skoczybruzda 130 Napisano 9 Marzec 2012 Ja na to patrzę trochę inaczej. Lubie grać w niektóre gry ze względu na to że da się w nich robić rzeczy które są niemożliwe w prawdziwym świecie. Gry pokazują jak mocno rozwiniętą wyobraźnię ma człowiek ( np. Final Fantasy lub większość gier RPG ). Bo przecież żeby stworzyć grę nie wystarczy komputer i parę osób które stworzą grafikę itp. Musi być na to jakiś pomysł, idea. Trzeba użyć wyobraźni. A wyobraźnia rzadko idzie w parze z rzeczywistością. Oczywiście są gry które starają się odwzorować rzeczywistość ale myślę że nie o to tu chodzi. To samo dotyczy filmów. Często jak coś z kumplami oglądamy to co chwile słyszę " ta jasne pff z pewnością by tak zrobił" ale przecież to film. Jeśli chcą realizmu w filmach to niech oglądają filmy oparte na faktach. Oczywiście nawet w filmach na faktach można wyszukać trochę fantazji bo to się podoba i utrzymuje akcję w napięciu. Wracając tego realizmu gier. W jakimś stopniu gry są realistyczne. Wrzućmy na tapetę takie gry jak Battlefield, Call of Duty lub Medal of Honor Z jednej strony możemy zobaczyć jak to jest być żołnierzem i walczyć na froncie ale czy te gry duży związek z rzeczywistością? Moim zdaniem nie. A dlaczego? Ponieważ to wymyślone historie, fikcyjne konflikty które nigdy nie istniały. Owszem np. Medal of Honor opiera się na wojnie w Afganistanie i może ma coś wspólnego z rzeczywistością ale to przecież tylko gra. Do czego zmierzam. Tak jak już na początku wspomniałem gry są fikcją, bajką lub wspomnieniem dawnych lat np. The Saboteur. Takie gry na swój sposób pokazują nam jak było dawniej więc też mają coś wspólnego z rzeczywistością. W wielu grach nawet tych fikcyjnych można dostrzec bardzo dużo elementów rzeczywistych. W grach RPG które kojarzą się z zamkami, rycerzami zawsze znajdzie się też miejsce na potwory i magie. W tym momencie zderzają się ze sobą dwa światy. Rzeczywistość i fantazja co daje świetny efekt w postaci gier RPG. Oczywiście poglądy są różne a ta wypowiedź to jest tylko moja opinia. Aż miło poczytać tak długą aczkolwiek mądrą wypowiedź.Jak czytam teksty co nie których w tym temacie to ogarnia mnie lekkie przerażenie (czas chyba aby niektórzy grający wybrali się do lekarza po jakieś dobre piguły) bo potem słyszymy jak jakiś świr wystrzelał połowę szkoły bo mu się np. CoD pojeb%ł z rzeczywistością. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach