Aste 1 Napisano 27 Lipiec 2012 Witam mam nadzieję że znajdzie się tutaj jakiś programista który wyjaśni mi jedna rzecz. Zaczynam czytać książke C++ dla każdego i mam za zadanie stworzyć pierwszy program a oto instrukcja z tej książki: HELLO.cpp — twój pierwszy program w C++ Wpisz swój pierwszy program bezpośrednio do edytora, dokładnie przepisując jego treść. Gdy będziesz pewien, że został wpisany poprawnie, zapisz go do pliku, skompiluj, połącz i uruchom. Program wypisze na ekranie słowa „Witaj Świecie”. Nie martw się na razie tym, jak działa; teraz powinieneś jedynie poznać cykl tworzenia programu. No dobra a więc przepisałem kod który był zamieszczony w książce do notatnika: 0: #include <iostream> 1: 2: int main() 3: { 4: std::cout << "Witaj Swiecie!\n"; 5: return 0; 6: } Zapisałem jako.cpp potem utworzyłem skrót i zrobiłem plik .obj który mam połączyć z tym plikiem .cpp żeby powstał program .exe W jaki sposób mam to połączyć ?? robię wszystko poprawnie ? bo nie zacznę się tego uczyć jak nie wiem jak zrobić pierwsze zadanie :( Proszę o pomoc bo zaciekawił mnie c++ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darayavahus 792 Napisano 28 Lipiec 2012 W trakcie kompilacji kompilator tworzy pliki obj i pliki lib. Plik lib to nic innego jak kilka plików obj w jednym wraz z indeksowaniem ułatwiającym dostęp do zawartości. Po kompilacji następuje linkowanie - linker zbiera pliki obj, lib, dll i następnie "skleja" je w jeden plik wykonywalny - na Windowsie EXE, na Uniksie ELF. Jeśli jesteś lamą(czy tam amatorem) to weź sobie jakiś program specjalnie do tego przystosowany, Dev C++ czy Code::Blocks które są darmowe, tam sobie łatwo skompilujesz i odpalisz. Jak będziesz hardcorem to sobie będziesz w notatniku pisał programy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 28 Lipiec 2012 Bardziej niż tą książkę, polecam zapoznanie się z tym tutorialem -> http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1#/kursy/ szybciej załapiesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aste 1 Napisano 28 Lipiec 2012 Kloose właśnie rano znalazłem ową stronę i już śmigam w programie Code::Block mam nadzieję że jak przestudiuję całą tą stronę czegoś mnie nauczy o programowaniu. A potem to tylko będzie ze mnie deus ex ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach