Lars06 420 Napisano 24 Marzec 2012 (edytowane) Informacje ogólne: Ilość trofeów: 33 - 1x , 3x , 23x , 6x Trofea online wymagane do : 0 Szacowany czas do : max 20 godzin Minimalna liczba przejść gry wymagana do : 2 Trofea łatwe do pominięcia: 0 (wybór rozdziałów) Stopień trudności trofeów: 4/10 UWAGA! Nie aktualizuj gry, jeżeli masz zamiar zdobyć platynowe trofeum! Po więcej informacji udaj się do opisu trofeum Better Than Developers! Trine to platformówko-zręcznościówka z elementami logicznymi. Mając do dyspozycji trzy postacie, pomiędzy którymi możemy się dowolnie przełączać, przechodzimy przez poziomy, w których trzeba na zmianę: utłuc kilkudziesięciu przeciwników i utorować sobie drogę przez różnorakie przeszkody, zagadki i tym podobne. Pokonywanie przeszkód wiąże się z zabawą fizyką, co sprawia sporo frajdy. Gra posiada tryb kooperacji offline. W nim każdy gracz zostaje na stałe przypisany do jednej postaci (jeżeli graczy jest 3). Wiele osób może nie wiedzieć nawet o istnieniu tego trybu. Sam się do nich zaliczałem przez jakiś czas, chociaż byłem dawno po platynie. Podczas gry wystarczy podłączyć pada i po jego włączeniu nacisnąć start. Co do postaci: możemy wcielić się w jedną z trzech postaci: łotrzyka, maga i rycerza - czyli nic szczególnego ;) Łotrzyk może strzelać z łuku i przy pomocy linki podciągać się na wyższe półki lub huśtać nad przepaściami. Mag ma moc tworzenia przedmiotów i przenoszenia ich - moim zdaniem jest to po prostu mistrzowska postać, najcieawsza w tej grze. Trzymając możemy analogiem narysować 3 kształty: linię, co utworzy odpowiedniej długości deskę, kwadrat/kółko, co zaowocuje pojawieniem się skrzynki o różnych rozmiarach, lub trójkąta, który można albo zdetonować lub powiesić w interesującym nas miejscu, aby łotrzyk mógł się do niego przyczepić linką. Do tego, trójkąta można użyć do tworzenia większych konstrukcji z racji tego, że lewituje. Mag nie ma żadnych zdolności ofensywnych (no chyba, że zrzucimy narysowaną skrzynkę na wroga). Ostatnia postać, rycerz, jest tankiem, który może zasłonić się tarczą, a także zdrowo przyłożyć z młota, czy ognistego miecza, a także podnosić i rzucać ciężkim przedmiotami. TROFEA Way Out of the Trine Zdobądź wszystkie trofea Master Collector Zdobądź całe doświadczenie w grze Doświadczenie w grze zdobywa się poprzez zbieranie zielonych flakoników, które wypadają z pokonanych wrogów lub są poukrywane w poziomach. Na youtube widziałem bardzo dużo filmików z lokalizacjami wszystkich artefaktów i całego doświadczenia. Oto film, który uważam za dobry. Oprócz tego, jest jeszcze 14 filmików tego samego użytkownika z tej samej serii. What's Next? Ukończ grę na poziomie trudności Very Hard Poziom trudności Very Hard odblokowuje się po uprzednim przejściu gry na dowolnym poziomie trudności. FILM Treasure Hunter Znajdź wszystkie ukryte przedmioty w grze Ukryte przedmioty są pozamykane w skrzyniach, które otwieramy za pomocą . Ukrytymi przedmiotami są artefakty, dające postaciom ulepszenia zdolności. Filmik wyżej. Completed Ukończ grę na dowolnym poziomie trudności What a View! Zbuduj wieżę z 12 przedmiotów stworzonych przez maga i stań na szczycie nie zawalając jej Moim zdaniem najfajniejsze trofeum w tej grze :] Może się w Was obudzi duch architekta? Kto wie :thumbsup: Do zrobienia tego trofeum trzeba mieć rozwinięte umiejętności maga do tworzenia desek i skrzynek do poziomu 3. Dodatkowo potrzebne są te artefakty: Victor's Crown Blue Masterstone Red Masterstone Wolfgang's Music Box Mając je wszystkie da się stworzyć nawet wyższą wieżę niż jest to wymagane do trofeum. Uwaga: trofeum wymaga, aby wszystkie przedmioty stały jeden na drugim. Możecie sobie ułatwić sprawę stawiając na ziemi dwie skrzynki obok siebie, aby wieża miała większą podstawę, ale w tym wypadku musi ona być odpowiednio wyższa, żeby suma elementów stojących na sobie wynosiła 12. Master Ninja Przehuśtaj się 5 razy w tym samym kierunku używając linki łotrzyka Aby uzyskać to trofeum trzeba huśtać się na lince w tym samym kierunku 5 razy naciskając tylko . Uwaga: nie naciskaj ! Jeżeli masz problem ze znalezieniem właściwego miejsca, włącz poziom Ruins of the Perished. Jest tam wprost idealne miejsce (przy moście) do zrobienia tego trofeum. Whoops! Zabij 3 wrogów na raz rzucając lub upuszczając obiekt Wystarczy zebrać w kupę paru wrogów i narysować nad nimi długą deskę - to najłatwiejszy spośród kilku sposobów. All Boxes and no Play Stwórz 500 przedmiotów w jednym poziomie To trofeum jest jakąś kpiną ze strony developerów. Jedyna myśl, jaka przychodzi do głowy to: "Po jaką cholerę ja mam to robić?" Trofeum jest czasochłonne, ale na szczęście łatwe. Nie ma fizycznej możliwości stworzenia 500 obiektów podczas normalnego przechodzenia poziomu, więc trzeba po prostu przez 15 minut stać i rysować deski. Odmużdżające trofeum, które idealnie nadaje się do naszego forumowego działu z najgłupszymi trofeami. Better Than Developers! Ukończ poziom Tower of Sarek bez zgonu na poziome trudności Very Hard Zdecydowanie najtrudniejsze trofeum w tej grze. Jest bardzo irytujące, wymaga wielu prób (w moim przypadku była to 3-godzinna sesja bez przerw) i dużej zręczności. W przypadku śmierci, poziom należy rozpocząć od nowa. Trofeum najłatwiej zdobyć grając łotrzykiem. Nim możemy pokonać duże odległości przyciągając się linką i przez to zrobić sobie przewagę nad goniącą nas pod górę lawą. Przypomina to pewną inną grę ;) Wymiatacze w Icy Tower będą wniebowzięci ;) Więcej co do wykonania: Polecam od razu iść na prawą stronę i podciągnąć się łotrzykiem jak najwyżej. Postać zmieniajcie możliwie jak najrzadziej. Oglądając filmik zauważycie, że kościotrup będzie tworzył przedmioty, aby nam przeszkadzać. Można sprawić, że te przedmioty się nie pojawią - wystarczy być w chwili ich tworzenia na tym samym planie co one, czyli jakby w ich środku. Resztę trzeba szybko zniszczyć ognistą strzałą. Po dojściu na górę zmieńcie na rycerza i uważajcie na nietoperze - przez te wredoty musiałem dodatkową godzinę męczyć się z tym trofeum, bo w ostatniej chwili mnie zabiły... Ach te nietoperze i ich ostre pazury. Nawet pełną płytową zbroję mają sobie za nic ;) UWAGA! Patch 1.01/1.02 sprawia, że to trofeum jest dużo trudniejsze! Nie chcesz psuć sobie krwi? Nie aktualizuj gry. Łatka ta dodaje większą ilość wrogów na szczycie wieży, co może Wam wszystko zepsuć, gdy już jesteście tuż tuż! Flower Power Ukończ dowolny poziom nie zabijając ani jednego wroga Można to szybko zrobić w poziomach Crystal Caverns i Academy Hallways. Po prostu przeskakuj wszystkich wrogów łotrzykiem i uważaj, żeby przypadkiem nie wypuścić jakiejś strzały. Trofeum można zdobyć nawet jeżeli wróg spadnie lub zabije go cokolwiek innego, co nie zależało od gracza. The Cool Way W jednym poziomie zabij jednego potwora przez zeskoczenie na niego rycerzem, jednego umiejętnościami maga i jednego łotrzykiem kopiąc go podczas huśtania się na lince Można to zrobić już w drugim poziomie - Academy Hallways. Łatwizna, nie wymaga niczego szczególnego. Poniższe trofea polegają na wyzbieraniu wszystkich flakoników z doświadczeniem ze wszystkich poziomów. Po filmiki odsyłam wyżej do trofeów Master Collector i Treasure Hunter. Academy Master Zbierz całe doświadczenie w Astral Academy Hallways Master Zbierz całe doświadczenie w Academy Hallways Wolvercote Master Zbierz całe doświadczenie w Wolvercote Catacombs Graveyard Master Zbierz całe doświadczenie w Dragon Graveyard Caverns Master Zbierz całe doświadczenie w Crystal Caverns Crypt Master Zbierz całe doświadczenie w Crypt of the Damned Dungeon Master Zbierz całe doświadczenie w Forsaken Dungeons Castle Master Zbierz całe doświadczenie w Throne of the Lost Forest Master Zbierz całe doświadczenie w Fangle Forest Thicket Master Zbierz całe doświadczenie w Shadowthorn Thicket Ruins Master Zbierz całe doświadczenie w Ruins of the Perished Mines Master Zbierz całe doświadczenie w Heartland Mines Village Master Zbierz całe doświadczenie w Bramblestoke Village Forge Master Zbierz całe doświadczenie w Iron Forge Tower Master Zbierz całe doświadczenie w Tower of Sarek Footskull Fan Zabij 50 potworów w jednym poziomie używając umiejętności Charge rycerza Charge używamy naciskając . Najlepiej wybrać dowolny poziom i przejść go używając tylko tej umiejętności. Whackwhackwhack Zabij 5 potworów w 3 sekundy. Najlepiej zrobić to w miejscach, gdzie atakują nas nietoperze. Wtedy trzeba szybko wybrać łotrzyka i włączyć umiejętność potrójny strzał. Po kilku próbach na pewno się uda. Tripleshot! Traf 3 różnych wrogów 3 strzałami wystrzelonymi na raz Można sobie ułatwić to trofeum dając łotrzykowi artefakt Blue Masterstone, dzięki któremu będzie on mógł wystrzelić dodatkową strzałę, czyli w sumie 4 na raz. Teraz wystarczy zebrać grupkę wrogów większą niż 3 - wtedy będzie łatwiej - i strzelić lekko w górę. Może wymagać kilku podejść. Dobrym poziomem do tego jest Ruins of the Perished w miejscu, gdzie zostajemy zamknięci w pułapce z respawnującymi się wrogami. I Did It My Way Zgiń więcej niż 15 razy w jednym poziomie i ukończ go Survivor Ukończ jakikolwiek poziom inny niż Astral Academy bez śmierci Wpadnie na pewno przy przechodzeniu Tower of Sarek do trofeum Better Than Developers. Można też je zrobić razem z trofeum Flower Power. Astral Introduction Ukończ poziom Astral Academy Pierwszy Ding!, jaki usłyszycie grając w tę grę ;) Poradnik wykonany w całości przeze mnie. Zamieszczone filmy nie są moje. Proszę nie kopiować poradnika bez mojej zgody. Lars06 Edytowane 25 Październik 2012 przez Patricko 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 25 Marzec 2012 LoL Kolejna dobra robota :) Obejrzałem video do better than developers i zapragnąłem zagrać w Trine ... Zacna gierka, dlaczego ją ominąłem? Będe tu wracał ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Link396 142 Napisano 25 Marzec 2012 LoL Kolejna dobra robota :) Obejrzałem video do better than developers i zapragnąłem zagrać w Trine ... Zacna gierka, dlaczego ją ominąłem? Będe tu wracał ;) Wstyd się przyznać, ale też mam już kupione dwie części - a żadna z nich nawet nie zaczęta, mea culpa, mea culpa, kończę Asasyna i zabieram się za Trine. A poradnik od Lars'a jak zawsze - pełna profeska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DJYano 278 Napisano 26 Marzec 2012 dobra robota moze uda mi sie wyplatynowac w koncu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 5 Kwiecień 2012 hej ma ktoś jakiś pomysł na następujący problem ?? w jednym z rozdziałów mam info w choose chapter że z sekretów dwóch mam zebrany jedne. Ale jak idę jeszcze raz ten chapter to obie skrzynie są otwarte i nie mam jak zdobyć trofeum treasure hunter. Gierkę już przeszedłem na poziomie very hard i nie wiem jak to odpalić żeby skrzynie były obie zamknięte :) . mam nadzieję że nie będę się musiał przebijać przez wszystkie chaptery żeby dojść do tego jeszcze raz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 5 Kwiecień 2012 Hmm, dziwna sprawa. Nie spotkałem się z czymś takim, więc z wyrokowaniem się wstrzymam, ale nie wygląda to dobrze. Wujek Google pokazał coś konstruktywnego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 5 Kwiecień 2012 Hmm, dziwna sprawa. Nie spotkałem się z czymś takim, więc z wyrokowaniem się wstrzymam, ale nie wygląda to dobrze. Wujek Google pokazał coś konstruktywnego? niestety nie znalazłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkShadowPL 306 Napisano 5 Kwiecień 2012 (edytowane) hej ma ktoś jakiś pomysł na następujący problem ?? w jednym z rozdziałów mam info w choose chapter że z sekretów dwóch mam zebrany jedne. Ale jak idę jeszcze raz ten chapter to obie skrzynie są otwarte i nie mam jak zdobyć trofeum treasure hunter. Gierkę już przeszedłem na poziomie very hard i nie wiem jak to odpalić żeby skrzynie były obie zamknięte :) . mam nadzieję że nie będę się musiał przebijać przez wszystkie chaptery żeby dojść do tego jeszcze raz :) Nie wszystkie skrzynie w grze zawierają sekrety, niektóre zawierają skile. Jaki to level?? Sprawdź na Youtube czy aby na pewno nie ma gdzieś w tym levelu 3 ukrytej skrzyni. Ew. poczytaj to, może jest jakaś wskazówka: http://frozenbyte.com/board/viewtopic.php?f=16&t=2336 Edytowane 5 Kwiecień 2012 przez DarkShadowPL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 6 Kwiecień 2012 Nie wszystkie skrzynie w grze zawierają sekrety, niektóre zawierają skile. Jaki to level?? Sprawdź na Youtube czy aby na pewno nie ma gdzieś w tym levelu 3 ukrytej skrzyni. Ew. poczytaj to, może jest jakaś wskazówka: http://frozenbyte.co...php?f=16&t=2336 dzięki za link poczytam sprawdzę i dam znac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 10 Kwiecień 2012 Nie wszystkie skrzynie w grze zawierają sekrety, niektóre zawierają skile. Jaki to level?? Sprawdź na Youtube czy aby na pewno nie ma gdzieś w tym levelu 3 ukrytej skrzyni. Ew. poczytaj to, może jest jakaś wskazówka: http://frozenbyte.co...php?f=16&t=2336 hej jednak mój błąd była jeszcze trzecia skrzynia :) dzięki za info zostało mi malowanie 500 elementó i tower of sarek bez straty życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkShadowPL 306 Napisano 10 Kwiecień 2012 spoko, fajnie że się udało ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 13 Kwiecień 2012 All Boxes and no Play Te trofeum opisałbym troszkę inaczej :) wybierz poziom easy stań przy chackpoincie np w crystal caverns i rysuj kłody do skutku (mana u maga będzie się sama odnawiać) już powiem dlaczego sam jak to przeczytałem i miałem do wykonania better than developers to jak rozpoczynałem na najtrudniejszym poziomie tover of sarek zaczynałem zawsze od namalowania 16 kłód i leciałem dalej i normalnie zanim zrobiłem ten trofik to all boxes powinno wpaść (na pewno zrobiłem ponad 500 malunków) no ale się okazuje że to bez restartów trzeba zrobić w jednym poziomie :) ps platyna jest better than developers doprowadzał mnie do szefskiej pasji (oczywiście grałem z łatką) ale w końcu zrobiłem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkShadowPL 306 Napisano 13 Kwiecień 2012 (edytowane) Ja również dodałbym taki dodatkowy opis ułatwiający zdobycie trofeum: What's Next Zamiast przechodzić od nowa całą grę, równie dobrze można wczytywać poszczególne rozdziały zmieniając poziom trudności na Very Hard. Dlaczego?? Zaletą tej opcji jest to, że wczytując dowolny rozdział mamy już zdobyte całe doświadczenie oraz wymaksowane wszystkie skille wraz z przedmiotami dla naszych bohaterów. Jeżeli 'zrobimy' tą metodą wszystkie poziomy trofeum nam wpadnie Edytowane 13 Kwiecień 2012 przez DarkShadowPL 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 13 Kwiecień 2012 (edytowane) All Boxes and no Play Te trofeum opisałbym troszkę inaczej :) wybierz poziom easy stań przy chackpoincie np w crystal caverns i rysuj kłody do skutku (mana u maga będzie się sama odnawiać) już powiem dlaczego sam jak to przeczytałem i miałem do wykonania better than developers to jak rozpoczynałem na najtrudniejszym poziomie tover of sarek zaczynałem zawsze od namalowania 16 kłód i leciałem dalej i normalnie zanim zrobiłem ten trofik to all boxes powinno wpaść (na pewno zrobiłem ponad 500 malunków) no ale się okazuje że to bez restartów trzeba zrobić w jednym poziomie :) ps platyna jest better than developers doprowadzał mnie do szefskiej pasji (oczywiście grałem z łatką) ale w końcu zrobiłem Ty po prostu źle zinterpretowałeś opis trofeum. Restart, to restart - kasuje postępy w danym poziomie. Napisałem wyraźnie co trzeba zrobić: Nie ma fizycznej możliwości stworzenia 500 obiektów podczas normalnego przechodzenia poziomu, więc trzeba po prostu przez 15 minut stać i rysować deski. Zamiast przechodzić od nowa całą grę, równie dobrze można wczytywać poszczególne rozdziały zmieniając poziom trudności na Very Hard. Dlaczego?? Zaletą tej opcji jest to, że wczytując dowolny rozdział mamy już zdobyte całe doświadczenie oraz wymaksowane wszystkie skille wraz z przedmiotami dla naszych bohaterów. Jeżeli 'zrobimy' tą metodą wszystkie poziomy trofeum nam wpadnie Dobra, ale gdzie ja napisałem, że trzeba grę od nowa zaczynać? Nie odkryłeś Ameryki :thumbsup: Obydwaj dostajecie po plusiku ode mnie za krytykę ;) Następnym razem postaram się nawet najoczywistsze szczegóły opisać :) Edytowane 13 Kwiecień 2012 przez Lars06 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mentos1987 9 Napisano 13 Kwiecień 2012 Gra jest na tyle prosta i przyjemna, że szkoda takiego kombinowania. No, ale faktycznie - wasz sposób przyśpiesza i ułatwia platynę. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 13 Kwiecień 2012 Tu się nic nie kombinuje, tylko po prostu zmienia w opcjach gry poziom trudności :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejf 22 Napisano 13 Kwiecień 2012 (edytowane) [ spoko to nie krytyka tylko takie małe wtrącenie :) ja to po prostu tak zrozumiałem tym bardziej że na poziomie very hard mana się nie odnawia przy checkpoincie i na tym poziomie jest to pewnie niemożliwe do zrobienia :) jak odebrałeś to jako krytyke to przepraszam nie o to mi chodziło Edytowane 13 Kwiecień 2012 przez Dejf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 13 Kwiecień 2012 Absolutnie nie odebrałem tego w negatywny sposób :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach