Skocz do zawartości
BoryZPL

Mass Effect 2

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ta informacja zmieni cokolwiek w Waszym "dochodzeniu", ale ja gram od początku offline, bez ściągniętego komiksu i dodatek Shadow Broker przeszedłem i nic się nie stało. Miałem podczas gry 3-4 freezy, ale nic się nie stało, mogłem grać dalej od ostatniego zapisu gry. Konsola 80 gb grubas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Jak zacząłem grać ME2 miałem autosave włączony, ale od momentu jak zaczęła się afera z save'ami wyłączyłem.

Podczas Shadow Broker miałem włączony, wyłączyłem go już po przejściu tego dodatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie problem polega na łączeniu z serwerami EA? Chociaż to nie miałoby sensu.

Ja też gram offline, co jakiś czas łączę się żeby uaktualnić trofea. Miałem jeden crash i nic się nie stało. Shadow Broker też bez problemu.

A sam system save'ów, jest skopany od samego początku. Kto to widział aby save były pogrupowane i przypisane do danej postaci. Gdyby były w postaci oddzielnych, niezależnych plików, to problemu by nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@OwlPL

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Masz rację, logika leży i kwiczy. To jest jakaś kpina. Nic nie rozumiem. Niech Bioware to naprawi, ja przestaję na razie grać. Najgorsze jest to, że LoSB to główny powód dla ktorego kupiłem ME2 na PS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh mialem dzis po robocie jechac i kupic moja gre..ale widze, ze jednak poczekam.. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dziś podobny test co Grabeq i skopiowałem save na pamięć przenośną jak i na inne konta konsoli i na żadnym z tych kont mój sejw nie działa i mam opcje tylko nowej gry i extras. Do tego zauważyłem że domyślnie sejw waży 389KB a po skopiowaniu go na inne konta bądź SD waży on 608KB. Druga sprawa że po przejrzeniu informacji na temat sejwa mamy tam takie zakładki jak Tytuł, podtytuł, zaktualizowane, rozmiar, zablokuj i szczegóły i w skopiowanym sejwie na SD sejwie zmienia się całkowicie zakładka zaktualizowane a dokładniej zmienia się data i godzina.

W moim głównym sejwie plik progress/settings jak i sejw kariery mają dokładnie taką samą godzinę i datę i może tu tkwi problem, jeden plik bez drugiego nie może działać poprawnie.

To dalej tylko teoria i całkowicie kłóci się to z tym co napisał Grabeq odnośnie swoich testów, dziwna sprawa ale kopiowanie sejwu na inne konta w moim przypadku nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 25.01.2011 o 15:10, hitokiri pl napisał:

Zrobiłem dziś podobny test co Grabeq i skopiowałem save na pamięć przenośną jak i na inne konta konsoli i na żadnym z tych kont mój sejw nie działa i mam opcje tylko nowej gry i extras. Do tego zauważyłem że domyślnie sejw waży 389KB a po skopiowaniu go na inne konta bądź SD waży on 608KB. Druga sprawa że po przejrzeniu informacji na temat sejwa mamy tam takie zakładki jak Tytuł, podtytuł, zaktualizowane, rozmiar, zablokuj i szczegóły i w skopiowanym sejwie na SD sejwie zmienia się całkowicie zakładka zaktualizowane a dokładniej zmienia się data i godzina.

W moim głównym sejwie plik progress/settings jak i sejw kariery mają dokładnie taką samą godzinę i datę i może tu tkwi problem, jeden plik bez drugiego nie może działać poprawnie.

To dalej tylko teoria i całkowicie kłóci się to z tym co napisał Grabeq odnośnie swoich testów, dziwna sprawa ale kopiowanie sejwu na inne konta w moim przypadku nie działa

U mnie save na innych kontach też nie działał. Działa tylko na tym, na którym grałem. Ja tylko zrobiłem save, przegrałem go na USB, a później skasowałem z dysku PS3. Po czym znowu nagrałem na PS3 i bez problemu mogłem go wgrać, chociaż wcześniej był skasowany (ale z tego co pamiętam skasowałem go w grze w zakładce kariery).

Edit:

Powtórzyłem test. Skasowałem save'a w systemie i tak mogłem go przywrócić przez backup. Oczywiście na tym koncie na którym grałem. Może od pewnego momentu coś się zmienia, chociaż wątpię. Cały czas gram offline.

Nawet starałem się zniszczyć save'a....ale mimo hard resetu podczas loadingu mi się nie udało :teehee:

Hitokiri, masz rację godzina aktualizacji obu plików jest identyczna, muszą być więc powiązane. Nie mam tylko pojęcia w jaki sposób. Skoro profie save obejmuje też postęp w grze, to za pewne zapisywane są tam wszelkie informacje związane z trofeami.

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, znalezienie przyczyny staje się coraz trudniejsze.Na chwile teraźniejszą widzę związek z graniem off i online , przy offline backup wydaje się możliwy, ponieważ...No właśnie, zapisy nie synchronizują się ?Nie dochodzi do wymiany danych pomiędzy savami a plikiem settings?Pojęcia nie mam po raz kolejny.

Drugą opcją wydaję się dodatek Shadow Broker , który miesza coś we wszystkich plikach (bo to że on odpowiedzialny jest za uszkodzenie pliku save już wiadomo raczej w 100%) i powoduje ich dodatkową desynchronizację przez co nie można przywrócić plików z backup-u on i offline jeśli pliki zostały uszkodzone podczas grania w ten dodatek.

Sądze że EA skupiło się na rozbiciu pliku save na pomniejsze pliki ,żeby uszkodzeniu ulegał tylko nadpisywany zapis a nie jak teraz cały plik save ze wszystkimi zapisami gry.Ale to tylko moje domysły.

Edytowane przez OwlPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oficjalnym forum Bioware zajął stanowisko. Wiedzą o problemie i pracują nad jego rozwiązaniem, trzeba czekać.

Edit:

Ruszyło z kopyta. Pracownicy Bioware ustalają na forum szczegóły. Jeśli ktoś miał ten problem zapraszam tutaj social.bioware

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu kupiłem grę. Skończyłem instalację, a teraz pobieram dodatki z PSN.

Mam zamiar grać bez zuto-zapisu i offline. Liczę, że w ten sposób uniknę jakichkolwiek omplikacji. Problematyczny dodatek odpalę po ukończeniu wątku głównego.

Liczę na reakcję BioWare i łatkę, która załatwi sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wasze sejwy po skopiowaniu na dysk przenośny również zajmują 608KB zamiast standardowych 389KB. Jest to co najmniej dziwne ale może jestem przewrażliwiony.

Ciągle zastanawia mnie czy granie offline/online ma jakiś wpływ na sejwy. Ja grałem cały czas online ale mam zamiar grać teraz tylko offline choć nie wiem czy to pomoże. Dalej jest to wróżenie z fusów ale jestem tym tak poirytowany że próbuje już wszystkiego.

Jest to tak wspaniała gra a jest na chwile obecną kompletnie niegrywalna przez podnoszenie ciśnienia przy każdym loadingu

LOTSB też zostawiam do czasu aż problem nie zostanie rozwiązany, zresztą zrobię tak z każdym dodatkiem

W końcu Bioware zajęło oficjalne stanowisko, zobaczymy co z tego wyniknie i ile trzeba będzie czekać na łatkę

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem o tych naszych domysłach dotyczących gry offline/online, zobaczymy czy to w czymś pomoże.

Czy osoby, którym padł save mogą się w tej sprawie wypowiedzieć? Czy save padł wam kiedy byliście wpisani do psn? Jeżeli nie, to tak naprawdę każdy może paść ofiarą. Coraz mniej mi się to podoba, szczególnie że przejście na insanity zajmie mi około 50h-55h...

@down

Ale problem nie polega tylko na LoSB, ludziom savy wywalało przy różnych okazjach.

Dlatego pytanie nie brzmi "Czy grając online wywaliło/nie wywaliło Ci save'a", tylko "Czy podczas wywalenia save'a, byłeś online".

Edytowane przez lipek90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie przechodzili LoSB nawet jak grali online, wiec to raczej nie ma żadnego związku. Pracują nad tym, więc na pewno znajdą przyczynę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z różnych komentarzy wynika, że nie pomaga ani wyłączenie autosave, ani granie offline, ani nic innego. Ja przeszedłem całą grę, grając online, autosave on, wszystkie dodatki skończone, ani jednego chrupnięcia. Teraz zacząłem grać od nowa, nową postacią na Insanity i po 5h dziękujęmy: corrupted file. Wynika z tego raczej, że jest to przypadek losowy, mam nadzieję, że coś z tym zrobią, bo nawet NG+ nie ruszam do tej pory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcisu poleciał Ci tylko save z NG+? Plik z postacią, którą przeszedłeś za pierwszym razem był nienaruszony? W którym momencie pieprznęło?

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko. Czy po przejściu gry (odpukać bez cyrków) na zwykłym poziomie trudności, mogę rozpocząć NG+ na najwyższym? Do tego czy jeśli posypie mi się stan gry przy przechodzeniu gry po raz 2 na NG+, to czy nie zniknie mi możliwość odpalenia tej opcji (NG+)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszego pytania, tak. Możesz grać NG+ na insanity niezależnie od poprzedniego poziomu.

Co do drugiego, to nie wiem i raczej nie chcę wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z życia wzięte (oficjalne forum Bioware). Czytajcie i drżyjcie.

"Just signed up to these forums solely due to this issue. This is simply unacceptable. I downloaded the full game/dlc off of the playstation network the hour the game was released. 15 hours later i was actually able to play the game ;) whopper of a download that one was. Anyhow, I get about 6 hours into the game, and as i am coming back to my ship from omega, my ps3 gets STUCK on a loading screen. Being patient, I sat there for a good 10 minutes before finally admitting that something was wrong (I hadn't saved for awhile so turning off my ps3 wasn't option number 1). I pressed the PS button and went to quit game, since it was only "loading" and not saving. Yellow indicator light was NOT on. The system then restarted itself instead of simply quitting back out to the xmb. My ps3 then greeted me with the friendly message "YOUR SYSTEM'S HARD DISK IS CORRUPTED AND WILL BE RESTORED"........ I cursed for a few minutes, then pressed OK, since it was the only option left to me. My system did a 15 minute restore, got to 100%, restarted and gave me the same friendly message "YOUR SYSTEM'S HARD DISK IS CORRUPTED AND WILL BE RESTORED".... I sat there jaw agape..... and pressed OK again. It restored again, got to 100%, restarted, and gave me the same damn message............. So I had to go online and figure out how to play a game of morse code with my ps3 on button in order to boot it in safe mode. THEN i had to restore my entire hard disk from safe mode just to get my ps3 FUNCTIONING again!!!!

BEWARE!!!!! This glitch is MUCH more worse than it appears, as it threatens all data on your ps3, NOT just your mass effect saves. I LOST EVERYTHING!! My ps3 was one of the new 320gig models that came out with the playstation move. There went black ops, Assassins creed brotherhood, and much much more. Not to mention all my photos, movies, and music stored on my system. HOW IN THE HELL DID YOU RELEASE A GAME IN SUCH A STATE????!!???"

Anyhow, I am a determined soul, so i REINSTALLED the game again and started over. I assumed it was simply an error on my behalf and that such an issue would surely be an isolated case. So I gave bioware's game another chance and played it for another 30 hours, did a TON of side missions, most of the loyalty missions, and LOW AND BEHOLD!!!!! I get stuck on another neverending load screen during the shadow broker mission............. i quit out of the game again, and the ps3 restarted! It did however go to the xmb, and didn't force me to restore the hard disk. So i load up my game thinking its all good.......wrong.......data corrupted.......my shepard was erased from the books.......

Bioware, WTF????? Have you heard of Q A testing? You honestly expect your consumers to believe that you had never ONCE encountered this data corruption error during any of your testings? This is all just truly unacceptable."

:teehee:

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP No to niezłe jaja wyszły z tym Mass Effectem 2. A jutro/pojutrze gra będzie u mnie. Szlag jasny by mnie trafił gdyby wszystkie dane poszły się walić.

Edytowane przez szymuR93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Jak widac problem urósł do ogromnych rozmiarów i wszystkie nasze testy i teorie o robieniu kopii zapasowych, online/offline, autosave itp można spokojnie odpuścić. Osobiście współczuje człowiekowi ale akurat uszkodzenie dysku twardego i formatowanie dysku może sie zdarzyć w każdym przypadku zawieszenia konsoli, sam miałem podobną przygodę że jakaś gra mi się zawiesiła, trzy piknięcia ,restart konsoli i komunikat "YOUR SYSTEM'S HARD DISK IS CORRUPTED AND WILL BE RESTORED" na szczeście były to poczatki użytkowania i nie wiele sejwów wtedy straciłem

Oczywiście rozumiem gościa, to co się dzieje z zwiechami i straconymi danymi jest absolutnie nie do zaakceptowania. Liczę na to że jak najszybciej zostanie to naprawione co i tak nie zmienia faktu że BioWare poważnie naraziło się graczom i zastanawiam się jak to się odbije na sprzedaży Dragon Age 2 na którego sam mam preordera ale zastanawiam się nad wycofaniem go poniważ nie chce podobnych kwiatków wiecej doświadczać

Miałem zamiar dziś pomęczyć trochę mass effecta 2 ale odpuszczę sobie stresowanie przy każdym loadingu.

Gra może się posypać w każdym momencie z większym prawdopodobieństwem w trakcie Lotsb

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uhuhu to ja tez sobie odpuszczam do czasu az tego nie ogarna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, przy każdym resecie istnieje ryzyko, że uderzy to w cały system. Niestety w przypadku ME2 to ryzyko jest chyba trochę za wysokie. Gra jest na rynku tydzień. Większość z graczy nie miała nawet szansy dobić do 20-30h. LoSB jeszcze przed nimi. Na oficjalnym forum zrobiło się gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, też dam sobie spokój. Lepiej dmuchać na zimne i nie kusić losu, szczególnie teraz, bo właśnie skończyłem 2,5 godzinną batalię z końcówką Horizonu. Nie sądzę aby taki gigant jak bioware, dopuścił do dłuższego oczekiwania. Faktycznie może to rzutować na DA2, którego oczywiście kupię i tam akurat save'y są rozwiązane nieco inaczej. Przynajmniej w DA:O tak było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się porobiło. Praktycznie wszyscy spanikowali. :) Ja chyba też dam sobie na tę chwilę spokój. Jestem na początku gry i w sumie nic takiego jeszcze się nie wydarzyło, co miałbym szybko zapomnieć. Boję się jednak o moje dane (głównie stany gry z PESa 2011, bo je najtrudniej aktualizować na bieżąco).

Bioware nie ma u mnie kredytu zaufania w sprawach technicznych, ale mam nadzieję, że się postarają i załatają to co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi