Skocz do zawartości
bany®

Platinum na pudełku gry - co oznacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio w Galerii Centrum kupiłem R.E.A.R 2: Project Origin za 49 zł :D a w Złotych Tarasach patrzę, a tam cena: 249 zł:rofl:

W ogóle zauważyłem ostatnio dziwną tendencję do stawiania na półkach powiedzmy MotorStorma w serii Platinium, a za nim (znaczy za pudełkiem z grą) ta sama gra w premierowym opakowaniu i w tej samej cenie (czyli 99 zł). Chociaż zdarzały się przypadki gdzie np. trzymam w ręku Red Faction: Guerrilla i na opakowaniu widnieje cena 99 zł, patrze trochę niżej na półkę i ta sama gra w cenie 199 zł. Czasem nie rozkminiam tego.

Fallout 3 natomiast rozwalił mnie na kawałki. Miałe chęć zagrać w to więc czym prędzej udaje się do stolicy, wchodzę do Saturna i widze cene "Fallout 3 - 219 zł" myśle sobie ^%&*$ i przeszukuje półki w poszukiwaniu czego innego. Co znalazłem? Fallout 3 Edycja Kolekcjonerska 149 zł:D Absurd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odwiedziłem olsztyński MM...miałem 170 zł to chciałem poszperać za czymś ciekawym. Najbardziej śmiechowe rzeczy:

HAWX + jakaś tam gra - 199 zł ; sam HAWX tylko w opakowaniu premierowym i tym zabezpieczeniu plastikowym przed kradzieżą - 199 zł :|

FIFA 10 - 120 zł ; FIFA 09 - 99 zł :|

NHL 10 - 99 zł ; NHL 09 - 99 zł

Szok po prostu....ale w sumie racja "nie dla idiotów" ;)

Za to opłacalne:

Bourne: The Conspirancy + film Krucjata Bourne'a [nie wiem tylko czy BD czy DVD] - 79 zł

Sacred 2: Fallen Angel - 69 zł [którego kupiłem :) ]

EyePet + PS Eye - 139 zł [sama kamera tyle kosztuje]

Marzyłem o Falloucie 3 za 69 zł, którego widziałem na stronie Empiku....myślałem, że w MM też znajde, niestety. Była tylko wersja GOTY za 199 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to platyny za minimum 99zł sprzedają.

Co tu dopiero mówić o edycjach premierowych...

Wszystko pewnie przez to , ze towar nie schodzi z półek. I tak dostali GT5P w dzień premiery za 149zł i tak zostało do dzisiaj , bo nikt nie kupił , a swoje zwrócić trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie co sądzicie o platynowych wersjach gier?Słyszałem że dużo osób nie chcą kupować platynowej wersji bo im się "pudełko nie podoba".Ja osobiście sądzę że dobrze że są takie serie ponieważ gry są tańsze a pudełko nie jest wcale złe.Sam ostatnio zakupiłem ostatnio parę "platynowych" gierek:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są paskudne . Zupełnie do kolekcji nie pasują . Jestem i tak zły , że to stare czerwone logo i pionowy pasek , zmienili na pasek poziomy i czarne logo . Większość gier mam z tym starym oraz 3 z nowym , średnio to wygląda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o gry, które chce zatrzymac to myślę jak Lukasz, natomiast jesli to dotyczy gier które chcę przejść i sprzedać nie mam nic przeciwko obniżce cen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platyna śmierdzi ;s

Masz ładnie gry na półeczce poukładane i tu nagle jakieś szare pudło... Nie wiem jak wy, ale ja muszę mieć każdą grę ze znaczkiem Pegi, tylko europejskie okładki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam zwisa i powiewa jakie mam pudełko mogę mieć nawet wersję promo jeżeli jest tańsza, gry i tak trzymam w szufladzie gdzie ich nie widać a większość i tak wymieniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To become a Platinum release it was required that a game have over 400,000 total worldwide sales after generally one year on the market (PAL region sales in particular; games that sell over 400,000 units in another region alone, such as Japan or the U.S., do not necessarily qualify for a Platinum title)

i tyle w tym temacie, bo rozmowa zeszła na inne tematy

Edytowane przez redlumek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Moje całe pytanie zostało właściwie zawarte w temacie: jaka jest różnica w wersji gry w wersji premierowej a w wersji platinium? Zakładam, że jakaś jest skoro wielu sprzedawców na allegro podkreśla swoje gry jako "nie z wersji platinium". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Moje całe pytanie zostało właściwie zawarte w temacie: jaka jest różnica w wersji gry w wersji premierowej a w wersji platinium? Zakładam, że jakaś jest skoro wielu sprzedawców na allegro podkreśla swoje gry jako "nie z wersji platinium". :)

witam

roznica jest dla koleckonerow ktorzy cenia sobie wyglad np pudelek i chca miec wszystkie premierowe a nie ,,siwe" wydania.

niczym sie zazwyczaj nie roznia

chociaz nowy assassin 2PL platyna ma +dodatki ktorych nie ma premierowa ale to jeden taki przypadek jaki znam

pozdrawiam

Edytowane przez urabura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje platynowe mają dograne wszystkie łatki i patche jakie wyszły do momentu wydania reedycji :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym w platinum wychodzą tylko "bestsellery" (czyli 90% gier na PS3 ;) )

Optymistyczne podejście ;] myślę że 90 % to przesada. Wydaje mi się, że max ok 30% wszystkich gier które wyszły na ps3 trafiło do platinum.. Będę miał chwilę czasu to poszperam w sieci i poszukam dokładniej, gdzieś to musi być do znalezienia.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdanie dobrze że są platynowe edycje mnie pudełko nie przeszkadza też fajnie wygląda a przynajmniej mniej się płaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platyna śmierdzi ;s

Masz ładnie gry na półeczce poukładane i tu nagle jakieś szare pudło... Nie wiem jak wy, ale ja muszę mieć każdą grę ze znaczkiem Pegi, tylko europejskie okładki.

Dokładnie , ja też na te Pegi poluje cały czas , trzeba na allegro uważać , bo ludzie różne obrazki wstawiają , albo nie wrzucają żadnych i później się dostaje badziewie z jakim kółkiem czerwonym albo literką na okładce . A ja taki jestem , że każdy szczegół mnie drażni i denerwuje . Raz kupiłem Burnout'a na allegro , ale się okazało , że nie ma ich na stanie w sklepie i musiałem czekać na dostawę , po czym okazało się , że dostali w platynie Burnout'y . Myślałem że ich... , no nie ważne co , natomiast tak jak mówię , jak mi się coś nie podoba , to byle drobiazg mnie denerwuje i miałem tak , że szedłem na przykład do sklepu i się denerwowałem , że w domu na półce mam Burnout'a w tej paskudnej platynie i w efekcie tego musiałem go sprzedać , mimo że gra świetna . Natomiast udało mi się później Ultimate Box dostać i jest ok . Także tylko Pegi i wersja premierowa , bo ja kurw*cy dostaje , jak mam grę w innym wydaniu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie , ja też na te Pegi poluje cały czas , trzeba na allegro uważać , bo ludzie różne obrazki wstawiają , albo nie wrzucają żadnych i później się dostaje badziewie z jakim kółkiem czerwonym albo literką na okładce . A ja taki jestem , że każdy szczegół mnie drażni i denerwuje . Raz kupiłem Burnout'a na allegro , ale się okazało , że nie ma ich na stanie w sklepie i musiałem czekać na dostawę , po czym okazało się , że dostali w platynie Burnout'y . Myślałem że ich... , no nie ważne co , natomiast tak jak mówię , jak mi się coś nie podoba , to byle drobiazg mnie denerwuje i miałem tak , że szedłem na przykład do sklepu i się denerwowałem , że w domu na półce mam Burnout'a w tej paskudnej platynie i w efekcie tego musiałem go sprzedać , mimo że gra świetna . Natomiast udało mi się później Ultimate Box dostać i jest ok . Także tylko Pegi i wersja premierowa , bo ja kurw*cy dostaje , jak mam grę w innym wydaniu .

No ale są ludzie co na opakowanie nie patrzą do instrukcji nie patrzą wsadzą w napęd i się cieszą grą  a jak  opkakownie ci przeszkadza to kup sobie nowe okładke z nete wydrukuj i po problemienie tańsze jest to rozwiązanie a jak bedziesz sprzedawać wsadzisz spowrotem do szarego

Edytowane przez misiek123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh... Gra to gra. Ja patrze na gre jak wygląda a nie na pudełko. Jak mama/ żona kupi ci masło w innym opakowaniu niż chciałeś to pójdziesz do sklepu po nowe masło ?? rolleyes.gif

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za odkop, ale właśnie wymieniam się na grę w "platynie" i zastanawiałem się cóż to takiego ta platyna, że traktowana jest jak pomiot diabła :) Przeczytałem wątek i mi się śmiać chce że z ludzi tacy "esteci" się porobili :) Idealne podsumowanie zrobił Blesik, cytat poniżej:

Jak mama/ żona kupi ci masło w innym opakowaniu niż chciałeś to pójdziesz do sklepu po nowe masło ?? rolleyes.gif

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w platynie jest szare pudełko wygląda jak kolekcjonerska z daleka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platyna czy inne pudełko jeden kij grunt ze plyta jest ;]

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem platyna oznacza ze cena gry została obniżona bo nie jest ona juz tak rozchwytywana jak wczesniej.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idea platyny według mnie jest jedna: promujemy starsze, bardzo dobre gry, które przy okazji są sprzedawane po ciut niższej cenie. Tak jak Extra Klasyka, Pomarańczowa Kolekcja czy jakieś inne edycje na pc.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja jak narazie mam 3 Platyny i 1 normalną, GTA IV, Killzone 3 (sorki za błąd chodzi o 2), Uncharted Drakes Fortune i jedną normalną Heavy Rain Move edition.

Mi sie też te platyny nie podobają ale co zrobisz.

Edytowane przez Pyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.