Perez 30 Napisano 30 Grudzień 2014 PSX Extreme #209 Styczniowy numer dostępny od 31.12 (środa) Prenumerata - wysyłka 28.12 (niedziela) UWAGA! Numer styczniowy dostępny jest w wersji z jedną z powyższych okładek. Okazuje się, że miłość do gier wideo miałem zapisaną w rodzinnych genach. Gdy czytałem materiały do działu Retro, który debiutuje w aktualnym numerze, natchniony tekstem o początkach komputerów w Polsce, zacząłem grzebać w swoim drzewie genealogicznym. Odkryłem, że kilkanaście lat przed moimi narodzinami, moja przyszła matka chrzestna zarządzała w zielonogórskiej fabryce produkcją podzespołów dla wrocławskich zakładów Elwro. Tych samych, które dały Polakom komputer Odra i pierwszą grę – Marienbad. Ta sama chrzestna, która zaraziła mnie potem bakcylem zwanym ZX Spectrum, gdy miałem lat 8. To u niej po raz pierwszy zobaczyłem ten cud zachodniej techniki w roku 1980 i to ona dzięki swym zagranicznym kontaktom (co w tamtych czasach proste nie było) sprowadziła dla mnie ZX Spectrum 48kB za jedyne 200 marek niemieckich (za to poświęcenie będę z kolei dozgonnie wdzięczny mojej rodzicielce). Mój „gumiak” – bo miał gumową klawiaturę – był nawet stuningowany: posiadał srebrny przycisk reset na obudowie (normalny model resetowało się poprzez wyciągnięcie wtyczki zasilacza). Przycisk to zresztą przesada, bo był wielkości główki zapałki... Najwięcej Waszych próśb w niedawnej ankiecie odnośnie magazynu dotyczyło właśnie materiałów z przeszłości i historii branży. I oto jest – niniejszym ruszamy z działem Retro pod opieką Rogera, z którym co miesiąc zabierzecie się w nostalgiczną podróż w przeszłość. Kultowe gry, bohaterowie, sprzęty, twórcy, wydarzenia kulturalne, reklamy, wspominki branżowców i duża dawka cyfrowych historii z polską flagą w tle. To nie koniec zmian – czeka na Was więcej zapowiedzi i playtestów, postaramy się także, aby testy sprzętu pojawiały się regularnie. Co więcej? Trochę kosmetyki – zostawiam ją Wam do samodzielnego odkrycia na kolejnych stronach i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Merytorycznie jak zwykle też się dzieje. Nasza okładka to niejako przedsmak wycieczki po serii GTA od początku istnienia PSX Extreme. Nie przepuściliśmy żadnej odsłonie i jesteśmy z tego dumni. SoQ wybrał się do Londynu na 20. urodziny PlayStation – przywiózł dla Was wrażenia z nadchodzących gier i limitowaną, szarą PS4 do wygrania. Krakowianin Dżujo wziął pod lupę swoje rodzinne miasto i ocenił jego potencjał w temacie produkcji gier. A ponieważ moment jest właściwy, zamykamy rok dyskusją o pierwszych urodzinach nowych konsol i przedstawiamy potencjalne hity na 2015 r. Za miesiąc redakcyjne podsumowanie minionych 12 miesięcy, a tymczasem – Szczęśliwego Nowego Roku!. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU20. urodziny PlayStationGTA storyKraków czeka na hitKalejdoskop 2015 CO NOWEGOAssassin’s Creed: Victory Evolve Just Cause 3No Man’s Sky The Legend of Zelda Uncharted 4: A Thief’s EndPLAYTESTYBloodborneDying Light Tearaway Unfolded The Order: 1886 Until Dawn RECENZJEArcana Heart 3: LOVE MAX!!!!! Digimon All-Star Rumble Kingdom Hearts HD 2.5 Remix Lara Croft and the Temple of Osiris Persona 4 Arena Ultimax Super Smash Bros. for Wii U Śródziemie: Cień Mordoru The Crew WWE 2K15 NETWORKDestiny – The Dark BelowGame of Thrones – Ep. 1Geometry Wars 3: DimensionsNever Alone (Kisima Ingitchuna)Secret PonchosTales from the Borderlands – Ep. 1 POCKETHatsune Miku: Project DIVA F 2ndPersona QPokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire HARDKORDługodystansowcyZgrentgen – PS4 vs. Xbox One - 12 miesięcy późniejFIFA 15 vs. PES 2015KoncepciarzeGry rzeczywistości alternatywnejPoza ekranem – Jeden strzałKartoteka – Shinji MikamiUnplugged – Narodziny gierRETROTrzeba znaćPegasus zone – 168 in 1Kult plastiku – ASG Video JukeboxExtremalne historie – Konsola z PolskiKącik kulturalny – „Nieustraszony”Moje retro – Michał „Krooger” CichyPowrót do przeszłości – Microvision Historia gier wideo w Polsce (cz. 1)Martwa strefa – Ocean Software (cz. 1) FELIETONYZ dziennika gracza [Dżujo]Fabularna tawerna [Zax]Od gracza dla graczy [Mazzi]New Game Plus [Mielu]Z uKosa [Koso]Savepoint [Michał Walkiewicz]Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKICo nowego TestyOhayo NipponHyde ParkCo ja gram?!GraczpospolitaRegion FilmowyListy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA została wysłana w niedzielę, 28.12. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl. Zapowiedź nowego numeru również na PSSite.com. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darayavahus 792 Napisano 30 Grudzień 2014 Recenzja Śródziemia? Świetnie! Przeczytam i będę wiedział czy kupić na premierę 3 miesiace temu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perez 30 Napisano 31 Grudzień 2014 To akurat recenzja wersji na PS3/X360, która wyszła później od tej na PS4/XOne. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kakaroto 3892 Napisano 31 Grudzień 2014 Propo tematu numeru "krakow czeka na hit". Mozna bylo pominac studio teyon z ich rambo. Rambo the video game to dla mnie przyklad akurat jak nie nalezy robic gier i powod jedynie do wstydu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beardo0 236 Napisano 31 Grudzień 2014 Dla mnie spoko, że wspomnieli o Rambo. Nie pomyślałbym, że to z Krakowa :P . Chociaż po jakości można było się spodziewać :whistling: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach