy tej gry właśnie parę sztuk. Zdarzało się nawet, że dawali promocję do czegoś, czego nie było na stanie. Innym razem dostaliśmy całą górę gry, która była zjechana w recenzjach i od jakiegoś czasu było wiadomo, że się nie sprzeda. Dodatkowo próbowali to sprzedawać po 249,99. Po roku mieliśmy nadal te same sztuki z premiery, nadal w tej cenie i już w prasie były informacje, że gierka pojawi się w platynie. Mogli obniżyć do np. 150zł i stracić niewiele, ale nie. Oni trzymali ostro 249,99 i kiedy gra weszła do platyny mieliśmy ją już 99,99. Była też sytuacja z inną grą, którą kupili jakieś chore ilości. Gra nie znana, droga, dla zapaleńców. Tony tego mieliśmy a sprzedawaliśmy chyba z 1 na 2 miesiące. Potem sklep sprzedawał ją z sporą stratą, dodawał gratis do sprzedawanych konsol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ta zachłanność ludzka sprawia że ceny gier z przed kilku lat stoją po 200zł...ja tego nie rozumiem...jak głupim i zaślepionym pieniędzmi trzeba być żeby nie chcieć zarobić na czymś troszkę mniej ale zarobić tylko w zamian trzymać ohydnie wysoką cenę i patrzeć jak się nie sprzedaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniało mi się, jak pracowałem w jednym z sklepów z grami (duża sieciówka). To, co czasami wyprawiali z zamawianiem towaru, to kuriozum. Wyglądało to tak, jakby ten co decyduje nie miał zielonego pojęcia o branży.

No,tak niestety jest.Tam się zapewne zamawia wszystkie tytuły które mają swoją premierę w równych ilościach.A tak być nie powinno.Wiem że jak chciałem na premiere kupić battlefielda 3 na ps3 w media expercie (u mnie w miescie mm,saturna i tym podobnych nie ma),to nigdy nie było.Co prawda nie byłem tam codziennie,ale co jakiś czas chodziłem i nigdy nie było.Potem pomyślałem ,,a dobra kupie za pare miesięcy taniej".I tak w styczniu bylem w Carefourze i cena bodaj 179,i w końcu nabyłem.Wreszcze i w

media expercie sie pojawił bf,ale cena 169 zł obecnie (za fife 12 też u mnie 169),więc przesada.Do czego zmierzam - na premiere mają za mało sztuk gier które na 100% się sprzedadzą (nowy cod,bf,fifa,gta itp.),a poźniej gdy dokupią kolejną partie już pare miesięcy po premierze,i utrzymują cene premierową,to wielkie zdziwienie,że nikt nie kupuje.No ale w sumie musza tam być zieloni w temacie gier,bo pewnie każdy z tutejszych forumowiczów,i w ogóle gracz,ciężko znosiłby widok jak niszczą nowego bfa,fife,coda,uncharted,assasina czy jakąkolwiek inna dobrą grę :biggrin:.A tak na siero to w każdym sklepie powinni być tacy ludzie którzy są obeznani w temacie gier,telewizorów,pralek i obojętnie co tam jeszcze,którzy za zadanie mieliby podpowiadanie ile danych sztuk zamówić w dniu premiery.

Empik też jest niezły,u mnie w mieście (pewnie 1 sztuka) PES'a 2012 leżała z 4 miesiące w jakże atrakcyjnej cenie 249,90 PLN.Nie wiem co potem z nią zrobili,może nawet zniszczyli.

A to o tym piekarzu który rozdawał biednym to jest jakaś porażka,nie słyszałem o tym przypadku ale gdybym ja miał władze w swoich dłoniach to bym kolesia odznaczył jakimś orderem za zasługi (wątpie że państwo daje jedzenie bezdomnym,a gdy ktoś to zrobił na własny rachunek,(przecież kuźwa te chleby należały do niego,pomagał potrzebującym)to go wydymali na kase i sam skończył jak ci,którym pomagał.Gdyby to jeszcze były normalne sumy,ale 200 tysięcy...Chore,ale prawdziwe...

Co do PSS to te ceny są śmieszne,gdyby uwzględnić to,że na premiere wersja pudełkowa kosztuje około 180 zł,a na pss 240,to jest żart.A przecież nośnik,pudełko,transport,a nawet jakby liczyć wszystko co do grosza to prąd które zużywają komputery do nagrania gry na nośnik xd,to wszystko kosztuje,więc teoretycznie na pss taka gra powinna kosztować do 140 zł,tyle że ceny na pss są pewnie liczone przez to,że ludzie kupują na 2 osoby (nawet gdy teraz cena od ea 250 zł to 125 na 2,więc jeszcze nie tak źle),bo innego wytłumaczenia nie widze.

Edytowane przez DeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna popularna praktyka - przebijanie cen. Na święta wielkanocne rok temu chciałęm kupić RDR w sklepie nie dla idiotów. Ktoś tak nieudolnie przylepił nową cenę żę było widać że wcześniej była inna. Nowa cena to z tego co pamiętam była 219 zł więc dałbym rękę że stara była niższa. Tym bardziej że tyle nie kosztują tam gry na premierę a RDR juz nówką nie było. Ostatecznie kupiłem z 5 metrów od MM w Empiku za 129.

Zwyczajnie podnoszą ceny przed świętami licząc że ludzie w świątecznym szale zakupów to łykną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zawsze się znajdzie za przeproszeniem jakiś idiota, który kupi w takim Empiku grę 2 razy drożej niż gdzie indziej. Osobiście jeszcze żadnej gry nie kupiłem w dużej sieciówce bo po prostu mnie na to nie stać. Za to trzeba przyznać że czasem mają fajne promocje na konsole i za to plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są powody dla których patrzę coraz mniej łaskawym okiem na hipermarkety,empiki itp itd...no ale jakby nie było jak jakiś wnuczek mówi babci że ta gra jest fajna itp itd to taka babcia idzie i kupuje ją na święta drożej...no bo przecież ona allegro nie umie obsługiwać,nie zna się w ogóle na tym i dlatego daje się naciągnąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, w tym kraju rządzą procedury...

przykład z niedawnej promocji CDproject: gry które mieli w starych cenach wysyłali (!) do dystrybutora, który im odsyłał z nową ceną. To jest chore bo starczyłoby zrobić korektę faktur...

Na +: zauważyłem, że w MediaMarkt zaczęli dostosowywać ceny do rynku a nie stale 189/199, coraz więcej tytułów ma normalne ceny, bliskie online sklepom/allegro; oczywiście niektóre tytuły nadal w idiotycznych cenach ale coraz mniej takich jest. W MM zdarzają się też dobre promocje od jakiegoś czasu: w czerwcu kupiłem za 89 uncgarted3, wtedy za tyle to była używka wszędzie, często bez passa...

Edytowane przez Singularity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi