Skocz do zawartości
sk316fx

Windows7 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Od ostatniego czasu przy każdym włączeniu komputera wyskakuję mi informacja, 'dysk wymaga sprawdzenia spójności danych'. Wyczytałem, że wpisanie do wiersza komendy chkdsk C: /f, a następnie kliknięcie odpowiedniej literki T/N powinien załatwić ten problem, otóż nic się nie dzieje, ani jak wezmę T, ani jak N. Znalazłem gdzieś jeszcze, że ktoś naprawił ten błąd po przez użycia narzędzi z folderu Konserwacja, ale nie opisał jak. Może ktoś z was wie, jak się z tym rozprawić?

P.S czy ten błąd to jakaś błahostka, czy może być początkiem czegoś istotnego?

z góry dzięki za odp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu komputer chce zeskanować ci dysk ;d ale czemu tego nie robi to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeskanuj sobie dysk programem do diagnostyki dysków, może pojawiły się bad sectory, jeżeli tak polecam rozejrzenie się za nowym dyskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ostatniego czasu przy każdym włączeniu komputera wyskakuję mi informacja, 'dysk wymaga sprawdzenia spójności danych'. Wyczytałem, że wpisanie do wiersza komendy chkdsk C: /f, a następnie kliknięcie odpowiedniej literki T/N powinien załatwić ten problem, otóż nic się nie dzieje, ani jak wezmę T, ani jak N. Znalazłem gdzieś jeszcze, że ktoś naprawił ten błąd po przez użycia narzędzi z folderu Konserwacja, ale nie opisał jak. Może ktoś z was wie, jak się z tym rozprawić?

P.S czy ten błąd to jakaś błahostka, czy może być początkiem czegoś istotnego?

z góry dzięki za odp. :)

Zwykle to "fochy" Windowsa...

Uruchom CMD w trybie Admina i wpisz "chkntfs c: /X"...

Poleceniem "chkntfs drive:", możesz sprawdzić jakie dyski chcą być sprawdzane przy kolejnym uruchomieniu systemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wpisuję powyższe komendy to przy 'chkntfs c: /C' - bo o ten dysk się pluje, to zero reakcji tzn. żadnej odpowiedzi, a jak komendę 'chkntfs drive:', to windows daje mi odp. 'nie jest prawidłowym oznaczeniem dysku'. Mam normalnie Admina, bo sprawdzałem w panelu sterowania, w tej zakładce o kontach.

Zaś wątpię, żeby dysk był uszkodzony, bo mam w sumie tego lapka może z 3 miechy, ale sprawdzę jutro jakimś programem, bo już dzisiaj za bardzo styrany jestem. :) W każdym bądź razie dzięki za chęci, poszperam jeszcze w necie może coś znajdę.

@kloose

a kojarzysz może jak naprawia się takie pierdoły po przez 'utworzenie naprawy dysku systemu', bo spotkałem się z takim czymś w internecie, że komuś się to udało, to jest w folderze Konserwacja na windzie7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Polecenie "chkntfs c: /C" uruchamia sprawdzanie dysku...

Wpisz to polecenie tak jak podałem: "chkntfs c: /X" (lub "chkntfs /X c:") - gdzie /X to parametr wyłączenia sprawdzania, a nie miejsce do wstawienia litery dysku :P

Nie korzystałem nigdy z takiej płyty - zwykle korzystam z cmd'ka uruchamianego podczas startu...

Edytowane przez kloose
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki! Śmiga jak ta lala :) Dobrze, że są jeszcze ludzie w tym kraju którzy pomagają :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi