Siriondel 855 Napisano 8 Wrzesień 2012 (edytowane) :trofea: Informacje ogólne: - ilość trofeów: 17; 1x :platyna: /9x :zloto: /4x :srebro: /3x :braz: - trofea online: jedno, :srebro: This. is. SKATEBOARDING! - trofea offline: 15 - najtrudniejsze trofea: :zloto: Completist, :zloto: Ain't 'fraid of no ghosts - trofea możliwe do pominięcia: brak, mamy wybór poziomu i trybu gry w dowolnej chwili - czas potrzebny do zdobycia platyny: bardzo ogólnie rzucę, że między 8 a 15 godzin, mocno zależy to od skilla :trofea: Wstęp: Tony Hawk's Pro Skater HD, czyli powrót do korzeni. Po wielu latach nieudanych eksperymentów seria wraca na właściwe tory, jako odświeżona wersja mechaniki znanej z pierwszych dwóch odsłon legendarnej serii Tony Hawk's Pro Skater, podana w co ciekawszych poziomach z obu tych gier, pięknie odrestaurowanych w HD. Dla starszych z Was może być to wspomnienie młodości i trzaskania trików z kolegami przy jednej konsoli na PSX, tak jak dla mnie - miałem wtedy 12 lat i w THPS2 a potem 3 zagrywałem się godzinami. Dla młodszych zaś po prostu miodny gameplay i niesamowity fun płynący z kręcenia milionowych kombosów :) Jak to w odświeżonych wersjach, coś dodano, coś zmieniono, coś zabrano, coś poprawiono, coś zepsuto. Największe nowinki to odświeżony soundtrack oraz sieciowy multiplayer, minusy to kwestia podejścia do gry, mi na pewno lekko przeszkadza sterowanie oraz brakuje mi dzielonego ekranu i Spider-Mana skatera, ale wiadomo - jeszcze taki się nie urodził, co by wszystkim dogodził, a gra i tak daje świetnie radę. Tak jak napisałem wyżej, poziom trudności platyny to sprawa indywidualna. Zawodnik zaprawiony w deskorolkowych bojach albo ogólny wyjadacz w grach zręcznościowych będzie miał łatwiej. Ktoś, kto nie jest tak szybki może mieć więcej problemów. Tak czy inaczej, kilka razy na pewno zgrzytniecie zębami w przypływie frustracji podczas robienia co bardziej denerwujących złotych pucharków. Ale ponieważ kolejne próby i restarty odbywają się bardzo szybko, można to jakoś przeżyć i w 15 godzinach powinien zamknąć się każdy, słaby czy silny. Łapcie za deski i do dzieła ;) Standardowo w ramach wstępu kilka porad i wskazówek, o których wg mnie warto napisać, takie tips & tricks: na początek zajrzyj do sekcji How to Play w opcjach, jeżeli zwyczajowo nie robisz tego w grach z PSN. Tam na kilku obrazkach pokazano, co z czym się je, co oznaczają pojęcia i za co odpowiadają poszczególne przyciski. Czyli skoro w grze jest podstawowa instrukcja, nie będę tworzył tu nowej, zakładam, że wiesz, co to flipy, graby, lipy, slide'y i grindy, speciale, big drop, gapy itp. oraz znasz zasady trybów. pośmiganie w trybie Free Skate może być dobrym pomysłem na rozgrzewkę, np. by obcykać sobie jak dostać się do jakiegoś trudno dostępnego miejsca na mapie. wymaksowane statystyki to podstawa do robienia większości złotych pucharków. Statem, jaki możesz olać jest lip balance, reszta jest tak samo bardzo ważna. Spokojnie po ukończeniu kariery masz tyle kasy, że starczy na staty i jeszcze parę desek czy trików. :x: odpowiada za ollie i z teoretycznego punktu widzenia może nie jest skokiem jako tako, ale w grze właśnie po robimy ollie - żeby wyskoczyć do góry i zyskać punkt wyjściowy dla kolejnych akrobacji. W THPS trzeba zrobić ollie nawet do triku, do którego nie trzeba go robić na prawdziwej desce. Tak więc jeżeli w poradniku będę pisał o skakaniu, mam na myśli użycie :x:. Dla uproszczenia. jeżeli wykonujemy trik z użyciem :dplewo: albo :dpprawo:, nasz skater co prawda zacznie obracać się zgodnie z kierunkiem, jaki wciskamy na d-padzie, ale generalnie do obracania się (spinów) służą klawisze :l2: / :r2: i mają one priorytet nad kierunkami. Trzymaj je więc przy każdym wyskoku, żeby się stabilnie obracać w jedną stronę i kosić ekstra punkty. podczas grindu i manuali dla zwiększenia mnożnika ciągle podskakuj i rób jakiś szybki flip, najlepiej z obrotem. Zmieniaj typy grindów różnymi kierunkami na d-padzie, żeby leciały punkty. Ja lubię ustawić sobie 360 flip pod :dpgora: + :square: i klepać na okrągło. Podczas grindu lepiej robić triki z górą/dołem, żeby przypadkowo nie zakłócić balansowania na prawo/lewo. Odwrotnie z manualami - ponieważ tam balansujemy góra/dół, triki kręćmy z prawym/lewym kierunkiem. kiedy klepniesz :r2: podczas jazdy, skater zmieni postawę na odwrotną, tzw. switch. Triki wykonywane w tej postawie mają wartość punktową niezależną od wartości przy naturalnej postawie i oprócz tego warte są ogólnie 20% więcej punktów. Czyli jeżeli wyklepiesz jakiś trik do cna i wartość punktów będzie już minimalna, zmień na switch i bum - wartość znów jest pełna. Nazwy trików wykonywane w tej postawie są wyświetlane na dole ekranu na pomarańczowo, a na ikonie deski na górze ekranu pokaże się napis "switch". Wykorzystaj to, oczywiście, dla powiększenia swojego wyniku. pamiętaj o regularnym stosowaniu takich bajerów jak No Comply, Boneless, czy Fakie. Spokojnie, gra uczy tego wszystkiego, ale zadanie wyrobienia sobie nawyku należy już do Ciebie :P pasek Special napełnia się dopiero po wylądowaniu triku. Czyli jeżeli chcesz zacząć swój run od epickiego combo za pół miliona punktów, to robi się kupa, bo pasek Special jest pusty i nie można od razu wykonywać trików specjalnych. Radą na to jest zrobienie szybkiego triku lub dwóch bez ruszania się z miejsca, napełnienie paska Special i dopiero rozpoczęcie owego epickiego combo. Dobrze działa np. Boneless + 360 flip z obrotem 180 stopni, albo kiedy masz przed sobą spadek (a jest taki na 4 planszach z 7), jeszcze lepszy będzie Boneless + Fingerflip (wymaga spadku, bo trwa dłużej od np. 360 flipa i na płaskim nie da się z niego wylądować, stojąc w miejscu). generalnie gra sprawia wrażenie "trudniejszej" od swoich pierwowzorów. Mam na myśli fakt, że w THPS2 można było kosić miliony na samej rampie, a teraz to jest raczej niemożliwe, trochę mniej tu czucia i te lądowania mniej precyzyjne. Do milionowych wyników potrzeba teraz sprytnego łączenia długich kombosów z grindami, manualami i specialami. I oczywiście utrzymania się na nogach po tym wszystkim. kiedy chcesz wylecieć poza rampę, przytrzymaj :dpgora: podczas najazdu na nią. kiedy robisz graby i się obracasz, obserwuj animację skatera, żeby nauczyć się, w jaki sposób wraca do naturalnej postawy w powietrzu. Chodzi o to, by wiedzieć, kiedy zatrzymać spin. Jeżeli przytrzymasz grab do ostatniej chwili i po puszczeniu skater będzie zwrócony nierówno do rampy, zaliczysz koślawe lądowanie warte mniej punktów a najgorszym wypadku zwyczajnie wywiniesz orła. Większość animacji jest dość przewidywalna, ale niektóre triki to takie wygibasy, że za nic nie idzie się w nich połapać. Ja np. do dziś nie umiem wylądować z takich trików jak Madonna czy Judo i choć są wartościowe, nie używam ich. Tak więc poznaj swoje możliwości, to wszystko kroki na drodze do zostania najlepszym wśród deskorolkowych wymiataczy ;) tak nawijam o tych milionach punktów, ale w rzeczywistości największym wymogiem punktowym do platyny jest połowa tej wartości i to na tylko dwóch poziomach. Mimo to zawsze fajnie popisać się siedmiocyfrowym wynikiem w rywalizacji sieciowej ;) przycisk :select: odpowiada za szybki restart, co na pewno przyda Ci się nie raz podczas szukania tego jednego, perfekcyjnego przejazdu. Na ekranie pauzy możesz zaś wcisnąć :r1: , by zobaczyć mapę poziomu z zaznaczonym położeniem wszystkich zadań, zarówno znajdziek jak i miejscówek, w których trzeba wykonać trik. Analog czy d-pad? D-pad i nic więcej. W THPS HD potrzebna jest precyzja przy trikach i spinach, której używając analoga osiągnąć się raczej nie da. Dokładnie jak w combosach w bijatykach. Pewnie za wszelką cenę można się nauczyć coś kręcić analogiem, ale po co kopać doły deską, jak można łopatą. Na pewno na początku przyzwyczajenie do analoga sprawi, że kciuk sam będzie wędrował w jego stronę i chrzanił Twoje kombosy, ale po trzech sesjach można się nauczyć na nowo gry na starym dobrym oldskulowym d-padzie. na YouTube z całą karierą (zadania i znajdźki), filmiki od 1 do 7. :trofea: Poradnik:(trofea w kolejności z XMB i z oryginalnymi opisami)Tony Hawk's PS Master :platyna:Unlock All TrophiesBez bólu i chęci pozbycia się pada poprzez rzut o ścianę się pewnie nie obeszło, ale możesz być z siebie dumny/dumna. Gratulacje!School's Out :braz:Unlock School IIPucharek wpadnie, kiedy odblokujemy w Career Mode drugi poziom w grze, pięknie odnowione z THPS2 School II, z dzwonkami, salą gimnastyczną i śmigającym po szkole samochodzikiem. Tryb kariery polega na wykonywaniu zadań z listy w 2-minutowych runach. Na każdym poziomie jest 10 zadań, większość to stałe pozycje, jak znalezienie sekretnego DVD czy zebranie literek układających się w słowo S-K-A-T-E, ale każdy poziom ma też swoje unikalne zadania. By odblokować poziom, należy wykonać określoną na ekranie Level Select ilość zadań na poprzedniej planszy, zawsze między 4 a 6.Danger Zone :braz:Unlock The HangarThe Hangar, mój absolutnie ulubiony poziom, jest trzecią planszą, którą poznasz, odblokuje się on w ramach postępu w zadaniach na poprzednim poziomie, School II, a wraz z nim wpadnie trophy.A Mall Rat :braz:Unlock MallŚredniej klasy poziom zrobiony na centrum handlowe jest czwarty w kolejce. Jednokierunkowy, a po dojechaniu do końca zostajemy przeniesieni znów na początek. Wykonywanie zadań z hangaru zapewni Ci do niego dostęp.Going Back to Cali :srebro:Unlock Venice Beach, CAPiekny, otwarty skatepark na kalifornijskiej plaży jest piątym poziomem. który poznasz w grze. Dla wracających z THPS2 to chyba najepsza plansza, by poczuć się, "jak na starych śmieciach". Wszystko jest dokładnie takie, jak w pierwowzorze, włącznie z zadaniami.Da Jam :srebro:Unlock Downhill JamZdecydowanie najgorszy, najbardziej frustrujący poziom, jaki można sobie wyobrazić. Jest przedostatni do odblokowania, ale zdecydowanie najtrudniejszy do okiełznania. Zjazd, gdzie podobnie jak w Mall, po dojechaniu na koniec przerzucani jesteśmy na początek. Nieraz ma się wrażenie, że na tym poziomie wszystko dzieje się nam na przekór, a nad skaterem nie ma się czasem żadnej kontroli. Do tego naprawdę dziwny layout i głupie rozmieszczenie znajdziek. Przysporzy nam on sporo nerwów podczas trofeum Completist :zloto:, ale na razie wystarczy go jedynie odblokować poprzez wykonywanie zadań na Venice Beach.Uh huh, Oui Oui :srebro:Unlock Marseille, FranceTen poziom to absolutna klasyka serii, wzorowany na popularnym francuskim skateparku. Ostatni, jaki przyjdzie nam poznać. Po zakończeniu kariery, można wziąć się za online i złote pucharki.This. is. SKATEBOARDING! :srebro:Win a match onlinePrzez internet mamy dostępne trzy tryby gry, Trick Attack, Graffiti oraz Big Head Elimination. Menu szczegółowo wyjaśnia ich zasady i mówi Ci, co masz robić, by wygrać. Możesz poszukać gry, założyć własną albo zagrać ze znajomym w prywatnej grze, przez co w 5 minut wymienicie się tym pucharkiem. Jeżeli idziesz po platynę, masz pewnie tyle skilla, że nie będzie problemu z wygraną w grze publicznej, nie każdy gracz to w końcu stary wyjadacz. No i to zawsze mnóstwo funu. Ja szybko założyłem swój pierwszy mecz Trick Attack na Hangarze i zdominowałem konkurencję. Tobie życzę tego samego :)Old School :zloto:Score 200,000 points without performing a single Manual in one run in WarehouseOpis mówi sam za siebie. Ponieważ nie możemy używać manuali, pozostaje nam klasyczne robienie trików na rampie oraz grindy bez łączenia ich w długie combosy właśnie dzięki manualom. Polecam tą pierwszą metodę, wjedź na jedynego halfpipe'a na planszy i zacznij zabawę, pamiętając o trikach specjalnych i odwracaniu postawy do switch. Możesz też pobawić się specjalnymi grindami na długim quarterpipie, pamiętaj tylko, by nie zrobić manuala, jeżeli robienie ich przy spadaniu z grindów jest już Twoim nawykiem. Jedna próba powinna wystarczyć, 200k to naprawdę niewiele.Bringing home the bacon :zloto:Unlock Officer DickPolicjanta o dość ciekawym imieniu jako grywalną postać odblokujemy poprzez przejście całej kariery jednym skaterem, czyli wykonanie wszystkich 10 zadań na każdej z siedmiu plansz. Poprawka - by odblokować postać, wystarczy wykonać wszystkie 10 zadań na ostatnim poziomie, Marseille.* Dla starych wyjadaczy jest to na pewno bardzo łatwe, ale nie powinno też sprawić większych trudności mniej zaprawionym zawodnikom. Wymagania punktowe nie są specjalnie przegięte, a mapa wskaże Ci pozostałe zadania.* Credit za poprawkę dla użytkownika alfik. Dzięki za wsparcie!Manual Master :zloto:Perform 15 manuals in one combo in School II with Rodney MullenTo może zająć Ci dłuższą chwilkę. Jako skatera wybierz Rodneya Mullena i wskocz na poziom School II. Musisz mieć wymaksowaną statystykę manual balance, więc jeżeli nie grasz tym skaterem od początku, te kilka punktów potrzebnych do wymaksowania jego statystyki kupisz, wskakując na kilka rundek do trybu kariery i wykonując z 5 najłatwiejszych zadań na pierwszym poziomie.Samo trofeum polega na połączeniu comba, w którym będzie 15 manuali. Logika podpowiada, że najłatwiej zrobić combo, które będzie składało się tylko z nich i jest to prawda. Szybkie paluszki zdecydowanie się teraz przydadzą. Zostań na początku poziomu, staraj się stać w miejscu i zacznij zabawę - manual -> skok -> manual -> skok -> manual -> skok - i tak dopóki mnożnik combo nie wskaże 15. Staraj się spędzić jak najmniej czasu na ziemi, podskocz znów jak tylko skater jej dotknie. Jeżeli Twoje palce są wystarczająco szybkie, nie będzie w ogóle konieczne korygowanie balansu, tak jak na przykład na filmiku.Moje palce jednak nie są aż tak szybkie i jeżeli Twoje też nie, wszystko w porządku. Wg mnie łatwiej zrobić to, podskakując kilka razy, np. z 8-10 i nie korygować balansu, dopóki strzałka na wskaźniku porusza się dość wolno, a potem już co skok lub dwa zatrzymać się na chwilę na ziemi i poprawić balans, by strzałka znajdowała się jak najbliżej środka wskaźnika i dopiero podskoczyć po raz kolejny. I tak już do 15.Najlepsze WIDEO dla wygodnych Gap Skiing :zloto:Complete the 100 Ski Jump gap in Downhill JamBędąc na planszy Downhill Jam zatrzymaj grę i wciśnij dwa razy :r1: , by przejść do listy gapów. Na tej planszy są tylko trzy i Ciebie interesuje pozycja nr 2. Jest to duży podjazd z jednym z zaworów do usunięcia w trybie kariery i zieloną flarą. Przypomina to miniaturową skocznię narciarską. Wjedź na górę poprzez prowadzącą tam rampę, odwróć się, zjedź tą samą drogą i skocz jak najdalej. Za każde 25 stóp przebytego w powietrzu dystansu dostaniesz 25 punktów w formie gapa. Musisz zrobić skok na 100 stóp, czyli dostać ten bonus 4 razy. Nie ma strachu, jest to bardzo proste, wymaksowanym skaterem polecisz bez kłopotu nawet na 125 stóp.WIDEO Z ciekawostek - 100 stóp to ponad 30 metrów. Przelecieć tak 30 metrów na prawdziwej desce musi być czymś niesamowitym ;)Ain't 'fraid of no ghosts :zloto:Collect all pellets in one combo in Hawkman in the HangarWymaksowany skater jest obowiązkowy. Wejdź w tryb Hawkman (niedostępny na początku, odblokuje się w ramach postępów w trybie kariery) i na poziom wybierz Hangar. W skrócie Hawkman polega na zbieraniu porozrzucanych na mapie kulek. Sztuczka polega na tym, że mają one różne kolory i dany kolor możemy zebrać tylko poprzez przejechanie przez kulkę pasującym trikiem. Są trzy progi czasowe i im szybciej to zrobimy, tym lepiej.Zielone kulki = musimy przejechać przez nie manualemŻółte kulki = grindCzerwone kulki = musimy po prostu dotknąć ich w powietrzuNiebieskie kulki = musimy przejechać przez nie, śmigając po ścianie, czyli robiąc wallride (akurat tych nie ma w Hangarze)Trofeum polega na zebraniu wszystkich kulek jednym kombosem, oczywiście pamiętając, przez które trzeba zrobić jaki trik, bo inaczej się nie zbiorą! Dla mnie było to najtrudniejsze zadanie w całej grze i kosztowało mnie wiele prób i tyle samo nerwów. Paradoksalnie, nie chodziło o brak balansu na manualu na samym końcu, tylko o to, że za nic w świecie nie mogłem doskoczyć z manuala do poprzeczki nad bramą, którą otwiera się przez grind na śmigle helikoptera. Uprzedzam, że nie będzie należało to do przyjemności i życzę powodzenia.Istnieje jednak ułatwienie i polecam jego zastosowanie. Mamy tutaj glitch, który sprawia, ze po zebraniu drugiej czerwonej kulki możemy się wyłozyć na ziemi i ostatnie cztery zielone kulki zebrać na spokojnie, osobnym, przymierzonym manualem. Trofeum wpadnie i tak. Jedyny warunek to taki, że musimy się celowo wyłożyć z manuala po zebraniu drugiej czerwonej kulki.WIDEO z legalną metodą WIDEO z glitchem Kluczowe punkty:1. Zacznij manuala najpóźniej, jak tylko możesz, by zachować prędkość.2. Tak jak mówi komentator w 0:07, na pierwszą poprzeczkę zrób naskok, zamiast po prostu na nią wjeżdżać z manuala. Tylko to da Ci wystarczającą prędkość na grindzie, by w ogóle doskoczyć do kolejnej poprzeczki.3. W 0:19, gdzie mamy pokazany naskok na kolejną poprzeczkę, spróbuj podjechać pod jak największym kątem, pod jakim tylko się da bez omijania żadnych kulek. Tu również chodzi o jak największą prędkość, tak cenną w dalszej części combo.4. IMO najgorzej jest w 0:26. Tu może wygląda łatwo, ale zapewniam, że tak nie jest. Wskoczenie na tę poprzeczkę udawało mi się może z raz na 25 prób. Miałem problemy z wyczuciem i kątem najazdu. Ze swojej strony mogę poradzić jedynie eksperymentowanie z kątami i mam nadzieję, że pójdzie Ci lepiej, niż mi.Przyznaję się bez bicia, że skorzystałem z glitcha. Wolałem jednak zachować włosy na głowie. Jeżeli zrobisz to legalną metodą - szacuneczek i wielkie gratulacje. The Best, Around :zloto:Get 500,000 points in one run in Venice BeachOpis mówi sam za siebie. Podobnie co z 200k punktów na Warehouse, ale teraz na planszy Venice Beach i wszystkie chwyty dozwolone, żadnych ograniczeń. Osobiście pucharek zrobiłem bez próbowania, jeździłem i po prostu wpadł. Moją ulubioną metodą na klepanie kombosów na tej planszy jest ślizganie się na murkach i siatkach, które mamy za plecami, kiedy startujemy. Po obu stronach są rampy, co pozwala nam nasze grindy wykańczać fajnymi skokami. Jest to dokładnie pokazane w filmiku z Venice Beach Projectives przy trofeum Completist :zloto: . Po pierwsze łatwe, po drugie mnóstwo frajdy.Wrzucam jednak WIDEO dla miękkich, którzy nie chcą frajdy :P I don't want no 2 minute man :zloto:Hold a combo for 30 seconds after the time is up in MarseilleNie tak denerwujące jak akcja z 15 manualami, ale też trzeba się z tym trochę pomęczyć. Po pierwsze, rób to w trybie Projectives, bo jest tam tylko minuta zamiast dwóch i nie trzeba czekać tak długo w przypadku porażki. Zacznij długi, powolny grind tuż przed upływem ostatnich sekund i trzymaj go tak długo, jak tylko potrafisz. Kiedy strzałka zacznie latać po wskaźniku jak szalona i wiesz, że nie utrzymasz, przejdź do manuala i również trzymaj do oporu. Spokojnie możesz się wywrócić, nie ma znaczenia, czy ostatecznie utrzymasz combo, czy nie. Jeżeli Twoje combo będzie trwało 30 sekund po upływie normalnego czasu, wpadnie trofeum.WIDEO Filmik jest robiony w trybie kariery, ale tak jak napisałem - lepiej robić to w Projectives, bo trzeba czekać tylko minutę. Szczerze mówiąc, ja robiłem to w zupełnie inny sposób, to wideo znalazłem na potrzeby poradnika i widzę, że utrudniłem sobie życie, jako że ten sposób jest dużo prostszy, dlatego go polecam.Race to the finish lines :zloto:Reach the end of the Mall 3 times in a single Big Head Survival runCiekawe, przyjemne trofeum i ciekawy tryb. Przede wszystkim, wreszcie jakiś pucharek, który zgodnie z filozofią gry jest pokazem skilla, a nie jakieś bezmózgie klepanie manuali w miejscu. Tryb ten jest niedostępny na początku, odblokuje się poprzez poprzez postepy w trybie kariery.Big Head Survival, to tryb, w którym nasza głowa rośnie nieustannie, a my musimy zmniejszać ją poprzez koszenie trików. W prawym górnym rogu jest wskaźnik, biegnie od 1 do 100 i kiedy dobiegnie do końca - BUM - nasza głowa wybucha i koniec przejazdu. Im dłużej się utrzymamy, tym lepiej, ale również tym szybciej rośnie nasza głowa - na ekranie zobaczysz napis "Growth Rate Increased" :)Tak jak napisałem wyżej, Mall, to poziom jednokierunkowy, po dojechaniu do końca zostajemy przeniesieni na początek. Naszym celem jest utrzymać się tak długo, by być w stanie dojechać do końca poziomu 3 razy. Pod koniec głowa rośnie w naprawdę zastraszającym tempie i trzeba być szybkim. Zejdzie się kilka prób, ale ogólnie nie jest takie trudne. Skup się na grindach i skokach przez wszystkie spadki, za co wpadają gapy. Pamiętaj o switch i specialach, by Twoje triki zawsze były na tyle wartościowe, by zmniejszyć Ci głowę do "zera". Przewrócić się możesz tylko na początku. Pod koniec nawet nie zdążysz się podnieść, tak więc omijaj wszystkie miejscówki do trików, kiedy wskaźnik jest na tyle niski, że ich nie potrzebujesz.WIDEO Completist :zloto:Complete all Projectives with one characterProjectives, to kolejny tryb gry, odblokowujemy go przez przejście całej kariery jedną postacią. Działa on podobnie do kariery, ale wszystkie poziomy są odblokowane od razu, zadań na każdym jest 5, wszystkie na każdej planszy są takie same, wymienione poniżej. Limit czasu zostaje obcięty o połowę, do jednej minuty.SICKEST Score - wysoki próg punktów, do 500k na ostatnim poziomie.Collect C-O-M-B-O - jak w S-K-A-T-E, zbieramy literki, ale teraz trzeba zebrać je jednym kombosem i oczywiście wylądować na końcu.Land a XXX,XXX Combo - trzeba zrobić jednego kombosa o podanej wartości punktowej.Collect 8 Skateboards - zadanie na znajdźki, nie dość że więcej to jeszcze dwa razy mniej czasu.Boneless the Magic Bum x3 - coś jak jedno z zadań w karierze w Venice Beach, musimy znaleźć bezdomnego leżącego na kartonowym posłaniu, ale teraz ma on 3 lokacje, w których trzeba go odnaleźć i zrobić nad nim trik Boneless ( :dpgora: , :dpgora: , :x: ). Oczywiście wszystko w ciągu minuty.Jeżeli karierę masz już za sobą i jesteś już pro, ten tryb nie sprawi większych kłopotów aż do mapy Downhill Jam, której głupi layout potrafi mocno frustrować. Zebranie ośmiu desek jest naprawdę denerwujące, kiedy skater zasuwa przez poziom jak jakiś wariat. Deski są też wkurzające na Venice Beach, a mapa trochę oszukuje przy pokazywaniu lokalizacji Magic Buma na planszy Mall. Poza tym wszystko jest do zrobienia po maks. kilku czy kilkunastu próbach.Dla ułatwienia , filmiki od 8 do 14, żebyście nie musieli przewijać do góry. Filmik nr 12 przyda się również do trofeum The Best, Around :zloto: :trofea: KoniecDziękuję za uwagę. Ponieważ w poradniku wykorzystałem materiały wideo właściwie z jednego kanału, wypada mi zaprosić Was na ten kanał i zachęcić do pozostawienia podziękowania. Kanał znalazłem przy tworzeniu poradnika, gość ma naprawdę fajny komentarz. O tutaj: Maka91Productions.//Znalazłem jeszcze kilka błędów, które wymagały poprawienia. Jeżeli znajdziecie jeszcze jakieś, dajcie mi znać, na pewno poprawię. Edytowane 8 Wrzesień 2012 przez Siriondel 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 8 Wrzesień 2012 jedno combo w hawkman w hangarze to masakra, chodzi o wskoczenie na ta wyzsza druga belke, a projectives? zaczynam sie zastanawiac czy faktycznie tak bardzo kocham ta serie by robic platyne hehe plus za poradnik 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pack 698 Napisano 8 Wrzesień 2012 Szacun Siriondel! Dzięki! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siriondel 855 Napisano 8 Wrzesień 2012 jedno combo w hawkman w hangarze to masakra, chodzi o wskoczenie na ta wyzsza druga belke, a projectives? zaczynam sie zastanawiac czy faktycznie tak bardzo kocham ta serie by robic platyne hehe plus za poradnik Dzięki za plusy Panowie :) BrzozaLuk, Projectives naprawdę nie są takie złe, jak widziałem listę, to lekko panikowałem, ale w praktyce wyszło dość dobrze. Jedynie te przeklęte zbieranie deskorolek na Venice Beach (bo są mocno rozrzucone) i Downhill Jam (bo są głupio rozrzucone i jako że poziom jest zjazdem, to ciągle zasuwasz i ciężko się dobrze zatrzymać). Punkty nie stanowiły problemu w ogóle, np. 500k na Marsylii zrobiłem przypadkowo podczas robienia tego kombo 30 sekund po upływie czasu. Najgorsze te kulki na hangarze, ja to się w grach ogólnie nie denerwuję, ale tutaj myślałem, że wyjdę z siebie. Potrzeba cierpliwości, oj tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alfik 206 Napisano 8 Wrzesień 2012 (edytowane) Elegancki poradnik ;) Brakuje mi jeszcze dwóch najtrudniejszych trofeów do platyny, ale chyba odpuszczę bo paluchy nie wyrobią (a co dopiero nerwy). jedno combo w hawkman w hangarze to masakra, chodzi o wskoczenie na ta wyzsza druga belke, a projectives? zaczynam sie zastanawiac czy faktycznie tak bardzo kocham ta serie by robic platyne hehe plus za poradnik Dokładnie. Dzisiaj też próbowałem to zrobić i ani razu mi sie nie udało tam doskoczyć... na razie robie sobie przerwę od trofeów i śmigam sobie po sieci, choć i tam wymiataczy nie brakuje ;) Wielki + za poradnik. Kawał świetnej roboty. Edit, znalazłem mały błąd: Bringing home the bacon :zloto: Unlock Officer Dick Policjanta o dość ciekawym imieniu jako grywalną postać odblokujemy poprzez przejście całej kariery jednym skaterem, czyli wykonanie wszystkich 10 zadań na każdej z siedmiu plansz. Dla starych wyjadaczy jest to na pewno bardzo łatwe, ale nie powinno też sprawić większych trudności mniej zaprawionym zawodnikom. Wymagania punktowe nie są specjalnie przegięte, a mapa wskaże Ci pozostałe zadania. Dla wygodnych na YouTube, filmiki od 1 do 7.. Tutaj wystarczy ''wymasterować'' jedynie Marseille w trybie kariery. Jestem tego pewien bo odblokowałem Dicka mając jeszcze do zrobienia kilka goalów w Downhill Jam. Wykonanie wszystkich zadań na wszystkich mapach odblokowuje tryb Projectives Edytowane 8 Wrzesień 2012 przez alfik 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 8 Wrzesień 2012 @Sirondel, ja po prostu jestem zmeczony zadaniem na marsylii z tymi stolami.. O ile combo na plazy zrobilem od niechcenia 350 tysiecy, to na marsylii nie moge za nic 250 zrobic hehe a downhill jam jeszcze nie odpalalem, najbardziej ze wszystkich czesci nie lubilem tej mapy:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siriondel 855 Napisano 8 Wrzesień 2012 (edytowane) @alfik Wielkie podziękowania! Otrzymałeś credita w poradniku. Nie wpadłbym sam, nie przechodziłem na następną planszę dopóki nie zrobiłem 100% w poprzedniej i nie wiedziałem. Pozdrawiam! @BrzozaLuk Jakimi stołami? Że bluntslide? A to wystarczy dwa razy szybko góra i trójkąt. Ale na pewno to wiesz, dlaczego akurat tutaj? :P A co do combo 250k, to może spróbuj tak jak na filmiku z 500k Venice Beach - powoli special grindem, a potem zjedź i trzaskaj manual z jakimś flipem by nabić mnożnik? Edytowane 8 Wrzesień 2012 przez Siriondel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 8 Wrzesień 2012 Gratuluję kolejnej dobrej roboty :P Ja też niedługo w tym dziale zagoszczę ze swoimi nowymi wypocinami, ale jeszcze filmy trzeba nagrać -.- 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 8 Wrzesień 2012 @Sirondel wiedzialem jak sie robilo, gorzej bylo z wykonaniem, caly czas mi podstawowy grind robil. Bede probowal, problem w tym ze moj skater ma tepa deske ktora nie chce sie slizgac po poreczy i szybko predkosc wytraca hehehe spisek normalnie spisek ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1908borsuk 71 Napisano 15 Wrzesień 2012 Super poradnik, dzięki niemu zdobyłem Platynę :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Guteczka 0 Napisano 19 Wrzesień 2012 matko! Jak tu sie robi manuale zeby utrzymac kombosa? Bo cos nie moge wgl mi nie lapie tony w 1 mapie...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 19 Wrzesień 2012 gora dol/dol gora, najlepiej na krzyzaku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Guteczka 0 Napisano 21 Wrzesień 2012 (edytowane) :) Edytowane 21 Wrzesień 2012 przez Guteczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 21 Wrzesień 2012 Mozna grac tonym hawkiem, ja od zawsze nim tylko gram. Nie wiem wiec gdzie taka informacje wyczytales.. Slowa przeprosin dla autora:p!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobi1989PL 49 Napisano 29 Wrzesień 2012 Dzięki za poradnik, bardzo mi pomógł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 15 Grudzień 2012 (edytowane) Multi jeszcze praży? Próbowałem się połączyć i nic mi nie wyszukało. Tak mało osób gra czy padło? może ktoś z forumowiczów pomógłby mi w wygraniu online (psnid: jj_suharsky)? Swoją drogą gra wymiata, w dzieciństwie grałem w 2 i 4 i wspomnienia odżywają ;) Tylko niestety te 10 lat temu człowiek klepał wszystkie grindy i manuale na cheatach i teraz od nowa trzeba się uczyć kręcić triki po kilkadziesiąt tyś. + za poradnik! edit: wyczytałem, że Dicka nie odblokujemy przy pomocy tonyego, tylko trzeba jakimś innym skaterem. Ktoś potwierdzi? Edytowane 15 Grudzień 2012 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siriondel 855 Napisano 15 Grudzień 2012 (edytowane) edit: wyczytałem, że Dicka nie odblokujemy przy pomocy tonyego, tylko trzeba jakimś innym skaterem. Ktoś potwierdzi? Tu jakieś bugi wchodzą w grę. Raz odblokuje, raz nie, czytałem o różnych sytuacjach. Ogólnie tak powinno być, że trzeba grać innym skaterem, by odblokować Dicka, ale nawet jeśli gramy Tonym - wpadnie trofeum nawet wtedy, gdy nie odblokuje się postać. Dlatego poradnika już nie zmieniałem. Edytowane 15 Grudzień 2012 przez Siriondel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 15 Grudzień 2012 Tu jakieś bugi wchodzą w grę. Raz odblokuje, raz nie, czytałem o różnych sytuacjach. Ogólnie tak powinno być, że trzeba grać innym skaterem, by odblokować Dicka, ale nawet jeśli gramy Tonym - wpadnie trofeum nawet wtedy, gdy nie odblokuje się postać. Dlatego poradnika już nie zmieniałem. Niestety przekonałem się na własnej skórze. Marsylia zrobiona w całości wlaśnie Tony Hawkiem i trofeum nie wpadło. Zmień koniecznie opis trofeum, bo nie ukrywam, że trochę to frustrujące jak po 30 minutach próbowania co prawda udało się zdobyć sick score'a, ale co z tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siriondel 855 Napisano 16 Grudzień 2012 (edytowane) O patrz. Mi wpadło bez problemu. I na ps3trophies.org też czytałem, że ludziom wpada, choć sam Dick się nie odblokowuje. Jak tak to jasne, będzie wzięte pod uwagę. // O, zobacz tutaj - KLIK. Normalnie wpadało Tonym. Czasami wpadało później, na innej mapie albo w innym trybie, nawet po rozegraniu kilku gier, ale wpadało. Edytowane 16 Grudzień 2012 przez Siriondel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 16 Grudzień 2012 O patrz. Mi wpadło bez problemu. I na ps3trophies.org też czytałem, że ludziom wpada, choć sam Dick się nie odblokowuje. Jak tak to jasne, będzie wzięte pod uwagę. // O, zobacz tutaj - KLIK. Normalnie wpadało Tonym. Czasami wpadało później, na innej mapie albo w innym trybie, nawet po rozegraniu kilku gier, ale wpadało. Po lekturze linku, a dokładnie poście mówiącym "If somehow trophy will not pop up, quit to the menu select Tony and re-enter marsellie it will pop up." odpaliłem grę jeszcze raz, wszedłem Tony na Marsylię i pucharek wpadł:) Mimo wszystko, mógłbyś napisać w poradniku, że teoretycznie wymagane jest ukończenie kimś innym niż Tony, ale puchar jest zglitchowany i trofeum wpada przy nim, ewentualnie trzeba jeszcze raz odpalić poziom po wykonaniu wszystkich zadań. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1900 0 Napisano 19 Grudzień 2012 Dzieki za poradnik, bardzo dobry. Ale do Ain't 'fraid of no ghosts jest jeszcze jeden glitch mozna nie zebrac zielonej kulki przy helikopterze i pozniej zrobic to na spokojnie jak w filmiku, ja jakos nie mogłem w nią trafic a trofeum wpadło. I mam pytanie czy na chetach da rade zrobic jakies trofea? np. Completist i Bringing home the bacon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 19 Grudzień 2012 Właśnie po przynajmniej dwóch godzinach walki udało mi się dojechać z Big headzie 3 razy do końca mallu, masakra. @1900: przy włączeniu cheatów masz informację, że trofea nie będą wpadać. A przy okazji, chciałem poćwiczyć zbieranie kulek do trofeum i odpalić cheaty z perfect balancem przy grindzie i manualu - ktoś ma pomysł jak to zrobić? Próbowałem szukać i jedyne co znalazłem to odblokowanie wszystkich cheatów L2 X, Kółko, Trójkąt, ale perfect balancu nadal nie ma. Ktoś pomoże? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1900 0 Napisano 20 Grudzień 2012 (edytowane) @Sushi: cheaty chyba wpadaja jak wymaxujesz jakiegos skatera na manuala lub grinda Jak narazie najwiekszy problem sprawia mi zdobycie dzwonkow w szkole, nie moge zrobic wallraida, no nie umiem szczegolnie ten nad smietnikiem mi spraiwa najwiekszy problem. Choc jeszcze nie probowałem zebrac Completist. Zeby odblokowac ten tryb trzeba przejsc jednym skaterem cała Cariere (w sensie kazdy etap na 100%)? Edytowane 21 Grudzień 2012 przez 1900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siriondel 855 Napisano 20 Grudzień 2012 Choć jeszcze nie probowałem zebrac Completist. Zeby odblokowac ten tryb trzeba przejsc jednym skaterem cała Cariere (w sensie kazdy etap na 100%)? Tak, tak jest napisane w poradniku. 100% na każdym poziomie. W Projectives tylko dwa ostatnie poziomy naprawdę frustrują, reszta albo prosta, albo ostatecznie do przeżycia po kilku próbach. Najpierw jednak poćwicz wallride, przydatna zabawa ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1900 0 Napisano 21 Grudzień 2012 Choc, choc, choc, chodze i szukam dlatego ;) W poradniku nie jest napisane ze projectives sie odbokuje po ukonczeniu kazdego poziomu na 100% tylko po ukonczeniu kariery, rozumiem to przez odblokowanie wszystkich poziomow :) Ale poradnik pierwsza klasa, duzy plus i piwo za niego! Cwicze te wallrid'y ale te dwa dzwonki to masakra, pierwszy to ten przy smietniku, a drugi to ten przy szafkach w bramie. Ciagle mi wychodzi grind na rampie :/ Wydaje mi sie ze w THPS2 było łatwiej trafic tam w sciane, moze palce za stare i juz nie nadazaja za tym co chce głowa ;] Szkoda ze nie działa online bo bym pograł z nieznajomymi. PS. Moze ktoś chetny na pocwiczenie trickow? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach