Skocz do zawartości
Agryppa

Ps3 Media Server

Rekomendowane odpowiedzi

I tak właśnie zrobiłem, dzięki .

Co w przypadku z filmem *.mkv który nie chce się odtwarzać , dostaję komunikat ''Dane tego typu nie są obsługiwane'' zarówna przy wybraniu opcji [*MEncoder] czy [TsMuxer] ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jakies screeny z ustawieniami - która wersje serwera używasz ? a to napewno jest mkv ? daj mediainfo z tego pliku to popatrzymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzykacz odpal media info i zobacz czy plik zostal stworzony przy uzyciu mkvmerge w wersji wyzszej niz 4.0 bo tsmuxer wywala przy nowych wersjach i wtedy musisz zremuxowac plik ( 90 % nowych filmow musze remuxowac ) więc daje głowe że masz ten problem - zestaw narzędzi to mkvmerge 4.0 i tsmuxer z opcją demux i szybciutko to zrobisz- kill w przypadku HD media serwer nie zadziala chyba ze ma kompa potwora :) a bzykacz nie latwiej ci po zrobieniu mkv2vob dac avchd na usb i ogladac tak - a jak transkodujesz pliki mpeg 2 czy x264 ? czy szukasz tylko pełnych rozdzielczosci ?

Okazało się, że masz rację, jest 4.40. mkvtoolnix = mkvmerge ? A filmy transkoduje x264 High Bitrate. Dziś spróbuję to zrobić i napiszę z jakim skutkiem, ewentualnie znowu się poradzę, bo jestem trochę zielony w tych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy bo już się pogubiłem... chciałem połączyć konsolę kablem bezpośredniom z komputerem . Wszystko ładnie ale jaką mam pewność że połączenie jest po kablu ?? Obecnie miałem w konsoli sieć ustawioną bezprzewodową, teraz wyłączyłem internet i PS3 Media Server nie widzi konsoli...

Czy połączenie z internetem MUSI być aby możnabyło streamować filmy ?? :/ Tak to wygląda: (w kompie mam dwie karty sieciowe - jedna połączona z konsolą, druga to połączenie z routerem do neta). Internet wyłączyłem , zostawiłem tylko sieciówkę z konsolą , w ustawieniach połączenia sieciowego nie wpisywałem żadnych IP itd.... Jak to naprawić ?

capture50w.png

capture250.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy bo już się pogubiłem... chciałem połączyć konsolę kablem bezpośredniom z komputerem . Wszystko ładnie ale jaką mam pewność że połączenie jest po kablu ?? Obecnie miałem w konsoli sieć ustawioną bezprzewodową, teraz wyłączyłem internet i PS3 Media Server nie widzi konsoli...

Czy połączenie z internetem MUSI być aby możnabyło streamować filmy ?? :/ Tak to wygląda: (w kompie mam dwie karty sieciowe - jedna połączona z konsolą, druga to połączenie z routerem do neta). Internet wyłączyłem , zostawiłem tylko sieciówkę z konsolą , w ustawieniach połączenia sieciowego nie wpisywałem żadnych IP itd.... Jak to naprawić ?

capture250.png

połącz PS3 kablem przez router do wspólnej sieci z PC, tak będzie najłatwiej a jak chcesz kombinować to zmień ręcznie ustawienia połączenia w konsoli i PC

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

capture50w.png

capture250.png

Po podłączeniu musisz w konsoli ustawić na nowo połączenie z netem, z tym że musisz wybrać ustawienie po kablu.

Potem przelecieć wszystkie opcje, dojść do ostatniego ekranu, a potem do testowania sieci.

W momencie testowania wychodzisz.

Konsole powinien już widzieć PS3 Media Server na kompie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok czyli nie ma opcji żeby internet w PS3 był po wifi a PS3 MediaServer robił streaming przez połączenie kablem...

Jak w takim razie ustawić konsolę i komputer żeby po podłączeniu konsoli kablem do mojej sieciówki w komputerze był też internet ?? PS3 MS wykrywa konsolę jednak nie ma neta, czy można jakoś udostępnić moje drugie połączenie z tej drugiej sieciówki w kompie sparowanej z routerem ??

(wiem że można by wprost połączyć konsolę z routerem i po kłopocie) ale pytam kontrolnie czy jest taka możliwość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj bo nie rozumiem.

Jak podłączysz PS3 z kompem kablem ethernetowym to nie masz neta w kompie, tak? Rozumiem, że bierzesz ten kabel, którym łączysz rotuer z kompem normalnie?

Jeśli chcesz mieć neta w kompie i równocześnie stremować coś na konsoli, to musisz po prostu kupić drugi kabel.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj bo nie rozumiem.

Jak podłączysz PS3 z kompem kablem ethernetowym to nie masz neta w kompie, tak? Rozumiem, że bierzesz ten kabel, którym łączysz rotuer z kompem normalnie?

Jeśli chcesz mieć neta w kompie i równocześnie stremować coś na konsoli, to musisz po prostu kupić drugi kabel.

Nie,nie, nie... Jak wspomniałem w komputerze mam dwie sieciówki (do jednej leci kabel od konsoli , i od drugiej kabel do routera z netem) . W komputerze wszystko działa bez zmian tj. internet dalej mam, jednak w ps3 internetu nie ma po podłączeniu , natomiast streamowanie działa... Rozumiem że to pewnie kwestia współdzielenia połączenia internetowego ? Udostępniania ? [z jednej karty na drugą...] ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tak, nie możesz mieć w jednym momencie połączenia po kablu i WiFi w konsoli, bo przecież jest tam tylko jedna sieciówka.

Jak wpinasz kabel bezpośrednio z kompa, to konsola to widzi jako kolejne połączenie internetowe.

Dlatego jak masz ustawione domyślnie WiFi z routerem, to PSM nie wykrywa konsoli.

Trzeba właśnie za każdym razem ustawiać w konsoli połączenie po kablu, żeby PMS wykrył konsolę, ale właśnie nie ma wtedy neta.

Jedyne opcje to jak kablem podpinasz do routera, który daje Ci neta i router masz do kompa wpięty.

Na samym kablu nie masz prawie, że żadnych ograniczeń, dlatego możesz puszczać co tylko chcesz (tzn. ograniczenia na kablu są, ale takie że nie osiągniesz ich pewnie jeszcze przez kilka kolejnych lat).

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wszystko jasne. kabelek powędrował do routera . :)

Problem mam inny , podczas odtwarzania filmów np. 720p 1080p , film mi ''przeskakuje'' w niektórych momentach do przodu... ? (odtwarzane przez MEncoder) już 3 filmy sprawdziłem i to samo. Nie ma lagowania. Wrzucam screeny moich obecnych ustawień :

set1z.th.pngset2i.th.pngset3.th.png

dodatkowo w logu mam kilka wpisów:

set4z.th.png

Out of memory , hm... mam 6GB fizycznej pamięci, plik wymiany 4048MB . Nie wiem czy to może być powodem tych przeskoków...

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem mam inny , podczas odtwarzania filmów np. 720p 1080p , film mi ''przeskakuje'' w niektórych momentach do przodu... ? (odtwarzane przez MEncoder) już 3 filmy sprawdziłem i to samo. Nie ma lagowania. Wrzucam screeny moich obecnych ustawień

Out of memory , hm... mam 6GB fizycznej pamięci, plik wymiany 4048MB . Nie wiem czy to może być powodem tych przeskoków...

Dzięki za pomoc

Miałem podobnie kiedyś. Musisz zmniejszyć "maksymalną wielkość bufora transkodowania". Masz teraz 500 mb, więc zmniejsz na 400 lub 300. Zresztą w wersji PS3MS, którą mam nie da się ustawić więcej niż 400 mb, bo powodowało to właśnie takie problemy jak u ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam dwa pytania:

- czy jest jakiś player, z którego można odpalić na ps3 z pendriva i oglądać film z pena z napisami?

- czy ps3 media server działa także gdy połączy się ps3->komputer po kablu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czy ps3 media server działa także gdy połączy się ps3->komputer po kablu?

Tak , działa i to najlepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mi program Ps3 media serwer przestał działać z dnia na dzień.Nie wiem co spowodowało nie działanie programu , niżej zamieszcze log może ktoś pomoże :

[main] INFO 20:01:15.000 Starting PS3 Media Server 1.21.1

[main] INFO 20:01:15.015 by shagrath / 2008-2011

[main] INFO 20:01:15.015 http://ps3mediaserver.org

[main] INFO 20:01:15.015 http://ps3mediaserver.blogspot.com

[main] INFO 20:01:15.015 http://code.google.com/p/ps3mediaserver

[main] INFO 20:01:15.015

[main] INFO 20:01:15.015 Java: 1.6.0_24-Sun Microsystems Inc.

[main] INFO 20:01:15.015 OS: Windows XP x86 5.1

[main] INFO 20:01:15.015 Encoding: UTF-8

[main] INFO 20:01:15.015 PMS.conf: C:\Documents and Settings\Marcin\Dane aplikacji\PMS\PMS.conf

[main] INFO 20:01:15.015 Working directory: C:\Program Files\PS3 Media Server

[main] INFO 20:01:15.015 Temp folder: C:\DOCUME~1\Marcin\USTAWI~1\Temp\ps3mediaserver

[main] INFO 20:01:15.015 Logging config file: C:\Program Files\PS3 Media Server\logback.xml

[main] INFO 20:01:15.015

[main] INFO 20:01:15.109 Loading configuration file: Android.conf

[main] INFO 20:01:15.109 Loading configuration file: Bravia4500.conf

[main] INFO 20:01:15.109 Loading configuration file: Bravia5500.conf

[main] INFO 20:01:15.125 Loading configuration file: BraviaEX.conf

[main] INFO 20:01:15.125 Loading configuration file: FreeboxHD.conf

[main] INFO 20:01:15.125 Loading configuration file: FreecomMusicPal.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: Kuro.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: N900.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: Philips.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: PopcornHour.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: PS3.conf

[main] INFO 20:01:15.140 Loading configuration file: Realtek.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: Samsung.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: Streamium.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: WDTVLive.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: WMP.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: XBMC.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Loading configuration file: XBOX360.conf

[main] INFO 20:01:15.156 Checking MPlayer font cache. It can take a minute or so.

[main] INFO 20:01:15.437 Done!

[main] INFO 20:01:15.437 Loading plugins from C:\Program Files\PS3 Media Server\plugins

[main] INFO 20:01:15.453 No plugins found

[main] INFO 20:01:15.453 Transcoder profile AviSynth/FFmpeg will not be used because AviSynth was not found

[main] INFO 20:01:15.453 Registering transcoding engine: FFmpeg Audio

[main] INFO 20:01:15.453 Registering transcoding engine: MEncoder

[main] INFO 20:01:15.468 Transcoder profile Avisynth/MEncoder will not be used because AviSynth was not found

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: MPlayer Audio

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: MEncoder Web

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: MPlayer Video Dump

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: MPlayer Web

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: TsMuxer

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: Audio High Fidelity

[main] INFO 20:01:15.468 Executable of transcoder profile VLC Audio Streaming not found

[main] INFO 20:01:15.468 Executable of transcoder profile VLC Video Streaming not found

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: FFmpeg DVR-MS Remux

[main] INFO 20:01:15.468 Registering transcoding engine: Raws Thumbnailer

[main] INFO 20:01:15.468 AviSynth is not installed. You cannot use avsmencoder as a transcoding engine.

[main] INFO 20:01:16.718 Scanning network interface lo / MS TCP Loopback interface

[main] INFO 20:01:16.718 Scanning network interface eth0 / Hamachi Network Interface

[main] INFO 20:01:16.718 Using address /5.148.218.128 found on network interface: name:eth0 (Hamachi Network Interface) index: 2 addresses: /5.148.218.128;

[main] INFO 20:01:16.718 Created socket: /5.148.218.128:5001

[main] INFO 20:01:16.812 Using the following UUID: ad7e81b3-5e15-3f62-be46-f3ace0c024e1

[main] INFO 20:01:21.484 The server should now appear on your renderer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak właśnie dopiero przyszła mi taka myśl że to mogło być to, więc dzięki za odpowiedź , wszystko jest już ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem konsolę do routera po kablu, odpaliłem PS3 MS, wykryło konsolę, ale Speed jest tylko 5Mb/s a powinno być z tego co wiem 100Mb/s (bo tyle ogarnia router)

Czy wolno kopiujące się filmy to kwestia ograniczeń w dysku konsoli?

Czy można zrobić tak by mieć wyłączonego kompa i oglądać filmy z kompa?

Czy film w 720/1080 (najczęściej są pobierane w formacie mkv) otworzy konsola? Jeśli nie to jak je skonwertować by móc je zapisać na dysku konsoli i bez problemów otwierać (i żeby ta konwersja nie trwała wieczność) - komp słąby jak na dzisiejsze czasy 1GB RAM, proc 1833MHz

Co jeszcze umożliwia ten program, bo jestem zielony w tym temacie, a czytanie 30 stron wątku mnie przeraża

Przepraszam, jeśli na jakieś pytanie była już odpowiedź na którejś stronie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zrobić tak by mieć wyłączonego kompa i oglądać filmy z kompa?

tak, tylko musisz miec tez wylaczony tv (czy tam monitor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tylko musisz miec tez wylaczony tv (czy tam monitor)

Chodziło mi o to czy mając wyłączonego kompa, mogę oglądać filmy na konsoli. Małe pomyłka po ciężkim dniu w pracy. Czepiać się każdy potrafi, ale odpowiedzieć to już nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko znaleźć odpowiedź na takie pytanie. Równie dobrze mogłeś zapytać, czy możesz oglądać telewizje przy wyłączonym telewizorze? Czy teraz odpowiedź kakaroto-songo jest jaśniejsza? :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam,

mam problem z połączeniem PS3 z PC. Schemat mojej sieci w domu wygląda następująco: modem -> router: net przez wifi do ps3 oraz po kablu do kompa, z kompa kabel lan do ps3 (mam 2 karty sieciowe). Zrobiony jest mostek sieciowy net + kabel do ps3. Na ps3 mam włączone udostępnianie multimediów, używam do tego Windows Media Player. PS3 wykrywa serwer multimediów, lecz gdy wchodzę w np. wideo jest napis, że nie wykryto żdanych plików oraz wali błędami DLNA 2006 i 2104. Raz po kilku włączeniach i wyłączeniach kompa pokazał mi się film i odtworzyłem go bez porblemu. Ale to był tylko jeden raz na 100 prób ;s

Próbowałem z programem PS3 Media Serwer, ale nie wykrywa mi konsoli w ogóle. W połaczeniu sieciowym jest znaczek, że kabel jest odłaczony (komp z ps3), ale pomimo to, PS3 wykrywa serwer multimediów.

Po przejżeniu tego tematu kilka postów wyżej jest opisny problem podobny do mojego. Reasumując wystarczy, że podłączę konsole nie do PC tylko do routera ( po kablu) i bez problemu bedzie i net i bedzie działał PS3 media serwer? Chwilowo nie mam jak tego sprawdzić empirycznie z powodou remontu ;s

Edytowane przez Waxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie mam jak tego sprawdzić empirycznie z powodou remontu ;s

To jak wyremontujesz to na czas testów wyłącz firewall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu dźwięk mam niedopasowany do filmu?

Coś trzeba zmienić w ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi