Skocz do zawartości
ClassicGOD

Zasilacz awaryjny APC Back-UPS ES 700 (700VA\405W)

Rekomendowane odpowiedzi

Moje testowanie ograniczylo sie do 2 testow - pierwszy mial na celu sprawdzenie jak czas przelaczania i generowana 'kwadraowa' sinusoida wplyna na PS3 i TV. Procedura wygladala tak: wyciagam wtyczke z gniazdka obserwujac ekran. Jak mozna sie bylo spodziewac PS3 nic nie zauwazyla i dzialala jak gdyby nigdy nic. Drugi test natomiast byl w warunkach bojowych - burza spowodowala wahania napiecia w sieci co zaowocowalo dyskoteka swiatel jednak UPS bezblednie przelaczyl sie na zasilanie z baterii a moja sesja w MGS4 nie zostala zaklocona

Podsumowanie:

Zasilacz ten polecam kazdemu kto ma jakies 350pln i chce lepiej chronic swoja czarnulke - naprawde warto.

Planuje jeszcze zrobic w niedalekiej przyszlosci dluzszy test dzialania konsoli na podtrzymywaniu bateryjnym - planuje zmierzyc czas i sprawdzic jak na dzialanie konsoli wplywa przedluzone wystawienie na kwadrwatowa sinusoide.

PS. Przepraszam za bledy, literowki itp - pisze na szybko.

[uPDATE]

Okolo 4min minely zanim zasilacz zakomunikowal o niskim stanie baterii (1/3) - podtrzymywal w tym czasie LCDTV (50W), PS3 z wlaczonym MGS4, zasilacz od wylaczonego X360 (mimo tego zasilacz dalej pobiera prad) i PC (wylaczony ale tak jak w wypadku X360 cos tam ciagnie) - daje to okolo 6min lub wiecej jezei wylaczymy TV co daje nam dosc czasu zeby dokonczyc instalacje updatu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle!

Fajna rzecz ale... 350zł... Muszę się zastanowić :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  Allu napisał:
Nieźle!

Fajna rzecz ale... 350zł... Muszę się zastanowić :/

W tym przedziale cenowym lepszego UPS sie nie dostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostac to sie dostanie lepszy , ale bedzie mial gniazda z standardzie IEC320 zamiast zwyklych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  Michaelius napisał:
Dostac to sie dostanie lepszy , ale bedzie mial gniazda z standardzie IEC320 zamiast zwyklych.

Nie - w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego.

Dokladnie sprawdzilem oferte jaka przedstawiaja najpopularniejsze na rynku firmy - nic w tej cenie nie radzi sobie tak dobrze z przepieciami i nie daje takiej gwarancji na podlaczony sprzet. Owszem mozna dostac UPS z minimalnie wieksza moca ale ja preferuje lepsza ochrone przed przepieciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już lepiej se 2-3 gierki zamiast czegoś takiego kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bez sensu wydawać kasę na UPS'a. Konsolę można wyłączyć z kontaktu w trakcie update'u, a i tak jej się nic nie stanie. Sony zabezpieczyło konsolę przed taką ewentualnością. A co do dysku twardego to taniej już robić co jakiś czas obraz hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  perex napisał:
Trochę bez sensu wydawać kasę na UPS'a. Konsolę można wyłączyć z kontaktu w trakcie update'u, a i tak jej się nic nie stanie. Sony zabezpieczyło konsolę przed taką ewentualnością. A co do dysku twardego to taniej już robić co jakiś czas obraz hdd.

Jestes pewien? Masz ochote sprobowac? A gdyby konsola wylaczyla sie podczas zakanczania updatu czy hdd lub jego zawartosc ulegl by uszkodzeniu. Radze poczytac jaka jest jedna z najczestszych przyczyn awarii PS3. Nie zmienia to faktu ze jedni wola byc bezpieczni a inni igrac z losem.

Co do obrazu HDD - zawsze trzymam backup savow i calego hdd na drugim dysku w obudowie USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  ClassicGOD napisał:
Jestes pewien? Masz ochote sprobowac? A gdyby konsola wylaczyla sie podczas zakanczania updatu czy hdd lub jego zawartosc ulegl by uszkodzeniu. Radze poczytac jaka jest jedna z najczestszych przyczyn awarii PS3. Nie zmienia to faktu ze jedni wola byc bezpieczni a inni igrac z losem.

Co do obrazu HDD - zawsze trzymam backup savow i calego hdd na drugim dysku w obudowie USB.

No jak ktoś jest przewrażliwiony na punkcie swojej konsoli tak że boi się czy w tych 2 sekundach jak się kończy instalowanie update nie padnie prąd to niech śmiało wydaje 350zł. BRAWO!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  ps360ii napisał:
No jak ktoś jest przewrażliwiony na punkcie swojej konsoli tak że boi się czy w tych 2 sekundach jak się kończy instalowanie update nie padnie prąd to niech śmiało wydaje 350zł. BRAWO!

Ha - oj nie chodzi o przewrazliwienie a o doswiadczenie. Gdybys widzial tyle sprzetu ktory padl z powodu zrodla zasilania co ja to bys nie zalowal 350pln. Jedyne czego ja zaluje to to ze mialem tylko 350pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  ClassicGOD napisał:
Ha - oj nie chodzi o przewrazliwienie a o doswiadczenie. Gdybys widzial tyle sprzetu ktory padl z powodu zrodla zasilania co ja to bys nie zalowal 350pln. Jedyne czego ja zaluje to to ze mialem tylko 350pln.

Znaczy chodzi o brak źródła zasilania czy o jakieś przepięcie w sieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  ps360ii napisał:
Znaczy chodzi o brak źródła zasilania czy o jakieś przepięcie w sieci?
I jedno i drugie - utrata zasilania podczas zapisu pliku lub innej operacji czy przepiecie moga spowodowac niezle zamieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak warto zainwestować?

Kilkoro moich znajomych straciło kilka tysięcy zł. jakby zsumować wartość sprzętu jaki został zniszczony przez nagłe zerwanie dostawy prądu.

Z drugiej strony, 350zł to 1/4 ceny konsoli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  f4ty napisał:
Może jednak warto zainwestować?

Kilkoro moich znajomych straciło kilka tysięcy zł. jakby zsumować wartość sprzętu jaki został zniszczony przez nagłe zerwanie dostawy prądu.

Z drugiej strony, 350zł to 1/4 ceny konsoli...

No wiesz- u mnie za tym UPS'em stoi sprzet o wartosci jakis 5-6k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clasic

Popieram Cie,podasz mi link gdzie to kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  rucus1910 napisał:
Clasic

Popieram Cie,podasz mi link gdzie to kupie

Ceneo wskaze ci droge

http://www.ceneo.pl/1331201

NIe jest to rzecz leka - okolo 7kg wiec niektore sklepy moga sobie policzyc drozej wysylke.

BTW - dla osob ktore nie chca sie pakowac w UPS a chca miec dobra ochrone przed przepieciami polecam listwy od APC - jak mozna sie spodziewac sa drozsze niz kawalek plastiku i kabla z komputerowego (listwa 6 gniazd to jakies 80-90pln) ale APC daje tez do nich gwarancje na ochrone sprzetu a i ich jakosc wykonania odstaje od wyrobow za 30pln. Ja razem z UPS'em kupilem wlasnie taka listwe: http://www.apc.com/resource/include/techsp..._sku=PH6T3%2DFR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna rzecz. Jak będę miał nadmiar kasy, to kupuję bankowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto inwestować w UPS - ja używam takiego rozwiązania od dawna (komputer, monitor, TV), a gdy tylko zakupiłem konsolę również i ją podpiołem i nie boję się ani braku zasilania ani skoków napięć. Czy się opłaca? - moim zdaniem tak - konsolę zakupiłem w dniu premiery, gram bardzo dużo a do tej pory sprzęt działa bezawaryjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! To mój pierwszy post więc tym bardziej!

Mam dwa pytania odnośnie polecanego ups'a:

- jak wygląda sprawa z tą baterią podtrzymującą - jeśli jej żywotność to 3 lata (tylko), to jak wygląda kwestia jej wymiany? Z kąd wiadomo, że już pada. Jaki jest koszt wymiany (o ile jest możliwa)? Czy wymieniamy całość?

- jeśli urządzenia przełącza się na baterię przy skokach napięcia, to jak to rozpoznajemy? Czy często się to zdarza? Nie jest to "upierdliwe"?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź, bo temat ups'a nurtuje mnie od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi