lukeroux 0 Napisano 12 Październik 2013 Oczywiście, że żądaj naprawy konsoli na koszt sony/sklepu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gutihaz 2 Napisano 14 Październik 2013 A możecie mi pomóc i wytłumaczyć jak najlepiej i najskuteczniej mogę to zrobić? Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vulcan_Genom 255 Napisano 14 Październik 2013 Przejrzyj temat, było już omawiane ze szczegółami i to co najmniej kilkukrotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INO1 101 Napisano 14 Październik 2013 Panowie pomocy..... Zakupiłem PS3 SS 500GB w internetowym sklepie Euro Rtv Agd, dziś dotarła przez kuriera..... i nie działa w niej laser... Nie czyta żadnych płyt... Po telefonie do sklepu kazali mi dzwonić do SONY. SONY kazało mi dymać z konsolą do najbliższego sklepu stacjonarnego, że niby wymienią mi na nową. No to pojechałem.... i dupa.... kazali mi się bujać tam gdzie kupiłem, czyli do sklepu internetowego.... Koło się zamknęło... Mam teraz pół dnia w plecy (50km w jedną stronę, z czego 10 w korku) i 100 PLN na wachę.... do tego niesprawne NOWE PS3 i nerwy w proszku.... Nie chcę dziś nigdzie już dzwonić bo w nerwach mogę sobie tylko zaszkodzić. Wie ktoś jak to szybko i sprawnie załatwić ? Pierwszy raz w życiu mi się trafia NOWY ZŁOM.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maslak 41 Napisano 14 Październik 2013 Uprawnienie do odstąpienia od Umowy.Konsument może odstąpić od umowy sprzedaży Produktów zawartej na odległość bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 10 (słownie: dziesięciu) dni. Powyższe dotyczy przypadku, o którym mowa w treści art. IV ust. 1 punkt 2 Regulaminu (Zamówienie). W przypadku usług finansowych (np. ubezpieczenie) stosuje się postanowienia właściwego dla ww. usług wzorca umownego (np. regulamin, ogólne warunki umowy) udostępnionego na stronie Sklepu. Powyższe uprawnienie może zostać zrealizowane przez Konsumenta poprzez przesłanie oświadczenia o odstąpieniu od Umowy sprzedaży na adres: EURO-net Sp. z o.o. Sklep Internetowy, ul. Wacława 2, Sokołów; 05-806 Komorów lub na adres e-mail: Sklep.Internetowy@euro.com.pl. Wskazany w art. VI ust. 1 powyżej termin 10-(słownie: dziesięcio)dniowy liczony jest od dnia, w którym nastąpiło wydanie Konsumentowi Towaru, a w przypadku umowy o świadczenie Usług dodatkowych od momentu zawarcia umowy. Wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy sprzedaży Produktu został zawarty w ramach strony internetowej Sklepu. W przypadku odstąpienia od umowy sprzedaży Produktów zawartej na odległość, umowa jest uważana za niezawartą, a Konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co Strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot wzajemnych świadczeń powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 (słownie: czternastu) dni. Towar powinien być zwrócony na adres: Euro-net Sp. z o.o. Sklep Internetowy, ul. Wacława 2, Sokołów; 05-806 Komorów. Koszt opakowania i odesłania Towaru ponosi Konsument. Prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje w następujących przypadkach: świadczenia usług rozpoczętych, za zgodą Konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. VI ust. 1 powyżej, dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na informatycznych nośnikach danych po usunięciu przez Konsumenta ich oryginalnego opakowania, umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym, świadczeń o właściwościach określonych przez Konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą, świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu, usług w zakresie gier hazardowych. Źródło: http://www.euro.com.pl/cms/regulamin.bhtml#ixzz2hjCTwBmw Ja bym skorzystał z uprawienia do oddania w ciągu 10dni. I niech się dymają bo jakakolwiek walka z EURO o wymianę czy coś jest ciężka. A jak nie to waliłbym na niezgodność. No cóż jesteś jednym na milion, któremu trafił się walnięta konsola. To raczej nie jest nikogo wina. Poza tym dlatego wolę kupować nawet ciut drożej ale w sklepach stacjonarnych bo potem nie ma żadnych problemów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Firo. 502 Napisano 14 Październik 2013 Ja bym skorzystał z uprawienia do oddania w ciągu 10dni. I niech się dymają bo jakakolwiek walka z EURO o wymianę czy coś jest ciężka. A jak nie to waliłbym na niezgodność. No cóż jesteś jednym na milion, któremu trafił się walnięta konsola. To raczej nie jest nikogo wina. Poza tym dlatego wolę kupować nawet ciut drożej ale w sklepach stacjonarnych bo potem nie ma żadnych problemów. Dokładnie tak. Zawsze rozmowa w 4 oczy ze sprzedawcą jest lepsza niż kontakt mailowy/telefoniczny. Przykra sprawa kupić nowe PS3 i mieć uwalony laser. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INO1 101 Napisano 15 Październik 2013 Dzięki za radę Panowie - pomogło i to bardzo Kierownik sklepu był tak zdziwiony jak mu wypaliłem - NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ - oddawaj hajs albo nową konsolę.... Kolo nie myślał zbyt długo, kazał jechać do tego samego sklepu co wczoraj i powiedział, że zanim dojadę będzie czekała na mnie nówka sztuka. A żeby było ciekawiej - zapytałem w sklepie dlaczego moja wczorajsza wizyta nie zakończyła się w ten sposób, przez to jestem 100 PLN w plecy + dzisiejszy identyczny kurs. Zaczął się dziwnie tłumaczyć i stwierdził, że to nie jego wina blablabla... Odparłem, że obsmaruję sklep na każdym możliwym forum PS3 coby nikt tu nie qpował... Wtedy otrzymałem gratis HDMI 1.4a 2m i dodatkowego Dualshock 3. - WARUNEK - "Proszę z nikim nie poruszać tego tematu, zrobimy wszystko, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła...." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Firo. 502 Napisano 15 Październik 2013 Dzięki za radę Panowie - pomogło i to bardzo Kierownik sklepu był tak zdziwiony jak mu wypaliłem - NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ - oddawaj hajs albo nową konsolę.... Kolo nie myślał zbyt długo, kazał jechać do tego samego sklepu co wczoraj i powiedział, że zanim dojadę będzie czekała na mnie nówka sztuka. A żeby było ciekawiej - zapytałem w sklepie dlaczego moja wczorajsza wizyta nie zakończyła się w ten sposób, przez to jestem 100 PLN w plecy + dzisiejszy identyczny kurs. Zaczął się dziwnie tłumaczyć i stwierdził, że to nie jego wina blablabla... Odparłem, że obsmaruję sklep na każdym możliwym forum PS3 coby nikt tu nie qpował... Wtedy otrzymałem gratis HDMI 1.4a 2m i dodatkowego Dualshock 3. - WARUNEK - "Proszę z nikim nie poruszać tego tematu, zrobimy wszystko, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła...." Super że wszystko się dobrze skończyło. Gratisy naprawdę zacne :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 4 Listopad 2013 Czy ktoś oddawał może do naprawy PS Vita? Padło mi 3G i mam wysłać konsolę do PRAMu. Zastanawia mnie czy procedura jest taka sama jak w przypadku PS3, tj. czy będą naprawiać (lub wymieniać) moją konsolę, czy raczej odeślą mi czyjąś, naprawioną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiK 0 Napisano 4 Listopad 2013 Witajcie. Otóż tak, kupiłem na allegro w czerwcu konsole ps3 wraz padem i dwoma grami w zestawie. Konsola chodzi w porządku natomiast od niedawna coś mi sie dzieje z padem bezprzewodowym ,skacze opcjami w menu ps jakbyście nim sterowali do góry i na dół. Jeśli chodzi o dowód zakupu posiadam jedynie wersje pdf faktury i oczywiscie karte gwarancyjną sony. Co powinienem dalej zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maslak 41 Napisano 4 Listopad 2013 Czy ktoś oddawał może do naprawy PS Vita? Padło mi 3G i mam wysłać konsolę do PRAMu. Zastanawia mnie czy procedura jest taka sama jak w przypadku PS3, tj. czy będą naprawiać (lub wymieniać) moją konsolę, czy raczej odeślą mi czyjąś, naprawioną? Nie oddawaj na gwarancję. Ile czasu masz konsole ? Ja bym walił na niezgodność towaru z umową. Witajcie. Otóż tak, kupiłem na allegro w czerwcu konsole ps3 wraz padem i dwoma grami w zestawie. Konsola chodzi w porządku natomiast od niedawna coś mi sie dzieje z padem bezprzewodowym ,skacze opcjami w menu ps jakbyście nim sterowali do góry i na dół. Jeśli chodzi o dowód zakupu posiadam jedynie wersje pdf faktury i oczywiscie karte gwarancyjną sony. Co powinienem dalej zrobić? Gdzie kupowałeś ? Albo niezgodność towaru albo dzwonisz do pramu mówisz co jest i bodajże karzą wysłać sam pad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 4 Listopad 2013 (edytowane) Odkupiłem od kogoś kto kupił w Playu w styczniu. Dlaczego nie oddawać jej na gwarancję? Edytowane 4 Listopad 2013 przez otasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maslak 41 Napisano 4 Listopad 2013 A masz papiery na nią ? Nie no jak w Play to bez sensu bo pewnie cena 1zł na fakturze więc jak rządasz naprawy albo wymiany na nową to mogą Ci zwrócić kasę czyli 1zł :E No to chyba trzeba wysyłać do PRAMu. Bo jeszcze zostały Ci ponad dwa miesiące gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 4 Listopad 2013 Kurier już na jutro zamówiony. Napisałem im w liście, że nie wyrażam zgody na odesłanie mi innej niż mojej konsoli używanej, odnawianej etc. i żeby w razie czego się ze mną skontaktowali. Jeśli będą chcieli tak zrobić to powiem, że mają naprawić moją i że mogę na nią poczekać. Nie po to na nią chuchałem i dmuchałem, żeby teraz dostać jakąś niezadbaną. W razie czego, gdyby to nie poskutkowało to poproszę ich o wystawienie ekspertyzy, którą przedstawię w salonie Play powołując się na niezgodność... Na paragonie widnieje coś koło 180 zł, więc i tak żądał bym nowego egzemplarza, a nie zwrotu pieniędzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 4 Listopad 2013 Niestety, ale jak wysyłasz konsolę korzystając z gwarancji producenta, to sobie możesz tylko chcieć w myślach... Gwarancja, jest dobrowolnym świadczeniem producenta i to w jaki sposób będzie ona zrealizowana, masz jasno określone w karcie gwarancyjnej - a PRAM zwykle odsyła odnowione konsole... Tylko przy niezgodności towaru z umową, możesz sobie wybrać sposób jej realizacji - naprawa, albo wymiana na nowy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maslak 41 Napisano 4 Listopad 2013 (edytowane) No chyba tak ale zawsze jest ryzyk :P Gwarancja zapewniana użytkownikowi: firma SCEE gwarantuje, że niniejszy produkt jest wolny od wad materiałowych i produkcyjnych, które mogłyby skutkować awarią produktu podczas normalnego używania zgodnie z poniższymi postanowieniami i zobowiązuje się przez okres 1 (jednego) roku od daty pierwotnego zakupu („Okres gwarancji”) bezpłatnie naprawiać lub wymieniać (według uznania firmy SCEE) wszelkie elementy produktu, które są niesprawne z powodu wady materiałowej lub produkcyjnej. Element lub system zostaną wymienione na egzemplarz nowy lub zregenerowany, według uznania firmy SCEE, i objęty gwarancją przez 3 (trzy) miesiące lub pozostałą część okresu gwarancyjnego w zależności od tego, który okres jest dłuższy. Więc jak będą chcieli mogą Ci wymienić na zregenerowany. Edytowane 5 Listopad 2013 przez maslak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 4 Listopad 2013 No dobra, ale chyba mogę zrezygnować z naprawy gwarancyjnej. Jeśli zaproponują mi konsolę zregenerowaną to powiem, że dziękuję za usługę i niech ją odsyłają z powrotem. Wolę już ją naprawić na swój koszt niż dostać używkę. Zresztą tak naprawdę to trudno powiedzieć jak to wygląda w przypadku Vity. Co innego konsola stacjonarna, która raczej nie jest za często dotykana, transportowana, czy upuszczana, a co innego konsola przenośna, na której ślady użytkowania są bardziej zauważalne. Może nie mają na magazynie za dużo konsol zregenerowanych (nie wiem jak jest z awaryjnością Vity). Czytając informacje na zagranicznych forach, to w przypadku tego błędu ludzie dostawali nowe konsole. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 4 Listopad 2013 I tak samo jak wymienią Ci na nową to masz od początku jeden rok gwarancji. O tym też mówi KC. I mogą sobie napisać, że ulega wydłużeniu o 3miechy ale to bullshit. A pokażesz w którym miejscu Kodeksu Cywilnego, jest o tym mowa? @otasz - z naprawy gwarancyjnej możesz zrezygnować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 5 Listopad 2013 Art. 1. 4. u.sp.kons. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z 1971 r. Nr 27, z 2002 r. Nr 113, poz. 984). ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maslak 41 Napisano 5 Listopad 2013 Eh zawsze zapominam posprawdzać to :( Trudno :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 22 Listopad 2013 (edytowane) Jeśli odkupiłem od kogoś PS Vita, zakupioną w sklepie internetowym Play, to gdzie mam się zgłosić z pismem o niezgodność..., do dowolnego salonu? Edytowane 22 Listopad 2013 przez otasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vulcan_Genom 255 Napisano 22 Listopad 2013 Jeśli odkupiłem od kogoś PS Vita, zakupioną w sklepie internetowym Play, to gdzie mam się zgłosić z pismem o niezgodność..., do dowolnego salonu? Zgłaszasz temu kto jest widoczny na paragonie, bo to on odpowiada jako sprzedawca. Tylko nie żądaj zwrotu gotówki :))) Bo na to by pewnie przystali, bo pewnie masz 1zł czy 99zł nabite. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 22 Listopad 2013 Czyli rozumiem, że mam to załatwiać korespondencyjnie? Nie potrzebuje żadnej umowy zawartej z Playem przez osobę, od której kupiłem konsolę? Mam paragon i kartę gwarancyjną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vulcan_Genom 255 Napisano 22 Listopad 2013 Czyli rozumiem, że mam to załatwiać korespondencyjnie? Nie potrzebuje żadnej umowy zawartej z Playem przez osobę, od której kupiłem konsolę? Mam paragon i kartę gwarancyjną. Dowodem zakupu jest paragon, a nie umowa, więc na jego podstawie dochodzisz roszczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otasz 3 Napisano 22 Listopad 2013 Ok, dzięki za odpowiedź. Pozostaje tylko kwestia tego, że konsola była kupiona w sklepie internetowym. Czy mogę iść do dowolnego salonu Play, czy mam ją wysłać na adres ich sklepu internetowego, czy może wysłać samo pismo na razie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach