Sushi 611 Napisano 2 Sierpień 2013 (edytowane) Od kilku dni jestem gorącym zwolennikiem car share'ingu, czyli wspólnych podróży. O co chodzi? Cala idea polega na tym, że będąc kierowcą wklepujemy trasę, którą będziemy w najbliższym czasie jechać i czekamy aż ktoś się do nas zgłosi jako pasażer. Korzyści są po obu stronach - taki pasażer zaoszczędzi sobie męki w pociągu, a kierowca przyoszczędzi kilka złotych na paliwie. Ceny przejazdów są ustalane z góry przez danego kierowcą, ale z tego co patrzyłem na interesujących mnie trasach, to wychodzi taniej niż bilet na pociąg 2. klasy. Przykładowo: Łódź - Gdynia 55zł, Władysławowo - Łódź 50zł, Łódź - Katowice 25zł. O dziwo ofert jest naprawdę sporo (pewnie też ze względu na okres wakacyjny) i można spokojnie sobie coś znaleźć. Wyszukiwarka działa bardzo sensownie, bo pokazuje także wyniki do pobliskich miejscowości i miejscowości na trasie danego przejazdu. Jeśli ktoś często podróżuje samochodem lub pociągiem, to warto się tym zainteresować - mi zaoszczędziło w sumie prawie 20 godzin w pociągu ;) Jeśli sami nie podróżujecie, to można dać znać rodzinie i znajomym - fajna inicjatywa i szkoda żeby padła. Sam korzystam z blablacar.pl - wydaje mi się, że jest najsensowniejszą opcją, bo na innych stronach wyszukiwało mi przejazdy np. sprzed 2 lat ;) Edytowane 2 Sierpień 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach