Skocz do zawartości
ONE

The Elder Scrolls V: Skyrim

Rekomendowane odpowiedzi

To co stoii na przeszkodzi aby takowy był? Chodzi o to miejsce na plycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zgadzam z tym, co pisał ktoś wcześniej.

Tłumaczenia czasami potrafią być tak lichej jakości, że mają zupełnie inny sens. Żarty tracą na jakości i niektóre są pomijane (jako nieprzetłumaczalne). Ja się zadowolę napisami po angielsku, da mi to 100% zrozumienia gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam, ze jezeli zalozmy mieszkam w kraju takim jak Polska, gdzie jezykiem urzedowym jest polski, gdzie (prawie) wszyscy posluguja sie jezykiem polskim, nie powinno sie nam wciskac czegos tylko i wylacznie w jezyku angielskim. Z drugiej strony rozumiem strone ktora mowi, ze jakosc polskich tlumaczen jest kiepska, a granie w jezyku angielskim pomaga podlapac slowka. Napewno nie zrezygnowal bym napewno z zakupu tylko dlatego, ze nie ma gry w moim ojczystym jezyku (no chyba ze angielskiego w ogole bym nie kumal).

Edytowane przez Don_Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jakość tłumaczenia bywa słabej jakości, bądź gra jest opóźniona pół roku.

Nie rozumiem dlaczego posiadacze PC dostaną grę z Polskimi napisami a posiadacze konsol nie.

Wersja językowa gry niech zależy od wyboru gracza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co stoii na przeszkodzi aby takowy był? Chodzi o to miejsce na plycie?

A czemu pytasz mnie ? Malo to juz bylo przypadkow kiedy nie mielismy mozliwosci zmiany jezyka z pedalsko spolszczonego polskiego na normalny angielski ?

Ja juz wole zeby w ogole nie tykali sie tych gier, potem nie bede czytal o kolorze kamuflazu broni "Upadek" gdzie angielski odpowiednik jest "Fall".

Nie chcecie kupic gry to nie kupujcie, ale nie zachowujcie sie jakbyscie im laske robili, oni w dupie to maja czy kilku malkontentow nie kupi gry tylko dlatego ze nie ma j. polskiego a wy tylko temat zasmiecacie nic nie wnoszacymi do tematu dyrdymalami.

PS. Minusujcie sobie palpatine i reszta ciemnej eskapady, ktos wam wygarnac w koncu musial.

@down

Jakbym zaczal czytac temat od tej strony to uznalbym ze zasmiecacie, nic o skyrimie nie piszecie, tylko wylewacie zale jak to w dupie maja konsolowcow wielcy wydawcy.

Spolszczenia nie bedzie, koniec kropka, skonczcie pier***** farmazony wreszcie.

Edytowane przez AlucardMZ
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu pytasz mnie ? Malo to juz bylo przypadkow kiedy nie mielismy mozliwosci zmiany jezyka z pedalsko spolszczonego polskiego na normalny angielski ?

Ja juz wole zeby w ogole nie tykali sie tych gier, potem nie bede czytal o kolorze kamuflazu broni "Upadek" gdzie angielski odpowiednik jest "Fall".

Nie chcecie kupic gry to nie kupujcie, ale nie zachowujcie sie jakbyscie im laske robili, oni w dupie to maja czy kilku malkontentow nie kupi gry tylko dlatego ze nie ma j. polskiego a wy tylko temat zasmiecacie.

Hmm od końca.

Nie sądzę abyśmy zaśmiecali temat ponieważ rozmawiamy o Skyrim, co prawda o polonizacji ale jednak, lokalizacji dotyczącego tego właśnie tytułu.

Nie chcemy kupić gry nie spolszczonej więc jej nie kupimy, proste. Później przeczytamy w wynikach sprzedaży ze gra w Polsce sprzedała się na PC w 20 tys egz a na PS3 w 2,5 tys, co jest tylko potwierdzeniem, że dla takiej garstki ludzi nie warto tłumaczyć gry hehhe.

a co do Polonizacji....najgorszy wydawca w Polsce, CENEGA fantastycznie spolszczyła Deus Ex, co więcej zapowiedziane DLC będzie również w języku polski, Jeśli Oni nauczyli się na błędach, to znaczy, że każdy może tylko trzeba chcieć.

W przypadku tego tytułu albo zabrakło chęci albo są sprawy o których nie mamy zielonego pojęcia.

Edytowane przez Palpatine_79
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z AlucardMZ. Kiedyś gry nie były w ogóle spolszczone i ludzie nie narzekali. Chociaż jestem zdecydowanym przeciwnikiem lokalizacji dlatego że "poprawnie" zlokalizwanych gier jest co najwyżej kilka to naprawdę jestem wyrozumiały i zdaję sobie sprawę że wiele osób chciało by gry w swoim ojczystym języku (dlatego powinien być wybór języka) ale w niejednym temacie gry która nie jest spolszczona trzeba się przebijać przez nic nie wnoszące marudzenie na tego czy tamtego wydawcę. Zamiast dyskutować o samej grze to przez kolejne strony będzie się przewijały teksty w stylu: "nie chcą moich pieniędzy to nie", "mój portfel odpocznie", "nie kupię żadnej gry pozbawionej lokalizacji". Z całym szacunkiem ale to jest żałosne. Taki ziomek z cenegi, EA polska czy jakiejkolwiek innej firmy jeśli w ogóle by to przeczytał to tylko uśmiechnie się z politowaniem i lata mu to co kilku forumowiczów o tym myśli.

Dlaczego ostatnio wyznacznikiem jakości gry jest to czy będzie ona w języku polskim

Co do samego Skyrim to jest to jedyna gra w tym roku która może odebrać genialnemu Deus EX Human Revolution tytuł GOTY. Chociaż szanse ma niewielkie :tongue:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam powinna być polonizacja w każdej grze, i wybór języka/napisów w grze. To nikomu nie przeszkadza, a jeśli tak to kompletnie nie rozumiem w czym.

Kiedyś nie było narzekań na brak polonizacji - "lol"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy RPG powinien miec napisy w naszym jezyku, w takich gra akurat czesto wszystko opiera sie na dialogu, wyborach, czytaniu ksiag - w takich wypadkach nawet najlepszy znawca moze miec problem, a sieganie co 5 minut do slownika moze zniechecic do gry. Przy FPSach, sportowych czy zrecznosciowkach moze zostac sam angielski, ale jednak rpg to rpg, gracz musi sie skupic na klimacie a nie tlumaczeniu. Placimy sporo kasy za gry, brak dubbingu jeszcze da sie znieść, ale uwazam, że placac 200zl zasluzylem sobie na napisy, tak jak przy filmach.

Edytowane przez Almarcino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy potwierdzenie - będzie można zostać wampirem. Wysysać krew z niewinnych wieśniaków i uciekać przed Van Helsingiem to test to :)

Gra jest w ojczystym języku - Fallout 3 - bleee bo gra ma błędy nie ma trofików nie kupie wole org.

Gra jest po ang. - bleee nie kupie bo nie ma po polsku

Zapowiedz że gra będzie po polsku - bleee wydawca znów coś sp**** nie będzie trofików i dodatków - wole ang

Potwierdzenie że nie będzie po polsku - bleeeee nie ma po polsku to nie biore

Nikogo to nie interesuje czy ktoś nie kupi gry z powodu słabej znajomości języka. No sorry wypłaczcie się gdzie indziej. Z tego co pamiętam to forum o grach a nie forum językowe.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wampir? Hell yeah! W takich grach najważniejsze jest mieć co robić. Ciekawe czy wampiry będą miały jeszcze możliwość dołączenia do różnych klanów (morrowind)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DeusEx ma rację ;) Zawsze będą niezadowoleni, najlepszą opcją jest angielska wersja + opcjonalne polskie napisy, bo faktycznie granie w RPG bez zrozumienia o co chodzi mija się z celem, chociaż z drugiej strony to właśnie dzięki takim grom można podciągnąć swój angielski, ja się obawiałem Fallouta: New Vegas, a przeszedłem i nie żałuję, a swoje zrozumienie oceniam całkiem dobrze. Jeśli się siedzi w temacie to słownictwo nie sprawia problemów, a gramatyka w dialogach jest raczej prosta, bo to gra, rozrywka, a nie profesorki wykład czy specjalistyczny felieton.

Ogólna konkluzja: nie marudzić, brać się za naukę i nie obawiać się starcia z obcojęzyczną grą, bo zwyczajnie nie opłaca się wszystkiego tłumaczyć, do tego trzeba czasu i pieniędzy. SONY i tak daję radę ze swoim projektem Lokalizacje 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki zupełnie. Czy mnie jako fanowi FPS-ów, MMORPG (typu Silkroad itp.) spodoba się ta gra ? Nigdy w sumie nie grałem w gry typowo rpg, jeśli nie liczyć Demon's Souls. Ogólnie długie i nudne gry nie bardzo lubię np. RDR nie mogłem zmęczyć bo strasznie mnie ta gra nudziła, ale takie Infamous lub właśnie Demon's Souls przeszedłem z wypiekami na ustach. Właśnie się zastanawiam między Dark Souls i Skyrimem. Wiem że to w sumie nie odpowiedni temat ale chciałem poznać zdanie ludzi których interesuje ta gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno Nas łączy, mnie też RDR w sumie nudził, obiektywnie potrafię przyznać, że to świetna gra, ale mimo wszystko mnie nużyła.

Wydaje mi się, że Skyrim ma szansę Ci się spodobać - skoro jesteś fanem FPSów to na pewno lubisz po prostu akcję, coś się musi dziać, tutaj zamiast strzelania masz machanie mieczem, toporem czy czymkolwiek, postrzelać też możesz, ale albo za pomocą magi, albo łuku itp. Jeśli potrafisz zaakceptować, że momentami zamiast walki na pierwszy plan wysunie się fabuła i dialogi z NPCami... to spróbuj. Może postaraj się też zagrać u kogoś/ pożyczyć/ pooglądać jak wygląda Oblivion czy Morrowind i sam się przekonaj.

Tylko pozostaje jeszcze kwestia Twojego zauroczenia DS... bezpieczniej pewnie będzie wziąć się tym razem za Dark (bo to chyba "to samo"), chociaż wiesz, odskocznia i zmiana może wyjść Ci na dobre i ewentualnie z większym zapałem podejdziesz do Dark Souls..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblivion na pewno by cię znudził, to inny typ "rpg" niż Ds. A skyrim pewnie też, ale nie koniecznie choć na to odpowiedz dostaniesz po premierze. Elder scrolle to gry gdzie głównie sami szukamy sobie zajęcia wykonując tone q pobocznych dla wszelakich gildii i odkrywamy świat. Main q zazwyczaj jest dupny chociaż w dodatku bloodmoon do tes-a 3 był fajny ale to stare dzieje. Mam trochę podobny dylemat bo braki w kasie robią swoje ale jeszcze się zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za odpowiedź, w sumie po Dark Souls wiem czego się spodziewać, a co do DS to nie jest to zauroczenie po prostu spodobała mi się ta gra ale miałem wiele z nią problemów i nie raz chciałem wywalić płytę i pada przez okno :P. Mam nadzieję że Skyrim będzie miał demo to będę miał możliwość przetestowania. Jeśli nie to kupię w ciemno, co najwyżej wymienię,

Edytowane przez marol0v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dema na dzień dzisiejszy nie będzie. Niemniej jak zostało wspomniane, aby sprawdzić czy komuś spodoba się Skyrim warto zagrać w Oblivion lub Morrowind. System gry zapewne będzie co najmniej zbliżony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje będą identiko. Przynajmniej do czasu aż nie doją mody na piecu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, do czasu modow na 100% beda te same. Inaczej ludzie by niezly bojkot im zrobili.

Ciekawe czy pojawi sie "Ostrze Mrozu" z uniwersum Warcrafta jak w przypadku Obliviona :woot:.

Edytowane przez AlucardMZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jakos potwierdzone? Bo z tego co mowili na tvgry.pl to graficznie na pc ma ta gra wymiatac.. No a nie oszukujmy sie ale konsola jest troche z tylu jesli porownac do dobrego kompa wiec wydaje mi sie ze jednak roznice beda... Zreszta jak praktycznie w kazdej grze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi