Skocz do zawartości
Pips

Procesor Cell

Rekomendowane odpowiedzi

Wady kompa są takie że gry na niego mają coraz większe wymagania sprzętowe i żeby mieć kompa na czasie który obsługuje coraz bardziej wymagające gry trzeba w niego stale inwestować co się z lekka mija z celem.Komp to świetny wynalazek ale granie na kompie to historia,mieszkam w UK tutaj nikt nie korzysta z kompa do obsługi gier,rynek konsolowy jest bardzo mocno rozwinięty,są sklepy takie jak GAME czy GAME STATION które zajmują się wyłacznie konsolami,a klientów im nie brakuje.Co do procków o których pisał któryś z przedmówców to zanim developerzy nauczą się wykorzystywać możliwości cella upłynie jeszcze dużo wody a co tu mówić o 8 rdzeniowych prockach w kompie.A na jakim systemie operacyjnym one będą pracować bo chyba nie na fatalnej viście zresztą microsoft daje ciała na okrągło.Co do samej visty to czytałem że sam MS stwierdził że jest to system za ciężki i już trwają prace nad nowym,więc nie wiem czy aby na pewno podzieli ona los XP-ka.Cell to naprawdę kamień milowy w budowie procesorów.Ktoś napisał że 8 rdzeniwy procesor Intela będzie przełomem na miarę pierwszego pentium,tymczasem to cell jest przełomowym procesorem w porównaniu z dotychczas istniejącymi prockami a 8 rdzeniowy intel w porównaniu z Cellem przełomem już nie będzie.POZDRO

Gra na PC 100zł, na konsolę 250zł. Zaoszczędzone pieniądze stykają na ram i jedną kartę graficzną co roku! co daję przewagę technologiczną, przy której PS3 się chowa (graficznie)

Granie na PC to żadna historia. Nvidia i ATI obracają takimi milionami dolarów, że nie pozwolą sobie na jakiekolwiek straty (99.9% ich dochodów to rynek gier) Gry na PC nigdy nie znikną, bez względu na sytuację rynkową.

Też mieszkam w UK, oba sklepy sprzedają gry na konsolę jak i na PC. Pisząc, że powyższe sklep zajmują się wyłącznie konsolami, twierdzę, że wnętrze sklepu widziałeś przez szybę. Następnym razem proponuję nie bać się i wejść do środka!

CELL jest przełomem na miarę konsol! Nahalem jest przełomem na miarę pierwszego Pentium, biorąc pod uwagę jego różnorodne zastosowanie. CELL to jeden segment programowania (gry) Nahalem to wszystko inne + gry. Nowy procesor Intela pod względem ogólnego zastosowania spokojnie pokona CELL-a, który jest potworem na papierze (świetny chwyt marketingowy)

Nie pisz bzdur, bo połowa ludzi tutaj gotowa będzie Ci uwierzyć. Na dzień dzisiejszy PS3 jest już w tyle względem PC. Pytanie tylko, jak szybko różnica ta będzie się powiększać. Jedyny problem w związku z komputerami, to piractwo, a co za tym idzie o wiele mniejsza opłacalność pisania gier. Gdyby nie powszechniejsze piractwo na PC, większy wkład programistów w pisaniu gier i nieustająca walka w produkcji podzespołów, granie na konsolach byłoby daleko w tyle już na starcie. Powyższe argumenty to jedyne plusy dla konsol, innych po prostu nie ma i nigdy nie będzie!

Twoja wiedza na temat architektury procesorów jest marna. Proponuję więcej fachowej literatury, mniej artykuł oneta. Dalszą dyskusję uważam za bezsensowną, szkoda mojego czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gra na PC 100zł, na konsolę 250zł. Zaoszczędzone pieniądze stykają na ram i jedną kartę graficzną co roku! co daję przewagę technologiczną, przy której PS3 się chowa (graficznie)

Granie na PC to żadna historia. Nvidia i ATI obracają takimi milionami dolarów, że nie pozwolą sobie na jakiekolwiek straty (99.9% ich dochodów to rynek gier) Gry na PC nigdy nie znikną, bez względu na sytuację rynkową.

Też mieszkam w UK, oba sklepy sprzedają gry na konsolę jak i na PC. Pisząc, że powyższe sklep zajmują się wyłącznie konsolami, twierdzę, że wnętrze sklepu widziałeś przez szybę. Następnym razem proponuję nie bać się i wejść do środka!

CELL jest przełomem na miarę konsol! Nahalem jest przełomem na miarę pierwszego Pentium, biorąc pod uwagę jego różnorodne zastosowanie. CELL to jeden segment programowania (gry) Nahalem to wszystko inne + gry. Nowy procesor Intela pod względem ogólnego zastosowania spokojnie pokona CELL-a, który jest potworem na papierze (świetny chwyt marketingowy)

Nie pisz bzdur, bo połowa ludzi tutaj gotowa będzie Ci uwierzyć. Na dzień dzisiejszy PS3 jest już w tyle względem PC. Pytanie tylko, jak szybko różnica ta będzie się powiększać. Jedyny problem w związku z komputerami, to piractwo, a co za tym idzie o wiele mniejsza opłacalność pisania gier. Gdyby nie powszechniejsze piractwo na PC, większy wkład programistów w pisaniu gier i nieustająca walka w produkcji podzespołów, granie na konsolach byłoby daleko w tyle już na starcie. Powyższe argumenty to jedyne plusy dla konsol, innych po prostu nie ma i nigdy nie będzie!

Twoja wiedza na temat architektury procesorów jest marna. Proponuję więcej fachowej literatury, mniej artykuł oneta. Dalszą dyskusję uważam za bezsensowną, szkoda mojego czasu...

Tak owszem nie posiadam być może takiej wiedzy w tym temacie jak ty.W obu sklepach byłem gier na PC jest tam jak na lekarstwo widać od razu że PC jest tam raczej tematem poślednim,oba sklepy głównie zajmują się tematyką konsolową.Znam mnóstwo ludzi którzy porzucili granie na PC na rzecz konsoli.Tobie proponuje abyś jutro swoje PS3 wyrzucił na śmietnik,zaoszczędzone na drogich grach do PS3 pieniądze zainwestujesz i kupisz sobie RAM i jedną kartę graficzną do kompa rocznie przy której PS3 polegnie (graficznie) i będziesz wydawał jedyne 100zł na gry do kompa a nie 250zł na gry do PS3.Demagogia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj go, tak naprawdę to Darudek świeci tylko oczami.

Nie zastanawiało was nigdy czemu gry na PC mimo, że wyglądają porównywalnie do PS3 potrzebują super procesora, wypieprzonej karty graficznej i 2/4GB Ramu?? A PS3 ma średnią kartę graficzną, łączną ilość pamięci 512 Ram i jedyne co go ratuje to procesor?

Nie jest tajemnicą, że producenci gier na PC mają umowy z Nvidią, Intelem itd. traktującą o tym, że celowo nie będą optymalizować produktu pod sprzęt, a wszystko po to, by kolejny głupi Kowalski poszedł do sklepu po nową kartę graficzną za grube pieniądze, czy procesor. Rynek PC to nie jest rynek gier! To jest maszyna do zarabiania pieniędzy.

Nie wierzycie? A co powiecie o Wiedźminie? Tak bliski nam tytuł. CDP Red zapytany o wysokie wymagania, wcale nie najpiękniejszej produkcji odpowiada "Mam zobowiązujące nas umowy". Nie interesuje mnie to czy grafika na Piecu jest lepsza o jakieś detale. Bo przecież nie o grafikę chodzi, a to Darudek stara się nam wmówić. Chodzi o to, że Pecetowcy są robieni w konia, są wyzyskiwani. To, że gry są tańsze? Co z tego, skoro muszę się babrać z beznadziejnym Windowsem Vistą, żeby mieć DX10. Wolę dołożyć te 100zł do gry niż być obiektem wyzyskiwania, nie chcę być traktowany jako przeciętny pecetowiec, który jest traktowany przez Microsoft i inne firmy jak wierny pies.

Tak swoją drogą to ile PC ma ciekawych gier, których nie ma/nie będzie miała konsola?? Hmm. Baldur's Gate, Neverwinter Nights, Fatal Fake (bo Fate jest po japońsku też na PS2). Więcej się nie doszukałem... Bioshock? Fajny, ale ma go Xbox360

Krótko podsumowując. PC nadaje się do wielu rzeczy, ale tylko z Linuxem lub MacOS'em na pokładzie do gier-popierdółek na rozluźnienie pomiędzy kolejnymi sesjami w Gimpie, czy Lazarusie. Nigdy nie dotknę niczego co ma napis Micro$oft (wyzyskiwacze i złodzieje), bez urazy X360

PS. Weź, że ktoś już do cholery zbanuj tego Daruda bo się stypa robi... Blaszaka na salony wpuścili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dante

Baldurs jest na ps2....a swoja droga popieram Cie w pelni ze producenci gier na pc maja jak to nazwales "Umowy wiazace"

Ps."Blaszaka na salony wpuscili"fajny tekst hehe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... tak czytam ten watek i dziwie sie... Jak moze w dyskusji brac udzial ktos, kto nie ma pojecia o czym mowi?

Od kiedy to Cell zostal stworzony wylacznie do gier? IBM inwestowal w ten procesor glownie po to, zeby miec SILNA jednostke do zastosowan serwerowych.

I takie wlasnie ma tez zastosowanie miedzy innymi w serwerach IBM BS QS20. I wiele instytucji naukowych na calym swiecie chwali sobie wlasnie serwery oparte na procesorze Cell za niezwykla wydajność jaką one oferują. Tak wiec watpie, zeby naukowcy odpalali na nim akurat gry.

Tak wiec przechodzac do sedna sprawy - nie masz pojecia o czym piszesz? - nie zabieraj sie do dyskusji na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa ale ten Baldur na PS2 to całkiem inna gra Inny system i w ogóle

A kto tu napisał, że Cell był zaprojektowany do gier? Przecież oczywistym jest, że nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, no to mnie naprawdę rozwaliło. A Darudek skąd ty masz swoje infromacje? wp.pl? xD Ożesz matko nigdy nie widziałem tak odjechanego człowieka...

Cell jest tak jak powiedział kolega, jednostką głównie serwerową. Nie jest to zwykły procesor, a jednostka PowerPC. IBM projektując ją nie tworzył jej pod kątem gier (dlatego świetnie daje sobie radę również z innymi zadaniami). Cell jest potęgą w tej kwestii, w dodatku tanią w stosunku do konkurencji. Żaden obecny Intel, czy AMD dostępny szerszej publiczności nie jest w stanie go doścignąć, to jest inna technologia, inna mechanika.

Kończę to przemiłą konwersację, bo znowu warna wyłapię za nawracanie nieudanych eksperymentów jakie nosi matka ziemia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie procesory RISCowe, a nalezy do nich PowerPC, wiec i nasz CELL BE, wprzeciwienstiwe do Inteli i AMD nie sa wszechstronnymi jednostkami. do czescie zastosowan (glownie aplikacje biurowe, edytory textu, arkusze kalkulacyjne i takie tam) beda bardzo malo wydajne.. naprawde bardzo malo wydajne.. szczegolnie wersja CELLa zastosowana w PS3. nastepca CELLa stosowany w blejdach IBM ma funkcjonalne wszystkie 8xSPU, no ale przede wszystkim znacznei lepiej radzi sobie z operacjami zmiennoprzcinkowymi.

zaczynam sobie teraz optymalizowac aplikacje pod katem SIMD i zeby osiagnac normalne czasy czy obliczeniach, niezbedne jest zastosowanie uproszczonych bibliotek (co daje z kolei niezbyt dokladne wyniki obliczen - mniej miejsc po przecinku). zadziwia natomiast co dzieje sie kiedy zadanie (np. przetwarzanie bitmapy) zrzucimy z PPU na SPU czas wykonywania wiekszosci obliczen skraca sie wowczas X10!!! i to z wykorzystaniem zaledwie 1 jednostki SPU (a zostaje jeszcze 5 wolnych).. no do mnie cos takeigo przemawia. widac jak bardzo roznia sie od siebie poszczegolne czesci CELLa. na razie robilem tylko wstepne testy, ale jak uda mi sie cos konkretnego wymylisc i w miare to zoptymalizowac to nie omieszkam podeslac wiecej informacji i statystyk. na razie jestem dobrej mysli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, i to się nazywa wypowiedź poparta wiedzą Jestem pod wrażeniem. Zajmujesz się zawodowo programowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak.. programuje zawodowo.. z tym ze w pracy nie zajmuje sie zagadnieniami programowania rownoleglego, wiec jestem zielony narazie w tej kwestii. tym bardziej jestem ciekaw na co tak naprawde bedzie stac nasza konsole..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Darudka dodam od siebie że zerknąłem tu i ówdzie w necie i doczytałem się "mistrzu" że na Cella przerzucili się obecnie hakerzy ponieważ cell znacznie szybciej szyfruje i odszyfrowuje dane niż inne dostepne na rynku procesory, potrafi wykonywać znacznie więcej obliczeń jednocześnie niż twój kochany intel.W wiklipedi w temacie Folding Home przeczytasz że na nowych platformach takich jak PS3 zadania wykonywane są ponad 40 krotnie szybciej niż na najszybszych wersjach procesorów intel Pentium 4.Nie chrzań więc że Cell nadaje się wyłącznie do grania.Architektury procków nie znam ale czytać i myśleć potrafię,nikt nie powiedział że to forum jest wyłącznie dla znawców architektóry procesorów ale z pewnością dla sympatyków PS3.Ja to się teraz obawiam kto tobie w coś uwierzy,jedziesz po PS3 jak po starej szmacie wywyższając kompy pod niebiosa a sam kupujesz gry na PS3 i to na nim grasz a nie na kompie!Uprawiasz czystą demagogie!Jak masz każdy temat sabotować i podważać każdą wypowiedz to zejdż z forum o PS3 i wejdż na jakieś odpowiednie dla ciebie!Oj CESIO pogrzeb trochę w nosie bo jakiejś MUCHY na twym avatarze widać.POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...

Krzych1977 i Dante: napisałem tylko czyste założenia teoretyczne! Nigdzie nie napisałem, że wolę PC czy konsolę. Mam wszystko, gram na konsolach, bo tak mi jest wygodnie. Nie zmienia to faktu, że oba rynki mają się dobrze i nie dojdzie do takiej sytuacji, że jeden będzie górował, a drugi będzie się miał ku końcowi. Nie ma znaczenia jaka platforma, granie było zawsze na tym i na tym i wciąż będzie.

W jednym masz rację, istnieje olbrzymi interes producentów karta, aby rynek PC rozwijał się w tym kierunku, a nie w innym. Wyraźnie zaznaczyłem, że gdyby nie ta sytuacja, to wszystko byłoby inne, ale Ty najwyraźniej nie zauważyłem tego w moim poście!

Dlatego podkreślam jeszcze raz...

"Na dzień dzisiejszy PS3 jest już w tyle względem PC. Pytanie tylko, jak szybko różnica ta będzie się powiększać. Jedyny problem w związku z komputerami, to piractwo, a co za tym idzie o wiele mniejsza opłacalność pisania gier. Gdyby nie powszechniejsze piractwo na PC, większy wkład programistów w pisaniu gier i nieustająca walka w produkcji podzespołów [...] "

Jest wyraźne gdyby, a że jest inaczej to całkowicie się zgadzam, że różnice są znaczące miedzy konsolami, a PS3

Dante, jak masz jakiś uraz osobisty do mnie, to nie musisz kryć się za monitorem, możemy się spotkać i sobie wytłumaczyć nieścisłości

Blaszaka [...] Rzeczywiście tu się zgadzam z Toba, 2 komputery, 5 konsol, ponad 40 tytułów konsolowych na półce, pady śpią obok mnie na poduszce... Na PC grałem latami, ale od roku to się diametralnie zmieniło i docelową platforma u mnie jest konsola. Komputer służy już ogólnie do czego innego, więc Cię proszę póki miły jestem, nie filozofuj.

I jeszcze raz...

Tak wznoszę się na wyżyny intelektu swojego, cyferki w Twoim nicku to rocznik? 1977 ? 31 lat, załamujesz mnie. Czytaj ze zrozumieniem! Napisałem wyraźnie, że gdyby porównamy zastosowanie Intela i Cella, ten drugi przegra, dlaczego? dlatego, że najważniejszy jest tu rynek oprogramowania. Intel zbudowany został na potrzeby wszechstronnego zastosowania, wszelkich aplikacji napisanych przez człowieka. Cell jest ograniczony. A że coś liczy szybciej, to oczywiste bo jest szybszym z samej architektury. Jednak gdzie Cell policzy coś szybciej, tam policzy coś wolniej od Intela, bo nie będzie miał potrzebnych narzędzi do jego wykorzystania. Rynek gier dla konsol to priorytet + kilka bajerów poza grami. Rynek PC to wszystko. Porównujesz Cella w pojedynczych zastosowaniach. Gdy porównasz ogólnie (co miałem na myśli) Intel wygra, ponieważ Cell nie dysponuje i nie będzie tak różnorodną gamą software. Został stworzony do innych celów i w nich radzi sobie dobrze, ale tylko w określonych pojedynczych przypadkach.

Zaraz ktoś wbije na google i napisze, że IBM buduje serwery oparte na Cellach. Ostrzegam, że procesor docelowy Cell, wykorzystywany w serwerach, a okrojona wersja w PS3 różnią się od siebie znacząco.

Nigdzie nie wywyższam jednej platformy, staram się wytłumaczyć tylko fanatykom, którzy twierdza, że konsola może zastąpić wszystko, którym się wydaje, że grania na PC umiera. Piszę bo widzę tutaj odpowiedzi "młodych" ludzi na poziomie gimnazjum, którzy nigdy profesjonalnie nie zajmowali się IT, a którzy myślą, że pad zawładnie światem. Jest wielu co to mówi, że M$ sux, bo taka moda od dawna, jednak gdyby nie ten Microsoft to teraz siedzieliby i kredkami w zeszycie rysowali... EOT

[...] na nowych platformach takich jak PS3 zadania wykonywane są ponad 40 krotnie szybciej niż na najszybszych wersjach procesorów intel Pentium 4.

Źródło? onet.pl

Pentium 4 to historia, ostatni model to styczeń 2006. Porównywanie Cella do pentium mija się z celem. Porównujemy do nowych procesorów czyli Penryn i Nahalem. Dla niewiedzących, marka "Pentium" odeszła do historii 2 lata temu, został Intel, a nie Pentium.

CELL zastosowanie do serwerów IBM, ale na litość mowa jest o porównaniach PC vs konsola, a więc porównanie ma odbywać się pomiędzy komputerami a konsolami, a nie serwerami.

Porównanie będzie poprawne gdy:

Procesory serwerowe IBM kontra procesory serwerowe Intel/AMD => IBM wygrywa, ponieważ to on ma największe technologie w łapach na świecie. Intel dopiero raczkuje w tym temacie

Procesor w konsoli PS3 kontra procesory PC Intel/AMD (inne niż serwerowe) => o tym porównaniu klepie cały czas!

Wniosek? CELL w serwerach IBM a w konsoli PS3 to z nazwy ten sam procesor, z jego zastosowania i pracy to już zupełnie co innego. Nie wierzycie, poczytajcie, byle nie oneta.

Gimnazjalistów i ich meandrów na temat IT, fanatyków Sony czy Microsoftu nie trawię, z mojej strony EOT!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę ^&%$@ mnie obchodzi co ty masz, a czego nie. Pieprzysz stary niesamowite głupoty przy tym pogrążając się głębiej i głębiej. Teksty typu "możemy sobie to wyjaśnić" puszczaj do kumpli spod bloku orędowniku, nie mam zamiaru się poniżać do twojego i tak żałosnego poziomu robaka...

Gdyby nie microsoft to zrobiłby ktoś inny. Stany Zjednoczone już dawno nie są potentatami w dziedzinie technologii i tak naprawdę nigdy nie byli, przyjęły się tylko takie stereotypy. Amerykanie mieli pieniądze, dlatego to oni wykorzystali wiedzę i dorobki innych krajów. Nie ma mody na mówienie, że MS "sux". Bo to nie jest moda, to jest prawda. Ich systemy są coraz gorsze, polityka jaką prowadzą opiera się jedynie na wyzyskiwaniu szarego tłumu, ich sprzęt i soft nigdy nie był i nie będzie wysokich lotów. Ale ludzie i tak go łykną, bo to "szary tłum", który leci na komerchę. Zdajesz sobie sprawę, że istnieją miliony osób, które nie wiedzą, że istnieje inny OS niż Windows? Nie wiedzą co to Linux, a ledwo słyszeli o MacOS'ie? A wiesz, że żaden firewall cię nie uchroni na windzie przed włamaniem, nawet go nie zauwazysz? To, że antywir ci pokazuje, że masz czysty komputer, to nie znaczy, że w kodzie nie siedzą ci setki spywarów i inne bajery. A co z activeX? Microsoft nie zrobił NIC, powtarzam NIC dobrego dla świata komputerowo-informatycznego. Ale mają monopol, bo mają markę i nikt nawet nie ma zamiaru startować przeciwko pieniądzom Billa. Nawet IBM, który ma całą technologię w łapie nie jest w pełni firmą amerykańską, bo siedziba główna w USA jest, ale większość laboratoriów i stacji znajduje się w Japonii.

Wracając do rozmowy o Cellu to próbujesz się ratować stwierdzeniem, że Cell nie jest "wielofunkcyjny". Ale my przecież rozmawiamy o grach. Cell w PS3 jest przystosowany do gier (ale nie był specjalnie pod nie projektowany!) i jak sam powiedziałeś radzi sobie z tym dobrze. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że przyznałeś nam rację w tym, że Cell jest najmocniejszą jednostką w swojej dziedzinie, bo żaden publiczny Intel czy AMD w tym go nie prześcignie!

EDIT:

Nie jestem gimnazjalistą szykano jedna. Gdyby ci Bill w reklamie powiedział, że odchody psie są odżywcze i działają jak sterydy pewnie też byś je jadł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D4Ru73k-weź przeczytaj swojego posta,później jeszcze raz i tak do czasu, aż zrozumiesz jakie piszesz brednie.Jedziesz utartymi sloganami nie mając pojęcia o czym piszesz.Sorry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darudku.Taa.Marne te twoje wyżyny intelektu 1977 wcale w moim przypadku nie oznacza roku moich urodzin,kiepsko kombinujesz podobnie jak to że sam jesteś wyrażnym fanboyem amerykańskiej propagandy.Piszesz o nowych zabawkach Intela a sam posługujesz się jedynie marketingowymi sloganami rozkochanych w swoim nowym dziecku chłopców z intela.Wiedzy na temat budowy procków nie muszę posiadać od tego mam neta żeby poszukać opini ludzi którzy naprawdę znają zagadnienie a nie czytać blagów twojej produkcji!Strzelasz tekstami że możliwości Cella to jedynie marketing Sony i dane na papierze a sam byś sobie MS-owi dał sprzedać prawdziwe G....o zawinięte w papierek.DANTE ma 100 procent racji amerykanie mają wszystko najlepsze w gębie i na reklamie a po zderzeniu z rzeczywistością większość tych ich wynalazków rozczarowuje!Od sprzętu elektronicznego,oprogramowania poprzez motoryzację po militaria(amerykańskie pociski trafiające z dokładnością do kilku metrów BAJKI)produkty MADE IN USA to lipa aż się patrzy.Super mózgi z Redmont jakiś czas temu wstrzymali wypuszczenie Service Packa do Visty bo się okazało że Service Pack który ma łatać dziury i naprawiać błedy sam jest ich pełen.A niedawne updaty do Visty powodowały problemy z działaniem niektórych programów lub w ogóle brak ich działania, Excel dokonywał błędnych obliczeń.MS doradził aby ci których spotkały problemy przeprowadzili przywracanie systemu.Buuhaha to dopiero żenada.Nie będe wiecej czytał twych tendencyjnych postów,widzę że jest na forum kilka osób przy których twa wątpliwa wiedza skrzeczy,chłopcy zniszczyli cię argumentani i chyba trudno ci przeboleć(wyzywanie od fanboy innych).Trzeba być obiektywnym w swych rozważaniach,ty tylko usiłujesz wszystkim wcisnąć jaki jesteś obiektywny.Jak dla mnie japońskie technologie,przynajmniej w tej dziedzinie są the best.Odpisuj co chcesz szkoda czasu mojego i innych chłopaków.PS.Ten temat powinien wrócić na właściwe tory a nie kręcić się wokół pobożnych życzeń DARUDKA CZESIA.POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] jesteś wyrażnym fanboyem amerykańskiej propagandy. DANTE ma 100 procent racji amerykanie mają wszystko najlepsze w gębie i na reklamie... MADE IN USA to lipa aż się patrzy

Boshh... zrozum chłopcze, że Sony ma praktycznie zerowe pojęcie o produkcji procesorów, dlatego ładnie uklęknęli przed wielkim IBM (amerykańską firmą) i poprosili aby ci pierwsi zrobili im przysługę i zbudowali procesorek. CELL powstał w Teksasie w USA z myślą o serwerach. IBM pod względem technologi jakie posiada, przerasta połączonego Intela i AMD. IBM to gigant w produkcji procesorów. Wkład Sony i Toshiby był niewielki. Procesor CELL to przede wszystkim pomysł, wykonanie i produkcja amerykańska, dotarło!? IBM ma największe patenty w łapach i nie powstanie obecnie żaden procesor na rynku, który będzie chciał z czymś konkurować, bez świadomości amerykańskiej firmy!

CELL to 64 bitowy procesor PowerPC, a architektura ta to wynalazek 3 firm: Apple, IBM i Motorola. Trzech amerykańskich firm. Ja się pytam, czemu te USA się wszędzie pchają i spokoju nam nie daja!

GPU w PS3 wykonali Japończycy? haha Nvidia, amerykańska firma. Sony przedstawiło tylko swoje pobożne życzenia. A więc grafika również jest amerykańska, mhy co dalej?

Rambus, czyli pamiątki w konsoli, niech zgadnę firma amerykańska? a owszem.

No i na koniec napędziek blu, toż to japoński wynalazek. Technologia stworzona przez stowarzyszenie skupiające największe firmy, tzw Blu-ray Disc Association. Trzon tworzą: 7 firm amerykańskich, 7 japońskich, koreańska i holenderska.

Reasumując: PS3 od początku do samego końca to pomysł i produkcja japońska! (ironia, wielu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem) Tylko Japończycy zapomnieli, że bez braci zza oceanu to mogliby sobie pogrzebać palcem wiadomo gdzie!

Jak dla mnie japońskie technologie,przynajmniej w tej dziedzinie są the best.

Firma japońska, logo japońskie, pomysł japoński, pudełko może nawet, ale bebechy to już w większości amerykańska technologia. Gdyby nie te lipne USA to nigdy nie powstałoby żadne PS3

Jeszcze raz przypominam: CPU (USA) GPU (USA) Ram (USA) + praca i zaangażowanie azjatyckie. Cholerna Ameryka!

Japońskie firmy, jakie japońskie znowu? koreańskie mają taki sam wkład w elektronikę jak te pierwsze (więc mówienie, że Azja to japońska technologia, jest idiotyzmem) doskonale sprawdzają się przy produkcji w konkretnej jednostronnej branży, audio i video, czyli tv, kina domowe, aparaty, kamery itp. Konsola jednak jest urządzeniem posiadającym komputerowe bebechy (procesor, pamięć, grafikę, dysk, napęd jak komputer) a jak wiadomo bebechy te produkują (nie składają biedni azjaci) Amerykanie i bez ich udział, nigdy nie powstanie zabawka takiego typu.

[...]

Proszę mi pokazać co takiego japońskiego jest w tym PS3 prócz pomysłu i obecności wielkiego Sony. Proszę mi wskazać miejsca, w którym USA nie przyłożyło ręki do powstania konsoli. PS3 jest dziełem wielu międzynarodowych firm, japońskich i tych znienawidzonych amerykańskich, od początku do samego końca!

Nie wychwalam, stwierdzam fakty...

Dostanę warna, ale jeszcze do Dante, miłośnika OS. Sam używam Linuxa i nie wychwalam Windowsa, jednak mam świadomość, że prócz fińskiego geniusza Linus Torvalds, największy wkład w rozwój Linuxa mają firmy nie inne, jak amerykańskie, cały zachód. Kochasz Japonię, nienawidzisz USA, wywal wszystko co masz, a w czym maczali palce Amerykanie. Dużo Ci nie zostanie, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od kiedy nvidia jest amerykańska?! Znowu stary mylisz fakty, nvidia jest firmą z obecnie główną siedzibą w USA (Santa Clara). Oryginalnie założycielami byli: Jen-Hsun Huang, Chrisa Malachowsky i Curtis Priem (który z nich tak naprawdę jest amerykaninem?). Obecnie rozkład sił nvidii rozkłada się mniej więcej po równo pomiędzy laboratoria koreańsko-japońskie i wytwórców amerykańskich (stąd faktyczny obecny stan firmy jako firma amerykańska).

IBM? Oni z USA mają wspólną głównie technologię NASA, w rzeczywistości większość ich sprzętu opracowywana jest w japońskich labach.

Rambus jest rzeczywiście firmą amerykańską, ale ich produkty są ściśle powiązane z urządzeniami japońskimi. Pierwsze ich pamięci były już w Nintendo 64, później w PS2 i teraz w PS3.

Także drogi kolego tak naprawdę to Amerykanie mają TYLKO pieniądze. Za nie tworzą firmy, budują laboratoria i zatrudniają Japończyków (czy tam innych azjatów) do zarabiania za nich pieniędzy. Fakt, że nie potrzebnie piszę "Japonia", prawda jest taka, że również ogromny wkład ma w to Korea (chociazby LG, czy Acer). Amerykanie dorobili się na handlowaniu biednymi murzynami (świnie) i teraz pożytkują te pieniądze hamburgery jedne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skończył mi się popcorn ;( więc i ja się udzielę.

szkoda, że nawet przerzucenie na 64 zajmie jeszcze z 10 lat :/ inaczej z PPC świetna architektura, a co więcej nowa w porównaniu do X86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę wyluzujecie?Po trochu wszyscy macie rację.Nie wszystko Made in American jest be,to raz.Dwa obawiam się że wbrew temu co piszesz Darudek, Sony miało większy wpływ przy projektowaniu Cela niż myślisz.Po trzecie,nie musiało "klękać" przed IBM.Nikt nikomu łaski nie robił.To jest chłopcze biznes.A jeżeli chodzi o nowe technologie w dziedzinie elektroniki, to Japonia bije USA na głowę,czy tego chcesz czy nie.Ale to już chyba nie na temat w tym wątku.Nie róbmy wojen,tam gdzie nie powinny być?

ps Darudek, użyłem słowa chłopcze,ponieważ ty go nadużywasz.Nie musisz od razu kogoś lekceważyć,tylko dlatego że masz inne zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony zapewne współpracowało z różnymi nie japońskimi producentami przy tworzeniu PS3,w dzisiejszym zglobalizowanym świecie było by nie możliwe nie korzystać z patentów firm trzecich np.Dolby Lab,czy DTS chcąc użyć ich technologi, a inwestowanie pieniędzy w celu stworzenia własnej technologi po to by uzyskać ten sam efekt mija się z celem skoro gotowe rozwiązania można kupić.Myśl techniczna jednak stała po stronie Sony które znakomicie zna się na produkcji konsol czy tak dobrą konsole mogliby by zrobić amerykanie lub francuzi na przykład.Amerykanie już swoją zrobili jaki efekt każdy wie .Pomysł był Sony wykonanie Sony.Z całą pewnością Sony nie złożyło po prostu zamówienia u amerykanów na te czy inne wnętrzności ale podjęło z pewnymi producentami współprace,powtarzam współpracę.Można by odwrócić kota ogonem i powiedzieć skoro wszystko zrobili amerykanie to po co im do tego było Sony.DARUDEK znowu się popisał chciałby tu zostać jakimś guru a nie zostanie!Hej DANTE dajmy sobie spokój LEWIS ma rację!Szkoda toczyć boje święta za pasem.DARUDKA i tak nikt nie słucha,i słuchał już nie będzie!Dodam tylko że zgadzam się w 100 procentach z DANTE.Gwoli wyjaśnienia do amerykanów wcale nie żywię nienawiści co nie zmienia faktu że lwia część ich produkcji jest kiepska sami za oceanem kochają japońską czy niemiecką produkcję,patrząc z podziwem na japońskie czy niemieckie wynalazki(mam na myśli nie tylko elektronikę).Faktem jest że bogaci Amerykanie wiedzą jak inwestować swoje brudne na wojnach i wyzysku zarobione dolary.Dodam tylko że pomijając argumenty których używasz DARUDKU PROSTACTWO bije od ciebie na odległość!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Darudek ma racje w ps3 większosc jak nie wszystkie elementy sa amerykanskie, Sony zleciło firmie nvidia (firma Amerykańska) i Ibm stworzenie bebechów do ps3.Cały wkład Sony w produkcje cella to nazwa firmy i moze troche gotówki sypnietej na ten cel nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakaś paranoja.Projekt pochodzi od Sony,pokażcie mi jakiś zlożony produkt który został wykonany wyłącznie przez jednego producenta dziś każdy producent korzysta ze współpracy z innymi.Tak naprawdę to wiemy oficjalnie to co mamy wiedzieć reszta pozostaje tajemnicą Sony.Czy konsola MS jest w całości amerykańska nie ma szans!Faktem jest że produkt finalny nosi logo Sony czyli producenta japońskiego.Używając waszej filozofii nie ma już dziś nic MADE IN JAPAN, MADE IN GERMANY, MADE IN USA itd.Nie ma producenta który by nie zamawiał podzespółów czy półproduktów u innych.Jak ktoś produkuje tak złożone produkty w tylu różnych dziedzinach jak np.Sony nie jest w stanie otworzyć tylu fabryk zatrudnić tylu ludzi żeby każdy jeden element każdego swojego produktu wyprodukować samemu.Stąd korzysta się z usług innych producentów.Nie dlatego że nie potrafi,ale dlatego że wybudowanie czegoś całkowicie od podstaw łącznie z badaniami nad nowymi technologiami wdrażanie potem ich do produkcji było by horendalnie drogie po prostu nieopłacalne.Są firmy które wynajdują technologie inne je wdrażają inne produkują a inne kupują i umieszczają w swoich produktach tak dziś to wygląda.Ale mieszanie że to jest tam amerykańskie a to tam włoskie to głupota.Widząc fajną fure na ulicy trzeba by gadać:widziałeś to japońsko,włosko,francuzko,niemieckie Audi czy Lexusa.Faktem jest też jak powiedział Dante że amerykanie korzystają głównie z geniuszu japońskich inżynierów którzy wynajdują najlepsze technologie,które to potem sygnowane są logiem amerykańskich bogatych firm.Temat powinien wrócić do sedna czyli rozważań na temat CELLA.Na tym kończę polemikę z Darudkiem co by jeszcze nie dodał a zapewne będzie chciał mieć ostatnie słowo w temacie.POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mam perwersyjną przyjemność czytając ten wątek ponieważ zawodowo programuje na (aktualnie) GPU (nie grafikę) i zajmowałem się nieco Cellem (tzn. byłem na szkoleniu IBM o programowaniu na Cella, patrzyłem przez ramie kolegom którzy pisali na Cella i w pracy stoją obok mnie dwa PS3 .

Wtrącę swoje 3 grosze:

* Cell składa się z PPU (zwykłe PowerPC) oraz pewnej liczby SPU (taki mały procesor wektorowy). PPU to procesor ogólnego zastosowania, natomiast SPU maksymalną wydajność uzyskuje dla ograniczonego zbioru operacji

* Na Cell'u wydajnie będą chodzić aplikacje które dobrze wykorzystają SPU. Nie wszystko da się się tak zaprogramować żeby wykorzystać pełną moc SPU.

* Jeśli problem który liczymy na Cell'u da się dobrze zaimplementować na SPU to można wyciągnąć bardzo dużą wydajność w stosunku do maksymalnej teoretycznej. Na zwykłych procesorach tak się nie da, chyba że liczy się coś naprawdę prostego.

* Cell przy dobrym wykorzystaniu SPU nadal bije na głowę najnowsze procesory.

* Jeśli chodzi o wykorzystanie Cell'a do gier z tego co wiem można liczyć cześć grafiki na karcie a część na procesorze, chociaż wydaje mi się że lepiej wykorzystać moc obliczeniową Cell'a np. do zrobienia lepszej fizyki w grach ze względu, że to bardzo dobrze pisze się pod SPU. (to chyba z jest realizowane bo widać po niektórych zajawkach gier na PS3 ze fizyka jest rozbudowana).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Oczywiście, że wszystko jest "made in ... " Popracuj nad angielskim, made in China na przykład, oznacza wyprodukowane (czytaj złożone, poskręcane, wpakowane w folię i pudełko) w danym kraju. Czyli mam na myśli końcowy etap, ewentualnie zdjęte z taśmy produkcyjnej w konsekwencji procesu technologicznego, w fabryce danego kraju. Wyprodukowane w danym kraju, nie oznacza, że ten kraj coś opracował/zrobił/zbudował, po prostu wyprodukował. Wiem trudne słowo do zrozumienia.

2. Ameryka to taki kraj, gdzie żyją wszystkie nacje świata, podobnie jak w UK. To że jakiś inżynier ma korzenie japońskie, niemieckie, czy brazylijskie nic nie znaczy w dzisiejszym świecie. Mieszka, pracuje, płaci podatki w USA, a to że jest "inny" niż "prawdziwy" biały", nie oznacza nic, jest w dalszym ciągu Amerykaninem.

3. Projekt może i pochodzi od Sony, tak jak historia, dusza i cała ta otoczka. Produkt finalny, który interesuje klienta to konsola, na która składają się wszystkie bebechy, a które w ogromnej mierze zostały opracowane przez Amerykanów.

4. Nie będziemy tutaj gdybać co jest jakie, kto gdzie pracuje, kto jakie ma % udziały w jakich firmach i jak stoją akcje na giełdach. Fakt jest jeden niepodważalny i zaprzeczenie tego jest totalną ignorancją! Japończycy mają swojego Sharpa, a Amerykanie, co Cię Dantę bardzo proszę, abyś przyjął to do swojej świadomości i więcej się nie okłamywał... a Amerykanie mają swojego IBM i Nvidie!

5. Jak już pozwoliłem sobie zaznaczyć, nikt, żadna inna firma, a tym bardziej Sony nie wyprodukują sensownego procesora, który będzie miał zamiar podbić rynek i coś osiągnąć. Zapytacie dlaczego? odpowiem dlatego, że patenty Panowie, tak patenty i całą technologię posiada nie kto inny jak właśnie amerykański IBM. IBM jest największą firmą branży informatycznej świata. Wszystko przechodzi przez nich, jak przez sito. Nawet tak wielkie firmy (amerykańskie) jak Intel i AMD (które dominują na rynku masowym, IBM to firma która ma wyższe cele, a rynek komputerów PC jest dla nich za malutki) pomimo wielu własnych opracowanych technologi, korzystają i zawsze będę korzystać z patentów IBM. To co siedzi w Waszych komputerach (procesory) to myśl technologiczna IBM, który ściśle współpracuje z powyższymi firmami. Pomimo walki między Intel i AMD, obie firmy ściśle współpracują ze swoim guru. W branży komputerowej, to największa znana człowiekowi współpraca.

6. 128-bitowy Emotion Engine w PS2 to procek stworzony przez Sony i Toshiba, ale bazujący na architekturze RISC, opracowanej w Stanach Zjednoczonych, a następnie rozbudowane przez Intel i IBM, czyli 2 amerykańskie firmy. Jak widać nikt nie poradzi sobie bez tych kolegów zza oceanu, gdyż cała technologia jest w ich rękach i nikt nie osiągnie niczego na rynku IT bez pomocy amerykańskiej.

7. Zapamiętajcie, a najlepiej sobie wytapetujcie pokój. PowerPC / blu ray / IBM / Nvidia / Rambus / CELL itp. (to tylko podstawowe elementy) W każdym z tych wyrazów, kluczową, podkreślam kluczową rolę odgrywa technologia amerykańska, a za nią dopiero japońska. Tak trudno Wam się pogodzić z tym, gdyby nie powyższe firmy, PS3 nigdy nie ujrzałoby światła dziennego? że PS3 w 100% nie było, nie jest i nigdy nie będzie w 100% produktem z kraju kwitnącej wiśni?

8. Wszędzie ta Ameryka i Ameryka, aż mi się już niedobrze robi, ale prawda jest taka, że Nasza kochana konsola Playstation 3 to 100% pomysł japoński, ale już wykonanie w 70% amerykańskie, czy Wam się to podoba, czy nie, to już Wasz problem.

9. Nie ma sensu się kłócić. Nic i nikogo nie wynoszę pod niebiosa, stwierdzam tylko oczywiste fakty!

10. Do zapamiętania na starość, aby wnuczkowi powtórzyć. IBM - firma amerykańska, Nvidia - firma amerykańska i wreszcie architektura PowerPC, na której zbudowany jest jest CELL to dziecko 3 firm. Apple, IBM i Motoroli. Jeśli przy Motoroli można dyskutować, jako konsorcjum międzynarodowym, to już IBM i Apple to duma Ameryki

Jeszcze coś...

* Cell składa się z PPU (zwykłe PowerPC)

PowerPC = IBM = USA / Nie było tutaj żadnego Japan i nigdy nie będzie!

W przedszkolu o tym dzieci już wiedzą... Dalsza dyskusja jest zbędna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.