Skocz do zawartości
saincik

Gry w pudelku czy e-dystrybucja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ostatnio zaczalem sie zastanawiac nad zagadnieniem dotyczacym wydawania gier na plytkach, ktore, moze nadinterpretuje, zostaje wypychane przez gry sprzedawane za pomoca PSS. Otoz na PSS pojawila sie gra Siren: Blood Curse, dostepna do tej pory jedynie w wersji bez pudelka, jest tez kilka dobrych tytulow ktore mozna nabyc jedynie w ten sposob. Zdaje sobie sprawe ze jest to bardzie oplacalne, bo odchodza koszta tloczenia plyt, transportu, prowizji dla sklepow itd.. ale z drugiej strony lubie cieszyc oko kolekcja gier na polce, ktore moge zabrac ze soba do kolegi, czy tez od kolegi pozyczyc czy sprzedac kiedy sie dana gre skonczy i nie ma zamiaru do niej wracac. Chcialem pozanc wasze zdanie na ten temat, bo ja osobiscie nie jestem zwolennikiem sprzedawania gier tylko za posrednictwem PSS, albo czekania na nie 1/2 roku zeby kupic w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam Twoje zdanie. Tylko z kolei ja nie mam 100Mbps lacza i nie chce mi sie czekac kilka dni az gra sie sciagnie, wole kupic w pudelku i odrazu sie nia cieszyc. Nie mowiac juz o tym, ze po formacie albo padzie dysku gre trzeba zasysac od poczatku itd. Jedyny plus to chyba taki, ze sie plyta nie porysuje i ze nie da sie jej pozyczyc wrednemu koledze ktory juz nigdy gry nie odda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie zależy od gry. Jeśli wiem, ze to murowany hicior, do którego będę stale wracał - why not, HDD czeka.

Ale np takie gran tourismo prologue... kupić bym kupił, popykał, sprzedał...

Tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem Siren i więcej dużych gier przez PSS nie biorę. Nie dość że trzeba było ściągać każdy odcinek po kolei, to do tego dochodziły jeszcze koszmarnie długie instalacje każdego kolejnego odc. No i taka gra dużo zajmuje, wiec jeśli nie masz dysku większego niż 40GB to zapewne po przejściu będziesz zmuszony do skasowania gry i raczej prędko do niej ponownie zasiądziesz. (znowu wszystko ściągać i instalować? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdecydowanie preferuję klasyczne płyty. Łatwiej można później sprzedać, jak chcę sobie grę przypomnieć to po prostu wrzucam płytę, a nie ściągam kilkanaście GB ponownie (albo co chwila wymieniam HDD, aby wszystkie się zmieściły). No i fajniej jak kolekcja leży sobie na półce, a nie na liście plików konsoli. PSS od dem i dodatków, a BD od pełnych wersji - taka moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jest dobrze tak jak teraz : klasyka i male gierki typu arcade przez net, duze pelne gry na plytach (chociaz nie pogniewalbym sie na opcje instalacji calosci na dysk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoba powyżej (TheMichal) ma zdecydowaną rację.

1.Można sprzedać.

2.Więcej miejsca na dysku.

3.Cieszy, kiedy popatrzysz sie na swoja kolekcje.

4. Można by wymieniać jeszcze wiele innych, ale każdy chyba wie jakie, więc nei będę wypisywal.

Szkoda, ze developerzy wybierają prostszą drogę dla siebie. Bo ściągając z neta należałoby odliczyć cenę druku instrukcji, okładki, box'a i płyty BD. No, a przecież wiele gier z PSS jest w tej samej cenie co wersja pudełkowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, iż byłoby najlepiej gdyby były formy sprzedaży gier - poprzez PSS i BD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak dla mnie jest dobrze tak jak teraz : klasyka i male gierki typu arcade przez net, duze pelne gry na plytach (chociaz nie pogniewalbym sie na opcje instalacji calosci na dysk)

zgadzam sie, ale przyklad Siren moze swiadczyc, ze nalezy sie spodziewac wiecej takich gier (duzych, ktore do tej pory wydawane byly w pudelkach) w postaci elektronicznej, co mnie nie cieszy.. masz racje, ze popierdolki jak najbardziej mozna nabywac za pomoca PSS, ale wolabym zeby pozostac tylko przy takich grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tzw. "e-dystrybucja" ma sens tylko wtedy, kiedy daje korzyści nie tylko dystrybutorowi, ale również klientowi. Na dzień dzisiejszy korzyści dla klienta nie ma, są tylko utrudnienia (ściąganie, trzymanie na dysku itp.). Jeśli gra kupowana w PSS byłaby powiedzmy 10% tańsza niż "pudełkowa" wersja, to już byłoby coś.

A małe popierdółki mogą i powinny być jak najbardziej sprzedawane drogą elektroniczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Sony ma w tym też jeszcze jeden cel. Zauważcie, że ceny transportu, dystrybucji itp. praktycznie zostaną pominięte. Ok mamy niższą cenę niż za grę pudełkową. Sony widzi w tym jeszcze jeden plus. Zauważcie, jest sobie grupa 5 osób z PS3. W takiej sytuacji np. gry typowo dla jednego gracza każdy kupuje inna i się wymieniają. Teraz jak każdy z nich chce zagrać w Siren czy Ratcheta: QoB to musi ją osobno kupić na PSS. W tym przypadku zarobią 5 razy za jedną grę.

Mi osobiście idea wydawania gier za pośrednictwem PSS nie pasuje. Wolałbym popatrzeć jak 2 kolorowe pudełka Ratcheta leżą obok siebie na półce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam opinię SDraid'a,

Gry mogą wychodzić na PSS byle by tylko wychodziły ich wersje BR.

Wkurza mnie sytuacja z Wipeout HD bo chciałem ją mieć w swojej kolekcji i teraz nie wiem czy brać z pss odrazu po premierze, czy się jednak wstrzymać i czekać z nadzieją że wyjdzie wersja BR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny gier z PSS są "centralnie sterowane" natomiast ceny gier na płycie po premierze są regulowane przez rynek (czyli spadek ceny).

Poza tym PSS to jeden sklep (monopol) a przy płycie jest wiele sklepów (konkurencja=spadek cen).

Jakby porównać ile dziś kosztuje np.GT5p z PSS do cen w sklepie, internecie lub na giełdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie płyty. Nie trzeba tego ściągać i w 99% przypadków instalować.

Teraz jak każdy z nich chce zagrać w Siren czy Ratcheta: QoB to musi ją osobno kupić na PSS.

A ja słyszałem takie coś: Gościu kupil sobie jakieś tam gry przez PSStore, a

później za kase dawał hasła do swojego konta, ludzie wchodzili na to konto i ściągali sobie tę gry nie płacąc SONY tylko temu gościowi Nie wiem, czy to prawda? Da się tak? Jeśli tak to beznadzieja. To jak piractwo, tyle, że bez płyt xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zdecydowanie płyty. Nie trzeba tego ściągać i w 99% przypadków instalować.

A ja słyszałem takie coś: Gościu kupil sobie jakieś tam gry przez PSStore, a

później za kase dawał hasła do swojego konta, ludzie wchodzili na to konto i ściągali sobie tę gry nie płacąc SONY tylko temu gościowi Nie wiem, czy to prawda? Da się tak? Jeśli tak to beznadzieja. To jak piractwo, tyle, że bez płyt xD

SONY pozwala na udostępnienie gier na 5 konsol (aktywnych). Jeżeli licencja stanowi inaczej, jest o tym wyraźnie napisane w opisie, który znajduje się na PSN Store - na chwilę obecną dotyczy to Warhawka (1 aktywne konto) i czegoś jeszcze (ale czego, nie pamiętam - bodajże Gran Turismo 5 Prolog).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3.Cieszy, kiedy popatrzysz sie na swoja kolekcje.

to. i lubie otwierac nowe pudelka, takie sa blyszczace, a jak sie otwiera, ten charakterystyczny zapach plastiku i plyty xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie pudełka:

1. bo ładnie wygląda na półce

2. bo PS3 ma 60-80GB i wolę mieć kolekcję kolorowych pudełek, niż dysków 2.5''

3. bo przydałby się internet 20Mbit/s, który jest luksusem w tym kraju dla milionera, nie mylić z LAN

4. bo nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to. i lubie otwierac nowe pudelka, takie sa blyszczace, a jak sie otwiera, ten charakterystyczny zapach plastiku i plyty xd

No nie wiem ... ale mnie nie rajcuje wąchanie pudełek od gier:) Zdecydowanie wolę wersje BD pudełkowe, po kilku latach (jak się dba) to fajnie to wygląda... moja żona ma książki a ja gry na szafce, w zasadzie wszystkie hiciory co wyszły na PSX i PS2 oraz PS3 kupowałem i kupuje tylko na płytach, bo to jednak inne wrażenie estetyczne.

Ale, pomyślcie teraz że na PSStore bedzie Burnout Paradise do zassania i co? Ile ta gra waży że z BD chcą ją (i mogą) wstawić na serwer? Mi nie szkodzi opcja ssania gier, tyle TB co ja zassam w miesiącu na kompach w domu to te kilka GB na PS3 to pryszcz, ale, jednak zawalanie HDD w konsoli smieciami czasem, robi swoje i można obudzić się z wynikiem ujemnym na swoim dysku w konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale, pomyślcie teraz że na PSStore bedzie Burnout Paradise do zassania i co? Ile ta gra waży że z BD chcą ją (i mogą) wstawić na serwer? Mi nie szkodzi opcja ssania gier, tyle TB co ja zassam w miesiącu na kompach w domu to te kilka GB na PS3 to pryszcz, ale, jednak zawalanie HDD w konsoli smieciami czasem, robi swoje i można obudzić się z wynikiem ujemnym na swoim dysku w konsoli.

Ja pudełkowej wersji nie kupiłem - za to poważnie zastanawiam się nad kupnem giery w Store.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No nie wiem ... ale mnie nie rajcuje wąchanie pudełek od gier:)

cooo? jak to o-o naprawde? D:

ja jeszcze nie wymienilam dysku w ps3 i nawet nie mam karty, zeby kupowac przez internet, wiec nawet jakbym chciala, to i tak musze kupowac pudelka xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja pudełkowej wersji nie kupiłem - za to poważnie zastanawiam się nad kupnem giery w Store.

No jeśli będziesz miał okazję i cena będzie przystepna na PSStore to fajnie... ale jesli cena będzie (byc może) już większa niż za box'a w Allegro z Burnout Paradise, to nie lepiej mieć tą pudełkową wersję?

wogóle to by może założyć coś w podpisach pod avatarami kto jest np dziewczyną a kto chłopakiem? bo coraz więcej Pań tu widzę, ale przypadkiem tylko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem gry pudełko + PSS jest spadek ceny. Przykładem jest Warhawk - normalnie używki byłyby prawie za darmo, a obecnie grę pudełkową można spotkać ~80zł, czyli o 20zł taniej niż nówkę - powodem jest stała cena w sieci. Ciekaw jestem ceny Burnouta

A co do dziewczyn - ja zauważyłem jedną dziewczynę tylko, co pisała o problemie z filmami na konsoli NTSC, a skąd wiesz, że są inne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co do dziewczyn - ja zauważyłem jedną dziewczynę tylko, co pisała o problemie z filmami na konsoli NTSC, a skąd wiesz, że są inne ?

No w tamtym temacie jest jedna ale i w tym się wypowiedziała też jedna, zresztą obydwie w temacie o NTSC i filmach DVD pisały

Myślę, że cena Burnouta na PSStore będzie wyzsza niż ta z Allegro, no i na pewno nie spadnie za szybko o ile spadnie wogóle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek ceny na PSS? Prędzej spodziewam się legalnego dostępu do Xbox Live dla Polaków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spadek ceny na PSS? Prędzej spodziewam się legalnego dostępu do Xbox Live dla Polaków

No właśnie, zastanawia mnie polityka cenowa w PSStore, przecież ceny na PSStore nie maleją, będą (śmiem twierdzić) takie same do usranej śmierci, więc jak im się wydaje, że zarobią na tym interesie? Oczywiście są gry wyłącznie na PSStore, ale taki Burnout, czy ktoś mogąc kupić go za 60zł w Allegro, wyda załóżmy 120zł na PSStore?...

Wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi