Skocz do zawartości
ONE

R.U.S.E

Rekomendowane odpowiedzi

Pograłem i postanowiłem przemówić :wink::

Zacznę od plusów, mianowicie czuć że ta gra to coś naprawdę innego niż standardowe konsolowe produkcje.Ta gra "pachnie" po prostu Pecetem.Starsi stażem gracze zapewne odnajdą bardzo dużo analogi względem innych znanych z PC, RTS-ów.Grafika też jest bardzo przyjemna,może nie jest to szczyt mocy konsoli, ale jest porządnie i framerate nie spada poniżej 30 fps/sek.Ogólnie całe pole bitwy wygląda ładnie i realistycznie (nie licząc paru aspektów o których wspomnę dalej).Na ekranie cały czas coś się dzieje, artyleria strzela, samoloty bombardują i toczą pojedynki na niebie,czołgi pędzą prze pola, jednym słowem :Poezja.Zresztą o miodności tytułu niech świadczy fakt, że demko posiada tylko jedną mapę, do tego widać ze okrojona w stosunku do wersji finalnej, a nie znudziło mi się po 4 godzinach, bo ciągle odkrywam coś nowego.

Oprócz tego dochodzą karty forteli, które odpowiednio użyte, pozwalają nawet przegrana bitwę zamienić w zwycięstwo.W demku mamy do wyboru cztery(fanatyzm, blitzkrieg,terror i podsłuch) i sprawdzają się naprawdę dobrze. Wypadałoby jednak w tym miejscu nadmienić, że gracze którzy mieli wcześniej styczność z RTS-ami bardziej rozbudowanymi niż Mushroom Wars :wink:, powinni zacząć od razu grę na najwyższym dostępnym poziomie trudności.

Pora teraz na minusy których dużo nie ma jednak są zdecydowanie zauważalne:

STEROWANIE.Rozumiem że gra wspiera w 100% Move, ale do cholery sterowanie na padzie w tej grze wymaga w czasie większych zadym palców pianisty i opanowania strzelca wyborowego...:blink:Niby mamy skróty klawiszowe, w stylu po naciśnięciu kwadratu wszystkie identyczne jednostki w obszarze zostaną zaznaczone, ale działa to delikatnie mówiąc średnio.Podczas jednego pojedynku na północnej flance zaznaczyło mi 3 z 6 Shermanów stojących w linii i żeby było mało to kolejne 3 ściągnęło z południowej flanki , pominąwszy kilkanaście innych dostępnych na wolnym polu.Zaznaczanie jednostek w grupie tez nie działa tak jak powinno, mianowicie, żeby po zaznaczeniu grupy jednostek wybrać ponownie trzeba zrobić to w następujący sposób: Przy pomocy R1-L1 wybrać jednostkę, kliknąć X,kliknąć X jeszcze raz, wyznaczyć nowy cel, kliknąć X.Może wydawać się to proste, ale zapewniam, w starciu zabiera zbyt dużo czasu, oraz pozwala na kontrolowanie albo całej grupy jednostek, albo tylko jednej jednostki.Mowa tutaj oczywiście o wyborze z zaznaczonej aktywnej grupy jednostek.

GRAFIKA.Jak wspomniałem jest ładnie i płynnie,jednak to czego czasami doświadczałem powodowało lekkie zdenerwowanie.Mianowicie znikały mi całe modele czołgów, piechoty oraz co gorsza baz i fabryk podczas doczytywania tekstur. Znikały tak wrednie że dopóki konsola nie wczytała wszystkich tekstur jednostki i budynki były nieaktywne, tzn nie dało się na nie kliknąć będąc na mapie, całe szczęście że z poziomu menu dało się wydawać rozkazy czy wybierać produkcje.W czasie większych bitew, denerwowało to strasznie( czasem fabryka była "niewidzialna" przez dobre 10sek a posiłki były potrzebne natychmiast).

TA JEDNA JEDNOSTKA.Cała gra , jeśli chodzi o jednostki trzymała się realiów historycznych dość luźnymi ramami , ale jednak.Pokonanie Tygrysa za pomocą Shermanów jest łatwiejsze jak zajedzie się go od tyłu, ukryte jednostki strzelają celniej itd,Napisałem trzymała, ponieważ w3/4 misji na polu walki po stronie amerykańskiej ( w 1943 roku) pojawiło się działo strzelające pociskami atomowymi...:fool: Bron która strzela jak normalna jednostka artylerii w tej grze, czyli po trafieniu wystrzelonym pociskiem można strzelać kolejnym, a jednym strzałem potrafi rozwalić pluton Stugów, czy bazę przeciwnika.Jeśli nadmienie że zasięg tej broni jest bardzo duży to pozostaje załamać tylko ręce.Mam nadzieje że ta jednostka nie będzie dostępna w multi, bo jedna taka jednostka zaburzy całkowicie balans sił ...

Gra jeśli miałbym oceniać po demku,mimo iż wymaga albo zakupu Mova, albo treningu palców godnego Chopina, naprawy błędu z doczytywaniem tekstur ,oraz wydaje mi się że przemyślenia potrzeby wynalazków takich jak w ostatnim akapicie ,wydaje się naprawdę niezła.Wydaje mi się że to będzie taki Demons Souls gatunku RTS na konsole i gier wydawanych tej jesieni w ogóle.Polecam ze względu na dobrą zabawę, oraz mnogość opcji taktycznych każdemu kto lubi gry wymagające myślenia,RTS-y , lub po prostu każdemu kto czuje że gra ma szanse mus się spodobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owlu zgadzam się.Nie planowałem zakupu tej gry ale po zagraniu w demo--- kupuje:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra ma potencjał; moje obawy budzi obecność ikonki uplay... Ta usługa u nas nie działa więc pewnie znowu dostaniemy kastrata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie gra wymiata! Czekałem na taki tytuł latami tj dobra strategia Rts na konsole! Do tego II wojna światowa...Bajka! Mam nadzieję,że z forum zbierze się jakaś fajna ekipa i będzie można pykać epickie bitwy :thumbsup:

Edytowane przez lons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie gra wymiata! Czekałem na taki tytuł latami tj dobra strategia Rts na konsole! Do tego II wojna światowa...Bajka! Mam nadzieję,że z forum zbierze się jakaś fajna ekipa i będzie można pykać epickie bitwy :thumbsup:

gra super,

niestety nie mogę się zdecydować czy kupić na PC (grałem w demo) czy ryzykować na PS3+Move

grał będę na pewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gra super,

niestety nie mogę się zdecydować czy kupić na PC (grałem w demo) czy ryzykować na PS3+Move

grał będę na pewno

Kupuj na PS3 :biggrin: a będziemy toczyć razem wojny :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra zamówiona,wie ktoś ilu graczy online może grać jednocześnie na mapie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra zamówiona,wie ktoś ilu graczy online może grać jednocześnie na mapie?

Maksymalnie 4 na konsolach, na PC podobno do 8.Niestety w wersjach konsolowych wprowadzony ma też być limit na ilość jednostek na planszy(ile wynosi-nie wiem).

Dobra wiadomość dla graczy na mieszkających w UK:

http://www.gamerbase.com/?a=post&id=77355

Edytowane przez OwlPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczać jednostki można też R2, wtedy pojawia się takie fikuśne kółko i po przejechaniu nad jednostkami się one zaznaczają. Ten patent całkiem dobrze mi się sprawdzał. Po zagraniu w demko znów zainstalowałem na PC Codename Panzers: Phase Two:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczać jednostki można też R2, wtedy pojawia się takie fikuśne kółko i po przejechaniu nad jednostkami się one zaznaczają. Ten patent całkiem dobrze mi się sprawdzał. Po zagraniu w demko znów zainstalowałem na PC Codename Panzers: Phase Two:)

O tym to ja wiem, tyle że jest to rozwiązanie dużo wolniejsze, oraz często zaznaczamy więcej jednostek niż ten jeden oddział który byśmy chcieli (mowa oczywiście o większej bitwie).Sprawdzę jutro an tum evencie, czy sterowanie uległo poprawie w pełnej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja natomiast poszedłem do sklepu i kupiłem Company of Heroes,

bardzo jestem ciekawy jak będzie wyglądać współpraca RUSE + MOVE

Jak dla mnie PS MOVE to jest porażka (może jeszcze nie dopracowana).

jak dla mnie to sfx frag pro lepiej się sprawdzi.

http://allegro.pl/dual-sfx-frag-pro-jest-gwar-mpkonsole-sklep-i1204463060.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie PS MOVE to jest porażka (może jeszcze nie dopracowana).

jak dla mnie to sfx frag pro lepiej się sprawdzi.

http://allegro.pl/dual-sfx-frag-pro-jest-gwar-mpkonsole-sklep-i1204463060.html

jak chcesz to ci to sprzedam za 150 zł i tyle w tym temacie a ja poczekam na MOVE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działo strzelające pociskami atomowymi to lekkie nadużycie :o

Ogólnie gra zapowiada się soczyście, ostatnią grą tego typu był Panzer General ... stare czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu mówię, że gry o tej tematyce mnie nie interesowały, ale gdy pojawił się artykuł w PSX na tematu R.U.S.E to byłem pod wrażeniem. Pograłem w demo i powiem, że gra WYMIATA ! Dużo akcji, radocha z gry, sterowanie w miare ogarnia po prostu must-have !

Pershing rulez !!! :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również gra sie bardzo spodobała.

Wciąga jak mało która produkcja.

To moja druga strategia w zyciu. Wrażenia bardzo pozytywne.

Chyba jeszcze nie raz przejde ta misję z dema...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie gra zapowiada się soczyście, ostatnią grą tego typu był Panzer General ... stare czasy

co ja bym dał za porty gier z serii General na konsole...może kiedyś ktoś wpadnie na pomysł żeby grę wydać na Arcade albo jakieś minis :)

Edytowane przez bartas28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ja bym dał za porty gier z serii General na konsole...może kiedyś ktoś wpadnie na pomysł żeby grę wydać na Arcade albo jakieś minis :)

Pancer general jest jako gra arcade na x'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi Ci o: Panzer General: Allied Assault to ja podziękuję za taką konwersję...nie ma nawet hexów tylko parę kwadratów na jednym większym kwadracie, gdzie tu jakieś strategie wykonywać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zagraniu w pełną wersje na evencie w Glasgow (niestety gra była tylko na Xboxa 360) mogę rozwiać parę wątpliwości: Działka atomowego nie ma w multi i najprawdopodobniej nie będzie też w singlu pełnej wersji (Przynajmniej nie w pierwszej misji).Multi tylko do 4 graczy na jednej planszy maksymalnie.Jeśli grasz 1 vs1 to maksymalna ilość jednostek jaką możesz posiadać to 100,1 vs 1 vs 1 to 66, 2 vs 2 50.Przyznam się że wygląda to lipnie trochę, bo niektóre mapy 2 vs 2 są ogromne... Kolejna sprawa to Niemcy i Rosjanie...Obawiam się że w multi to będą najbardziej oblegane narody.Rosjanie od początku zasypują dosłownie przeciwnika piechotą i uwaga ( po chwili rozgrywki) ciężkimi bombowcami,co tworzy mieszanka praktycznie nie do zatrzymania, jeśli doda się do tego ich fortele, to można grając przeciwko nim przegrać po 3 min rozgrywki.Niemcy to potęga pancerna,lotnicza i piechoty.Posiadają zawsze, niezależnie od stopnia rozwoju posiadają minimum jedna jednostkę lepszą od wszystkich pozostałych narodów. Do tego ich średnie czołgi kosztują mało, a są stosunkowo mocne.

Ogólnie po pograniu w pełna wersję dalej twierdzę, że jest to bardzo dobra gra, a będzie znacznie lepsza po patchach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że nie udało Ci się zagrać na PS3+MOVE bo jestem bardzo ciekawy opinii. Swoją drogą to nie mogę się doczekać już RUSE, będzie świetną grą, cichym hitem, tak jak Demons Souls, dla znawców sztuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozytywne zaskoczenie. Gra jest dobra i ... niesamowicie szybko wszystko idzie. Ciagle jest co robic (i to nie wina sterowania - ktore swoja droga jest swietne). A to trzeba zwiad wyslac , a to piechate do lasu wsadzic , a to przejac budynki , a to czołgi nasłać , a to wycofac jednostki... NON STOP AKCJA! Linia frontu dynamiczna. Ciagle sie zmienia... niesamowite wrazenia poki co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że nie udało Ci się zagrać na PS3+MOVE bo jestem bardzo ciekawy opinii. Swoją drogą to nie mogę się doczekać już RUSE, będzie świetną grą, cichym hitem, tak jak Demons Souls, dla znawców sztuki :)

@bartas28 - angielski Ty znajesz? (bo nie chce mi się tłumaczyć  :pardon:)

Wrażenia z R.U.S.E + PSmove

Ogólnie sprawdza się znakomicie. Tylko jedno mnie dziwi: jest napisane, że osoby z move nie będą miały przewagi w multi nad "padowcami". No tak na chłopski rozum to raczej powinny mieć... 

Edytowane przez Torba_Piany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi