kukmuken 10 Napisano 9 Czerwiec 2013 (edytowane) Witam , w tym roku zdawałem maturę. Z moich wyliczeń wynika ze z podstawowej matematyki powinienem mieć 95-100 % a z rozszerzonej 75-80 %. Pojawia się pytanie otóż o wybór miejsca studiowania, oczywiście chciałbym na studiach ubiegać się o tytuł inżyniera więc jakies uniwersytety odpadaja:) Narazie zastanawiam się nad Politechniką śląską w Gliwicach AEI na kierunek informatyka. Co o tym myślicie warto tam pójść? A może znacie inne uczelnie techniczne nie zbyt daleko od Gliwic które kształcą powiedzmy przyszłych twórców gier:)? Edytowane 9 Czerwiec 2013 przez kukmuken Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 9 Czerwiec 2013 zacznij od informatyki ale samo ukończenie studiów nie wystarczy. musisz na własną rękę równolegle poszerzać wiedzę i zagłębiać się w poszczególne języki i zagadnienia bo przez całe studia liźniesz wszystkiego po trochę a tak naprawdę nic konkretnie. no i skoro piszesz o matematyce to zakładam że interesuje Cie tworzenie gier od strony programistycznej. masz już jakiekolwiek doświadczenie? znasz jakieś języki programowania? tworzeniem gier zajmują się programiści którzy raczej dość poważnie zgłębili wiedzę i raczej mieli do tego zajawkę już wcześniej, studia informatyczne to była raczej naturalna kolej rzeczy i nie nauczyły ich za wiele do czego sami wcześniej nie doszli (oczywiście generalizuję). bo po samych studiach informatycznych, bez wkręcenia się w temat grubo ponad program, to możesz najwyżej być informatykiem w urzędzie miasta jak kilku ziomków z którymi studiowałem (którzy ukończyli te studia, a ja przedwcześnie sobie odpuściłem na rzecz faktycznej pracy, na czym wyszedłem lepiej niż 95% z nich ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DaaV 93 Napisano 9 Czerwiec 2013 ja za rok maturka i też się zastanawiam nad informą na politechnice śląskiej, ale chyba nie w programowaniu gier, ogólnie ciężko teraz jakoś wybrać kierunki które są tu u nas dostępna i które dają jakotaka dobrą szanse na przyszłość, trza się wkręcić w swój temat, mieć jakiś własny pomysłna życie no i jakoś brnąć w to. jak Twoim hobby czy pasjąjest informatyka i czujesz, żę dasz radę, to próbuj, poziom mają nie niski :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 9 Czerwiec 2013 Witam , w tym roku zdawałem maturę. Z moich wyliczeń wynika ze z podstawowej matematyki powinienem mieć 95-100 % a z rozszerzonej 75-80 %. Pojawia się pytanie otóż o wybór miejsca studiowania, oczywiście chciałbym na studiach ubiegać się o tytuł inżyniera więc jakies uniwersytety odpadaja:) Narazie zastanawiam się nad Politechniką śląską w Gliwicach AEI na kierunek informatyka. Co o tym myślicie warto tam pójść? A może znacie inne uczelnie techniczne nie zbyt daleko od Gliwic które kształcą powiedzmy przyszłych twórców gier:)? Bez informatyki będzie ciężko - najpierw skończ ten kierunek, a później zacznij coś robić w "tym" kierunku... W trakcie studiów, możesz spróbować załapać się na staże albo praktyki u któregoś z polskich Dev'ów i oczywiście kształcić się we własnym zakresie... http://www.gry-wideo.if.uj.edu.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kukmuken 10 Napisano 9 Czerwiec 2013 Powiem szczerze bez bicia, iż poprostu podobałaby mi się praca jako programista gier komputerowych, ale no samemu nie wglebialem sie wogole jeszcze w ten temat. Jestem po technikum (zawód: Logistyk) i mimo, że z egzaminem zawowdowym nie będę miał problemów to pluje se w twarz ze nie poszedłem na kierunek informatyka w szkole sredniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 9 Czerwiec 2013 To zacznij od studiów informatycznych... Poza tym, możesz też zainteresować się tworzeniem modów do gier - jest to mile widziane w CV i nauczysz się sporo dzięki temu.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwseba97 50 Napisano 9 Czerwiec 2013 (edytowane) Jak inni pisali studia itd. Ja radzę ci na początek także nauczyć się C++ bo na jego podstawie jest język LUA (Np. CryEngine 3 w nim korzysta się w lua) tylko, że lua jest trochę "syfiasta". Do nauki polecam tobie pobrać Unreal Engine 3 ( wpisz w google ''UDK'' i masz) silnik ten, wykorzystuje unrealscript, który według innych jest łatwieszy od lua. Edytowane 9 Czerwiec 2013 przez wwseba97 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach