Skocz do zawartości
Gość

Brak synchronizacji pionowej w grach i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również mam 40'' FullHD i niestety musimy z tym żyć. Jest to wina sprzętu. Gdyby hardware był na tyle mocny, że programiści nie musieli by szukać każdej dodatkowej klatki to po prostu v-sych włączony byłby na stałe. Jego wyłączenie dodaje kilka cennych klatek stąd decyzja o jego wyłączaniu. Pytanie jest tylko takie: czy developerzy mają wpływ na tą opcję czy jest to odgórnie wyłączone w firmware? A może zależy to od SDK? Ciężko powiedzieć choć kilka gier nie ma z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zgłebiłem pozadnie temat:) na zagranicznych forum fragment wywiadu z tworcami uncharted ( generalnie ludzie z tamtego forum narzekali na uncharted i jego v-sync) ThreeSpeech Writes...

One thing I dislike in a lot of next gen games are “screen tearing”, and it happens to be quite a lot in the retail version I have. What do you think about this problem, and do you think you’ll overcome this problem in the future to succeed in a perfectly smooth experience?

Evan Wells Writes...

Screen tearing is something that occurs when your frame rate dips below 30Hz. When you drop frame rate you have a choice to either drop all the way to 20Hz, or allow the screen to tear and only have the frame rate drop to 28 or 29Hz. We felt that with the frequency that it occurs, that the latter choice had a smaller impact on most player’s experiences. In fact, the vast majority of people don’t even notice it. Now ideally, our frame rate would never drop below 30Hz, but with the amount of stuff we’re doing every frame in Uncharted, inevitably it will happen occasionally. However, it’s definitely something we will be able to improve on in future games as we make optimizations to our engine.

puenta jest taka ze poprawia to w future poprzez optymalizacje kodu gry.jak ktos twierdzi ze nie ma v-sync neich np podczas jazdy na skuterach wodnych pokreci kamera prawo lewo albo niech pojedzi na boki widac wyraznie .............

kojak jaki masz tv ? ja samsung le40n87b

Jeszcze jedno pytanie z innej beczki,czy da sie ogladac filmy z laptopa ktory posiada wi-fi na ps3 ? nie mam zadnego routera ani nic,tylko wi-fi.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawe jak to poprawią. Czy lepsza optymalizacja polegać będzie na wycięciu jakiegoś efektu/gorszych tekstur/mniej shaderów czy rzeczywiście dopracują kod? Oby to drugie bo U:DF jest dla mnie najlepszą grą na PS3.

Aktualnie mam LE40M86.

Jeśli chodzi o wifi w laptopie to można pod warunkiem, że możesz jego kartę ustawić w tryb AP. Miałem kiedyś Acera i niestety jego wifi działało tylko jako client.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zgadza sie.. problem z v-sync i 'screen tearing' to bolaczka monitorow/tv LCD. przy kineskopach problem raczej nie ma prawa wystepowac....

Pierwszy raz z v-syncem spotkalem sie grajac w God of War 2 wlasnie na CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko ciekawe jak to poprawią. Czy lepsza optymalizacja polegać będzie na wycięciu jakiegoś efektu/gorszych tekstur/mniej shaderów czy rzeczywiście dopracują kod? Oby to drugie bo U:DF jest dla mnie najlepszą grą na PS3.

no raczej wiadomo że dopracują kod a nie będą się cofać i obcinać tekstury itd na tym właśnie polega optymalizacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie chodzi o crt,a lcd.źle zrozumieliście to co pisałem stronę temu i co chciałem uświadomić.Tu chodzi tylko i wyłącznie o źle zoptymalizowany kod gry.V-sync może wystąpić zarówno na tv crt jak i lcd.Chodzi po po prostu o to ,że np silnik w Uncharted radzi sobie dobrze w zwykłej rozdzielczości(czyli na tv crt sd) a w rozdzielczosciach HD(720p i 1080i) występuje już sporadyczne v-sync.Nie wierzycie,to niech każdy kto ma problemy z v-sync odpali uncharted na lcd w zwykłej rozdzielczości.Problem cudownie zniknie(choc obraz będzie do dupy )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jest to oczywiste. Mniejsza rozdzielczość równa się szybszemu renderingowi więc automatycznie Masz więcej klatek. Jak nie wierzysz to odpal frapsa i 2 rozdzielczości: 1280x720 i 640x480. Jakie wnioski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
No ale jest to oczywiste. Mniejsza rozdzielczość równa się szybszemu renderingowi więc automatycznie Masz więcej klatek. Jak nie wierzysz to odpal frapsa i 2 rozdzielczości: 1280x720 i 640x480. Jakie wnioski?

włąsnie pogrywam w motorstorma i tutaj tez potrafi rwac az miło jak tylko pojawi sie wiecej samochodow na raz to potrafi przyciac i v-sync na niektorych mapach tez jest, fajnieeee kolejna gierka robiona na kolanie,za 2 dni bede miał ratcheta podobno jedyna gra ktora nie rwie sam obadam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
włąsnie pogrywam w motorstorma i tutaj tez potrafi rwac az miło jak tylko pojawi sie wiecej samochodow na raz to potrafi przyciac i v-sync na niektorych mapach tez jest, fajnieeee kolejna gierka robiona na kolanie,za 2 dni bede miał ratcheta podobno jedyna gra ktora nie rwie sam obadam

Ratchet nie rwie ale nie jest jedyną np. w CoD4 też v-sync nie występuje,podobnie Resistance i wiele innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ratchet nie rwie ale nie jest jedyną np. w CoD4 też v-sync nie występuje,podobnie Resistance i wiele innych.

Uważny gracz za to szybko dostrzeże że w Ratchet doskakują obiekty, a jakość tekstur nie powala rozdzielczością. C.O.D.4 nie posiada antyaliasingu i tekstury są w żałosnej rozdzielczości, a Resistance F.O.M. to chyba najbiedniejsza gra na Unreal Engine. Stąd i ilość klatek na sekundę większa jak i brak jest łamania ekranu. Problemy z synchronizacją skończą się na zawsze w momencie gdy programiści wycisną więcej z PS3, nie wcześniej. W przeciwnym razie muszą ciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... a Resistance F.O.M. to chyba najbiedniejsza gra na Unreal Engine. ...

O tak, oczywiście RFOM działa na UE LOL

Co do reszty zgadzam się. Chociaż wolałbym sporadyczne spadki prędkości animacji, od braku synchronizacji pionowej. Na dodatek dochodzi sprawa barku AA w większości gier, co samo w sobie jest niestety bardzo bolesne, w przypadku gdy ogląda się dane gry na dużym telewizorze.

Pisałem to przy recenzji Prologu - wolę 720P/30Hz/4xAA niż 1080i lub p bez. Grrr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Co do reszty zgadzam się. Chociaż wolałbym sporadyczne spadki prędkości animacji, od braku synchronizacji pionowej. Na dodatek dochodzi sprawa barku AA w większości gier, co samo w sobie jest niestety bardzo bolesne, w przypadku gdy ogląda się dane gry na dużym telewizorze.

Pisałem to przy recenzji Prologu - wolę 720P/30Hz/4xAA niż 1080i lub p bez. Grrr...

aran co to jest za zjawisko AA ? arab w jaki sposob zmieniasz rozdziałki (jak pisałes 720p niz 1080i ? ) o prologu niestety juz w zapowiedział pisali o problemach graficznych,zobaczymy jak sytuacja na rynku gier sie rozwinie sony chwaliło sie ze gierki beda w 1080p i oczywiscie mega płynne 60 fps,narazie jest jak jest mam 3 gierki ( HS uncharted i motorstorma ) w kadej jest te obzydliwe v-sync i framerate az sie boje odpalac nowe gierki bo bede ciagle wypatrywał tych wad,niestety z powodu tego v-sync nie kupuje obecnie assasina bo takie pierdoły jak dla mnie psuja efekt rozrywki i zamiast skupic sie na grze skupiam sie na tamtym . Panowie wiecie moze jakie przyszłe głosne tytuły beda dopracowana i nie bedzie zadnych problemow (v-nyc frame,aa,kiepskie textury i co tam jeszcze moze byc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to jeszcze było 1080p to bym przebolał brak AA bo przy takiej rozdzielczości to już małe ząbki widać. Niestety nie dość, że jest 2/3 to jeszcze brak AA. A konstrukcja chipa nie pozwoli na jednoczesny AA i HDR niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A konstrukcja chipa nie pozwoli na jednoczesny AA i HDR niestety.

pozwala tylko jest to bardzo ciężkie do wykonania niestety..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do reszty...

Błąd się wkradł... Zrzucę to na karb szoku po przyjściu z pracy. Tak czy inaczej R.F.O.M. jeśli idzie o grafikę w momencie ukazania się nie zachwycał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche offtopujemy, ale.. co tam.. dopiero po blizszym przyjrzeniu sie RFoM zaczniecie zauwazac drobne smaczki i szczegoly, ktore sprawiaja, ze ten FPS (szczegolnie biorac pod uwage date wydania) jest bardzo dopracowanym tytulem. fakt, ze textury nie sa szczegolnie wysokiej rozdzielczosci a wszystko jest szare i malo ciekawe. zdecydowanie wiecej mogloby byc post-processingu, blurowania, dymu itd... ale zwrociliscie moze uwage na to ze usta postaci sa calkiem sprawnie zsynchronizowane ze slowami, ktore przechwytywane sa przez sluchawke bluetooth podczas rozgrywek online?? w polaczeniu z mimika twarzy daje to calkiem ciekawe doswiadczenie. nie spotkalem sie jeszcze z takimi mozliwosciami w innych tytulach, ale nie jestem zagorzalym fanem FPSow wiec moze sie myle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arab napisal:

Co do reszty zgadzam się. Chociaż wolałbym sporadyczne spadki prędkości animacji, od braku synchronizacji pionowej.

o nie zgodze sie - w Skate zablokowali v-sync i momentami spadki animacji sa tak koszmarne, ze gra staje sie agrywalna. juz wolalbym, zeby mi sie ekran rozjezdzal na ulamek sekundy niz grac ponizej 20 klatek na sekunde.

Na dodatek dochodzi sprawa barku AA w większości gier, co samo w sobie jest niestety bardzo bolesne, w przypadku gdy ogląda się dane gry na dużym telewizorze.

tutaj raczej wine ponosi silnik gry - renderujacy obraz w innej rozdzialce niz 1280x720 i upscalujacy gre do 720p - to przez to powstaja te najbardziej widoczne jaggi. UT3 ZTCW nie ma AA, za to dziala w "true 720p" i ten aliasing az tak bardzo sie w oczy nie rzuca - zaryzykowalbym stwierdzenie, ze trzeba sie dobrze przypatrzyc, aby go dostrzec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

mam wreście ratcheta, no i wrescie jestem spokojny nic nie skacze nie tnie obraz nie drga przepołowiony a tekstury no cooz moga byc ktos wczesniej pisał o sterownikach telewizora ... w przypadku samsungow jest to element jednak wazny,na hdtv forum gosc kupił przy premierze tego samsunga co mam ja le40 full hd seria N i problem z cieciem obrazu miał nawet w tv potem wychodziły nowsze softy i na stronie producenta w histori update mozna wyraznie zobaczyc ze w tym sofcie co mam ja (3 z kolei) wyeliminowano tzw jagger. To tak na marginesie.Ktos wczesniej pisał ze konstrukcjachipa nie pozwala na jednoczesne AA full hd v-sync itp czy to prawda? mogłby ktos rozwinac ten temat? I jeszcze pytanie off top panowie jak macie ustawiione skalowanie w dvd ?? full screen czy jakos inaczej ? ogladałem do tej pory jeden film na blu ray u pana boga w ogrodku i powiem wam ze tragedia.... myslałem ze filmy beda wygladac cos jak intro do motorstorma,ma ktos jakies doswiadczenia jak wygladaja inne filmy na bd ?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szybki... skalowanie DVD, jest jak sam trafnie napisales, wlasnie do filmow DVD tylko DVD... filmy BD zapisane i odtwarzane sa w natywnym HD wiec nic nie musi byc skalowane... inna sprawa zupelnie, ze wciaz jest malo filmow (na naszym rynku), ktore sa naprawde w jakosci HD. no przeciez jak niedlugo zrobia trylogie o Pawlaku i Kargulu w 'HD' to ludzie beda latac i kupowac, ale nikt nie pomysli przez moment nawet, ze to kompletna be-ze-duraaaa i naciaganie ludzi przez cholernych marketingowcow.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby dlaczego? Kargul i Pawlak w HD? Czemu nie! Przeciez i tak najpierw trzeba przepisac go z tasmy 35mm, a ta pod wzgledem sotrosci jest niezastapiona. Jeden z operatorow pisal kiedys, ze by cyfra doscignela tasme na tyle, by wyswietlac z niej w kinie musialaby miec PRZYNAJMNIEJ 50 000 pikseli w poziomie (sic!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdyby to jeszcze było 1080p to bym przebolał brak AA bo przy takiej rozdzielczości to już małe ząbki widać. Niestety nie dość, że jest 2/3 to jeszcze brak AA. A konstrukcja chipa nie pozwoli na jednoczesny AA i HDR niestety.

co ty z tą konstrukcją chipa od grafiki ? To nie PC. Chcesz AA i HDR włącz GT5:P pełną gbą w powtórkach bo w normalnej jeździe nie ma AA

co do tematu i tearingów to naprawde dużo zależy od TV i elektroniki wykorzystanej w TV. Uncharted gram już 3 raz ostatnio sesje dwugodzinną zaliczyłem w czwartek zeszły i nie ma tearingów lubie czasem poobracać kamerką wokół nathana bo fajny blur sięrobi ale nie ma tearingów. Tearing jest w Assasinie to sięnazywa tearing w unchartecie jesli już siępojawi jest niezauważalny. Większym błędem jest w dwóch miejscach doczytywanie tekstur moim zdaniem. Co do samego FPS to tak samo jak wcześniej mówiłem stabilne 30FPS nawet jak się lata po "wodnym świecie" a ten jest przepakowany graficznie to żadnych dropów nie ma. Może część z was ma problem z wyświetleniem dynamicznej sceny ? Co do wielkości TV zgadzam się nim większy Tv i nim bliżej tv tym, więcej błędów można zauważyć, ale wieksza matryca to dla tv większy wysiłek wyświetlić też obraz i tu elektronika może pomagać w uświadczaniu tearingu.

spadam na bibe dziś mnie już nie będzie ^^ adios 20:00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi