Karol922 21 Napisano 4 Marzec 2012 Trudność zdobycia platynowego trofeum: 5/10 Przybliżony czas zdobycia platyny: ok 20-25 h. Ilość trofeów: 36/8/3/1 Liczba przejść gry wymaganych do zdobycia platyny: 2 Informacja: Gra nie oferuje sama w sobie pucharków tylko medale, te pierwsze są jednak dostępne po ściągnięciu patcha z PSN. Nie powinno się zaczynać gry przed jego pobraniem, jeśli jednak to już nastąpiło to należy skasować game data/save'y, pobrać patcha i zacząć zabawę od początku. Poradnik: Platinum Platinium Zdobądź wszystkie trofea w grze aby otrzymać platynowy puchar. First Treasure Find one Treasure Znajdź jeden skarb w grze. Wszystkich skarbów jest łącznie 61. W tym miejscu podam linki do filmików, które ukazują lokacje wszystkich ukrytych skarbów. Opisywanie nie ma zbytniego sensu, gdyż słowami czasami ciężko oddać to co można w tej grze zobaczyć. Filmy podzielone są na rozdziały w grze (jeżeli jakiegoś nie ma wymienionego to znaczy, że nie ma w nim żadnych skarbów): Rozdział 2 (6 skarbów) Rozdział 3 (2 skarby) Rozdział 4 (10 skarbów) Rozdział 5 (4 skarby) Rozdział 6 (4 skarby) Rozdział 8 (2 skarby) Rozdział 9 (1 skarb) Rozdział 10 (2 skarby) Rozdział 11 (3 skarby) Rozdział 13 (7 skarbów) Rozdział 14 (6 skarbów) Rozdział 15 (6 skarbów) Rozdział 16 (3 skarby) Rozdział 18 (1 skarb) Rozdział 19 (1 skarb) Rozdział 20 (1 skarb) Rozdział 21 (2 skarby) Beginner Fortune Hunter Find five treasures Znajdź pięć skarbów. Patrz początek posta. Novice Fortune Hunter Find 10 treasures Znajdź 10 skarbów. Patrz początek posta. Enthusiast Fortune Hunter Find 15 treasures Znajdź 15 skarbów. Patrz początek posta. Inte rmediate Fortune Hunter Find 20 treasures Znajdź 20 skarbów. Patrz początek posta. Skilled Fortune Hunter Find 25 treasures Znajdź 25 skarbów. Patrz początek posta. Proficient Fortune Hunter Find 30 treasures Znajdź 30 skarbów. Patrz początek posta. Advanced Fortune Hunter Find 35 treasures Znajdź 35 skarbów. Patrz początek posta. Professional Fortune Hunter Find 40 treasures Znajdź 40 skarbów. Patrz początek posta. Senior Fortune Hunter Find 45 treasures Znajdź 45 skarbów. Patrz początek posta. Expert Fortune Hunter Find 50 treasures Znajdź 50 skarbów. Patrz początek posta. Crack Fortune Hunter Find 55 treasures Znajdź 55 skarbów. Patrz początek posta. Master Fortune Hunter Find all 60 treasures Znajdź wszystkie 60 skarbów w grze. Patrz początek posta. Relic Finder Find the Strange Relic Znajdź Strange Relic. Jest to dekorowane jajo, które znajdziesz w rozdziale 5 (patrz filmik). Brutal Brawler Kill five enemies with a brutal combo Zabij 5 przeciwników za pomocą Brutal Combo. Ów kombo wykonujesz wciskając , kiedy jesteś blisko przeciwnika. Po takiej składance koleś już na pewno się nie podniesie. Powinno samo wpaść wraz z postępami w grze. Brutal Slugger Kill 20 enemies with a brutal combo Zabij 20 przeciwników za pomocą Brutal Combo. Tak samo jak wyżej, tylko tym razem musisz zabić 20 zakapiorów. Samo powinno wpaść. Brutal Expert Kill five enemies in a row with a brutal combo Zabij 5 przeciwników pod rząd używając Brutal Combo. Najłatwiej zrobić to na pierwszym etapie w grze „Chapter 1 – Ambushed”. Ustaw poziom trudności na Easy i rozpocznij grę. Kiedy przeciwnicy zaczną wchodzić na pokład, podbiegaj do nich i wykonuj kombo . Nie martw się zbytnio obrażeniami, gdyż na tym poziomie jesteś praktycznie niezniszczalny. Po załatwieniu pięciu piratów dostaniesz trofeum. Stealth Attacker Kill 20 enemies melee-attacking from behind Zabij “po cichu” 20 przeciwników. To znaczy, że musisz ich podejść od tyłu i wyeliminować. Najlepszym miejscem do wykonania tego zadania znajduje się w „Chapter 5 - The Fortress”. Kiedy wejdziesz już do zamku, przejdź przez kilka pomieszczeń, aż w końcu wyjdziesz na podwórze i zauważysz jednego z piratów, który stoi tyłem do Ciebie (w tym miejscu gdzie znajdziesz tajemniczy relikt –jajo). Podejdź do niego i zabij go „po cichu”. Po tym gdy to zrobisz, możesz załadować poprzedni checkpoitn, bądź też dać się zabić kolegom denata i powtórzyć czynność – rób tak dopóki nie dostaniesz trofeum. Jest to trochę nieuczciwe ale za to skuteczne. Steel Fist Kill five enemies with a single punch, after softening them up with gunfire Zabij 5 przeciwników “zmiękczając” ich najpierw bronią następnie dobicie jednym uderzeniem. Patrz Steel Fist Expert poniżej. Steel Fist Expert Kill five enemies in a row with a single punch, after softening them up with gunfire Zabij 5 przeciwników pod rząd “zmiękczając” ich najpierw bronią następnie dobicie jednym uderzeniem. Najłatwiej wykonać to zadanie w „Chapter 1 – Ambushed”. Kiedy piraci zaczną wchodzić na pokład statku, najpierw strzelaj do nich bez przybliżania (to znaczy bez celownika, biegnąc w ich kierunku) i następnie uderzaj z rozpędu. Niemal każdy taki manewr nokautuje przeciwnika. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to po 5 pasażerze na gapę, odblokujesz trofeum. Pamiętaj też o ustawieniu poziomu trudności na Easy. Headshot Expert Kill five enemies in a row with headshots Zabij pięciu przeciwników pod rząd strzałem w głowę. Kolejne trofeum, które najłatwiej odblokować w „Chapter 1 – Ambush”. Kiedy podpłynie do Ciebie pierwsza łódź, zabij jej 2 okupantów strzałem w głowę i tak samo zrób z drugą łodzią, która podpłynie z drugiej strony. Ostatniego, piątego jegomościa będziesz musiał już zabić na pokładzie i jest to nieco trudniejsze. Nie napalaj się zbytnio, tylko poczekaj aż ten na chwilę stanie w miejscu, po czym oddaj ostatni celny strzał. Dla ułatwienia ustaw poziom trudności na Easy. 10 Headshots Kill 10 enemies with headshots Zabij 10 przeciwników strzałem w głowę. Patrz 100 Headshots poniżej. 30 Headshots Kill 30 enemies with headshots Zabij 30 przeciwników strzałem w głowę. Patrz 100 Headshots poniżej. 100 Headshots Kill 100 enemies with headshots Zabij 100 przeciwników strzałem w głowę. Nie jest to trudne osiągnięcie i jeżeli będziesz starał się zabijać przeciwników headshotami, to pod koniec gry powinieneś mieć trofeum w kieszeni. Jeżeli nie to zawsze możesz w kółko grać „Chapter 1 – Ambush” – konsola na bieżąco zapisuje ilość zabitych w ten sposób wrogów. Dyno-Might! Kill three enemies with one explosion Zabij 3 przeciwników jedną eksplozją. Patrz Expert Dyno-Might! poniżej. Expert Dyno-Might! Kill three enemies with one explosion five times Zabij 3 przeciwników jedną eksplozją, pięć razy. Najłatwiej wykonać te zadanie w „Chapter 4 - Plane-wrecked”. Ne daleko przed końcem etapu, dojdziesz do miejsca gdzie są jakieś stare ruiny (zaraz po przejściu sekcji gdzie skaczesz po półkach skalnych na skraju wysokiego klifu). Zabij jegomościa, który stoi do Ciebie plecami, oparty o murek i następnie wykończ pozostałych bandziorów i co najważniejsze, jednego, który stoi na wyższym poziomi ruin i strzela do Ciebie z granatnika – najważniejszy jest właśnie ten granatnik, gdyż dzięki niemu za chwilę wykonasz zadanie. Wskocz na ten poziom, podnieś granatnik (M79) i schowaj się za zasłoną na tym kamiennej pozostałości. Po chwile powinni zacząć nadbiegać piraci od strony pułapek między drzewami. Poczekaj aż będzie ich co najmniej 3 w kupie, po czym oddaj strzał. Jeżeli wszystko poszło dobrze to masz już pierwszą trójkę za sobą. Teraz daj się zabić lub popełnij samobójstwo i rozpocznij ponownie całą akcję od ostatniego checkpointa. Powtarzaj cały ciąg czynności, aż do momentu gdy odblokujesz trofeum. Szczęście, że gra pozwala na takie „lewe” wykonanie tego osiągnięcia. Jeżeli masz problem ze zdobyciem tego trofeum zobacz , który ukazuje jak i gdzie je odblokujesz. Run-and-Gunner Kill 20 enemies by shooting from the hip (without aiming with the L1 button) Zabij 20 przeciwników bez namierzania za pomocą . Jak zwykle to bywa, włącz „Chapter 1 – Ambush”. Kiedy piraci zaczną wchodzić na pokład Twojego statku, biegnij w ich kierunku bez wciśniętego i strzelaj dopóki nie zabijesz. Kiedy wszystkich wykończysz, rozpocznij ponownie rozdział i tak dalej dopóki nie dostaniesz trofeum. Hangman Kill 10 enemies by shooting while hanging from a ledge Zabij 10 przeciwników przez strzelanie do nich, kiedy skądś zwisasz. Patrz Grenade Hangman poniżej. Grenade Hangman Kill 10 enemies with grenades while hanging from a ledge Zabij 10 przeciwników za pomocą granatów, skądś zwisasz. Najprostszym miejsce do wykonania obu zadań związanych ze „zwisem”, znajduje się w „Chapter 13 – Sanctuary”. Na stracie rozdziału wskocz do wody zaraz obok wielkiego koła wodnego (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa – takie jakie są używane do wytwarzania energii wykorzystując siłę spadającej wody), wejdź na kamienną półkę zaraz przed nim, przeskocz w stronę mostku i zawiśnij na jego skraju. Z tego miejsca powinieneś mieć możliwość zabicia kilku wrogów. Teraz już tylko rzucaj im granaty z tej pozycji (strzelaj jeżeli robisz osiągnięcia Hangman) i kiedy ich wszystkich zabijesz, rozpocznij ponownie etap i powtarzaj czynność dopóki nie odblokujesz trofeum. Dobrze jest mieć możliwość wyboru broni w dowolnym momencie (odblokujesz po skończeniu gry i zdobyciu odpowiedniej ilości punktów za trofea), gdyż będziesz mógł wtedy na bieżąco dodawać sobie granaty (opcja w menu ). Survivor Kill 50 enemies in a row without dying Zabij 50 przeciwników nie ginąć w międzyczasie. Najlepsze miejsce do wykonania tego zadania znajduje się w „Chapter 19 - Unwelcome Guests”. Ustaw poziom Easy i rozpocznij wspomniany rozdział. Kiedy dojdziesz do pomieszczenia, w którym będziesz musiał przełączyć dwie wajchy w celu otwarcia drzwi (wajchy są no końcach dwóch korytarzy, odbiegających od tego pomieszczenia na środku), będziesz musiał walczyć z niekończącymi się potworami (nie skończą się pojawiać dopóki nie opuścisz tej lokacji). Teraz wystarczy tylko biegać cały czas w koło i zabijać je wszystkie jedno po drugim. Po zabiciu 50 sztuk, odblokujesz trofeum. 50 Kills: PM - 9mm Kill 50 enemies with the PM - 9mm Zabij 50 przeciwników za pomocą PM – 9mm. Jest 13 trofeów za zabicie wyznaczonej ilości przeciwników, konkretną bronią. Nie ma sensu opisywać każdego z osobna; po prostu weź dowolną broń i zabijaj nią oprychów dopóki nie odblokujesz trofeum i tak dalej z kolejnymi pukawkami. Dobrze jest mieć możliwość wyboru dowolnej broni w dowolnym momencie w grze (odblokujesz taką opcję po przejściu wszystkich rozdziałów i uzyskaniu odpowiedniej do danej broni, ilości punktów za zdobyte wcześniej trofea), gdyż nie będziesz zmuszony do korzystania z danego gnata, który akurat występuje tylko w kilku miejscach. 50 Kills: 92FS - 9mm Kill 50 enemies with the 92FS - 9mm Zabij 50 przeciwników za pomocą 92FS – 9mm. Jak w opisie. 50 Kills: Micro - 9mm Kill 50 enemies with the Micro - 9mm Zabij 50 przeciwników za pomocą Micro – 9mm. Jak w opisie. 20 Kills: Wes – 44 Kill 20 enemies with the Wes – 44 Zabij 20 przeciwników za pomocą Wes – 44. Jak w opisie. 20 Kills: Desert – 5 Kill 20 enemies with the Desert-5 Zabij 20 przeciwników za pomocą Desert-5. Jak w opisie. 30 Kills: MP40 Kill 30 enemies with the MP40 Zabij 30 przeciwników za pomocą MP40. Jak w opisie. 50 Kills: AK-47 Kill 50 enemies with the AK-47 Zabij 50 przeciwników za pomocą AK-47. Jak w opisie. 50 Kills: M4 Kill 50 enemies with the M4 Zabij 50 przeciwników za pomocą M4. Jak w opisie. 30 Kills: Dragon Sniper Kill 30 enemies with the Dragon Sniper Zabij 30 przeciwników za pomocą Dragon Sniper. Jak w opisie. 50 Kills: Moss - 12 Kill 50 enemies with the Moss – 12 Zabij 50 przeciwników za pomocą Moss-12. Jak w opisie. 50 Kills: SAS – 12 Kill 50 enemies with the SAS – 12 Zabij 50 przeciwników za pomocą SAS-12. Jak w opisie. 30 Kills: M79 Kill 30 enemies with the M79 Zabij 30 przeciwników za pomocą M79. Jak w opisie. 20 Kills: Mk-NDI Kill 20 enemies with the Mk-NDI Zabij 20 przeciwników za pomocą Mk-NDI (granat). Jak w opisie. Charted! – Easy Finish the game in Easy Mode Ukończ grę na poziomi trudności Easy. Jak w opisie. Charted! – Normal Finish the game in Normal Mode Ukończ grę na poziomie trudności Normal. Jak w opisie. Charted! – Hard Finish the game in Hard Mode Ukończ grę na poziomie trudności Hard. Jak w opisie. Charted! – Crushing Finish the game in Crushing Mode Ukończ grę na poziomie trudności Crushing. Przechodzenie gry na wyższym poziomie odblokuje również trofea za niższy poziom(y). Poziom ten odblokowuje się po przejściu gry na poziomie Hard. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 4 Marzec 2012 Domyślam się, że to Twój pierwszy poradnik. Z tego co bym poprawił: - przesunąć tytuły na lewo, bo niekiedy ciężko się połapać, który opis jest do którego pucharku - opisy niektórych ważnych pucharków są bardzo skąpe, np. pucharku dot. poziomu Crushing, daj jakieś wskazówki, na co mają uważać, jak się zachowywać, itd. - szczegół, ale daj jakąś grafikę z Uncharteda na wstępie, zawsze to ładniej wygląda Cała reszta dobra, ogólnie dobra robota :D Ale mimo wszystko dobrze, że napisałeś poradnik. Szkoda, że nie przeczytałeś przyklejonego tematu, przy następnym poradniku najpierw wrzuć go do mnie na PW, żebym mógł Ci powiedzieć czy coś poprawiać, czy wrzucać. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkShadowPL 306 Napisano 5 Marzec 2012 No i można by dodać w opisie pucharku Crushing albo Hard, że Crushing odblokowuje się po przejściu na gry na HARD, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antekk 10 Napisano 5 Marzec 2012 Platyna moim zdaniem jest latwa. Niesprawila mi wiekszych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 5 Marzec 2012 Informacja która powinna być zawarta na wstępie to że gra nie oferuje sama w sobie pucharków tylko medale, te pierwsze są jednak dostępne po ściągnięciu patcha z PSN. Nie powinno się zaczynać gry przed jego pobraniem, jeśli jednak to już nastąpiło to należy skasować game data/save'y, pobrać patcha i zacząć zabawę od początku. Ponadto dodaj pliss powyższe uwagi o odblokowywaniu Crushing i uzyskamy pełny wartościowy poradnik. Plus poleciał! Wielkie dzięki za wkład w ten cenny rozwijający się dział 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kovacs 367 Napisano 7 Październik 2012 Czy wszystkie skarby muszę znaleźć na jednym savie? Po przejściu gry wybrałem sobie rozdział, w którym brakowało mi skarbów, znalazłem je, zapisałem na innym savie, jednak po kontynuacji gry na innym savie konsola ich nie zlicza razem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 7 Październik 2012 Kontynuowałeś grę z tego stanu gry, który utworzyłeś po zebraniu tych skarbów, czy wczytałeś inny? Jeżeli inny, no to nic dziwnego, że skarbów nie zalicza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kovacs 367 Napisano 7 Październik 2012 Kontynuowałem z tego samego, ale, no właśnie. Na tym nowym przeoczyłem parę skarbów w jednym rozdziale, i wróciłem do nich z nowym savem. Jeżeli z poziomu głównego save'a, z którego przechodzę grę po raz drugi, wrócę do wcześniejszego rozdziału, żeby pozbierać przeoczone skarby i parę medali, to będę mógł bez problemu skoczyć z tą zawartością o parę rozdziałów do przodu, do miejsca w którym fabularnie obecnie skończyłem (skończyłem na rozdziale 7 a chciałbym wrócić do 4 i z powrotem kontynuować zabawę od 7, z tym że ze skarbami i medalami zebranymi w 4)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 7 Październik 2012 Tak, tylko zapisuj wszystko na tym samym slocie. Jak skończysz zbierać w tym 4 rozdziale, to po prostu odpal sobie 7 i jedziesz dalej z fabułą. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flahu 38 Napisano 20 Grudzień 2013 jak zrobic te trophy w uncharted 1 brutal expert? co trzeba 5 przeciwnikow z rzedu powalic brutalnym ciosem zawsze ktos mi odda i cale combo idzie w .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Firo. 502 Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) jak zrobic te trophy w uncharted 1 brutal expert? co trzeba 5 przeciwnikow z rzedu powalic brutalnym ciosem zawsze ktos mi odda i cale combo idzie w .... Najłatwiej zrobić to na samym początku na statku. Ustaw poziom na easy i wykonuj na przeciwnikach combo :square: :triangle: :square: . Filmik Edytowane 20 Grudzień 2013 przez Firo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tecumthe 122 Napisano 20 Grudzień 2013 @flahu, nie musisz powalić ciągiem 5 przeciwników. Możesz powalić jednego brutalnym ciosem a następnie zginąć i czynność tą powtórzyć 5 razy. Można to wykonać niemal w każdym momencie gry. Trick działa niestety tylko w przypadku Uncharted Drake's Fortune. Podobne trofeum przy U2 wymagające 10 zabójstw z rzędu brutalnym ciosem już tak niestety nie wykonasz. Ja to zrobiłem bodajże w rozdziale 3, po ucieczce Drake'a z łodzi podwodnej i spotkaniu z Eleną. W razie wątpliwości odsyłam do filmiku: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach