Perez 30 Napisano 22 Kwiecień 2016 PSX Extreme #225 Majowy numer dostępny od środy (27.04) Prenumerata - wysyłka w niedzielę (24.04) Fenomen. To chyba najbardziej trafne określenie dla marki Uncharted. I jak najbardziej tłumaczy ono fakt, że w mojej szufladzie rośnie i kurzy się kupka wstydu i nowości, a ja siedzę i z wypiekami na twarzy gram w remastera Uncharted 2. Jak dla mnie najlepszy w serii do tej pory przykład unikalnego, przegenialnego kunsztu magików z Naughty Dog. Po lekturze materiału do aktualnego Tematu Numeru, nie mogłem oprzeć się pokusie i odpaliłem sequel. To właśnie on z całej sagi najbardziej wbił mi się w czaszkę na PS3. Gdyby gry mogły startować po Oscary, Uncharted 2 zgarnęłoby swego czasu pełną pulę. W ogóle cała ta seria to praktycznie czysta esencja wyciśnięta ze składowych, za które najbardziej kocham gry wideo. Idealnie zbalansowana mikstura elementów z gier akcji, przygodowych, platformowych. Tajemnicze miejscówki dookoła świata, eksploracja, zagadki, strzelaniny, epickie sceny z efektownymi ujęciami, dialogi pełne humoru i występów Mistrzów Ciętej Riposty. Po prostu skondensowany ładunek zajebistości. Nieprzypadkowo wśród moich zaledwie kilku platyn są te należące do epizodów Uncharted. Powtarzania tych przygód nigdy nie uznam za stratę czasu.Niestety, zbliża się Kres Złodzieja i finalna wyprawa Drake’a w Uncharted 4 – wcześniej jednak możecie zapoznać się z naszym playtestem z udziałem głównego designera w Naughty Dog, z którym spotkaliśmy się w Warszawie. Z jednej strony to ciekawe, czy faktycznie złota kura zostanie zarżnięta, czy może Sony za zgodą studia zdecyduje się powierzyć ją komuś innemu (czy tego chcieliby fani, to jeszcze inna i mało istotna kwestia). Jestem jednak w stanie zrozumieć, jeśli Naughty Dog chce po prostu zamknąć ten rozdział i rozwijać się w innych kierunkach. Jeśli ma to oznaczać więcej dojrzałych IP pokroju The Last of Us (bo sequel to pewniak), głosuję wszystkimi kończynami.Pewnie słyszeliście, że nowe sprzęty czają się już za rogiem. I nie mam na myśli nowej konsoli Nintendo. „Generacja 8 i 1/2” to niezła niespodzianka dla nas wszystkich – czy miła? Tu już zdania są podzielone, o czym przekonacie się na kolejnych stronach. Natomiast wbrew obiegowej opinii, na pewno nie zawsze miłe i przyjemne jest tworzenie gier. Praca w gamedevie ma swoje mroczne strony, o których mówi i pisze się bardzo rzadko. My piszemy – bo zawsze warto wiedzieć więcej. Zapraszam do lektury. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!TEMAT NUMERUUncharted 4: Kres Złodzieja – playtestNiezbadana fortuna Drake’aMroczna strona gamedevuCO NOWEGOGears of War 4Paper Mario: Color SplashSniper Elite 4Table Top Racing: World TourPLAYTESTYAssetto CorsaDoomOverwatchRECENZJEDark Souls IIIDay of the Tentacle RemasteredDiRT RallyEnter the GungeonFallout 4 – AutomatronJust Cause 3 – Sky FortressKiller Instinct: Season 3 Ultra EditionMario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 2016Minecraft: Story Mode – Episode 5: Order Up!Pokkén TournamentQuantum BreakRatchet & ClankResident Evil 6RépubliqueRise of the Tomb Raider – Przebudzenie Zimnej CiemnościSalt & SanctuaryShelteredStar Fox GuardStar Fox ZeroStar Wars Battlefront – Zewnętrzne RubieżeThe Walking Dead: Michonne – Episode 2: Give No ShelterTrackmania TurboYo-Kai WatchHARDKORKrótka historia masowego oszustwaNajtrudniejsze gryPobawmy się czasemZgrentgen – Generacja 8 i 1/2Ring - Bijatyki 8. generacjiKartoteka – Tim Sweeney Styliści branży – Remedy EntertainmentRETROTrzeba znaćMoje retro – Grzegorz „Butcher” Drabik Pegasus zone – Back to the Future Kult plastiku – Famicom ModemHistoria gier wideo w Polsce (cz. XVII)Comix Zone – Polak potrafi!Made in Poland – Street HassleGame Boy Advance – Nieznane hityFELIETONYZ dziennika gracza [Dżujo]Fabularna tawerna [Zax]Od gracza dla graczy [Mazzi]Savepoint [Michał Walkiewicz]Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus]New Game Plus [Mielu]Okiem maniaka [butcher]STAŁE RUBRYKICo nowegoOhayo NipponHyde ParkGraczpospolitaRegion FilmowyGłos LuduListyPROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 24.04. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach