Skocz do zawartości
aerofan

Gry W Rozdzielczości 1080P - Pytanie I Rozważania...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem ps3.

Mam krótkie pytanie, które nowe gry są w rozdziałce 1080p ?

Ze starych na pewno NBA 08, Tekken 5DR, Virtua Tennis 3, GT5 Prologue, Wipeout HD...

Z nowych TEORETYCZNIE w Full HD jest Fight Night Round 4 - ale tam to 1080p jest jakieś oszukane, na 100 % rozdzielczość jest mniejsza, widać pikselozę na telewizorze.

Dziwi mnie, że producenci odchodzą od rozdzielczości 1080p na rzecz 720p, np. NBA live 09 i 10... Co ciekawe, pomimo zmiany rozdzielczości zmniejszyło się też fps (powinno być chyba odwrotnie) i nowe gry mają dość kiepską animację (FIFA 09 i 10, NBA 09 i 10)... Szlag mnie trafia jak odpalam PES 2009 czy 2010 na laptopie i chodzą te gry LEPIEJ niż na PS3 (PES chodzi mi na laptopie w rozdzielczości 1920x1200 w 60 fps !!).

Generalnie jestem nieco zawiedziony faktem, że producenci dają na konsolę chłam w 720p. A przecież da się, wystarczy popatrzeć na Tekkena 5 DR, jak to wszystko pięknie i płynnie chodzi w Full HD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jestem nieco zawiedziony faktem, że producenci dają na konsolę chłam w 720p.

Najpiękniejsze gry tej generacji są jednak w 720p. Uncharted2, Killzone2 i wiele innych i to jest chłam?

Co to kuźwa za różnica jaką rozdzielczość ma gra ludzie...? Jak gra będzie śliczna i w 480p to nie zagrasz? Dla mnie to jest jakieś niezrozumiałe myślenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisz ze producenci odchodza od 1080p bo nigdy tam nie doszli. A skoro nie doszli to nie mogli wrocic do 720 i nie mogl temu towarzyszyc spadek animacji. Po prostu programisci (a przynajmniej ich wiekszosc) uznala ze lepiej zrobic gre z 8 fajerwerkami ale crapowata animacja, a nizeli 5 fajerwerkow z ladna animacja co najmniej 30fps. Odejsciem od tej niestety popularnej ostatnio reguly jest CoD. Bylem sceptycznie nastawiony do tej produkcji, chyba z przekory bo wszyscy taki hype nakrecili. W MW1 zagralem moze ze 2 miesiace temu. I tak wg mnie powinny wygladac i dzialac gry na ps3. Jak dla mnie bardzo dobrze dobrany balans miedzy plynnoscia a jakoscia.

Nie wiem natomiast czemu tak uparcie szukasz gier w 1080p. Jakies badania na studia? Wiekszosc gier z PSS jest 1080p. Pixeljunki, Fat Princess itd. Jednak plytowych wydan jest jak na lekarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jestem nieco zawiedziony faktem, że producenci dają na konsolę chłam w 720p. A przecież da się, wystarczy popatrzeć na Tekkena 5 DR, jak to wszystko pięknie i płynnie chodzi w Full HD...

tekken 5 DR jest na ps3??? wsumie jestem krotko posiadaczem najlepszej konsoli na swiecie, i poprzednie lata nie bylem w temacie ale o tym nic nie slyszalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skate 2 jest z tego co kojarze w 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tekken 5 DR jest na ps3??? wsumie jestem krotko posiadaczem najlepszej konsoli na swiecie, i poprzednie lata nie bylem w temacie ale o tym nic nie slyszalem ;)

na pss jest, nie ma jego wersji plytowej

Edytowane przez kakaroto-songo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpiękniejsze gry tej generacji są jednak w 720p. Uncharted2, Killzone2 i wiele innych i to jest chłam?

Co to kuźwa za różnica jaką rozdzielczość ma gra ludzie...? Jak gra będzie śliczna i w 480p to nie zagrasz? Dla mnie to jest jakieś niezrozumiałe myślenie...

A już wyjaśniam - nie po to zmieniałem PS2 na PS3, żeby nie móc korzystać z uroku 1080p na 40 calowym TV. Jakoś swego czasu producenci potrafili robić tytuły w 1080p i jeszcze używali tego jako elementu marketingowego, a teraz robią krok w tył, bo gry są bardziej rozbudowane graficznie, a im się nie chce tyłka ruszać by zoptymalizować kod pod 1080p.

Masz rację, wg mnie pięknie wygląda Tekken 5 na 480p (i kilka innych), ale na 1080p wygląda cudownie.

Nie pisz ze producenci odchodza od 1080p bo nigdy tam nie doszli.

A przykłady, które podałem, to niby co ?

Gdybyście mogli (lub macie) możliwość odpalenia Pro Evolution Soccer 2010 w 1080p, a następnie w 720p (oczywiście wersja PC) na dużym telewizorze, to zobaczycie na czym polega różnica o któej mówię.

;)

Edytowane przez aerofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź głęboki wdech, wydech, usiądź i dołącz do rozczarowanych użytkowników ps3. Nie Ty jeden miałeś inne wyobrażenie o ps3 przesiadając się z poprzedniczek. Chcesz gry z 1080p to masz takie popierdółki z sklepiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź głęboki wdech, wydech, usiądź i dołącz do rozczarowanych użytkowników ps3. Nie Ty jeden miałeś inne wyobrażenie o ps3 przesiadając się z poprzedniczek. Chcesz gry z 1080p to masz takie popierdółki z sklepiku.

Nie jestem rozczarowany. PS3 kupiłem dla Fight Nighta 4 i nadchodzącego Gran Turismo. Resztę mam na PC.

Za 2 lata Sony ogłosi, że robienie gier w 1080p jest niemożliwe na PS3 i będzie trzeba kupować PS4. Oczywiście guzik prawda, ale ciemny lud to kupi i będzie trzeba kupować nowe konsole, żeby móc grać w najnowsze tytuły.

Edytowane przez aerofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie, nie ma to jak zniechęcić do zakupu tejże superhiperzajefajnej konsoli jaką jest PS3. Miałem Xboxa 360 i kurcze chce zmienić na coś lepszego, a jak czytam tutaj te wypowiedzi to zastanawiam się czy nie kupić po raz drugi X360. Czy ta różnica pomiędzy 720p a 1080p jest taka ogromna i czy będę narzekał na rozdzielczość 720p na moim 32" LCD firmy Samsung, że brzydka itd.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepianie sie, ja tam z grafiki jestem bardzo zadowolony, poza tym nie tylko to sie liczy w grach... tez sie balem rozczarowania i zalowania wydania kupy kasy, a jestem oczarowany nia coraz bardziej z dnia na dzien wiec WARTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie, nie ma to jak zniechęcić do zakupu tejże superhiperzajefajnej konsoli jaką jest PS3. Miałem Xboxa 360 i kurcze chce zmienić na coś lepszego, a jak czytam tutaj te wypowiedzi to zastanawiam się czy nie kupić po raz drugi X360. Czy ta różnica pomiędzy 720p a 1080p jest taka ogromna i czy będę narzekał na rozdzielczość 720p na moim 32" LCD firmy Samsung, że brzydka itd.?

Eksperci twierdzą, że powyżej 40 cali widać dopiero różnicę pomiędzy 720p a 1080p. Miej także świadomość, że na ps3 nie ma piratów.

Edytowane przez denver666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eksperci twierdzą, że powyżej 40 cali widać dopiero różnicę pomiędzy 720p a 1080p. Miej także świadomość, że na ps3 nie ma piratów.

Ja bym powiedzial dokladnie na odwrot - roznice miedzy 720p i 1080p widac jedynie na ekranach 32" i mniejszych - po prostu im wiekszy ekran tym dalej siedzi sie od TV i nie ma jak dostrzec tych wszystkich pikseli, natomiast przy wspomnianych 32" siedzi sie w miare blisko i roznica jest kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eksperci twierdzą, że powyżej 40 cali widać dopiero różnicę pomiędzy 720p a 1080p.

Jacy eksperci? Internetowi bajarze na forach, wymyślający pasztety w stylu Input Laga? Pokaż mi wiarygodne źródło tych rewelacji. Ja mam swoje oczy, widziałem gry odpalane natywnie w 1080p i 720p na maym i dużym telewizorze. I wiesz co? Różnicę widać zawsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu im wiekszy ekran tym dalej siedzi sie od TV i nie ma jak dostrzec tych wszystkich pikseli, natomiast przy wspomnianych 32" siedzi sie w miare blisko i roznica jest kolosalna.

O, to bardzo ciekawe jest :) Czyli przy 40 calach nie można siedzieć w odległości 2m ? Jest jakieś minimum ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to bardzo ciekawe jest :) Czyli przy 40 calach nie można siedzieć w odległości 2m ? Jest jakieś minimum ? :D

Minimum zdrowego rozsądku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacy eksperci? Internetowi bajarze na forach, wymyślający pasztety w stylu Input Laga? Pokaż mi wiarygodne źródło tych rewelacji. Ja mam swoje oczy, widziałem gry odpalane natywnie w 1080p i 720p na maym i dużym telewizorze. I wiesz co? Różnicę widać zawsze :)

Prawda, różnice widać zawsze, ślepy by nie zauważył półtorakrotnej zmiany rozdzielczości. A input lag istnieje i wystarczy poszukać różnych wiarygodnych źródeł. Kilka portali zajmujących się recenzjami TV ocenia już input lagi. A jak ktoś nie wierzy to niech sobie podłączy kineskopowy telewizor i lcd do komputera i na obu puści licznik z dokładnością do ms a następnie porobi zdjęcia.

Edytowane przez kornknot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że podaje się to co czytasz w fachowych forach/pismach. Mam także znajomego który przesiadł się z 40 ca 50 cali i twierdzi, że teraz faktycznie widać różnice przy filmach w 720p a 1080p. Każdy może mieć swoje opinie. Ja mam 40cali siedzę 2m i nie jestem w stanie ocenić filmu 720p i 1080p tak od razu. Ty oczywiście możesz mieć lepsze oczy tak i nie którzy mają słuch nietoperzy. Moje zdanie jest takie, że w życiu nie wydał bym tej dodatkowej kasy na full hd do 32 calowego tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że podaje się to co czytasz w fachowych forach/pismach. Mam także znajomego który przesiadł się z 40 ca 50 cali i twierdzi, że teraz faktycznie widać różnice przy filmach w 720p a 1080p. Każdy może mieć swoje opinie. Ja mam 40cali siedzę 2m i nie jestem w stanie ocenić filmu 720p i 1080p tak od razu. Ty oczywiście możesz mieć lepsze oczy tak i nie którzy mają słuch nietoperzy. Moje zdanie jest takie, że w życiu nie wydał bym tej dodatkowej kasy na full hd do 32 calowego tv.

Jeśli chodzi o mnie to dużo zależy od odległości od TV, jeśli będziesz siedział metr od 32 calowego TV i zmienisz rozdzielczość z 710p na 1080p to na pewno zauważysz różnicę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 40cali siedzę 2m i nie jestem w stanie ocenić filmu 720p i 1080p tak od razu.

Film filmem, gry grami. Filmy są często zblurowane i nie widać na pierwszy rzut oka tej różnicy.

Co innego gry, ja PS3 podłączam pod monitor 24" lub TV 40" i w obydwu przypadkach widzę różnicę na korzyść 1080p. Niektóre gry w 720p są faktycznie zrobione bardzo ładnie (m.in. widać dużą różnicę na korzyść NBA 10 w porównaniu do 09), ale w niektórych drażni mnie pikseloza i brak antyaliasingu (na PC możemy odpalić grę np. w 800x600, włączyć AAx4 i gra będzie wyglądałą lepiej, niż analogiczna na PS3 w 720p mimo, że rozdzielczość większa).

Edytowane przez aerofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka portali zajmujących się recenzjami TV ocenia już input lagi. A jak ktoś nie wierzy to niech sobie podłączy kineskopowy telewizor i lcd do komputera i na obu puści licznik z dokładnością do ms a następnie porobi zdjęcia.

To niech mi zmierzą input laga jak następuje między wejściem obrazu do gałki ocznej, przesyłu z niej impulsu do mózgu, przetworzeniu informacji i wysłaniu zakodowanego impulsu do naszej ręki. Taki proces trwa znacznie dłużej niż kilkadziesiąt milisekund w tv. Po prostu nie dajmy się zwariować.

I tu masz rację. Najważniejsze jest ludzkie oko. Zawsze to powtarzam, czy to przy okazji wybory telewizora, czy monitora, czy innych rzeczy zależnych od naszego wzroku. Najlepiej samemu ocenić i na tym się opierać, a nie na opinii innych ludzi, tym bardzie z internetu, gdzie nie wiesz nawet czy koleś, który ci radzi kupić akurat ten telewizor nie jest przypadkiem 12-letnim młodym szczawiem, próbującym nabić na szybko postów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech mi zmierzą input laga jak następuje między wejściem obrazu do gałki ocznej, przesyłu z niej impulsu do mózgu, przetworzeniu informacji i wysłaniu zakodowanego impulsu do naszej ręki. Taki proces trwa znacznie dłużej niż kilkadziesiąt milisekund w tv. Po prostu nie dajmy się zwariować.

Na pewno, jest większy bo chyba coś koło 0,2 s.

Co do IL, to istaniał on zawsze w lcd i plazmach tylko, że teraz producenci zaczęli w swoich telewizorach dawać pełno różnego rodzaju ulepszaczy obrazu i one powodują zauważalne opóźnienia. A w niektórzych nowych telewizorach wynosi on ponad 100 ms! Co daje ponad 0,1 sekunde - podczas gry może to przeszkadzać musisz przyznać. Ale dużo producentów daje możliwość wyłączenia ich, np taki phillips w normal mode mial 170 ms, prawie 0,2 sekundy - a w game mode od 20-10 ms czyli niezauważalna ilość.

Nie mniej jednak radzę kazdemu sprawdzić dany model przed kupnem bo są ludzie którym IL bardzo przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demo Ninja Gaiden Sigma jest w 1080p, a pełna wersja tylko w 720p. Pełna wersja takie zaskoczenie... cały obraz zrobił się zauważalnie bardziej rozmyty i nie tak ostry jak w wersji demonstracyjnej. Normalnie wyskoczyłem z fotela, znaczy z krzesła :turned: jak załączyłem pełną wersję zaraz po skończeniu sesji z demem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie wiecie jaka jest roznica miedzy 1080 a 720  a no tak zeby na duzym telewizorze jak 50 cali nie bylo widac tak duzej pikselozy. jezeli ktos ma 32 tak jak ty kolo to zupelnie nie rozumiem twego pytania. nie zauwazysz zadnej roznicy wiec przestan marudzic o takich rozdzielczosciach bo zupelnie nie sa potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmuje się, że 1080p to tzw. FullHD, najwyższa obecnie dostępna rozdzielczość dla telewizorów LCD. Jego jakość docenimy dopiero wtedy gdy siedzimy blisko ekranu, a wielkość wyświetlacza przekracza 37 cali. Gdy natomiast jesteśmy oddaleni na więcej niż 3 metry i planujemy zakupić 32 calowy ekran, lepiej pokusić się o niższą rozdzielczość. W jakości nie widać zbytniej różnicy jeżeli będziemy przestrzegać powyższej zasady, w innym wypadku obraz może wydawać się "plastikowy" bądź słabo wyraźny. Co do ceny, telewizory FullHD są znacznie droższe od HDReady, wahają się w granicach od 4000 zł ~ nawet 20000 zł. HDReady są tańsze, od 1500 zł do ponad 5000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi