DeX 631 Napisano 13 Styczeń 2014 sadze ze zmieni na pewno, niezbyt logiczne jest dodawanie touchpada do ds4 i zabranie bardzo logicznej mozliwosci jego wykorzystania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 13 Styczeń 2014 Ja myślę że oni nie mieli czasu tego jeszcze dodać po prostu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awakeman 291 Napisano 13 Styczeń 2014 (edytowane) Poruszę wrażliwy dla adminów oraz modów temat, ale robię to tylko dlatego, bo jestem ciekaw jak działa w PS4 zabawa w kupowanie slotów z grami. Pojawiają się na alle... pierwsze oferty, dlatego zaciekawiło mnie to. Otóż dwa dni temu mój kolega z pracy kupił sloty z Battlefield'em oraz Fifą 14 od osoby, od której kupował tak gry na PS3 od dłuższego czasu. Cena to tylko 100zł za gierkę, więc można powiedzieć rewelacja. Moje pytanie jest następujące, czy podobnie jak i w PS3, w PS4 można zassać grę na 4 sloty? Oczywiście po wcześniejszym dezaktywowaniu 2 pierwszych slotów? Czy nie jest tak, że jeśli alle... pozwala na taki precedens to w teorii wszystko odbywa się zgodnie z regulaminem? Chłopak sprzedający sloty, ma sprzedanych ponad 700 gier i ma 100% komentarzy pozytywnych... Jak się odniesiecie do tego artukułu?- http://www.ps4polska.pl/obalamy-mit-o-zakazie-odsprzedawania-gier-na-playstation-4/ Edytowane 13 Styczeń 2014 przez awakeman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 14 Styczeń 2014 Artykuł stary, wałkowany wiele razy. Nic się nie zmieniło a to wszystko to prawny bełkot. Oni celują w wypożyczalnie oraz używają dupochronu. Nie 4 a 5 slotów i to już dawno zostało zredukowane do 2 slotów, chyba że chodzi jeszcze o coś innego. Ze slotami na PS4 jest inaczej niż na PS3. Konto może być: podstawowe - dane konta są dzielone na całą konsolę (jak slot) zwykłe - dane konta mogą być użyte na wielu konsolach ale tylko na tym koncie i oczywiście na jednej konsoli na raz. Jedna konsola może mieć ustawionych 16 kont podstawowych Jedno konto może być jako podstawowe tylko na jednej konsoli na raz. Dodawaj, odejmuj, dziel i rządź. Trudniej "sprzedać" slot, ale dobrzy znajomi wymieniając się kontami dalej mogą grac na spółkę. Niektóre wady dzielenia się slotami: - PS Plus - nie działa automatyczny zapis save do chmury - na koncie zwykłym jest weryfikacja licencji na grę w którą gramy co godzinę (dodatkowy DRM) więc bez internetu nie mamy dostępu do gier bo konsola nie zweryfikuje licencji. - nie działa gra zdalna z PS Vita przez internet (lokalnie nadal działa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awakeman 291 Napisano 14 Styczeń 2014 (edytowane) Co do tych 2 slotów, to po dezaktywowaniu ich można pobrać grę na kolejne 2 i w tym momencie 4 osoby mogą cieszyć się grą z tego co wiem. Tak było przynajmniej na PS3. Co do PS4 to wszędzie można wyczytać, że skończyło się kupowanie gier na spółkę, na kilka konsol. Gra jest ponoć przypisana tylko do konta podstawowego na jednej konsoli, ale widocznie jest jakieś obejście skoro mój kolega gra zarówno na BF jaki i Fifie. Z tego co piszesz wnioskuję, że wystarczy dobra "banda" znajomych którzy mają konsole i można cieszyć się dużą ilością gier za małe pieniądze. Mam rację? Możesz mi też napisać o co chodzi z tym automatycznym zapisem do chmury? Co się nie save'uje i kiedy? Dzięki za zarys jak to wszystko wygląda. Edytowane 14 Styczeń 2014 przez awakeman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leon 107 1 Napisano 14 Styczeń 2014 Pograłem trochę w Fifę wpadło parę trofików odpalam PS3 sprawdzam trofea a tam mam w Fifie 0% a drugie pytanko jak sprawdzić na PS4 na czym grają znajomi czy na PS3 czy 4? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s0-Vicky 312 Napisano 14 Styczeń 2014 (edytowane) Najlepiej wejsc w spis trofeow Twoich znajomych i bedziesz mial tam napisane, ile zdobyli trofeow w Fife na PS3 a ile na PS4! A w jaka wersje gra Twoj znajomy mozesz sprawdzic w spisie znajomych-wejdz na Jego profil i bedziesz mial tam na jakiej platformie gra. Edytowane 14 Styczeń 2014 przez s0-Vicky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 14 Styczeń 2014 Pograłem trochę w Fifę wpadło parę trofików odpalam PS3 sprawdzam trofea a tam mam w Fifie 0% a drugie pytanko jak sprawdzić na PS4 na czym grają znajomi czy na PS3 czy 4? 1> Wejdź na PS4 w Trofea pierwsze co zrobi konsola to je zsynchronizuje. Na PS3 musisz odświeżyć/zsynchronizować trofea na profilu 2> Albo tak jak kolega wyżej, albo jeżeli chodzi ci o to żeby na liście znajomych online zobaczyć na jakim urządzeniu obecnie grają (tak jak ot jest w przypadku PS Vita) to na razie nie ma takiej opcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fiaam 0 Napisano 14 Styczeń 2014 (edytowane) Napiszę wam ciekawostkę. Mam telewizor Samsunga z serii ES7000 i do niego dwa piloty z Ir Blasterem. Tym inteligentnym pilotem mogę przeglądać dashboard konsoli,czyli sprawdzić trofki, wejść w ustawienia , uruchomić grę i nawet napisać wiadomość :) Przesuwam palcem po dotykowej płytce i ruch palca to kierunek wyboru menu. Pilot wygląda tak https://www.google.pl/search?q=samsung+ir+blaster&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&source=iu&imgil=OZQghylmMLEBxM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcTR3KWJY245lfBFGhD9WhMPY1CkGvV8BwhHCKc7btbayQwzX-Eh%253B550%253B365%253BB6gNr8BQc3m4LM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.hardwarecanucks.com%25252Fforum%25252Fhardware-canucks-reviews%25252F54087-samsung-un55es8000-led-hdtv-hands-preview.html&sa=X&ei=BDPVUu6wFaidyQPW3YCQBQ&ved=0CDYQ9QEwAQ&biw=1024&bih=676#facrc=_&imgdii=_&imgrc=OZQghylmMLEBxM%253A%3BB6gNr8BQc3m4LM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.hardwarecanucks.com%252Fimage%252F%252Fskymtl%252FTV%252FES-8000%252FES-8000-7.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hardwarecanucks.com%252Fforum%252Fhardware-canucks-reviews%252F54087-samsung-un55es8000-led-hdtv-hands-preview.html%3B550%3B365 Edytowane 14 Styczeń 2014 przez Fiaam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 14 Styczeń 2014 Żadna ciekawostka - to jest wiadome od dawna i działa również w PS3. I konsola i TV mają włączone (trzeba włączyć samemu ręcznie) zarządzanie HDMI-CEC - czyli włączenie/wyłączanie się na wzajem konsoli i telewizora oraz obsługę pilotem podstawowych funkcji jak menu czy odtwarzanie muzyki / filmów. Przykład: Wyłączysz TV gdy konsola jest XMB - przejdzie w tryb czuwania. Włączysz konsolę - TV sam się włączy. itp. itd. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalx2204 103 Napisano 14 Styczeń 2014 Czy mógłby mi ktoś tu wkleić link bądz stronę o wprowadzanych modyfikacjach i zmianach (w przyszłości) do PS4 ogłoszonych przez Sony? Z góry dziękuje i proszę bez hejtów. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awakeman 291 Napisano 14 Styczeń 2014 Mam pytanie na szybko, czy jeśli kupię kod do włoskiego PS Plusa to da się tak zrobić, żeby ów kod działał na polskim koncie? Czy da się mieć na jednej konsoli konta zarejestrowane w innych państwach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 14 Styczeń 2014 Czy włoski czy Polski nie ma różnicy bo to Europa jako region ;) Można. Załóż konto Włoskie (na włoski adres) i ustaw jako podstawowe - będziesz całą zwartość konta mógł używać na swoim ;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awakeman 291 Napisano 14 Styczeń 2014 (edytowane) No o to mi chodziło właśnie. Dzięki :) Przy okazji, bo mi do głowy wskoczyła jeszcze jedna kwestia. Jeśli sobie założę z 2, czy 3 konta w innych państwach (oczywiście wszystkie na jednej konsoli), to czy kupując grę np. w polskim PSN będę mógł na niej grać na tych pozostałych dwóch kontach, dajmy na to szwedzkim i greckim? Czy będę miał cały czas język polski w grze, na której będę grał na greckim koncie? Edytowane 14 Styczeń 2014 przez awakeman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
literat 10 Napisano 15 Styczeń 2014 Czy mógłby mi ktoś tu wkleić link bądz stronę o wprowadzanych modyfikacjach i zmianach (w przyszłości) do PS4 ogłoszonych przez Sony? Z góry dziękuje i proszę bez hejtów. :) Sony nie mówi ze coś doda tylko że słucha graczy i nad tym pracują. Spodziwam się porządnej aktualizacji w lutym przed premierą PS4 w Japonii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebaastiann 52 Napisano 15 Styczeń 2014 Witam.Chciałem się dowiedzieć jak to jest w końcu z tą gwarancją? Jest na rok, czy na dwa lata? Słyszałem ,że producent daje 12 miesięcy, a co ze sklepem ,w którym została zakupiona konsola?Czy można wykupić przedłużenie gwarancji po skończeniu poprzedniej(producenta)?Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelk 43 Napisano 15 Styczeń 2014 Producent daje rok gwarancji, ale prawo unijne nakazuje sprzedawcy zagwarantować niezawodność sprzętu przez 2 lata, więc drugi rok to tzw rękojmi, czyli za ewentualną usterke odpowiada sprzedawca a nie producent. Wyjątkiem jest zakup bezpośrednio od Sony, ponieważ w tym przypadku producent i sprzedawca to ta sama firma, więc mamy gwarancję na 2 lata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s0-Vicky 312 Napisano 15 Styczeń 2014 A wie ktos jak wyglada sprawa z zakupem w UK? Obowiazuje to samo prawo? Wiem ze Unijne, ale co kraj to obyczaj. A wie ktos jak wyglada sprawa z zakupem w UK? Obowiazuje to samo prawo? Wiem ze Unijne, ale co kraj to obyczaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutek 9 Napisano 15 Styczeń 2014 (edytowane) Producent daje rok gwarancji, ale prawo unijne nakazuje sprzedawcy zagwarantować niezawodność sprzętu przez 2 lata, więc drugi rok to tzw rękojmi, czyli za ewentualną usterke odpowiada sprzedawca a nie producent. Wyjątkiem jest zakup bezpośrednio od Sony, ponieważ w tym przypadku producent i sprzedawca to ta sama firma, więc mamy gwarancję na 2 lata. Ale zes nakrecil :) rękojmia nie ma zastosowania w stosunkach miedzy konsumentem a przedsiebiorca. Ogolnie konsument moze reklamowac towar na dwoch podstawach: a) gwarancji, jezeli sprzedawca/producent mu takiej udzielil, a nie musi (okres udzielony przez sprzedawce/producenta, w przypadku playstation z tego co mowicie to rok czasu b ) niezgodnosci towaru z umową, czyli tzw. reklamacja z ustawy (w ciagu dwoch lat od zakupu) ktora wystepuje zawsze niezaleznie od woli sprzedawcy. Wynika ona z prawa polskiego, a nie unijnego, ale faktem jest ze regulacja taka zostala wymuszona przez Unię. Ogolnie reklamowanie z ustawy jest duzo korzystniejsze (przede wszystkim narzucony termin 14 dni na rozpatrzenie reklamacji gdy nie zostanie dotrzymany to jest automatycznie uznana), wiec wszystkie gwarancje producenta na okres 2 lat lub nizsze mozna sobie o kant d.... rozbic ;) Edytowane 15 Styczeń 2014 przez szutek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelk 43 Napisano 16 Styczeń 2014 Czyli w skrócie napisałeś to co ja ;-) tyle, że bardziej rozwinąłeś wypowiedź. Być może napisałem niezrozumiale, ale chodziło mi o to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awakeman 291 Napisano 16 Styczeń 2014 Czyli w skrócie napisałeś to co ja ;-) tyle, że bardziej rozwinąłeś wypowiedź. 10/10 :ohmy2: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateoF1 59 Napisano 17 Styczeń 2014 Nie wiem czy to odpowiedni dział ale lepszego nie widzę, pytanie moje brzmi czy da się jakoś przenieść zapis gry na inny profil użytkownika? Jeśli tak to jak to zrobić? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 17 Styczeń 2014 (edytowane) Nie próbowałem skopiować zapisu z jednego profilu na inny, ale zakładam że jest tak jak w przypadku PS3 - że save jest przypisany do Twojego lokalnego profilu ewentualnie konta SEN. Jeżeli zmieniasz konsolę to skopiuj save na pendrive albo na wyślij w chmurę i przywróć na nowej konsoli. Przenoszenie Save z jednego profilu na inny raczej nie zadziała - chociażby kwestia zdobywania trofeów. Na PS3 są wyjątki - jak Little Big Planet gdzie można importować save innego gracza ale wtedy zapis gry i trofea są wyłączone. ;) Edytowane 17 Styczeń 2014 przez SephiroT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateoF1 59 Napisano 17 Styczeń 2014 Ok, będę próbował i dam znać czy się udało, podziękował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wroner 7 Napisano 17 Styczeń 2014 Można PS włączać na padzie? Bo jak wstaje po drzemce to nie chce mi się spod kołdry wychodzić na to zimno żeby konsole włączyć :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach