Ayakashi 92 Napisano 23 Kwiecień 2013 (edytowane) Informacje ogólne: ilość trofeów: 14 (11x :braz:, 2x :srebro:, 1x :zloto:) trofea offline: 10 trofea online: 4 najtrudniejsze trofea: Na dobrą sprawę wszystkie pucharki są łatwe i przyjemne. Jedyne, które mógłbym zaliczyć do tych trudniejszych to Towarzysz :srebro: oraz Transcedencja :zloto: (więcej w opisie). trofea możliwe do pominięcia: Ciężko powiedzieć, gdyż po przejściu gry uzyskujemy możliwość powrotu do dowolnego rozdziału. Jeśli jednak ktoś chce przebyć swoją podróż jednym ciągiem, powinien zwrócić uwagę na trofea Historia :braz: i Transcedencja :zloto:. czas do zdobycia wszystkich trofeów: Pierwsze przejście zajmuje jakieś 2-3 godziny, kolejne odpowiednio mniej. Stawiam na około 5 godzin. Minimum jedno ukończenie gry, przy czym apeluję o nieinteresowanie się pucharami podczas pierwszego playthrough - całkowicie zabije to klimat tej niepowtarzalnej produkcji. Wstęp: Oślepiający blask południowego słońca rani twoje oczy, które początkowo nie są w stanie niczego dostrzec. Słyszysz szum gorącego piasku wędrującego z wiatrem w akompaniamencie mistycznej muzyki. Powoli dostosowujesz spojrzenie, a powieki przestają obronnie chronić niewinny wzrok. Siedzisz na żyjącej, ciepłej i ciągnącej się w nieskończoność pustyni, pośród wydm i zasp. Kim jesteś, jak się tu znalazłeś? Tego nie wiesz, ale podnosisz się i ostrożnym krokiem ruszasz na przód. Idziesz powoli, niepewnie i jakby ociężale, by w końcu stanąć na pierwszym wzgórzu, obok dwóch nagrobków obwiązanych jedwabnymi szalami. I wtedy to dostrzegasz - wielką górę okraszoną snopem światła, cel twojej podróży. Czas wyruszać. Podróż to jedna z niewielu gier, która w dobie powtarzalnych FPS'ów i tytułów robionych na zasadzie kopiuj/wklej przywróciła mi wiarę w piękno elektronicznej rozgrywki. Zjawiskowe wizualnie, porywające dźwiękowo i wciągające oryginalnym przekazem Journey jest produkcją magiczną i jedyną w swoim rodzaju. Poruszy każdego kto ma serce, nawet skamieniałe, i zmusi do przemyśleń oraz interpretacji. Niektórych z Was może odrzucić jej długość, ale zapewniam, wracam do niej nawet teraz, bo ta wspaniała zabawa relaksuje jak mało która. Czas znaleźć swojego towarzysza i przebyć kolejną przygodę, bo warto, naprawdę warto. Zapraszam do mojego poradnika. Niewielki zbiór wskazówek: Jeżeli jeszcze nie grałeś w Podróż - sio i precz (bez urazy)! Tak jak wspomniałem powyżej - tę grę trzeba odkryć samemu. Poradnik może zawierać spoilery (głównie odnośnie odwiedzanych lokacji). Zaglądaj w każdy kącik, delektuj się i podchodź do wszystkiego, a być może uda Ci się zdobyć kilka trofeów odkrywając świat. Dbaj o swojego towarzysza, wysyłaj mu znaki przyciskiem (kółkiem), gdy chcesz, by coś zobaczył i reaguj na jego sygnały. W zimowej krainie trzymaj się blisko. Do menu wyboru rozdziałów przenosimy się wciskając przycisk :start:, później :select: i :triangle:. Zatwierdzamy :x:. Poradnik: Próg/Threshold :braz: Przejdź przez zniszczony most nie odbudowując go w całości. Pierwsze możliwe do zdobycia trofeum. Gdy przejdziemy przez zniszczoną świątynię, która później jest miejscem wybierania rozdziałów, trafimy do lokacji z wielkim zniszczonym mostem. By ułatwić sobie zadanie warto zebrać wszystkie symbole wydłużające szalik (2 przy zniszczonej świątyni, 3 przy moście, odsyłam do Transcedencja :zloto:). Teraz należy odtworzyć 3 części mostu, wszystkie oprócz pierwszej. Wracamy na początek i od tego momentu jesteśmy bardzo ostrożni. Wskakujemy na ostatni szal, ale tak by nie dotknąć jego końca (naprawi nam to przejście), a następnie przelatujemy na podstawę. Stąd lecimy już normalnie, aż do kapliczki. Polecam wylogowanie się z PSN, jako iż nasz kompan może naprawić cały most. Ułatwione zadanie będzie miał biały podróżnik, którego odblokowujemy zdobywając Transcedencję :zloto:, ma on możliwość dłuższego lewitowania. Zdaję sobie sprawę, że brzmi to jak skomplikowana sprawa, więc odsyłam do filmiku: Miraż/Mirage :braz: Znajdź kwiat ukryty na pustyni. Hołd złożony poprzedniej grze thatgamecompany - Flower. Trofeum raczej trudne do opisania, zważywszy na to, że pustynia w każdym miejscu wygląda podobnie. Roślinkę znajdziemy w 1 rozdziale, tuż po wstępie. Najlepszą pomocą będzie wideo: Odkrycie/Explore :braz: Odkryj wszystkie stwory z tkaniny na pustyni. Ta sama lokacja co w przypadku pucharku Miraż :braz:. Pierwszego stworka znajdziemy tuż na początku, a kierując swe kroki za nim, znajdziemy szybko kolejne "latające dywany". W sumie naliczyłem ich 8 pośród piasku, a 2 zamkniętych w oknie pod koniec rozdziału (gdy wspinamy się na wieżę). Dla mających problem: Przygoda/Adventure :braz: Przejdź przez 15 bram surfując po zatopionym mieście. Przyjemne trofeum, ale musimy wykazać się w nim refleksem. Przejazdy przez bramki sumują się zarówno z pierwszego krótszego zjazdu, jak i z drugiego, po sekwencji z uwolnieniem skrawków materiału. Bram jest więcej niż 15, dlatego nie ma co panikować, gdy kilka ominiecie. Jeśli komuś się nie uda, wystarczy wczytać 2 rozdział. Próby/Trials :braz: Przejdź podziemnym przejściem i nie podrzyj szala. Zaraz po ukończeniu surfowania trafimy do mrocznej jaskini, w której spotkamy jedyny rodzaj wroga - latające, powiedzmy na to, smoki. Szal zostaje podarty w momencie zaatakowania nas przez monstrum. By do tego nie doszło należy unikać plamy światła, która jest zakresem widzenia stwora. Przeciwnicy ci latają tylko przez środek dlatego radzę trzymać się lewej strony (po tejże stronie znajdziemy świecący symbol i hieroglif do jednego z trofeów). Trudność może sprawić końcowy etap jaskini - zjeżdżalnia, po której krążą dwa smoki. Gdy jeden nas zauważy radzę jak najprędzej podskoczyć i polecieć w przeciwną stronę. Powinniśmy raz, dwa znaleźć się w bezpiecznym miejscu. Przodkowie/Ancestors :braz: Znajdź tajemnicze stworzenie ukryte w świątyni. Tym razem czeka nas easter egg związany z grą flOw. Jest on do odnalezienia w 4 rozdziale, wieżo-świątyni. Gdy wypełnimy złotym powietrzem (nie wiem jak to nazwać) każdą kondygnację budowli, spadamy na drugie piętro. Tam powinien latać sobie owy tajemniczy stwór. Wysyłamy do niego kilka symboli i cieszymy się ze zdobytego pucharka. Standardowo pomocny materiał: Historia/History :braz: Odkryj wszystkie 10 starożytnych hieroglifów. Aby zdobyć to trofeum należy odkryć 10 hieroglifów rozrzuconych po drodze. 5 znajduje się w etapach na pustyni, 2 w jaskini, 1 przy wieżo-świątyni, a 2 ostatnie są ukryte pośród śnieżnych zasp. Podgląd na to, które ominęliśmy znajduje się przy wyborze rozdziałów. Tłumaczenie lokalizacji każdego z nich mogłoby być mało dokładne, dlatego odsyłam do stosownego poradnika w formie filmu: Koleś miesza kolejność dwóch ostatnich, zwróćcie na to uwagę! Przejście/Crossing :braz: Wejdź na Szczyt z towarzyszem i wróć do początku. Wystarczy ukończyć grę w towarzystwie innego gracza. Usłyszycie charakterystyczne "ding" świadczące o zdobytej nagrodzie podczas napisów końcowych. Jeśli staracie się o 100%, wpadnie Wam przy okazji zdobywania trofki Towarzysz :srebro:. Odrodzenie/Rebirth :braz: Ukończ grę i wróć do początku. Najzwyczajniej w świecie przejdź grę. :) Towarzysz/Companion :srebro: Ukończ grę z tym samym partnerem, towarzyszącym Ci przez większość podróży i wróć do początku. Jest to pucharek wymagający niestety dużo szczęścia, przez co może wydawać się kłopotliwy. Zdecydowanie łatwiej zrobić go przenosząc się od razu do zimowej krainy i przejść ją całą z nowo znalezionym towarzyszem. Jest to sprawdzona opcja, która rzeczywiście działa, ale wymaga ukończenia gry przynajmniej jednokrotnie. Radziłbym uważać podczas etapu długiego lotu - łatwo tam zgubić swojego partnera. Ja miałem wspaniałą okazję przejść całą grę z jedną i tą samą osobą. Na dłuższą metę jest ryzyko rozdzielenia, dlatego warto często wysyłać sygnał, by sprawdzić czy nadal gramy w tym samym składzie. Znaleziony gracz musi mieć też do nas zaufanie, dlatego warto parę razy pomóc mu w odnalezieniu ukrytych symboli. Miałem banana na twarzy, gdy widziałem, że ktoś nie chciał się ze mną rozstać. Coś niesamowitego. Odbicie/Reflection :braz: Usiądź i medytuj z innym graczem przez więcej niż 20 sekund. Nie będę kłamał, gdy powiem, że sprawiło mi to nieco problemu. Sam też na początku nie wiedziałem jak się medytuje, dlatego pamiętajcie, :select: (select)! Nasz towarzysz może również mieć wybrakowane informacje, więc jeśli nie reaguje na wasze sygnały i widok siedzącej postaci, nic z tym nie zdziałacie. Warto poczekać chwilę, a istnieje prawdopodobieństwo, że przypadkowo uda mu się usiąść (albo będzie stał tak długo, że w końcu zrobi to sam z siebie). Bardziej rozgarnięci gracze będą wiedzieli co zrobić, gdy zwrócicie ich uwagę i zaczniecie medytować. Cud/Wonder :srebro: Spotkaj 10 lub więcej różnych podróżników. Warto dodać, że nie chodzi tu o jedno przejście, a wszystkie łącznie. Wystarczy, że spotkamy kogoś, cofniemy się do wyboru rozdziału, wybierzemy inny lub ten sam i w kółko! Nie powinno być żadnego problemu. Powrót/Return :braz: Rozpocznij podróż ponownie po tygodniu przerwy. Nie ma wiele do rozpisywania się, albo czekamy tydzień, albo zmieniamy datę w konsoli. ;) Mi wpadł, gdy grałem w demo Podróży, a następnie zainstalowałem pełną wersję i rozpocząłem rozgrywkę. Transcedencja/Transcedence :zloto: Zbierz wszystkie unikatowe, świecące symbole w czasie jednej lub kilku podróży. Jedyne złoto w grze. Mogłoby się wydawać trudne, mi jednak wpadło przy pierwszym podejściu. Większość z symboli (w sumie 21) wydłużających nasz szal jest bardzo łatwa do znalezienia i rzuca się w oczy z daleka. Mimo wszystko kilka chowa się w sprytnych kryjówkach. Postęp w zbieraniu jest do sprawdzenia przy świątyni służącej do wybierania rozdziałów (na kamiennych tabliczkach). Nagrodą za zebranie ich wszystkich jest biała szata, która automatycznie regeneruje możliwość latania. Od siebie dodam, że nie mam zebranych ich wszystkich (brakuje mi dwóch), a mimo wszystko mam trofeum i biały strój. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić czy to bug, czy może jest mniejsza ilość do ogólnego zebrania. Oczywiście posłużę się wideo: Podziękowania: Dziękuję Ci serdecznie za skorzystanie z mojego pierwszego poradnika! Liczę na konstruktywną krytykę i uwagi. Miłej podróży... :) Edytowane 6 Sierpień 2013 przez Ayakashi 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 23 Kwiecień 2013 Świetna robota... Miałem banana na twarzy, gdy widziałem, że ktoś nie chciał się ze mną rozstać. Coś niesamowitego. Coś niesamowitego, ale przede wszystkim wzruszającego... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 23 Kwiecień 2013 Jedna z lepszych gier w jakie grałem. Oby poradnik przyczynił się do tego, że więcej osób po nią sięgnie, bo naprawdę warto. A poradnik miód! :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinX 197 Napisano 23 Kwiecień 2013 Miałem gigantycznego farta i trafiłem na naprawdę kumatą osobę, która pokazała mi większość sekretów, przesiedziała ze mną 20 sekund w miejscu i pomogła przejść całą grę od początku do końca. To na prawdę niesamowite, że bez problemu "dogadaliśmy się" bez jakichkolwiek słów. To chyba najlepiej świadczy o niesamowitości i magii tej gry. Chociaż gra może być tutaj nieodpowiednim słowem - emocje w cyfrowej postaci bardziej pasuje. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 23 Kwiecień 2013 No chłopie, pierwszy poradnik jak złoto :) Takie coś to nawet nie musisz mi na PW wysyłać tylko od razu możesz walić na forum. Masz me błogosławieństwo :P buehehe :P Dobra robota :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
75 radolec 88 Napisano 24 Kwiecień 2013 Ayakashi świetny poradnik, gratulacje. Dzięki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ayakashi 92 Napisano 24 Kwiecień 2013 Dziękuję Wam wszystkim! Chciałem poklikać "lubię to", ale wyskakuje mi dzienny limit pozytywnych głosów reputacji. (O 9 rano, hm.) Jeszcze się odwdzięczę. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 2 Napisano 5 Sierpień 2013 Szukam chętnego do wbicia trofeum Towarzysz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuldi82 384 Napisano 6 Sierpień 2013 Szukam chętnego do wbicia trofeum Towarzysz. nie znajdziesz, tu nie ma możliwości dołączenia do gry ot tak jak w innych produkcjach, jak dołączysz do czyjejś gry lub ktoś dołączy do Ciebie nie wiesz kto to jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 2 Napisano 6 Sierpień 2013 można się umówić na konkretną godzinę :-) np. na 23,34 i zaczynamy od zimowego poziomu, wszystko da się zrobić, nie ma rzeczy niemożliwych :-) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczak 3 Napisano 9 Sierpień 2013 Witam. poszukuję chętnego do pomocy przy trofeum Towarzysz. Dobrą personę zapraszam na gg. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach