Skocz do zawartości
Emir

Resident Evil 5

Rekomendowane odpowiedzi

Epizod ściągnięty, narazie przeszliśmy na Veteranie...

Od razu powiem, że jest on przeznaczony dla fanów bardziej klasycznego RE i zagadek rodem z Silent Hilla. Poza grafiką nie ma prawie w ogóle nic wspólnego z mechaniką rozgrywki RE5. Bardzo mało akcji (strzelania), natomiast bardzo dużo trzymającego za serce napięcia i zagadek. W jednej kwestii Capcom poszedł mocno na skróty - mam tutaj na myśli nawiązanie do katów z toporem [kto grał w rozszerzenie ten wie!]. Dla mnie jednak dodatkowy epizod owocuje przede wszystkim w sporo świeżych pomysłów [szczególnie jeżeli chodzi o rozgrywkę CO-OP], zdecydowanie większy nacisk na kooperację :) "Lost in Nightmares" gameplayem jest świeżością dla Residenta 5, ale nie dla całej serii :) Powiem może jeszcze tyle, że chapter na Veteranie za pierwszym razem zajął nam zdrowo ponad godzinę.

Co do dodatkowych strojów do Merceneries, to porównując arsenał Chrisa i Shevy od razu rzuca się w oczy duża asymetria przydatności.

W zasadzie, po kilku partiach w CO-OP graliśmy tylko Sheva x Sheva :) Shotgun z dużym magazynkiem, szybkostrzelny, całkiem silny karabin z bardzo szybkim przeładowaniem i bardzo mocny magnum - wszystko to z dużą ilością amunicji powoduje, że Sheva jest praktycznie niezniszczalna. Tak poza tym to GENIALNY strój (świetne kabaretki z koronką!!!). Wielki plus dla projektanta za pomysł i wykonanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatek średni, tak jak kolega napisał większy nacisk na zagadki, ale po pierwszym rozwiązaniu drugie przejscie jest juz strasznie łatwe i nic wielkiego się nie dzieje (od pokoju do pokoju), trofy do zaliczenia moment (został mi profesjonal) i po graniu. Zabawa myslę na ok 5 h. Wadą - napewno brak statystyk do przejrzenia. Nie mozesz sprawdzić np ile zebrałeś stars. Trzeba je zebrać jednym przejściem wszystkie. Jak grasz offline to nie oblukasz co i jak było za pierwszym przejściem co jest możliwe w calaku. No, ale nie wymagajmy za wiele za 18 zeta. Moja ocena to 3/5biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 5h za 18 zł? To wygląda bardzo ciekawie. Niestety jeszcze nie miałem przyjemności zagrać w RE5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy będzie w sprzedaży wersja RE5: Gold Edition ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 5h za 18 zł? To wygląda bardzo ciekawie. Niestety jeszcze nie miałem przyjemności zagrać w RE5

5 h z tym zatrzeżeniem że każdą trofę bedziesz robił za kolejnym przejściem, no i sam bedziesz szukał stars bez pomocy lokacyjnych z netu, najdluższe jest pierwsze przejście kiedy to nie znasz jeszcze rozwiazań zagadek (mnie zajęło na normal chyba 1h20m), drugie to juz ok 1/3 casu z pierwszego podejścia, no i tez kwestia przejscia na profesjonalu tj zalezy już od indywidualnych umiejętności gracza. No ale ogarniecie calości da chyba sumę 5 h. Oczywiście można pójść na skróty, ale po copardon.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zainteresowanych dodatkiem Lost in Nightmares zapraszam na mojego bloga gdzie napisałem całkiem obszerną recenzję:

http://moreblue.vacau.com/?p=11

Ostrzegam przed spojlerami !!!

Edytowane przez Tenchion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

po przejściu całości łącznie z profesjonalem mogę śmiało stwierdzić iż da się całość przejść bez strzelaniabiggrin.gif , katom uciec, być cały czas w ruchu, dobrze pamietać gdzie co się otwiera i uruchamia - dobra scieżka i byle do kolejnej lokacji lub checkpointa, to samo dotyczy Weskera, biegać dookoła pomieszczenia, podleczyc Jill i czekać aż czas upłyniebiggrin.gif, do zrobienia nawet na profiewink.gif

edit: oczywiście mówię o dlc Lost in Nightmares, hehe bo ktoś czasem pomysli że o calaku RE5

Edytowane przez KrisPora_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tym do datku Nightmares wracamy do stary lokacji z RE1 lub RE2 ? Bo coś mi się o uszy obiło że tak ale nie jestem pewny :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy w tym do datku Nightmares wracamy do stary lokacji z RE1 lub RE2 ? Bo coś mi się o uszy obiło że tak ale nie jestem pewny pardon.gif

z tego co tez słyszałem to tak. nie jestem, aż takim specem abym powiedział Ci, która to jest dokładnie, ale dom przypomina te stare lokacje łącznie z tymi z 3 Nemesis. Wydaje mi się jednak, że są z 1-ki. Mogę się jednak mylić

edit: sprawdziłem, potwierdzam była to jedynka, no i remake na gamecube/wii gdzie wg. Devo78 lokacja ta wygladała o wiele lepiej niz obecnie na ps3biggrin.gif

Edytowane przez KrisPora_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to świetnie trzeba kupić ten dodatek i odwiedzić stare śmieci w nowej rozdzielczości hehe :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to świetnie trzeba kupić ten dodatek i odwiedzić stare śmieci w nowej rozdzielczości hehe biggrin.gif

powodzenia i jak chcesz kompana do coopa to jestem dostępny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super to pogramy razem jak będę przy konsoli to ci wyślę zaproszenie :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka posiadam najnowszy dodatek i szukam osoby chętnej do przejścia na professional pozdrawiam SpacierShark123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka posiadam najnowszy dodatek i szukam osoby chętnej do przejścia na professional pozdrawiam SpacierShark123

biggrin.gif dziś to może już nie, ale jak chcesz jutro to dodaj mnie do znajomych, chętnie zagram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wyrzutnia rakiet mi znika z ekwipunku po jednym strzale pomimo tego ze ustawiam przed grą nieskonczoną amunicje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wyrzutnia rakiet mi znika z ekwipunku po jednym strzale pomimo tego ze ustawiam przed grą nieskonczoną amunicje??

bardzo dziwne, a czy na pewno masz wykupioną tą opcję w bonus features za exchange points - jest dostępna za przejście ponizejk 5 h? jesli tak to nie powinno być takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla mnie osobiście część 4 i 5 to jest wielki SHIT ze względu na to iż to nie jest już dobry stary Resident który trzymał w napięciu jak pierwsze 3 części. Część 4 chociażby to zerowa fabuła, co to wogóle ma być? Córka prezydenta porwana przez hiszpańską organizację? WTF?

Do tego brak zombie tylko kolesie biegający za tobą z łopatą czy rzucający dynamitem. GDZIE TU KLIMAT RESIDENTA? GDZIE ZOMBIE? To wszystko wygląda jakby było zrobione nie przez Capcom tylko jakąś zupełnie inną firme. Jedyne co w 4 i 5 przypomina o tym że to Resident Evil to tylko główne postacie. Jak Wam się to może podobać? Jakim cudem 4 i 5 są tak wysoko oceniane. Za co ? Chyba tylko za mechanikę rozgrywki. Ale co z tego skoro to nie są już stare dobre residenty. Wszystko jest zmienione. To już jest zupełnie inna gra.

Nie rozumiem filozofii Capcomu. Przecież jeszcze z rok temu wyszedł film robiony przez tą właśnie firmę Resident Evil Degeneracja i jakoś potrafili skupić się na starych dobrych klimatach.

Na Gamecuba też potrafili zrobić REsident Evil 0 czy remake pierwszej części. CZemu się dalej nie trzymają tych klimatów. Tylko równolegle wydają takie gnioty jak 4 i 5.

Jasne rozumiem że czasy się zmieniają i że trzeba było odświeżyć lub też nawet spojrzeć z innej strony na mechanikę gry (widok zza pleców, te sprawy) ale wystarczyłoby żeby powrócili klimatem do starych dobrych zombiaków plus trzymającej w napięciu fabule.

Te dwie nowe części kojarzą mi się z beznadziejnymi 3 częściami filmu z milla jovovich.

Edytowane przez Wakabayashi22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Wakabayashi22

tą opnię już kilkakrotnie tutaj podnoszono,a zapewne każdy stary gracz się z Tobą w pewnym sensie zgodzi, ja także. Niestety co juz też pisałem - świat poszedł naprzód - nic tego nie zmieni, młodego gracza nie zafascynuje klimat z RE 1 czy 2, obecnie ważna jest akcja. Tak jest niestety z wieloma seriami wystarczy spojrzeć na TR czy SH. Ja osobiście i tak jestem zadowolony. Mogło by być gorzej. Odwołam się choćby do ostatniego TR - tragedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi