Skocz do zawartości
meteor87

Freezy, spadki animacji w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie co soadzicie o tych wszystkich zacinkach i spadkach animacji w grach na naszej konsoli sczegolnie ostatnio w GTA IV jak i poprzednio w Assassins Creed ? Ludzie panikuja a mi sie wydaje ze chodzi tu glownie o gry ktore byly tworzone multiplatformowo.Nie raz programisci twierdzili ze na Xboxa programuje sie latwiej wiec mysle ze jest to spowodowane pierwszym stworzeniem na konsole MS pozniej zrobieniu glownie porta na PS3 smutne ale tak by to wygladalo. Przyklad mamy na grach ktore podalem wyzej + ta sama (mala) roznica w grafice. Dokladny obraz ktora konsola potrafi wiecej mozemy stwierdzic tylko po

Exclusivach na konsole m.i Uncharted(Wspaniala grafika,plynna animacja) pozniej MGS4 no i niedlugo Haze.

Co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że to przesada, twórcy gry powinni dokończyć grę, a nie dawać klientowi nieskończony produkt, jest to śmieszne i lekceważące w naszym stosunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to irytuje. Rozumiem, że gry są bardziej rozbudowane, ale kiedyś twórcy obywali się bez popularnych otwartych betatestów, patchów, tworzyli gry w terminie i w znakomitej większości działające płynnie. A teraz dają dopasioną grafikę, źle zoptymalizują grę i praktycznie każdy tytuł klatkuje w różnych momentach. Mnie sam fakt nie przeszkadza, jeśli lagi nie przeszkadzają mi w grze, ale jak odwalają taką szopkę jak z PES2008 to już nie da się tego zignorować.

Chociaż w sumie to jest kolejny dowód na maksymalizację komercji w każdym aspekcie obecnego życia. Zaczyna się na zmianie Discovery w kanał rozrywkowy, a kończy na przedwczesnym wydawaniu gier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest to chore producenci nastawieni sa tylko na szybka kasę niestety :/ i dotyczy to tylko nie naszej konsol ale także wyżej wymienione gry gta4 i AC tez tną i mają bugi na x360 , może kiedyś to sie zmieni jak nowe gry producentów którzy olewają sprawę ze tak powiem zaczną sie dużo słabiej sprzedawać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
no to jest to chore producenci nastawieni sa tylko na szybka kasę niestety :/ i dotyczy to tylko nie naszej konsol ale także wyżej wymienione gry gta4 i AC tez tną i mają bugi na x360 , może kiedyś to sie zmieni jak nowe gry producentów którzy olewają sprawę ze tak powiem zaczną sie dużo słabiej sprzedawać...

Chyba nie grałeś w AC na X360 ta gra nie ma w ogole bugów i trzyma cały czas wysoki poziom framerate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba nie grałeś w AC na X360 ta gra nie ma w ogole bugów i trzyma cały czas wysoki poziom framerate.

Potwierdzam. Przeszedlem AC na poprzedniej konsoli jaka byl xbox i tam framrate caly czas trzymal poziom, male spadki pod koniec gry gdy bylo duzo przeciwnikow, ale nigdy zawiechy konsola nie zlapala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... czasami po prostu mam wątpliwości co do tego wspaniałego CELLA tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CELL jest w porzadku, to programisci daja ciala. No coz mam kilka roznych konsol wiec mam choc wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko jaka jest idea robienia tego CELLA, skoro na niego tak trudno zaprojektować dziłającą grę... przypomiam, że na xboxie tych problemów nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Problem stanowi gpu i pamięc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej najprawdopodobniej przyczyną jest taka, a nie inna budowa PS3, która jak widać nie zachwyca...

Chcieli poeksperymentować z 8 rdzeniami, ale to całej sprawy nie załatwiło - nie wyszło im do konca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle ze programisci daja ciala gdy chca zrobic jedna gre na obu platformach, musza cos zrobic zeby gry wygladaly podobnie i tu pojawia sie problem bo roznie sie programuje na obydwie konsole. Na szczescie niemamy takich problemow w grach dla nas (ps3) dedykowanych, przynajmniej ja sie nie spotkalem a wy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak czy inaczej najprawdopodobniej przyczyną jest taka, a nie inna budowa PS3, która jak widać nie zachwyca...

Chcieli poeksperymentować z 8 rdzeniami, ale to całej sprawy nie załatwiło - nie wyszło im do konca

wyszło, bo są gry które się nie zacinają a powalają grafiką. U:DF, Lair chodzą płynnie a wyglądają świetnie, więc wszystko zależy od zaangażowania twórców...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami to klatkowanie i zacinanie się konsoli wkurzało w Assassin's Creed jak nic, piękna grafika itd. i zdawać się mogło, że PS3 nie może unieść takiej grafiki..ale z 8 rdzeniowym procesorem ? i dlatego nie mam pojęcia o co chodzi, na Xblaszaku ładnie śmiga a u nas ? bug, bug, bug ;/. Ale przyznam rację poprzendikowi, że UDF chodził pięknie, jak masełko. Więc może na prawdę zależy od tego czy exlusive czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grałem i może bugów nie ma ale czy trzyma wysoki poziom framerate to bym sie kłócił , grane to było na piracie ale wątpię żeby to miało wpływa na animacje , co do GTA4 gry sie różnią na obie konsole tylko post processingiem , różnicą w renderowaniu grafiki , kolory, gra szarpie i tu i tu. Jednemu sie może podobać na ps3 innemu na x360 zależy jaka sie grafikę preferuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez wpieniaja przycinki i spadki fps'ow. Wkurzylem sie bardzo jak kupilem AC za 270 zl w Empiku (jaki ja bylem glupi )i sie okazalo ze klatkuje niemilosiernie. Dlatego teraz jak mam jakas gre na oku to najpierwo ogladam gameplaye i czytam newsy w sieci czy nie ma z nia zadnych problemow....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 9 gier na PS3 i spadki animacji występują w MotorStorm (rzadko), GTA4, Heavenly Sword (czasami) i w AC. Oprócz gry UbiSoft nie są to jakieś ogromne spadki które przeszkadzają w normalnej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sądze że to wszystko przez słabą karte graficzną.Z tego co wiem jest to układ podobny do geforca 7800gtx a takiego posiadam w kompie.I wiem jedno nowe gry chodzą koszmarnie.A jak wiadomo co do płynności animacji to najwięcej na to wpływa karta graficzna a nie procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od zaangażowania producenta, gry na x360 programuje się łatwiej i gierka jest ok, a kiedy w pośpiechu za $$ odwalają kit na czarnule.Wszystko zależy od producenta, tutaj Nvidia, Sony czy IBM (od procka) nie jest niczemu winna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja sądze że to wszystko przez słabą karte graficzną.Z tego co wiem jest to układ podobny do geforca 7800gtx a takiego posiadam w kompie.I wiem jedno nowe gry chodzą koszmarnie.A jak wiadomo co do płynności animacji to najwięcej na to wpływa karta graficzna a nie procesor.

Tutaj trzeba przyznać że RSX wącha du*e układowi graficznemu x360, ale w tym momencie wszystko nadrabia CELL, i ogólnie porównać moc obliczeniową ps3 i xbox to ps3 ma większą,a co do ramu w ps3 to się nie czepiajmy, ps3 ma 512, 2x256 z czego jedna ma 700mhz a druga 3.2ghz rzeby miała taką samą częstotliwość co proc i wczytywało tekstury, i jedna kość to GDDR ram a druga ta szybsza to XDR ram.(nie mam pewności czy XDR , GDDR to ktura ma 700 z ktura 3.2ghz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już od dawna wiadomo, że nie ma co porównywać bebechów z konsol do zawartości pieców bo tego się nie da porównać.

Prawda jest taka, że iXowi zawsze było bliżej do pieca przez co robienie na niego gier było o wiele prostsze niż na jakąkolwiek inną konsolę.

Drugim faktem jest, że jeżeli gra jest robiona tylko i wyłącznie na PS3 to działa bez zarzutów (przykłady powyżej).

Po trzecie na przykładzie BP widać że jak się chce to można i to nawet lepiej.

Podsumowując wszystkie zawiesinki zamrażarki i inni wisielcy to wina tylko i wyłącznie programistów, którzy, przy całym szacunku do nich bo podziwiam ich wszystkich, nie okiełznali jeszcze PS3.

Nie zmienia jednak to faktu, że nie ma prawa być takiej sytuacji jaką mamy teraz choćby z GTAIV (pominę wymownym milczeniem oceny jakie gra dostała). Gra wydana i sprzedana za grubą kasę a wygląda jak beta bo co chwile jakieś bugi. Ale jak słusznie ktoś zauważył na początku (sorki, że bez nicka ale nie chce mi się już szukać) "ludzie teraz mają net to zrobimy patcha i będzie cacy". Choć z tym "zrobimy" to też może nie do końca bo podobno R* sam nie wie czym są spowodowane te dodatkowe atrakcje. A to z kolei ukazał wszystkim doskonale PES2008 który chyba do dziś nie doczekał się porządnej łatki (jeśli się mylę to przepraszam ). Swoją drogą idealny przykład na to jak kultowa seria schodzi na psy przez multiplatformowość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
..Tutaj trzeba przyznać że RSX wącha du*e układowi graficznemu x360, ale w tym momencie wszystko nadrabia CELL, i ogólnie porównać moc obliczeniową ps3 i xbox to ps3 ma większą....

w większości sie zgodzę ale z tym ze dupę wącha to przesada hehe w niektórych efektach karta w ps3 jest lepsza a w innych ta x360 ogólnie to różnią sie przede wszystkim tym ze ta z x ma troszkę nowsze rozwiązania ale nie zawsze oznacza to lepsze ale ogólnie kartę ma lepsza to trzeba przyznać natomiast w ps3 nadrabia dużo CELL który potrafi sam generować grafikę i jest jakby to powiedzieć uzupełnieniem tych braków w GFX a to ze czasami gorzej gry multiplatformowe wyglądają to właśnie ta ciężka architektura (wielowątkowość , dzielony ram ,) i konwertowanie gry z 360 co inne jak gra jest robiona typowo pod ps3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze. Musze powiedzieć, że mi żadna gra jeszce sie nigdy nie zawiesiła, a i spadków animacji nie uświadczyłwm. Ani w GTA, ani w Assassynie, ani w żadnej innej grze.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jedyna gra co były spadki FPS to koszykówka (demo) z ps@store, a Assasin , gta 4 i reszta cacy bez rzadnych problemów.

No masz racje "furio" trochę przesadziłem z tym wąchaniem pupy..:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zdazaly sie spadki animacji i zawieszanie sie konsoli podczas grania;/ Troche to zaczyna przypominac granie na pc, mam nadzieje ze jednak wszsytko idzie w dobrym kierunku i gry beda bardziej dopracowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi