Skocz do zawartości
DaraS

Mass Effect 3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie rozumiem was, niemal każdy większy sklep wysyła gry wcześniej, byłem klientem każdego lepszego sklepu wysyłkowego, teraz z reguły zamawiam w jednym sklepie gry (nie powiem jaki żeby nie robić reklamy) i dawno już nie było żeby gra miała problem z dojściem przed premierą, zawsze jest kilka dni przed i robi tak większośc sklepów jak tylko dostaną gry.

Pamiętam jak się wkurzałem że konsolowcy grają a ja mojego Skyrima miałem na 3 dni przed i nie mogłem zagrać ponieważ grę na steamie można było zainstalować dopiero w dniu premiery :pinch:

Tutaj post jcraft'a z polskiego forum ShadowBroker, przetłumaczył on najważniejsze punkty w pierwszej recenzji Mass Effect 3 w niemieckim magazynie

"Mamy pierwszą recenzję ME3. Pochodzi z niemieckiego magazynu Gamestar.

Na początek numerki:

Ogólna ocena: 90/100 (dla porównania ME1 dali 85/100, a ME2 87/100)

Dźwięk: 10/10

Zadania/Fabuła: 10/10

Postacie: 10/10

Walka: 8/10

Wszystko pozostałe: 9/10

Podsumowanie:

- 15-20 godzin głównego wątku, około 40 godzin dla zakończenia całego singla (niestety autor nie raczył dla porównania podać ile zajęło mu ukończenie ME1 i ME2)

- 90 minut cutscenek (nic nowego)

- ME3 godnie kończy trylogię, nie pozostawia żadnych nierozwiązanych wątków, ani nie raczy nas cliffhangerem na końcu gry. Koniec to koniec.

- intensywny i poruszający finał gry

- po przejściu gry warto poczekać aż skończą się napisy, czeka na nas tam "interesująca scenka"

- mimo iż z gry mogą czerpać przyjemność osoby, które nie grały w poprzednie części to wiele informacji, które przedstawia gra stanie się znacznie bardziej zrozumiała jeśli graliśmy w ME1 i ME2.

- balans nie jest optymalny

- AI jednak nie jest aż tak zaawansowane

- w grze jest kilka sekwencji "wieżyczkowych", niestety nie zostały one zrealizowane najlepiej

- świetny i dynamiczny soundtrack i efekty dźwiękowe

- zdecydowanie odczujemy wpływ naszych decyzji z ME1 i ME2. Od delikatnych zmian w dialogach po spore konsekwencje, które niekoniecznie mogą nam przypaść do gustu.

- mimo wad podobnych do ME2 w konstrukcji poziomów, gra cały czas jest porywająca, zaprezentowana z rozmachem i dramatyzmem głównie dzięki dobrze zaprezentowej historii i dialogom, z wieloma małymi i dużymi wyborami nad którymi wypada się zastanowić.

- najlepsza część serii, zbudowana na zaletach ME2 i czerpiąca z ME1

Jeszcze kilka rzeczy z tej recenzji:

- gra jest pełna połączeń, odniesień i nawiązań do poprzednich części - przynajmniej jeśli zaimportowałeś zapis z ME2

- spora liczba questów pobocznych, nie mniej ekscytujących niż wątek główny

- zadania poboczne są w większości mocno powiązane z wątkiem głównym

- średni poziom trudności jest bardziej wymagający niż w ME2

I jeszcze jedno:

- autor recenzji był rozczarowany demem ME3, ale pełna wersja absolutnie go zachwyciła."

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę tylko kolekcjonerkę tylko zastanawiam się gdzie najlepiej. Chciałbym zagrać jak najszybciej, ale czy warto zaryzykować i postacić na sklep PS3Site? :)

Lepiej kup na ultimie lub na gram.pl. Jakoś to tego sklepu PS3SITE nie mam zbytniego zaufania i opinie ma nienajlepsze.

Czyli ME3 jest hitem. Oj juz nie moge sie doczekać finalu serii,ale cos czuje że EA i BioWare dalej bedzie kontynuować serie ME i powstanie ME4. BioWare mowiło że ME3 będzie zakończeniem trylogii ze Shepardem a nie że zakończa definitywnie ME. EA przeciez nie zabije kury znoszącej złotej jaja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hitem jak hitem, czytałem, że ME2 miało masę problemów po wydaniu na PS3 (aktualnie gram i niestety nadal są: rozjechany dźwięk, lagi).

Niestety w ME3 na PS3 prawdopodobnie będzie to samo.

Wycinka z IGN:

"It's also worth noting that a few technical issues arise on the PS3 version as soon as you start playing, too. Fairly serious framerate issues plague the opening cinematic on Earth, and while this particular problem clears up as you play further through the game via future cutscenes, these hitches certainly concerned me early on. Likewise, lip-syncing is almost always off and characters sometimes appear stiff and can even flicker in and out of cutscenes when camera angles change."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak już będzie, konsole nie wyrabiają i pewnie nie jeden PC-towiec uważa że ME3 wyglądał by znacznie lepiej gdyby nie ograniczenia konsol

Twórcy kombinują jak mogą żeby wyciągnąć z tego sprzętu ile tylko można ale niestety nie można wiele i cierpią przez to PC-ty. Oczywiście nie mam nic do konsol, sam pzecież nim jestem, mam PS3 ale nie ograniczam się i gram równiez na PC, wszystko zależy od gry

Co do pierwszej recenzji to na socialu słusznie zauważono że była to ekluzywna recenzja dla Gamestara a takie zwykle są wysoko oceniane nie wspominając już że ten magazyn wystawił Dragon Age 2 ocenę 87/100

Nie brałbym tej recenzji na pewniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ME2 nie było problemem, że konsole nie wyrabiają.

Problemem był słabo napisany kod i jak widać nic się nie zmieniło.

Nie wiem czy to, że wszystko zwolniło jest takie złe, nie trzeba sprzętu kupować co 2 lata :)

Też gram na PC, ostatnio jakieś 2 lata temu :P Tak na serio czekam na D3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak już będzie, konsole nie wyrabiają i pewnie nie jeden PC-towiec uważa że ME3 wyglądał by znacznie lepiej gdyby nie ograniczenia konsol

Twórcy kombinują jak mogą żeby wyciągnąć z tego sprzętu ile tylko można ale niestety nie można wiele i cierpią przez to PC-ty. Oczywiście nie mam nic do konsol, sam pzecież nim jestem, mam PS3 ale nie ograniczam się i gram równiez na PC, wszystko zależy od gry

...

No prosze na iXa wyrabiało - wiem bo grałem u kumpla - a na PS3 nie wyrabiło, bo "zacofana konsola"?

Biowre nie ogarniało PS3 i tyle. A czy dalej nie ogarnia, no cóz po demie wiadać że niestety tak.

Ale i tak łykam preordera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, znowu będzie pewnie burza po premierze :)

Może Sony pójdzie po rozum do głowy i zaoferuje jakąś prostszą architekturę w PS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie miałem Xboxa360 ale kiedy zaczęły się problemy z wersją PS3 (kasowane sejwy, zaciny, zwiechy) czytałem dużo polskiego i angielskiego sociala jak i inne fora i ludzie pisali że wersja na Xboxa miała takie same problemy co wersja PS3, podobno nawet miała przez jakiś czas błąd który nie pozwalał zdobyć jakiegoś archivmenta

Od razu zaznaczam że według mnie Bioware zawsze miało "problemy techniczne"w przypadku swoich gier, KOTORa 2 musiałem zaczynać po połowie od początku przez błędy w grze

Wycieczka po nowej Normandii

Filmik pokazujący jak można przejąć Atlasa

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSX Extreme ocenił 'Mass Effect 3' na

9

Cytując recenzenta : "Mass Effect 3 to doświadczenie jedyne w swoim rodzaju. Wyjątkowe o tyle, że pozwalające rozpatrywać siebie nie tylko w charakterze pojedynczej przygody, ale także kulminacyjnych scen Twojej własnej space opery, którą zapoczątkowałeś u zarania bieżącej generacji konsol. Doświadczenie dopracowane niemal do perfekcji, zróżnicowane, widowiskowe, w dodatku wyposażone w najdłuższy w całej serii wątek fabularny. Oto jedna z najlepszych gier RPG ostatnich lat. I świetna strzelanina w kosmicznych klimatach. I doskonały interaktywny film. Oto Mass Effect."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Od razu zaznaczam że według mnie Bioware zawsze miało "problemy techniczne"w przypadku swoich gier, KOTORa 2 musiałem zaczynać po połowie od początku przez błędy w grze
KotOR II nie był robiony przez Bio tylko przez Obsidian Entertainment. Bio nie jest w stanie stworzyć tak ciekawych, intrygujących i po prostu zajebistych opowieści jak Obsidian.

Ale zgadzam się, że Bio też ma problemy ze swoimi grami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KotOR II nie był robiony przez Bio tylko przez Obsidian Entertainment. Bio nie jest w stanie stworzyć tak ciekawych, intrygujących i po prostu zajebistych opowieści jak Obsidian.

Ale zgadzam się, że Bio też ma problemy ze swoimi grami.

Wydawało mi się że pierwszą część zrobilo Bioware a drugą Bio do spółki z Obsidian, ale pewny nie jestem więc nie będę się wymądrzał :pinch:

Co do recenzji to spodziewam się wszędzie takich ocen co dalej nie zmienia faktu że najbardziej mnie interesuje czy fabuła jest dobra czy prosta i przewidywalna a taka opinia krąży w sieci po wycieku scenariusza kila miesięcy temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie i tak bardziej podobała się historia Revana i Bastilli Shan niż Wygnanego/Wygnanej :D

Ale wracając do tematu, próbował ktoś pograć online?

Mnie jakoś nie zachwyciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się totalnie odciąłem. Nie grałem w demo, nie oglądałem gameplayów, raptem kilka trailerów.

Ostatnia część serii zasługuje na takie podejście. Chce wszystko odkryć sam, niech każdy przeciwnik czy cios/animacja będzie dla mnie zaskoczeniem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonił ktoś już może do świata gier? Oni tam zawsze mają kilka dni przed premierą (fifę kupiłem w poniedziałek, a premiera była w piątek tego samego tygodnia).

@edit

Dobra, sam zadzwoniłem. Mówią że 6-7 już będzie do wzięcia.

Edytowane przez lipek90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos juz swoj egzemplarz?

Hehe ja już jutro będę miał bo dostałem potwierdzenie od Ultimy że gra dzisiaj została wysłana i już jutro u mnie będze. Oj będę jutro czekał na kuriera z niecierpliwością :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem wiadomość na pocztę, iż "... zamówienie nr XXX zostało zrealizowane. Zapraszamy po odbiór zamówienia" (sklep Merlin),

czyli czeka mnie nieprzespana noc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem do MM, a także do Saturna i jeszcze nie mają:-P Tak dla zainteresowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech ktoś da znać czy przy tworzeniu postaci są wybory z poprzednich części ew jakiś komiks. Chodzi mi głównie o te ważne decyzje, Keidan/Ashley,Wrex,Raknii,Rada,Grunt itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ile fps ma pełna wersja gry? tyle samo co w demie? :ermm:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posypały się recenzje, szykuje się wielki hit i jeden z kandydatów do GOTY

Wspomnę tylko kilka

Gametrailers: 9.5

Eurogamer: 10

Gamespot: 9.0

IGN: 9.5

GameInformer: 10

W każdej recenzji jest chwalona fabuła co mnie bardzo cieszy, sam grę sprawdzę dopiero pojutrze poniewaz zamówiłem wersję kolekcjonerską PC która dziś zostanie wysłana prawdopodobnie (ultima na facebooku potwierdziła że posiada już kolekcjonerki), jutro posłucham soundtacku jaki będzie do pobrania a jak pojutrze wrócę z pracy poczekam do północy żeby aktywowaćgrę i nie ma mnie dla nikogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ile fps ma pełna wersja gry? tyle samo co w demie? :ermm:

Dokładnie . Tez mnie to interesuje :). moglby ktos zdac relacje ;D?

Edytowane przez Fuviks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fps taki jak w wersji demo, czyli niekiedy podczas filmiku lekko chrupnie, import postaci przeszedł bezboleśnie, to tak na szybko :)

Dodatki do kolekcjonerskiej wer. zajmują ponad 600 megsów, metalowe pudełko wygląda na solidne i prezentuje się elegancko :D

Aha na dzień dobry, sciągamy patch 1.01 (kilkanaście mega)

Działa multik!!

Przy tworzeniu nowej gry jest tylko wybór czy przeżył Alenko, czy Ashley, hmm? natomiast przy imporcie pokazuje tabele z najważniejszymi posunieciami od uratowania Rakni po romanse i liczbie uratowanych towarzyszy

Ps. To tyle na ta chwile, dopiero po 19 będę miał czas na dłuższe posiedzenie :)

Edytowane przez Laptok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 20fps... nie dobrze :dry: . Ktoś się wypowie jeszcze? (chodzi mi o te porównanie wersji PS3 vs. XBOX).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi