Skocz do zawartości
meloonek

not for re-sale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie.

Na pudełku od gier widnieje napis not for re-sale(nie na odsprzedaż) (tak samo jak na książeczce każdej gry nie tylko wersji promo w miejscu gdzie jest spisana licencja)

Czy znaczy to że nie mogę odsprzedać gry na allegro ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

Mam pytanie.

Na pudełku od gier widnieje napis not for re-sale(nie na odsprzedaż) (tak samo jak na książeczce każdej gry nie tylko wersji promo w miejscu gdzie jest spisana licencja)

Czy znaczy to że nie mogę odsprzedać gry na allegro ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Nie, nie możesz. Jest to egzemplarz promocyjny (nie wiem, skąd go otrzymałeś, ale jeżeli za niego zapłaciłeś, znaczy że zostałeś oszukany). Przeważnie wersje tego typu dostają czasopisma/magazyny internetowe celem zrobienia recenzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co? Ja mam tak z Motorstormem, który był w packu z PS3 80 GB. Jak to możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
który był w packu z PS3 80 GB

Czyli to jest egzemplarz promocyjny.

PS w Polsce zapis taki nie ma mocy prawnej (a jest chyba na wszystkich grach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swego czasu FIFA08 na PS3 chodziła na allegro niemal w 100% jako egzemplarze promocyjne, bo masa osób dostawała ją do konsoli. Sprzedawali, ludzie kupowali i nie sądzę, aby ktokolwiek się do tego przeczepił. Gra jak gra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kuzyn kupil 40GB z ratchetem i fifa i na fife pisze wlasnie ze "wersja promocyjna" i ze nie na sprzedaz...czy jakos tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale to nie jest werjsa promo. Kupiłem w empiku. Na książeczce jest napisane małym drukiem NOT FOR re-sale. A to na bank wersja promo nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok cytuje to co jest napisane w książeczce.

"Zabrania się odsprzedaży i wynajmu produktu chyba że SCEE wyrazi na to zgode. Wszelkie prawa zastrzeżone"

I co Wy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko i na temat:

- jeżeli jest to biała płytka z czerwonymi napisami (w tym napis: NOT FOR RESALE) nie można takowej odsprzedać, chyba, że razem ze sprzętem który się zakupiło - jest to element zestawu i koniec. pogódźcie się z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ale to nie jest taka płytka z napisem not for re-sale. Zobacz Arab sobie w książeczce na Warunki Licencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takowe musiałbym posiadać. Niestety, żadnego zestawu promocyjnego nie kupiłem. Mam zwykłą starą 60GB PS3 Co do wersji promo, widocznie są 2 typy tych płytek, każdą z nich obejmuje inna licencja.

Polecam jak zwykle zdrowy rozsądek i czytanie tekstów napisanych drobnym maczkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziom ale ja nie mówie o zestawie startowym.

Kupiłem Burnouta w empiku nie z konsolą samą grę. Zobacz w swojej jakiejkolwiek grze kupionej w zwykłym sklepie książeczkę i tam zobacz warunki licencji. Jest napisane NOT FOR RE-SALE alebo zakaz odsprzedaży. I podkreślam to jest zwykła gra kupiona w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim MGSie 4 ( opakowanie ) jest napisane to samo ( not for resale ) gra bylo w zestawie z konsola, byla w pudelko konsoli nie to ze kupilem konsole i gratis dostalem gre z pulki.

Na Gta 4 kupionym na normalnie z pulki nie ma napisanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na każdej grze jest to napisane tylko że w innych miejscach doszedłe mdo zdania. Krak pokaż fotę tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chyba kazdej grze ktora posiadam jest napisane z tylu boxa (w tym morzu textu ktorego nikt nie czyta) "Resale and rental are prohibited unless expressly authorized" zapis ten, podobnie jak wszystkie zapisy o zakazie kopiowania (patrz nie tak dawna afera z filmami Warner Bros) nie ma mocy prawnej w Polsce. Nasza konstytucja po prostu mowi inaczej - mozemy kopiowac posiadane media na uzytek wlasny jak i mozemy robic co nam sie podoba z posiadanymi dobrami - w tym odsprzedac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na chyba kazdej grze ktora posiadam jest napisane z tylu boxa (w tym morzu textu ktorego nikt nie czyta) "Resale and rental are prohibited unless expressly authorized" zapis ten, podobnie jak wszystkie zapisy o zakazie kopiowania (patrz nie tak dawna afera z filmami Warner Bros) nie ma mocy prawnej w Polsce. Nasza konstytucja po prostu mowi inaczej - mozemy kopiowac posiadane media na uzytek wlasny jak i mozemy robic co nam sie podoba z posiadanymi dobrami - w tym odsprzedac.

ale super ! A skąd masz takie info ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze mozna

Taki napisik na MGS

[a href=http://imageshack.us" target="_blank]img3828lk2.jpg

img3828lk2.918e3b5a56.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie czemu tak jest? Bo Sony tylko traci na obrocie używanymi grami.

Nie wiem czy pamiętacie jaka była afera kiedy powiedzieli że na PS3 do każdej konsoli będzie można przypasać jeden egzemplarz danej gry (sprzedasz a potem Cię znowu na nią najdzie... To już sobie nie pograsz bo Twój egzemplarz jest gdzieś w Polsce). Na szczęście ktoś oprzytomniał. A może stwierdzili że taki napis nas powstrzyma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga rozwiewam wątpliwośći. Napisałem do prawnika na pewnym forum.

Oto Pytanie :

Witam serdecznie. To mój pierwszy post tutaj więc wybaczcie niedociągnięcia.

Przechodzę odrazu do sedna sprawy.

Ostatnio w empiku kupiłem grę na PS3 ( jestem zapalonym graczem od 18 lat - http://forumprawne.org/o,3,89876.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.