Skocz do zawartości
zxcvb

Nowa konsola - dla wymagających: Steam Box, Steam Machine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem pewien, że osoby które zetknęły się z programowaniem, linuxem, możliwością dużych zmian w systemie, wpływu na OS zainteresują się nową konkurencją na rynku,

co także może poprawić jakość oraz  ceny naszych czarnulek oraz rozrywki do niej.

parę linków:

http://www.gram.pl/tag/steam-box.shtml

http://www.ppe.pl/news-25840-steam_machine___zajrzyjmy_do_wnetrznosci__konsoli__valve.html (specyfikacja może ulec zmianie)

Dla mnie jako osoby lubiącej podłubać w kodzie, stworzyć coś samemu, popsuć, następnie naprawiać linuxa to jest to :)

Bardzo żałowałem czasów, w której zabrano możliwość korzystania z linuxa na PS3 (te krótkie dobre stare czasy, gry chodzące z dwóch platform ps2,ps3 oraz linux, gdzie jeszcze można było poczuć starą atmosfere -> open source, najważniejsi użytkownicy i rozwój a nie kasa,kasa,kasa).

Wiem, że na razie większość jest przeciwna i źle wróży urządzeniu, ale kierunek jest dorby, PC i konsola w jednym urządzeniu. Trzeba czekać... Ja osobiście wolę, żeby wyszło coś naprawdę stabilnego i świetnego oraz dostępne cenowo (z czym aktualnie walczą i o czym jest duża dyskusja). Dlaczego ? Nie tylko będziemy mieli większy wybór między konsolami, ale to też poprawi jakość obecnych konsol, w tym naszych czarnulek. Może to pozwoli na większą kontrolę konsol (np. dogranie multimedialnego centrum XBMC do PS3/4).  

Edytowane przez zxcvb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co słyszałem o tym całym steam boxie to że to po prostu zwykły pecet w mniejszej obudowie ze słabym systemem do gier który stara się być linuksem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC i konsola w jednym urządzeniu.

Podpinam pada do PC i mam to samo, bez wydawania fury kasy na podatek od nowości. Każdy może sobie sam złożyć takiego steam boxa i będzie to milion razy lepsze niż kupno tego bajeru

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steamboxa to ja juz mam - w7 + steam + pad = steambox :-)

Na pewno wyszło mnie to taniej, niż zakup dedykowanej maszynki, gdzie lwią część ceny stanowi opłata za sygnaturę ,,steam machine''

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro podpinacie pada pod PC i gracie to po co wam PS3/4 ? Teraz przecież tym bardziej bebechy PS4 są jak w PC'cie ? Konsola czy PC z padem - ten wątek był wiele razy poruszany i nie ma nic wspólnego z oceną nowej "konsoli" steama. Swoimi opiniami twierdzicie, że nie powinniście mieć konsol, tylko PC'ty.

Chyba w złym kierunku dyskusja idzie, bo można wyciągnąć konkluzję, że PS3/4 to także błąd i ludzie nie powinni ich kupować.

Testowałem PC w pokoju pad, bawienie się w odpalanie gier, Xpadder itd. stanowcze NIEEE,  wolę PS3. 

A jakby tak była Playstation Steam załóżmy, taka sama konsola jak Playstation ale ze Steamem (czyli cenami znacznie niższymi, większym wyborem gier).

I jakby ta Playstation Steam miała system na którym możemy zrobić wszystko, zmienić dowolnie menu, programować w c++ lub Javie, Zagrać w Starcrafta. Zaraz, zaraz znowu zbliżamy się do PC.

I to jest właśnie to, nie powinno być rozgraniczeń pomiędzy konsolą a PC. Jedno urządzenie do którego podłączamy Monitor w innym pokoju i służy nam jak PC, a jak chcemy to pad w rękę i gramy przed dużym TV. Może Steam nie wyjdzie bo to jednak pierwszy taki eksperyment, ale ja bardzo chciałbym mieć możliwość jednego urządzenia które połączy wieczny spór ludzi grających na PC oraz na konsoli.

Tym bardziej patrząc na to co SONY oraz MICROSOFT robi z cenami gier, chcę aby konkurencja ze znacznie niższymi cenami stworzyła maszynę, która będzie znacznie lepsza/uniwersalna.

Nie rozumiem Waszych odpowiedzi:

Konsola X - tak tak super, PC +pad to zupełnie coś innego.

Konsola Y - nie beznadzieja. po co nam to skoro możemy to zastąpić PC + pad do PC... Jakby słyszał opinie kiedy wychodziły pierwsze konsole.

@TraceGUitar jakbyś opisał PS4 :) " zwykły pecet w mniejszej obudowie ze słabym systemem do gier " Tak Sony ma beznadziejny system. Steam box Stara się być linuxem ? będzie to pewnie dystrybucja Linuxa jak dziesiątki innych, czyli mająca te samo jądro, czyli stabliniejszy system niż Windows, a na pewno lepszy linux niż te pseudo systemiki w pełni zamknięte Microsoftu i SONY.

@NFL Także opisałeś PS3/4 i odczucie osoby która pierwszy raz usłyszała o konsoli :) Czyli PS3/4 Xbox nie mają prawa w ogóle wybić się na rynku... Bajerem także można w pełni nazwać PS3/4. Ale przecież my chcemy własnie taki bajer.

@HarDy hmmmmm Sony - drukarka tanio ale kartridże już drogo. Steam - brak ceny oficjalnej, ale kartridze tanio.... (linux ma nawet darmowe kartridże) Ale co tam PS4 się opłaca na pewno. Jakby nikt nie zauważył, że cena jednej premierowej gry to 1/5 - 1/6 ceny sprzętu. Marketing zrobił swoje, jedna konsola z bebechami PC to konsola a druga to już nie bo można użyć w zastępstwie PC...

Uwielbiam swoją PS3, nie żałuję ani złotówki. Nie lubię natomiast polityki SONY, ograniczenia systemowe, rosnące ceny gier, brak ambitnych gier (symulatory itd.). Jeżeli dostanę konsolę zbliżoną do PS4 i bez polityki SONY będę zachwycony. Będę mógł nawet zaprezentować innym swoje autorskie gry bez płacenia firmie konsoli.

Osoby, które uwielbiają swoje PS4 także powinny trzymać kciuki za Steam Boxa, bo jeżeli wyjdzie dobra maszyna to SONY będzie musiała ustalić konkurencyjne ceny aby zatrzymać przy sobie graczy.

Testy urządzenia 25 października, Sprzedaż 2015 http://store.steampowered.com/livingroom/SteamMachines/

A tutaj dla zainteresowanych parę news'ów:

http://www.techradar.com/news/gaming/consoles/valve-steam-box-release-date-news-and-features-1127072

Jeżeli są zainteresowani to zajrzę na ten wątek częściej niż raz na pół roku i wrzucę jakieś info :)

Edytowane przez zxcvb
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi