Skocz do zawartości
suchy262

Zakup PS3 - Czyli co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć na co mam zwrócić uwagę przy kupnie konsoli w sklepie? Nie chodzi mi o kompatybilność z PS1 i 2.

Pod jakim kątem mam sprawdzić konsole (Mp3, filmy,gry itp.) czy wszystko jest w porządku.

Są jakieś wersje co się bardziej psują (numer seryjny)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz, idziesz do domu, wkładasz płyty z muzyką, filmami, gry, podpinasz coś do USB. Jak wszystko działa jest ok, jak nie to odwozisz do sklepu i wymieniają na inny egzemplarz. Np. w MM do 10 dni jest taka opcja chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnych popsutych serii(z grubsza).

Tylko kupuj w empikach/mm lub u zaufanych dostawców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą. Kupuj tylko u zaufanych dostawców (z Empikiem bym sie kłócił ) a'la MM lub Saturn. Kompatybilność z grami posiada tylko wersja 60 i 80 gb, których już nie ma w europie, niestety. Popatrz na strony z info. sprzętowymi PS3 i popytaj o nie w sklepie. Po przyjściu do domu popatrz czy wszystko działa, nie ma zwiech itp. itd.

PS. Podobno wersje z dyskiem 40gb się bardziej psują, ale i tak w polsce jesteś na nie póki co skazany (Jedyna nadzieja że Sony wyda ps3 80gb W Bundle Packu z MGS4)

EDIT:

TheMichal, przez ciebie zgubiłem nadzieję, bo kupuje ps3 w czerwcu, i czekałem na tego Packa.

THX za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS. Podobno wersje z dyskiem 40gb się bardziej psują, ale i tak w polsce jesteś na nie póki co skazany (Jedyna nadzieja że Sony wyda ps3 80gb W Bundle Packu z MGS4)

dla Europy będą bundle z 40GB tylko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dla Europy będą bundle z 40GB tylko...

To nawet lepiej poniewasz wersje 40GB sa najstabilniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najstabilniejsze?

Przeciez rozni sie od pozostalych konsol wielkoscia HDD i brakiem kompatybilnosci

Firmware i wszystko inne jest przeciez bez zmian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najstabilniejsze?

Przeciez rozni sie od pozostalych konsol wielkoscia HDD i brakiem kompatybilnosci

Firmware i wszystko inne jest przeciez bez zmian

w stosunku do 60GB jest też inna architektura wewnętrzna o czym świadczy chociażby to, że na 40GB czyszczenie konsoli pewnym sposobem jest bezpieczne, a na 60GB nie Chociaż obserwując forum można stwierdzić, że to 60GB jest najstabilniejsza i najmniej się psuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje 40GB są bardziej stabilne i mniej się psują. Poza tym jeżeli konsola Ci się zepsuje to masz mozliwość jej na prawy, a przy wersji 60 GB Sony ma problemy z naprawą... Nie wiem, czy w ogóle jest możliwa Ale po pierwsze tych wersji już w Polsce nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tez jestem na etapie kupna

czyli z tych informacji wynika ze nie ma zadnego wyboru i trzeba sie zdecydowac na 40GB?

nie bedzie innych wersji w Polsce?

-------------------------------

www.alevei.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam tez jestem na etapie kupna

czyli z tych informacji wynika ze nie ma zadnego wyboru i trzeba sie zdecydowac na 40GB?

nie bedzie innych wersji w Polsce?

na chwilę obecną żadne inne wersje nie są planowane. 60GB (tyle, że używane) możesz dorwać na allegro jeszcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe 60GB na allegro tez sa tylko ze w super wysokich cenach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 60GB i na Twoim miejscu kupiłbym 40GB lub poczekał na jakieś nowe wersje (Może zestaw z MGS 4 będzie miał inną wersje?). Z tego, co słyszałem, to 40GB są bardziej awaryjne (Oczywiście nie aż tak bardzo. Przecież to Playstation, a nie Xbox), jednak serwisowanie będzie prostsze. Jak Ci padnie, to zapewne wymienią od ręki. Z 60GB muszą wysyłać i wtedy naprawiać.

P.S.

Chociaż może trafić się i tak, że od ręki wymienią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nową wersje nie ma co czekać i robić sobie nadziei. Jeżeli takowa się ukaże, to raczej nieprędko.

Ja sam mam wersję 40GB i jestem z niej bardzo zadowolony. Spisuje się wyśmienicie, działa bez zarzutu. Kup konsole w jakimś większym, zaufanym sklepie - ja kupiłem w Empiku. Konsola była zabezpieczona taką specjalną taśmą / linką, która uniemożliwiała wcześniejsze otwarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procentowo jeżeli chodzi o awaryjność to jest tak samo, a może nawet i mniej awaryjne są 40-tki, tylko powiedzmy sobie szczerze, 40-tek na rynku polskim (i nie tylko) jest mnóstwo, dlatego jak jakaś trafi do serwisu, to szansa 8/10 że będzie to 40-tka (podejżewam, że na 10 posiadaczy konsol w Polsce 7 ma 40-tki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro jest dużo 60giga ale ich ceny to kpina !! używane droższe od mojej 60 jak kupiłem nowiutką w MM !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na allegro jest dużo 60giga ale ich ceny to kpina !! używane droższe od mojej 60 jak kupiłem nowiutką w MM !!

bo to niemal unikaty. Jak zainteresowanie rzeczą, której jest bardzo mało jest bardzo duże zawsze ceny są windowane. Chociaż moim zdaniem osiągnęły taki poziom, że bezsensem jest wystawiać przedmioty, bo i tak nikt używanej 60GB nie kupi za taką kasę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupić teraz konsolkę jeszcze raz to bez wątpienia zdecydowałbym się na wersje 60GB nawet jeśli cena byłaby zbyt wygórowana. Z jednej strony jak już bawić się najlepszą konsolą do grania na świecie to niech ona będzie na full wypasie a nie poobgryzana z każdej strony. Suchy zastanów się nad zakupem tej wersji z tego punktu widzenia, co do awaryjności itd itd to zdania zawsze będą podzielone i możesz sobie zgadywać kto ma racje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdybym miał kupić teraz konsolkę jeszcze raz to bez wątpienia zdecydowałbym się na wersje 60GB nawet jeśli cena byłaby zbyt wygórowana. Z jednej strony jak już bawić się najlepszą konsolą do grania na świecie to niech ona będzie na full wypasie a nie poobgryzana z każdej strony. Suchy zastanów się nad zakupem tej wersji z tego punktu widzenia, co do awaryjności itd itd to zdania zawsze będą podzielone i możesz sobie zgadywać kto ma racje.

wersję 40GB możesz mieć za 1500zł. Wersję 60GB Starter Pack widziałem za 2799zł w pewnym sklepie w Warszawie. I co ? Czytnik kart pamięci podłączany do TV, PS2 slim i hub na 5USB, Motorstorm i Resistance dostaniesz za mniejszą kasę niż różnica w cenie wersji 60 i 40GB. Po prostu to się nie opłaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jakby nie było w 60 to wszystko jest zbite w jedną całość, poza tym jak już mówiłem nie ważne dla mnie w tym momencie jest to czy opłaca się czy nie, konsola ma być na full wypasie i tyle, jakbym chciał na tym oszczędzać to bym łyknął xpudło za grosze. Może podchodzę do tego z sentymentem lekkim bo sam mam wersje grubszą ale nie zamieniłbym jej na nową czterdziestkę + ps2 +... + dopłata tak co bym dostał 3k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie kupuj wersje 40gb zapłacisz mniej niż za 60 i do tego 60 będziesz miał używana poza tym jak ci sie popsuje 60 i oddasz do serwisu na gwarancji to albo oddadzą ci pieniądze i będziesz miał znowu problem albo dadzą ci 40 i jakąś grę co ci sie w ogóle nie będzie opłacać . 60 na pewno jest lepsza, ale za różnice w cenie możesz sobie kupić DS3 i jakąś gierkę. 4 Porty USB nie są wcale potrzebne a konsole kupujesz po to żeby grać w nowe gry... Co do sklepu w którym masz kupować to polecam tak jak wyżej MM, Saturn, Electro Word ja kupiłem w Electro Word i do tego dokupiłem ubezpieczenie na konsole na 3 lata za 200zl albo 300zl już nie pamiętam. Dzięki temu nie muszę sie obawiać ze konsola mi sie popsuje bo w razie czego mówię że chce dostać nową i muszą mi ją dać albo naprawić... Proponuje się nad tym zastanowić bo 200/300zl to nie duża cena jak za spokój na 3 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40GB + 2 pady (jeden DS3) oraz ze dwie dobre gry - na dzień dzisiejszy cena zestawu: 1778zł

Mnie osobiście jeszcze brakuje ale taki zestaw bardzo się opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis sie zaskoczylem. Bylem dzis w empiku w moim miescie, az tu patrze na stojaczku z grami jest napisane, że ''playstation 3 +2 pady+2 gry'' cena 1699 zł. Mówie sobie kurde nie możliwe podchodze do kolesia pytam czy to jest naprawde 60 gb czy sie pomylili i to jest jednak 40 gb po czym koles mi mowi, że to 60 gb:| Nie wiem skąd oni to jescze mają i to po takiej cenie... ale jak do poniedziałku nikt nie kupi to być może sobie wciągne:)

''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dzis sie zaskoczylem. Bylem dzis w empiku w moim miescie, az tu patrze na stojaczku z grami jest napisane, że ''playstation 3 +2 pady+2 gry'' cena 1699 zł. Mówie sobie kurde nie możliwe podchodze do kolesia pytam czy to jest naprawde 60 gb czy sie pomylili i to jest jednak 40 gb po czym koles mi mowi, że to 60 gb:| Nie wiem skąd oni to jescze mają i to po takiej cenie... ale jak do poniedziałku nikt nie kupi to być może sobie wciągne:)

''

za taką cenę to nawet na handel się opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za taką cenę to nawet na handel się opłaca

dokładnie, kiedys takie starter paki z 60GB od 2200-2499zł chodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi