Patricko 8082 Napisano 15 Listopad 2011 BATTLEFIELD 3 WAŻNE: Poradnik został podzielony na 2 części. Napisaną przeze mnie oraz przez Krymana. Cześć 1 to mój post, zaś część 2 to post Krymana (zaraz pod moim). Dlatego jeśli dajesz plusa mi lub jemu, nie zapomnij o drugiej osobie, jako że poradnik powstał przy wspólnym wysiłku obu osób! Informacje ogólne: Ilość trofeów: :platyna: x1 / :zloto: x4 / :srebro: x6 / :braz: x28 Ilość trofeów offline: 20 Ilość trofeów online: 18 Najtrudniejsze trofea: :zloto: Semper Fidelis / :zloto: Army of Two / Dwuosobowa armia / :zloto: Decorated / Odznaczony / :zloto: Colonel / Pułkownik / :braz: Bullseye / W dziesiątkę Trofea możliwe do pominięcia: Tak, ale jest możliwość puszczenia każdego chaptera z osobna, więc nie trzeba się tym tak martwić Czas do zdobycia platyny: 100+ godzin (głównie przez zdobycie rangi online) Wstęp: Nie jestem zapalonym maniakiem FPS'ów, jednak są tytuły, w które nawet największy przeciwnik tego gatunku zagra. Battlefield zdecydowanie jest taką grą. Grałem chyba w większość tytułów, od 1942 aż do BF3. Każda sprawiała mi masę radości w trybie online. Nie ma co ukrywać, że i w BF3 jest nie inaczej. W online można spędzić naprawdę długie godziny, a co gorsza...można się od niego uzależnić do tego stopnia, że śnią się nam różne pierdoły związane z tą grą, sam jestem tego żywym przykładem! Także jak ktoś się zastanawia czy BF3 jest warty zakupu...to odpowiadam zawsze to samo - TAK! Ważne wskazówki: Na wstępie chcę tylko powiedzieć, że nie jestem jakimś mega-wymiataczem w FPS'y. Jestem zwykłym graczem, który lubi pograć w sieciową strzelankę i poradnik jest napisany właśnie przez kogoś takiego. Mimo wszystko mam nadzieję, że skorzystają z niego początkujący jak i zaawansowani gracze. Kilka moich uwag dot. gry w Battlefielda 3: -- Przygodę z grą warto zacząć od kampanii dla pojedynczego gracza. Chyba, że jesteście już zaprawionymi w boju graczami, to online nie powinien być dla Was niczym nowym. Wracając do kampanii to najlepiej zacząć ją od razu na trybie HARD / WYSOKI. Jeśli zaczniecie na niższym poziomie, to będziecie ją musieli i tak powtarzać na najwyższym. -- Podczas kampanii będą wpadać trofea nie do pominięcia, ale również znajdą się takie, które wymagają od nas odrobiny wysiłku. Jednak bez obaw, nie ma tutaj nic nadzwyczaj trudnego z czym nikt by sobie nie mógł poradzić. -- Grając kampanię na najwyższym poziomie musicie uważać na każdy strzał. Jeśli otrzymaliście jakiekolwiek obrażenia, to warto schować się na te kilka sekund i odnowić zdrowie. Grając na najwyższym poziomie, nigdy nie lećcie na pałę! Takie coś to gwarantowana śmierć, nawet na najniższym poziomie. Jeśli idziecie jakąś misję po raz pierwszy to uważajcie na każdy pokój/ulicę/kanał, itd. Zawsze miejcie palec na celowniku (L1) i spuście (R1). -- Gdy będziecie pod obstrzałem, to schowajcie się i kucnijcie lub się połóżcie (R3). W ten sposób nigdy Was nie trafią. W kampanii przeciwnicy prawie nigdy nie przybiegną do Was, tylko będą stali i grzecznie czekali aż ich zabijecie. Problem w tym, że jak się wychylicie to nagle wszystkie kule będą leciały w Waszą stronę, dlatego warto wychylać się powoli i zdejmować przeciwnika po przeciwniku. -- Tryb kooperacji składa się z 6 misji. Jednak nie dajcie się zwieść, na najwyższym poziomie będzie powtarzać go naprawdę wiele razy. Także warto znaleźć cierpliwego partnera, który nie ucieknie Wam po kilku porażkach, a wierzcie mi, będzie ich sporo. -- Co do trybu online, to żeby opisać wszystko krok po kroku, musiałbym chyba pisać całą noc i dzień, a i tak pewnie nie opisałbym wszystkiego co tam się dzieje. Jednak postaram się go przybliżyć "na szybko". -- Tryb online składa się z: -- Conquest / Podbój - na mapie znajdują się 3 / 4 flagi, które musimy przejąć i bronić. Ilość zajmowanych flag jest proporcjonalna do szybkości nabijania licznika dla każdej drużyny. Czyli, jeśli są 3 flagi i zajmujemy je wszystkie, to wszystkie punkty lecą do nas, a przeciwnik nie dostaje nic. Gdy zajmujemy tylko 1 flagę, to ilość otrzymywanych punktów rozkłada się na 3:1 -- Rush / Szturm - w tym trybie są dwie strony, atakujący i broniący. Zadaniem każdej ze stron jest wysadzenie lub obrona M-COM'ów na mapie. Wygląda to tak, że mamy 2 M-COM'y, które strona atakująca musi zniszczyć. Gdy jej się to uda, to odkrywa się następna część mapy i kolejne 2 M-COM'y. Gdy atakujący zniszczą ostatnią "dwójkę" wygrywają. Celem broniących jest zabijanie atakujących (niewiarygodne, prawda?). Nad mapką znajduje się licznik, który maleje wraz ze śmiercią każdego atakującego. Gdy broniący zabiją wystarczającą ilość atakujących - wygrywają -- Team Deathmatch / Drużynowy Deathmatch - tryb, w którym osobiście się zakochałem. Dwie strony na mapie, USA i Rosja. Drużyna, która pierwsza zdobędzie 100 punktów (1 zabicie = 1 punkt) wygrywa. Mapy są "kompaktowe", ale na tyle, że można grać zarówno snajperem jak i szturmowcem. Wiele tutaj do opisywania nie ma. Na mapie panuje totalny chaos, a naszym zadaniem jest zabijanie wszystkiego co nie ma niebieskiego celowniczka nad głową, lub ma czerwony :) -- Squad Deathmatch - mniej więcej takie same zasady jak w TDM, jednak tutaj na mapie są 4 składy. Wygrywa ten squad, który pierwszy zdobędzie daną ilość punktów. Jeśli macie kumatych znajomych, to warto wtedy tutaj zajrzeć, bo zabawa jest przednia. -- Squad Rush - zasady te same co w normalnym rushu, z tym że tutaj gramy na wersjach mini danych map, a po każdej stronie znajduje się tylko 1 squad. -- Jak pisałem wcześniej, wszystkie porady są opisywane przez człowieka, który nie jest "uber-wymiataczem" w świecie BF'a. Nie jestem może najgorszy, ale do najlepszych brakuje mi tyle, co Polsce do Japonii :) Poradnik: Platinum Trophy :platyna: Zdobądź wszystkie pozostałe trofea. Jasna sprawa, zdobądź wszystkie inne trofea. Not on my watch / Nie na mojej zmianie :braz: Obronić Chaffina przed żołnierzami wroga w misji "Operation Swordbreaker / Łamacz Mieczy". Jest to moment, który większość z nas widziała na trailerach. Nasz kolega dostaje kulkę od snajpera, a my musimy wciągnąć go w bezpieczne miejsce. Oczywiście wszystko będzie robione z automatu. Naszym zadaniem jest zabicie wszystkich na parkingu, łącznie ze snajperami w budynku, od których proponuję zacząć zabijanie. Nie ma tutaj nic trudnego, nawet na HARD każdy sobie powninen poradzić. Trofeum wpadnie Wam dopiero w momencie, gdy nasi przejdą na drugą stronę ulicy. UWAGA: Pucharek podobno jest zglitochowany i nie wpada. Jeśli Wam nie wpadł, to musicie powtórzyć misję (całą misję, nie od checkpointu!). Involuntary Euthanasia / Niezamierzona eutanazja :braz: Zabić dwóch żołnierzy zanim zawali się na nich budynek w misji "Uprising / Powstanie". Po nieudanej próbie, można robić restart od checkpointu! W momencie jak rakietnica uderza w autobus, to nie wybiegajcie z niego! Zabijcie najpierw wszystkich, którzy pojawią się na placu. Są to bodajże 3 przeciwnicy. Gdy ich zabijecie to po wyjściu z autobusu, budek po lewej stronie zacznie się walić, a pod nim zobaczycie dwóch żołnierzy. Oczywiście naszym zadaniem jest ich zabicie... Najlepszym sposobem jaki udało mi się znaleźć, to rzucanie po prostu między nich granaty w momencie jak budynek się wali. Rzucajcie od razu wszystko co macie, bo z tego co widziałem, to pucharek zalicza nawet jak ich zabijemy, gdy już ich nie widać za gruzami. The Professional / Profesjonalista :braz: Ukończ pościg w misji "Comrades / Towarzysze" poniżej 2 minut i 30 sekund bez ponoszenia śmierci. Moment "liczenia" czasu zaczyna się bodajże w momencie cut-scenki po wyjściu z budynku. Do tego momentu możecie ponieść śmierć (chociaż osobiście nie umarłem przez całą misję, więc mogę się mylić). Po cut-scence poniesienie śmierci wiąże się z restartem całej misji. Co do samego pościgu to oczywiście robimy to na poziomie EASY / NISKI. Pamiętajcie jednak, że mimo niskiego poziomu, lecenie na pałę również wiąże się ze śmiercią. Po wyjściu z budynku, po lewej stronie będą samochody policyjne. Wśród nich policjanci, których musicie zabić. Musicie zabijać wszystkich szybko i sprawnie, aby nie strzelali nam w plecy. W pewnym momencie dotrzecie do autobusu, który stoi w poprzek drogi. Gdy zabijecie wszystkich, to za czymś w rodzaju blokady z samochodów policyjnych, przyjedzie "suka" z oddziałem specjalnym. Uważajcie na nich! Ukryjcie się za jakąś przeszkodą i rzućcie granat w momencie jak drzwi o furgonetki się otworzą. Po ich zabiciu zostanie już tylko jedna "sztuka" na górze ulicy i koniec. Nastąpi cut-scenka, po której powinien wpaść pucharek (czasami trwa to dość długo, ale bez obaw). This is the end / To już jest koniec :braz: Nie udało Ci się zapobiec atakowi. Jest to pucharek związany z ukończeniem misji, więc nie ma możliwości, żebyście go nie dostali. Pod koniec misji "Comrades / Towarzysze" wbiegniesz na przystanek kolejowy, na którym dorwiecie gościa, które tyle goniliście. Z tego co pamiętam, to będzie tutaj również krótka akcja QTE (naciskanie przycisków w odpowiednim czasie), po czym nastąpi wybuch głowicy w Paryżu :) Pucharek wpadnie zaraz potem. Where are the other two? / Bombowy łup :braz: Odnaleźć głowicę nuklearną. Pucharek, który wpada wraz z ukończeniem misji. Dostaniecie go na samym końcu misji "Operation Guillotine / Operacja Gilotyna". Po dotarciu do banku i wejściu do skarbca znajdziecie skrzynię z głowicą. Oczywiście, żeby wartkiej akcji stało się za dość, w skrzyni jest tylko jedna głowica, a są miejsca na trzy, czyli ktoś sobie "śmignął" dwie pozostałe :) Pucharek wpadnie po ukończeniu misji. Shock Troop / Szturmowiec :braz: Przetrwaj trzęsienie ziemi. Pucharek, który wpada wraz z ukończeniem misji. Pod koniec misji "Operation Swordbreaker / Operacja Łamacz Mieczy" będziecie naparzać z MG na samochodzie. W końcu przyjdzie trzęsienie ziemi, a budynek się na Was zawali. Oczywiście nasz dzielny wojak przetrwa wszystko! Pamiętajcie tylko, że pucharek wpadnie na początku następnej misji, gdy ockniecie się po trzęsieniu. Wanted: Dead or Alive / Poszukiwany: żywy lub martwy :braz: Pojmać Al-Bashira. Pucharek, który wpada wraz z ukończeniem misji. Wszystko dzieję się podczas misji "Night Shift / Nocna zmiana". Jako snajper musicie chronić oddział piechoty znajdujący się na dole. Zabijajcie kolejno kolejnych przeciwników, aż w pewnym momencie wyleci nasz cel. Wsiądzie do samochodu, a my musimy szybko biegnąć do następnego punktu na mapie. Zmieńcie sobie broń na karabin i walcie w samochód ile tylko się da. Powinien się rozwalić na skrzyżowaniu. Pucharek wpadnie w momencie, gdy wraz z kompanem dojdziecie do wraku i zgarniecie Al Bashira. Army of Darkness / Armia ciemności :braz: Zniszcz 4 lampy 4 strzałami. Pucharek, który robimy na samym początku misji "Night Shift / Nocna Zmiana". Po usadowienie się w miejscu (najlepiej jest się położyć) musimy zniszczyć 4 lampy nad parkingiem. Oczywiście, żeby pucharek wpadł, musimy to zrobić 4 strzałami. Pamiętajcie, że naciskając lewą gałkę (L3) wstrzymujemy na chwilę oddech, a nasz celownik przestaje się kołysać. Nikt Was tutaj nie goni, macie czas. Skupcie się dobrze na każdym strzale, nie walcie na oślep, bo nic z tego nie będzie. Najlepszym rozwiązaniem jest celowanie minimalnie nad lampą (jako, że kula opada). Mówiąc minimalnie, mam na myśli bardzo minimalnie. Nie celujdzie w źródło światła, tylko troszeczkę ponad nim. Lampy się kołyszą, dlatego strzelcie w momencie, jak cała objętość światła będzie pod Waszym celownikiem. Osobiście zrobiłem to za pierwszym podejściem, więc myślę, że i Wy nie będziecie mieć z tym żadnych problemów. dość. Practice makes perfect / Trening czyni mistrza :braz: Strzel w głowę każdej tarczy na strzelnicy w willi Kaffarova. Jest to jedna z ostatnich misji. Do strzelnicy dotrzemy prawie, że pod sam koniec. Będziecie musieli tak czy siak przez nią przejść, więc nie ominiecie jej. Charakteryzuje się czerwonym światłem w niej. Na tej strzelnicy znajduję się kilka pomieszczeń, w których są czarno-białe tarcze. Naszym zadaniem jest strzelenie każdej z nich w głowę (mają kształt człowieka, więc raczej domyślicie gdzie tak głowa :) ). Haczyk tutaj jest taki, że bodajże w trzecim pomieszczeniu robi się mała zadyma i bardzo łatwo zniszczyć jakiś cel przypadkowo. Tarcze pojawiają się dopiero jak wejdziecie/zbliżycie się do danego pomieszczenia. W pierwszych dwóch pomieszczaniach będą tylko pojedynczy goście schowani za ochroną. Zawsze są w tym samym miejscu, więc szybko się z nimi uparcie. W trzecim pomieszczeniu, szybko do niego wszedłem i wyszedłem, tak żeby oni się pojawili oraz pojawiły tarcze. Tarcze, które widziałem likwidowałem (strzałem w głowę), tak żeby wyeliminować ryzyko zniszczenia jakiejś rykoszetem. Następnie po kolei eliminowałem kolejnych wrogów, których widziałem. W czwartym pomieszczeniu wyleci jeden przeciwnik, ale z shotgunem, który na poziomie HARD uśmierca nas jednym strzałem. Również bardzo łatwo tutaj o przypadkowe zniszczenie tarcz, jako że będzie biegł przed jedną z nich. Najlepiej poczekać aż się usadowi w swoim miejscu i dopiero potem go zdjąć. W ostatnim pomieszczeniu znajduje się ruchoma tarcza, oczywiście ją też musicie zdjąć strzałem w głowę. Po wyjściu z ostatniego pomieszczenia pucharek powinien Wam wpaść. What the hell *are* you? / Czym ty, kurna, jesteś? :braz: Zabierz rosyjski Dog Tag (nieśmiertelnik) podczas zasadzki w misji "Rock And A Hard Place / Między młotem a kowadłem". Najprościej zrobić to od razu na początku zasadzki. Ja zrobiłem to w ten sposób, że rozwaliłem wszystkich po prawej stronie, a lewej stronie zostawiłem sobie tego gościa co stoi najdalej za drzewem. Podszedłem do niego tak, żeby drzewo mnie zasłaniało cały czas i po prostu zaszłem go od prawej strony drzewa i zabiłem nożem (zabicie nożem = odebranie dog taga). Zrobiłem to na HARD, więc na niższych poziomach tym bardziej nie powinniście mieć problemów. Roadkill / Śmierć na drodze :braz: Kopnij samochód i zabij żołnierzy w misji "Uprising / Powstanie". Samochód, który musicie kopnąć znajduje się w momencie, gdy będzie patrzeć z wyższego poziomu na parkingu. Nie strzelajcie do nikogo ani nie schodźcie na dół! Samochód znajduje się po prawej stronie na urwisku. Dojdźcie do niego kucając, tak żeby nikt Was nie zauważył. Gdy dojdziecie do niego, to pojawi się przycisk "O". Naciskamy i samochód spadnie przeciwnika. Pucharek powinien wpasć zaraz potem. You can be my wingman anytime / Zawsze możesz kryć mój tyłek :braz: Perfekcyjnie ukończ misję "Going Hunting / Polowanie". Wielu uważa, że jest to najtrudniejszy pucharek z singla. Może i tak jest, ale dzięki moim wskazówkom zrobicie go za pierwszym podejściem (mi się udało to i Wam się tym bardziej uda). Naszym zadaniem jest zniszczenie wszystkich myśliwców przy pierwszej próbie, oraz nie dać się trafić ani jednemu pociskowi (odpowiednie używanie flar). Kluczem w tej misji jest strzelanie oraz wyrzucanie flar w odpowiednim momencie. Do zniszczenia jest 7 myśliwców (jednak ja ominąłem jednego, a i tak dostałem pucharek). Strzelanie Każdy myśliwicie można załatwić tą samą metodą. Każdy z nich wyrzuca 2 serie flar. Czekacie aż wyrzuci drugą, a nasz myśliwiec przeleci przez nią i wtedy strzelacie. Oczywiście cały czas macie go namierzonego. Drugi myśliwiec, który przyjdzie nam zniszczyć będzie leciał wprost na nas, jego można zniszczyć od razu. W pewnym momencie będziecie mogli zniszczyć również jeden myśliwiec (zaraz przed checkpointem i cut-scenką), jednak ja tego nie zrobiłem, jako że nie wyrzucał flar (zdezorientowało mnie to). Jednak jak go nie zniszczycie to pucharek i tak dostaniecie (ja dostałem). Po cut-scence, gdy przyjdzie do strzelania, korzystanie z metody - czekacie na 2 flary, a potem strzał. Flary Tutaj sprawa jest dużo prostsza niż w przypadku strzelania. O każdej zbliżającej się rakiecie jesteśmy informowani za pomocą alarmu. Jest to specyficzny dźwięk, który się zmienia im bliżej nas jest rakieta. Wyrzucajcie flary w momencie, aż dźwięk z pulsowania przejdzie w stały (coś w rodzaju zgonu w szpitalu). Wtedy puszczacie flary. W jednym momencie będą leciały za Wami dwa myśliwce wroga. Wtedy musicie być czujni i puszczać szybko 2 flary pod rząd. Jeśli wszystko poszło ok, to pucharek wpadnie w momencie jak przyjdziecie na widok z kamery na działku. UWAGA: W razie niepowodzenia, musicie restartować cała misję! Czyli oglądać cały wstępniak, start, itd. To w sumie, jeśli macie problemy to spróbuje obejrzeć ten filmik: Scrap Metal / Na złom :braz: Zniszczyć 6 czołgów przed udaniem się do fortu w misji "Thunder Run / Rajd Pancerny". W misji natraficie na 8 czołgów. Grupkę 6 czołgów oraz później 2 czołgi. Czołgi padają po jednym strzale z działa. Warto korzystać z kamery, która wyraźnie nam pokazuje ich położenie (coś w rodzaju noktowizora). Ja osobiście zrobiłem to tak, że jeździłem do każdego czołgu i go niszczyłem. Robiłem to na HARD nie wiedząc, że w ogóle za to jest pucharek. Niszczyło mi się te czołgi bardzo przyjemnie. Dopiero potem zobaczyłem, że za to był puchar. Nie ma możliwości, żebyście nie zobaczyli tych wszystkich czołgów. Zrobienie tego pucharku to drobnostka, szczególnie na niższym poziomie trudności. No Escape / Nie ma ucieczki :braz: Pojmać Kaffarova. Pucharek wpadnie wraz z ukończeniem misji. Na samym końcu misji "Kaffarov" będziecie musieli szybko biegnąć do helikoptera, a następnie odbyć akcję QTE. Są to bodajże 2 przyciski do wciśnięcia kolejno po sobie, jednak nie jest to nic skomplikowanego. Na końcu spadniecie z helikoptera do basenu. Pucharek powinien wpaść zaraz potem. Butterfly / Nie ma takiego latania :braz: Zniszcz odrzutowiec za pierwszym podejściem w misji "Rock and a Hard Place / Między młotem, a kowadłem". UWAGA: Pucharek zostaje "liczony" od momentu rozpoczęcia się sekwencji z odrzutowcem. Także podczas zasadzki możecie umrzeć oraz czyszczenia kolejnych etapów z przeciwników. Jednak śmierć przez ostrzał odrzutowca jest równoznaczna z restartem całej misji! Pucharek jest bardzo prosty do zrobienia. Jedynym minusem jest to, że w razie gdy odrzutowiec nas zabije, to musimy restartować całą misję. Sekwencję z odrzutowcem można podzielić na kolejne etapy: 1. Chowamy się za dużym kamieniem. 2. Następnie chowamy się dużą rurą. 3. Na moście chowamy się za samochodem. 4. Następnie kucamy pomiędzy dwoma rozwalonymi samochodami. 5. Lecimy do naszego towarzysza i chowamy się za kolejnym samochodem, obok niego. 6. Lecimy do wraku obok, którego leży rakietnica, ale jej nie zabieramy! Chowamy się za tym wrakiem, aby odrzutowiec nas nie zabił. 7. Bierzemy rakietnice, namierzamy od razu odrzutowiec, strzelamy, chowamy się i czekamy na pucharek. Tutaj filmik, żeby zobaczyć to na własne oczy: Twofor / Dwóch jednym :braz: Zabij dwóch przeciwników jednym strzałem w misji "Night Shift / Nocna Zmiana". Na pewnym etapie misji będzie ochraniać Wasz skład. Oczywiście my jako snajper, zaś nasz biedny skład, przebija się przez wrogie terytorium. W pewnym momencie będziecie musieli zdjąć 2 przeciwników, którzy "blokują" drogę naszym wojakom. Pucharek jest bardzo prosty, jako że przeciwnicy Ci stoją w idealnej linii. Wystarczy namierzyć pierwszego, strzał w głowę i padają obaj, a pucharek wpada zaraz po tym. FlashFoward / Przebłysk jutra :braz: Ukończ misję "Semper Fidelis". Jest to pierwsza misja w całej kampanii. Musimy przebić się tylko przez pociąg aż do końcowej scenki. Misja bardzo prosta do zrobienia nawet na hardzie, więc raczej nie ma zbytniego sensu się tutaj rozpisywać. Ooh-rah! / Hurra! :srebro: Ukończ kampanię pojedynczego gracza. Do zdobycia pucharku wystarczy ukończyć kampanię na jakimkolwiek poziomie. Mimo wszystko zalecam grać kampanię od razu na najwyższym poziomie, żeby oszczędzić sobie czasu i nerwów przechodzenia jej po raz kolejny. Bo aż tak szałowa i zjawiskowa to ta kampania nie jest, niestety. Between a rock and a hard place / Daj kamienia! :braz: Pokonaj Solomona, bez żadnych wpadek, w misji "The Great Destroyer / Wielki niszczyciel". No cóż, jest to ostatnia misja w grze i dosłownie ostatni grywalny element w całej kampanii. Jak można się domyślić, pucharek dotyczy sekwencji, podczas której walczymy z Solomonem, a na ekranie pojawiają się kolejno przyciski, które musimy wciskać. By nie owijać więcej w bawełnę, wstawiam po prostu jak ta sekwencja wygląda, abyście w razie problemów, mogli nauczyć się jej na pamięć: oraz Semper Fidelis / Semper Fidelis :zloto: Ukończ kampanię pojedynczego gracza na poziomie HARD / WYSOKI. Od razu na wstępie powiem, że będziecie umierać tutaj prawie cały czas! Przygotujecie się na to nerwowo, naprawdę! Umieranie na najwyższym poziomie jest po prostu stałym i nieodłącznym elementem tej gry. Przeciwnicy zauważą Was w każdej mysiej dziurze, wszystkie kule będą leciały prosto na Was, a czasami nawet i przez ściany (mówię to całkiem poważnie!). Na szczęście, przeciwnicy ustawiają się zawsze w tych samych miejscach. Kampania to jeden wielki skrypt, nie ma tutaj czegoś takiego jak losowość. Dlatego przy każdym podejściu będziecie musieli starać się zapamiętać, gdzie stoją poszczególni przeciwnicy. Nie będę opisywał każdego etapu z osobna, bo nie ma to zbytnio sensu. Napiszę za to porady, które przydadzą się dosłownie na każdym etapie na poziomie HARD (poza tymi, które grają się prawie samie, jak np. latanie odrzutowcem). Postarajcie się dostosować do nich, a wszystko powinno pójść w miarę gładko (ale i tak będziecie padać jak muchy zapewne). Kilka ważnych porad dot. poziomu HARD Najważniejsze to nigdy nie lecieć na pałę! Do każdego nowego pomieszczenia/alejki/ulicy/itd. wchodzicie powoli i rozglądając się na każdą stronę. Nie zapominajcie, że często przeciwnicy są i na wyższych kondygnacjach w niektórych etapach (szczególnie w tych w zamkniętych pomieszczeniach). Palce cały czas trzymacie na celowniku (L1) oraz spuście (R1). Jeśli gracie po raz pierwszy i nie wiecie, gdzie to jest, to możecie dać się pary razy zaskoczyć. Jak pisałem już wyżej, cały ostrzał idzie w 99,9% w Waszą stronę. Wasi kompani przeważnie nie dostają nawet jednej kulki. Dlatego schronienie musi Wam towarzyszyć na każdym etapie! Mówię to całkiem poważnie. W każdym pomieszczeniu czy na każdej ulicy są elementy, za którymi możecie się spokojnie schować i eliminować przeciwników, właśnie z tego miejsca. Najlepsze jest to, że nigdy nie zdarzyło mi się, żeby jakiś przeciwnik przybiegł do mnie, w momencie gdy się chowamy. Nie zapominajcie nigdy i możliwości czołgania się (przytrzymanie R3). Przeważnie jest to jedyna metoda, gdy jesteśmy pod ciężkim ostrzałem. Oczywiście jeśli jesteście na otwartej przestrzeni to nic Wam to nie da, ale jeśli kucacie za jakąś przeszkodą, a i tak dostajecie, to położenie się przeważnie załatwia sprawę. Ja korzystałem z tego prawie, że cały czas. Kładzenie się za samochodami, skrzyniami, biurkami, kamieniami, murkami, itd. jest jedyną metodą na ocalenie zdrowia. Również pamiętajcie o granatach. Nie tylko zabijają spore grupki przeciwników, ale jeśli granat wybucha obok, to niekiedy przeciwnik jest ogłuszony i bardzo łatwo go wtedy wykończyć. Nie mówię, że macie rzucać granatami w każdym momencie, bo mamy tylko 3 granaty maksymalnie w jednym momencie, ale jeśli np. jesteście niedaleko skrzynki z amunicją, a jest zadyma na mapie (przeważnie skrzynki są właśnie przed jakąś większą zadymą), to warto wtedy wykorzystać granaty i zalecieć po nowe. Jeśli chodzi o broń, to wybierajcie tą, którą Wam się strzela najlepiej. Twierdzenie, że ta która zadaje więcej obrażeń jest lepsza, nie sprawdza się tutaj. To Wy macie czuć się dobrze strzelając z jakiejś broni, a nie męczyć się z nią i umierać za każdym razem, tylko dlatego, że ma teoretycznie większe obrażenia niż druga broń. Ja zawsze strzelałem karabina z celownikiem z przybliżeniem lub reflexem, bardzo lubię strzelać z tego typu broni (np. M16), również w online. Zaś np. w takiej willi Kaffarova, SAIGA była nie do pobicia, to co tam się wyczynia to bronią to masakra, nawet na HARD'dzie idzie się przez nich jak przez masło. Także powtarzam raz jeszcze, broń ma być dla Was, a nie Wy dla broni! Jeśli widzicie jakąś broń na ziemi, która Was interesuje, to ją bierzcie! Nie zwracajcie uwagi na Waszych kompanów. Są oni zupełnie bezużyteczni, a przy tym nieśmiertelni. Martwcie się tylko i wyłącznie o swój zadek na polu bitwy. Na końcu i tak Ci co mieli przeżyć to przeżyją, nawet jakby dostali 10 granatów pod rząd pod siebie, co i tak się nie zdarzy, bo wszyscy zawsze kierują swój ogień na Was. Póki co to tyle jeśli chodzi o poziom HARD. Bardzo możliwe, że pominąłem kilka rzeczy, ale jak tylko sobie coś przypomnę, to zaktualizuje posta. Army of Two / Dwuosobowa armia :zloto: Ukończ wszystkie misje kooperacyjne na poziomie HARD / WYSOKI. Cały tryb kooperacji składa się z 6 misji. Najpierw mamy dostęp tylko do 2, żeby odblokować kolejne, trzeba po prostu przechodzić poprzednie. Każdy kto widział raz na oczy "drzewo co-opa" w tej grze to wie o co chodzi. Oczywiście, żeby zdobyć ten pucharek trzeba przejść każdą misję na poziomie HARD. Muszę przyznać, że niektóre misje są albo banalnie proste, albo cholernie irytujące. Postaram się opisać mniej więcej jak ja i mój partner (Kryman) przechodziliśmy te misje w co-opie. OPERATION EXODUS Cała misja opiera się na tym, aby chronić nasze Hummery. Jest ich 5 i zniszczyć je mogą tylko wrogie pojazdy. Piechota (nawet ta z rakietnicami) nie jest w stanie ich zniszczyć. Podczas mojej gry gość z rakietnicą strzelał dość długo w stronę Humvee, ale żaden nie wybuchł, więc domyślam się, że dla piechoty są one niezniszczalne. Ale po kolei... 1. Misję zaczynamy za rogiem budynku. Lecimy w stronę mostu. Przed wejściem na niego po lewej stronie mamy skład z bronią. Jedna osoba dostaje na starcie zwykły karabin, a druga ciężki karabin maszynowy. Na tym składziku możecie sobie wymienić broń na tą, z której lepiej Wam się strzela (ja zawsze wolę zwykły karabin z celownikiem). Obok tego składu, po lewej stronie mamy mały plac. 2. Ważnym jest, aby rozłożyć na tym placu miny, i to jak najwięcej. Z garażu po lewej stronie wyjedzie czołg i będzie jechał tym placykiem w stronę naszym Hummerów. Dlatego rozmieście tam jak najwięcej min. Pamiętajcie, żeby nie rzucać tam potem granatów ani claymore'ów, ponieważ miny wybuchną. 3. Gdy już rozłożycie miny to nie wchodzicie na most! Biegniecie w stronę Hummerów i chowacie się za nim i eliminujecie kolejno przeciwników, którzy nadbiegają z góry ulicy. Leżcie i chowajcie się z Waszymi pojazdami. 4. W pewnym momencie z góry będzie nadjeżdżał samochód (w momencie pojawiania się pojazdu w tle włącza się muzyka). Oboje zmieniacie na Javelina i strzelacie w ten pojazd jak najszybciej. 3 strzały są wymagane, aby rozwalić każdy pojazd w tej misji lub ewentualnie 3 miny. 5. Po rozwaleniu pojazdu przeciwnicy zaczną wylatywać z lewej strony (tam gdzie rozstawiliście miny). Pamiętajcie, żeby nie rzucać granatów bo rozwalicie miny! Uważajcie również na 2 gości na dachu budynku, ponieważ mają rakietnice. Łatwo ich rozwalić, ale uwińcie się z nimi szybko. 6. Najlepszym miejscem tutaj do schowania się jest murek po lewej stronie od Hummerów. Jest to najlepsze miejsce, w którym Was nie powinni trafić. Najwięcej przeciwników pojawia się przy tych dwóch samochodach co stoją naprzeciwko pod ścianą. 7. Znów w pewnemy momencie usłyszycie muzyczkę i z budynku po lewej stronie wyjedzie czołg. Jeśli dobrze rozłożyliście miny, powinien od razu wybuchnąć. Ewentualnie po przejechaniu kilku metrów. Teraz lecicie do kolejnej miejscówki... 8. Ważnym jest, aby rozstawić miny na prawym pasie jak najdalej tylko możecie! (do pewnego miejsca możecie dobiec, bo dalej pokaże się Wam koniec obszaru). Rozłóżcie tam jak najwięcej min. 9. Na prawo od Hummerów macie mały budyneczek z drabinką. Możecie wejść do środka, gdzie jest skład amunicji, oraz na jego dach, gdzie jest snajper oraz również skład amunicji. Ale nie polecam wchodzenia na dach w początkowej fazie! Standardowo chowajcie się za Hummerami. 10. Przeciwnicy najpierw będą wylatywać tylko na skrzyżowaniu na przeciwko nas. Później zaczną się pojawiać na dachu oraz jego balkonach, więc warto zerkać tam co jakiś czas. Jeden pojawi się na dachu mniej więcej na prawo od środka, a drugi na balkonach po prawej stronie. Każdy będzie miał rakietnicę i jeśli dobrze pamiętam. 11. Po ich wyeliminowaniu powinien pojawić się czołg, który wyjedzie z pomiędzy budynków na przeciwko. Powinien paść do min. Później wyjedzie drugi czołg, który musicie zniszczyć Javelinami. Uważajcie tylko, bo bardzo ciężko jest go trafić. Najlepiej jest to zrobić z dachu tego małego budynku. 12. Gdy go zniszczycie z prawej strony będą wylatywać jeszcze przeciwnicy. Zabijajcie ich do momentu aż nie otrzymacie informacji, że macie się ewakuować i zmieni Wam się cel na mapie. Biegnijcie w to miejsce i czekajcie na helikopter. Misja zakończona! FIRE FROM THE SKY Jest to chyba najprostsza misja w co-opie. Jeden lata helikopterem, a drugi siedzi na działku. Ten co steruje ma dostęp do rakiet, a ten co na działku ma dostęp do standardowego ostrzału oraz do rakiet namierzających. Pamiętajcie również, że helikopterowi odnawia się energia, gdy nie jest pod obstrzałem. Dlatego jeśli macie mało energii to schowajcie się gdzieś lub odlećcie dalej. Pod R1 macie również gaśnicę, w razie gdyby helikopter już się palił. Misji nie będę opisywał w podpunktach bo jest bardzo prosta, nawet na HARD. Wystarczy eliminować kolejne grupy przeciwników, a gdy pojawią się samochody to przełączyć się na rakiety namirzające, przytrzymać celownik na pojeździe i strzelić. Na niektóre pojazdy wystarczy jeden strzał, a na niektóre dwa. Pilot śmigłowca niech pamięta, żeby trzymać w miarę stabilny tor lotu. Ponieważ ten na działku ma wtedy dużo bardziej ułatwioną robotę. Nie musi non-stop machać działkiem i szukać ponownie przeciwników, tylko ma wszystkich "na widelcu". Oczywiście czasami trzeba się ruszyć, bo długo nie polatacie w ten sposób. Ale warto, żeby pilot pamiętał o tym, gdy "działkowy" robi ostrzał grupkom przeciwników. Rolą działkowego jest nie tylko strzelanie, ale również zaznaczanie selectem przeciwników. Pilot wtedy wie jak się ustawić i skąd leci ewentualny ostrzał. Wracając jeszcze do pojazdów przeciwnika, to gdy pojawi się ich więcej i rakiety przeładowywują się (trochę to trwa), to pilot również może strzelać swoimi rakietami w pojazdy. Jest to przydatne i pomocne, a co ważniejsze szybciej się ich eliminuje w ten sposób. Misja ta jest również najlepszym nabijaczem punktów wg mnie. Nie dość, że fajna zabawa z latania i strzelania, to na koniec misji wpada nawet spora ilość punktów. EXFILTRATION Misja na początku bardzo fajna, w stylu Splinter Cella. Dopiero w późniejszym etapie robi się standardowa zadyma i wracamy do normalnego eliminowania przeciwników. Postaram się opisać w punktach jak wygląda przebieg tej misji. 1. Startujemy na jakiejś ulicy. Musimy wbiec do budynku i eliminować kolejnych przeciwników po cichu. Oczywiście możemy lecieć normalnie na pałę i strzelać, ale wtedy nie dostaniecie pucharku. Trzeba eliminować przeciwników jednym strzałem w głowę. Jak tylko jeden z Was nie zabije kogoś jednym strzałem to włącza się alarm. Dopiero w późniejszym etapie z kamerami i przeciwnikami na schodach, można strzelać do nich po kilka razy. 2. Jak już wyżej napisałem, uważajcie na kamery. Trzeba strzelać minimalnie ponad nie, bo niekiedy ciężko w nie trafić. Pamiętajcie, że jak będziecie na schodach, to jak będzie na półpiętrze pod ścianą, to kamera Was nie zauważy. Musicie eliminować równocześnie kamerę i przeciwników. W jednym miejscu stoich dwóch przeciwników. Tutaj jeden ściąga kamerę, a drugi po prostu strzela żeby ich zabić. Alarm nie powinien się włączyć dopóki, któryś z nich, nie zacznie strzelać albo wrzeszczeć. 3. Później odbijacie VIP'a i wracacie z nim tam gdzie zaczynaliście misję. Po dotarciu do Hammerów zaczyna się ta trudniejsza część... 4. Niech jedna osoba koniecznie weźmie ze składu z bronią snajperkę z termowizją. Jest to tutaj bardzo ważne i wymagane. 5. Przeciwnicy zaczną się pojawiać i wybiegać z prawej strony. Jedni będa na górze, a inni na dole. Snajper z termowizją powinien ich szybko wykryć (najlepiej zaznaczyć ich od razu) i zabić. Chowajcie się za rogiem i eliminujcie ich po kolei, nie powinni Was tam trafić. A nawet jeśli to druga osoba może Was uleczyć, jako że ciężko jest, żeby kule przelatywały przez ściany. 6. Gdy zabijecie wszystkich, przejadą Hummery i zatrzymają się trochę dalej. Idealna miejscówka tutaj to zaraz po prawej stronie za budynkiem, za kontenerami. Możecie się schować i świetnie wszystkich stamtąd eliminować. Jedna osoba wychyla się powoli z jednej, a druga osoba z drugiej strony. 7. Uważajcie w tym miejscu na snajperów na balkonach. Są bardzo denerwujący i potrafią Was trafić w mgnieniu oka. Również na balkonach budynku po prawej stronie pojawi się bodajże dwóch przeciwnikó. Zza konteneru jest ich bardzo ciężko ściągnąć, dlatego trzeba przejść trochę na lewą stronę, żeby ich zobaczyć. 8. Po zabiciu wszystkich wsiądziecie na działka w Hummerahc. Gdy ruszycie to w pewnym momencie na budynkach będą pokazywać się przeciwnicy. Nie traficie i tak większości z nich, ale spokojnie, nie zdarzyło mi się, żeby mnie zabili kiedykolwiek. Zapewne jest to kolejny skrypt, który ma tylko robić efekt i nic więcej. 9. Gdy dojedziecie do celu to Hummery się zatrzymają. Będziecie musieli wysadzić drzwi, aby mogły jechać dalej. Najlepiej biegnijcie tam w dwójkę, jako że przeciwnicy zaczną się pojawiać zaraz jak tylko tam wbiegniecie. Gdy jedna osoba podkłada C4, druga eliminuje przeciwników. Będą wylatywać z obu stron, także zanim wrócicie do Hummerów, oczyście sobie dobrze drogę. Wysadzcie C4 i przechodzicie do kolejnej strefy. 10. Tutaj zacznie się teraz ostry ostrzał. Świetnym miejscem na schowanie się jest wnęka całkiem po prawej stronie, tam gdzie trzymają VIP'a. Można się tam schować, aby odnowić zdrowie i zabijać kolejno przeciwników. Uważajcie na budynek na przeciwko, będą na dachu i na niższych piętrach. Musicie ich zabić wszystkich. Później będą pojawiać się na dole i wylatywać z mniej więcej lewego górnego rogu mapki. Najlepiej jak jedna osoba będzie powoli szła i próbowała ich zabijać, a druga była w pogotowiu i w razie konieczności reanimowała partnera. 11. Jak zabijecie wszystkich, to wyląduje helikopter i zakończy się misja. Poradnik napisany w całości przeze mnie oraz Krymana na bazie własnych doświadczeń z grą. Poradnik w całości wykonany przez Patricko oraz Kryman. Zabrania się kopiowania bez zgody autorów! Zabrania się kopiowania bez zgody autora! 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryman 2016 Napisano 15 Listopad 2011 Push On / Napieraj :braz: Dojdźcie do garażu bez konieczności reanimowania partnera. W misji Atak i Ucieczka (co-op) nie można doprowadzić do stanu reanimacji siebie jak i kolegi. Najłatwiej jest ustawić poziom trudności na łatwy i robienie misji na spokojnie. Battlefield 3 nie jest grą w stylu rambo i nie jest wskazane latanie na pałę. Najlepiej wszystko sobie przemyśleć, jak macie headseta to dogadajcie między sobą co, gdzie i jak, a na pewno większych problemów nie będzie. W razie problemów wstawiam tutaj filmik. http://www.youtube.c...player_embedded Two-rah! / Dwurra! :srebro: Ukończ wszystkie misje kooperacji. W tym trofeum wystarczy ukończyć wszystkie misje. Nie ważne jaki poziom trudności wybierzecie. Osobiście mi jak i mojemu partnerowi podobały się wszystkie misje aczkolwiek na Hard powtórki nudziły strasznie całą grę. Nie ma co się poddawać jak wam się coś nie uda. Misje są dość zróżnicowane i za tym entym podejściem danej misji będziecie już wiedzieli gdzie i jak coś zrobić. Lock 'n' Load / Stój bo strzelam :srebro: Odblokuj wszystkie bronie w trybie koopracji. W trybie kooperacji mamy do odblokowania kilka broni. Do zdobycia trofeum musimy odblokować wszystkie. Po przejściu całego co-op' a będzie wiedzieli w której misji można zdobyć najwięcej punktów, potem już tylko powtarzać tą misję aż wszystkie bronie się wam odblokują. Osobiście polecałbym misję Fire from the sky, bardzo fajna misja, w której latami helikopterem. Punkciki lecą jak szalone, a my się nie męczymy. Car Lover / Automaniak :braz: Ukończcie misję "Operation Exodus / Operacja Exodus" bez tracenia ani jednego Humvee. W misji Operiation Exodus nie możemy dopuścić do zniszczenia naszych Hummerów. Na początku jest ich 5 i tyle musi pozostać. Poziom łatwy, żeby nie użerać się za bardzo z przeciwnikami i pozostaje tylko pilnowanie Hummerów. Hummery są prawie niezniszczalne bo zagrozić w tej misji może im jedynie BMP. W misji pojawi się on 2 razy. Pierwszego radzę rozwalić minami, wystarczy podłożyć zanim wyjedzie ze ściany, a drugiego rozwalić z Javelina. W tym drugim przypadku może być nieco gorzej bo trzeba to zrobić szybko i sprawnie jako, że dość szybko Hummery mogą zniknąć. http://www.youtube.c...d&v=MGck4awzG9M In the nick of time / Na czasie :braz: Rozbrój bombę w czasie poniżej 20 sekund w misji "The Eleventh Hour / Ostatni dzwonek". W misji kooperacyjnej Ostatni dzwonek musimy rozbroić bombę w czasie krótszym niż 20 sekund. Nie jest to zbyt trudne chociaż ja za pierwszym razem wyleciałem w powietrze bo sądziłem, że za lekko wcisnąłem kółko... http://www.youtube.c...player_embedded Bullseye / W dziesiątkę :braz: Ocal zakładników bez alarmowania przeciwników w misji "Drop ‘em Like Liquid / Załatw ich na Amen". W misji Załatw ich na Amen musimy bez zauważenia dostać się do celu, a następnie cały plan wykonać bezbłędnie. Uważam, że jest to jeden z bardziej denerwujących trofeów w grze. Poziom trudności nie ma tutaj nic do rzeczy. Trzeba wszystko zrobić idealnie, początek jeszcze jakoś w miarę idzie, ale potem kiedy pojawiają się 3 grupki po 3 kolesi to już jakaś masakra. Jedna z tych misji, którą powtarzać będziecie -n razy aby zdobyć ten trofik. http://www.youtube.c...player_embedded Untouchable / Nietykalny :braz: Ukończ misję "Fire From The Sky / Ogień z nieba" bez używania gaśnicy. Jedna z najlepszych misji kooperacyjnych... Jak ja lubię latać helikopterami :biggrin2: W trofeum chodzi o ot, żeby pod żadnym pozorem nie użył gaśnicy. Misja ciekawa, radzę latać dość wysoko i nie szarżować za bardzo aby nie stracić kontroli nad maszyną. Kumaty kolega i będzie dobrze. http://www.youtube.c...player_embedded Ninjas / Ninja :braz: Dojdźcie do VIP'a w misji "Exfiltration / Ewakuacja" bez alarmowania przeciwników. Bardzo fajna misja, która polega na pozostaniu niewykrytym. W misji Ewakuacja musimy dostać się do celu bez zauważenia. Celem jest arab i musimy go odbić. Polecam pooglądać filmik. Należy zniszczyć każdą kamerę i wszystkich strażników. Nawet powtarzając kilka razy nie nudzi za bardzo. http://www.youtube.c...player_embedded Vehicle Warfare / Walka pojazdowa :braz: Zdobądź wszystkie 3 baretki dot. walki pojazdów. Aby zdobyć baretkę musimy zabić z każdej grupy pojazdów Transportowe, Opancerzone i Powietrzne 4 razy w ciągu jednej gry online. Nie musimy zdobyć 3 baretek w ciągu jednego meczu, wystarczy że zdobędziemy każdą z osobna i pucharek jest Wasz. Infantry Efficiency / Skuteczny piechociarz :braz: Zdobądź wszystkie 4 baretki związane z wykorzystaniem broni. Każda klasa ma dany rodzaj broni, aby dostać baretkę należy na polu walki w grze online zabić 7 razy z danej broni dla danej klasy. Zabicia nie muszą być w jednym ciągu i nie musisz zdobyć 4 beretek w ciągu jednego meczu, wystarczy że zdobędziesz każdą z osobna i pucharek jest Wasz. Lista broni dla poszczególnych klas: Szturmowiec: - M16A4 - Ak74M - M416 - AN94 - KH2002 - AEK971 - F2000 - G3 - ASVAL 2. Inżynier: - M4A1 - AKS74u - SCAR H CQB - G36C - A-91 - SG553LB 3. Wsparcie: - M249 - RPK-74M - Pecheneg - M60 - M240 - Type88 4. Zwiadowca: - MK11 - SVD - SV98 - M98B - M40A5 - M82A3 Decorated / Odznaczony :zloto: Zdobądź co najmniej jedną baretkę każdego rodzaju. Aby zdobyć to trofeum musimy zdobyć wszystkie baretki jakie są w grze. Po części jest to zadanie proste, ale na pewno bardzo czasochłonne. W celu sprawdzenia ile baretek zdobyliśmy do tej pory należy wejść: Mój Żołnierz->Statystyki->Baretki. W grze znajduję się 45 baretek, z czego większość wpadnie sama podczas normalnego grania. It's better than nothing! / Lepsze to niż nic! :srebro: Ukończ na 3 miejscu jako MVP (Najbardziej wartościowy gracz). Nie ma tu żadnych tajemnic. Trzeba po prostu grać tak jak się umie. Nie iść na rambo tylko uważać, rozglądać się, nasłuchiwać strzałów. Nie chodzi tutaj też o zabicia. Liczy się głównie to czy jesteś przydatny dla drużyny. Nie jest dobrze być samotnym wilkiem... Kluczem do sukcesu jest po prostu gra. Jeśli grasz to w końcu Ci wpadnie. Support Efficiency / Skuteczne wsparcie :braz: Zdobądź wszystkie 4 baretki związane ze skutecznym wsparciem. Trofeum raczej z tych prostszych, musimy użyć specjalnych gadżetów, które konieczne do zdobycia tych baretek. 1. Wsparcie zaopatrzeniowe W jednej rundzie 7 razy dostarcz zaopatrzenie. W tym celu musisz grać jako Wsparcie i rozrzucać gdzie się da amunicję. 2. Wsparcie mechaniczne Napraw 7 pojazdów w jednej rundzie. W tym celu musisz grać jako Technik i korzystać z planika, aby naprawiać uszkodzone pojazdy. Najwięcej pojazdów mamy dostępne w trybie :Podbój" (Conquest). 3. Wsparcie medyczne Przeprowadź 5 reanimacji w jednej rundzie. W tym celu musisz grać jako Szturmowiec i odblokować defibrylator. Bierzemy defibrylator w łapska i ratujemy naszych poległych kompanów. 4. Wsparcie obserwatora W jednej rundzie uzyskaj 5 asyst czujnika ruchu. W tym celu musisz grać jako Zwiadowca i odblokować mały helikopter zwiadowczy MAV. Latając nim musisz zaznaczać cele (czyli przeciwników). Jeśli ktoś z Twojej drużyny zabije zaznaczonego wroga dostaniesz punkty za asystę. Colonel / Pułkownik :zloto: Zdobądź 45 rangę. Co ja tutaj mogę napisać. Przede wszystkim systematyczna gra, poznanie map i skill są kluczowymi elementami. To jak szybko wbijecie 45 rangę zależy tylko od Was. Jeden może to wbijać 100 godzin, a drugi 50. Gra sprawia masę frajdy, może na początku będzie Wam ciężko, ale z czasem będzie coraz lepiej. Poznanie map to klucz do sukcesu. Im dłużej będziecie grać tym lepiej będziecie wiedzieć, gdzie są miejsca kamperów, skąd za chwile może wybiec żołnierz itd. 1st Loser / Pierwszy z przegranych :srebro: Ukończ na 2 miejscu jako MVP (Najbardziej wartościowy gracz). Tak samo jak z trofeum za 3 gracza w grze rankingowej. Grać, grać i jeszcze raz grać. Most Valuable Player / Najlepszy gracz :srebro: Ukończ na 1 miejscu jako MVP (Najbardziej wartościowy gracz). O dziwo wpadło mi w 2 dniu grania. Nie mam pojęcia jak to się stało, ale bardzo się ucieszyłem. Zazwyczaj gram w tryb Conquest i staram się być w miarę możliwości przydatny. Zdobywam flagi, reanimuję, daję amunicję itd. Tak samo jak w dwóch pozostałych trofeach, grajcie i cieszcie się grą. Wpadnie prędzej czy później, a na pewno będziecie mieli z tego satysfakcję. M.I.A / Zaginiony w akcji :braz: Zdobądź swój pierwszy dog tag (nieśmiertelnik). Jedno z fajniejszych trofeów jako, że zazwyczaj wpada za zabicie kampera. Więc tak, wchodzimy w jakiś tryb online i szukamy naszego celu (przeciwnika). Gdy już upatrzymy naszą ofiarę podążajmy za nią i postarajmy się podejść do niej niepostrzeżenie. Zachodzimy takiego delikwenta od tyłu bądź od przodu, ale tylko z zaskoczenia i wbijamy mu nóż. Trofeum na pewno wpadnie w pierwszy dzień gry, no chyba, że nie lubicie zabawy z nożem :sweat: Poradnik napisany w całości przeze mnie oraz Patricko na bazie własnych doświadczeń z grą. Poradnik w całości wykonany przez Patricko oraz Krymana. Zabrania się kopiowania bez zgody autorów! Zabrania się kopiowania bez zgody autora! 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlackWolf 70 Napisano 15 Listopad 2011 Bardzo dobra robota, plusik za chęci :thumbsup: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rainder 1 Napisano 22 Listopad 2011 Mam pyatnie co do trofika - Zawsze możesz kryć mój tyłek, można go zrobić na wysokim poziomie trudności, czy jednak będę musiał na łatwym przechodzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryman 2016 Napisano 22 Listopad 2011 Możesz go zrobić na każdym poziomie trudności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 24 Listopad 2011 Czyszczę sobie właśnie trofiki z poszczególnych rozdziałów, ale mam problem, bo z jakiegoś powodu nie regeneruje mi się życie i nie mogę po prostu za cholerę przejść dalej! Nie pomaga żadne włączanie misji od nowa, ani wczytywanie checkpointów. Mój kumpel skarżył mi się na podobne akcje. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryman 2016 Napisano 24 Listopad 2011 Jak to Ci się nie regeneruje? Cały czas masz czerwone "ślady krwi" na ekranie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 25 Listopad 2011 No dokładnie. Znajomy raz wściekły do mnie napisał, mówiąc, że to porąbana gra, bo Hard jest za trudny z powodu braku regeneracji zdrowia. Nie wiedziałem kompletnie o co mu chodzi, teraz już rozumiem. Na początku oczywiście takich rzeczy nie miałem, dopiero teraz się to dzieje, gdy rozgrywam misje przez wybór rozdziałów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 25 Listopad 2011 Misji na HARD przez wybór rozdziałów nie rozgrywałem, ale zapewne jest to po prostu kolejny bug. Jak przechodzicie grę na HARD, to proponuję zacząć normalną kampanię i iść misję za misją. Potem na EASY wykończyć pucharki. Dla mnie osobiście jest to najlepsza ścieżka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 25 Listopad 2011 Robię właśnie tak jak mówisz. Ten bug to raz jest, raz nie. Wyłączyłem grę, włączyłem ponownie i na razie się nie powtarza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 25 Listopad 2011 Z tego co pamiętam to bardzo możliwe, że też go miałem, tylko nie zwróciłem na to uwagi. Jak widziałem, że dłużej mi się energia nie odnawia to po prostu leciałem na pałę i strzelałem. Przeważnie przy restarcie misji problem znikał... Jak widać i singiel nie obył się bez bugów, ale gdyby było inaczej to bym się zdziwił szczerze mówiąc :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk99 0 Napisano 27 Listopad 2011 Witam Poszukuje osoby która pomogła by mi zdobyć trophy współpracy "W DZIESIĄTKĘ" Mój PSN ID luk99 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oranje 65 Napisano 27 Listopad 2011 No cóż to pierwszy FPS, który mnie tak wciągnął, chyba na tyle, że będe chciał wbić platynę. Singiel słaby, ale nastawiałem się na multi, które jest fantastyczne ! Nie jestem jakimś wyborowym graczem, spędziłem może 20h w online i mam całkiem db level, bo 22 :). Trofea, nie należą do najtrudniejszych, bo wbicie 45 to kwestia czasu, najgorzej będzie z tymi baretkami. Gram póki co tylko Zespołowy DM no i kiedyś trzeba będzie zacząć granie w Podbój, który kompletnie do mnie nie przemawia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 27 Listopad 2011 Beretki nie są takie trudne, wierz mi. Sam się ich obawiałem, ale chyba każda beretka wpada sama... Teoretycznie najtrudniejsza to jest chyba ta z Nemesisem, przynajmniej w moim odczuciu, a podczas jednego TDM, zrobiłem 2 pod rząd. Co do pojazdów to po prostu trzeba znaleźć kogoś kto potrafi dobrze operować czołgiem. Ja uwielbiam siedzieć na działku i ściągać piechotę. Jak masz kumatego kierowcę, to można siać popłoch wśród plebsu :D Jedynie co mnie denerwuje to ten odrzutowiec...przecież jak już jakim cudem się do niego dostanę, to i tak nic nim nie zrobię, bo tam nie czym strzelać. Jedyne co robiłem to latałem chyba przez kilka minut za jakimś gościem i próbowałem go działkiem ściągnąć, ale i tak m się to nie udało. Mogli chociaż na start dać flary i rakiety naprowadzające...to tak jakby czołg nie miał na początku działa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thriller1906 7 Napisano 14 Grudzień 2011 Mam pytanko, odnośnie Bullseye. Czy ucieczka kolesia do budynku z zakładnikami (pod koniec misji) też skutkuje nie zaliczeniem pucharka? (koleś, został zabity, ale dopiero na piętrze). Alarmu nie było, a trofeum nie wskoczyło. Jest to przesrane osiągnięcie- wczoraj z Kuba K próbowaliśmy 3h i nic :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryman 2016 Napisano 14 Grudzień 2011 W tej misji musicie zabijać wszystkich po cichu. Uwierz mi, że ja i Patricko przeszliśmy już wszystkie warianty tej misji. Trofeum wpada dopiero pod koniec po zabiciu celu, który będzie wybiegał z budynku. Oczywiście wpadnie tylko jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem. Nikt was tutaj nie goni, róbcie na spokojnie. Jedyny moment, w którym trzeba się sprężyć jest wtedy kiedy wychodzą trzy grupki jednocześnie. Resztę można robić na spokojnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 14 Grudzień 2011 (edytowane) Tak, gdy gość zacznie uciekać to znaczy, że go zaalarmowaliście, co jest równoznaczne z niezaliczeniem trofeum. Nie trzeba zabijać celu wybiegającego z budynku. Terroryści stojący w ambasadzie przy zakładnikach są ostatnimi wymaganymi celami do zabicia po cichu. Ani ja, ani mój partner nikogo nie zabijał po utłuczeniu tych gości przy zakładnikach i trofeum wpadło. Edytowane 14 Grudzień 2011 przez Lars06 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 14 Grudzień 2011 Jemu chodzi o tego HVT (nie wiem jak w PL wersji jest), który wybiega ZAWSZE po zabiciu terrorystów w ostatnim budynku. Niedługo zrobię opis do pozostałych trzech misji w co-opie i postaram się wszystko opisać jak należy. Co do pucharku Bullseye: Musicie zabijać WSZYSTKICH po cichu! Nawet tych jak wyjdziecie z kanału. Trzeba wszystkich ściągać równocześnie tak, żeby nie zaczęli się drzeć. Jedynie tych dwóch jak wejdziemy do pokoju można zabić dowolnie i nie ma znaczenia czy zaczną w Was strzelać czy nie. Potem standardowo musicie ściągać wszystkich po kolei. Najtrudniejszy moment to tak jak Kryman napisał. Ten z 3 grupkami po 3 osoby. Trzeba się tutaj uwijać szybko i równocześnie. Najpierw grupka na schodach, potem ta całkiem po prawej i na końcu ta na wprost. Później snajper w oknie, ale jego można zabić kiedy się chce, nie trzeba się z nim spieszyć. Terroryście na samym końcu w oknach oczywiście muszą być zabici. Ale zwróciłem uwagę, że np. ten co chodzi po pokoju cały czas nie musi być zabity. Wystarczy, że zabijecie po dwóch, a boty zrobią resztę. Pucharek powinien wpaść zaraz po tym. Ten HVT i tak wybiegnie, ale możecie go olać. Chociaż jego zabicie i tak = koniec misji, więc co za problem? Najważniejsze to zabijać WSZYSTKICH po cichu. Jeśli ktokolwiek zacznie się drzeć, albo usłyszymy tekst, że zostaliście wykryci, to zróbcie od razu restart. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 15 Grudzień 2011 Jemu chodzi o tego HVT (nie wiem jak w PL wersji jest), który wybiega ZAWSZE po zabiciu terrorystów w ostatnim budynku. [...] Ten HVT i tak wybiegnie, ale możecie go olać. Chociaż jego zabicie i tak = koniec misji, więc co za problem? No ja dokładnie o tym mówiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zygo89 136 Napisano 15 Grudzień 2011 (edytowane) Bardzo ładnie napisany poradnik. Co prawda wbiłem platynę jak był jeszcze mocno nie skończony, ale i tak plus za estetyczność i czytelność. Mogli chociaż na start dać flary i rakiety naprowadzające...to tak jakby czołg nie miał na początku działa... Patricko, pierwsze godziny myśliwcem to hardkor. 0 zabić czy uszkodzeń przez całą rundę, czy finish ze statami 0/10, ale naprawdę warto się pomęczyć. Na początku proponuję ustawić sobie odpowiednie dla Nas sterowanie, opcji jest sporo. Pierwsze punkty to latanie za graczami [najlepiej w podobnej sytuacji co My] i strzelanie z działka. Nie ma co zawracać sobie głowy piechotą, czy pojazdami naziemnymi. Jak wpadną po pierwszych punktach flary - euforia i dopiero zaczyna się zabawa. Dłużej utrzymujemy się w powietrzu, a co za tym idzie mamy więcej możliwości na punkty. Potem są pociski naprowadzające i to właśnie nimi gram do teraz. Dalszy exping już jest dużo łatwiejszy. Latamy np. nad bazą przeciwnika i nawet nie pozwalamy samolotom/helikopterom wystartować. Dwa strzały w pojazda = uszkodzenie, dobitka działkiem i wpada 250 punktów. Dalej tylko łatwiej bo dochodzi maskowanie. Są też lepsze akcje, jak na początku ludzie pakują się do helikoptera, którym przewozi się innych graczy - lecimy na środek mapy i jak wszystko się uda wpada combo x4. Jest satysfakcja. Obecnie mam już gwiazdkę za myśliwiec i medal za spędzenie w nim 20 godzin. Skan wiązką + naprowadzające pociski i czasami kończę rundę na 3/4 miejscu, spędzając w powietrzu cały mecz i zaliczając 0 zgonów. Początki są trudne i frustrujące, ale naprawdę polecam myśliwce. Edytowane 15 Grudzień 2011 przez Zygo89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubuno 0 Napisano 25 Grudzień 2011 Bardzo przydatne . Dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damikow 1 Napisano 1 Styczeń 2012 WITAM, Panowie a ja potrzebuję osoby do przejścia misji w trybie współpracy "załatw ich na amen", bo te osoby na jakie trafiam doprpwadzaja mnie co najwyżej do nerw a nie do zdobycia trofeum, Mój nick w ps3N to "damikow" czekam na zaproszenie lub odpowiesz w poscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mation 38 Napisano 8 Styczeń 2012 Nie wiem czemu nie zalicza mi trofea: Armia ciemności :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vodecki 0 Napisano 8 Styczeń 2012 Witam! Potrzebuję pomocy w misjach współpracy: Napieraj, Na czasie, W dziesiątkę. Posiadam możliwość komunikacji głosowej:)Proszę o kontakt mój PSNid: Vodecki. Mation a możesz napisać jak dokładnie wykonujesz "Armia Ciemności"?? Mi wskoczyło bez problemu, wiec może jak się wymienimy doświadczeniami to się uda:) Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufi74PL 7 Napisano 9 Styczeń 2012 (edytowane) @Patricko dzięki za poradnik,pomógł mi dojść do platynki. Edytowane 9 Styczeń 2012 przez Rufi74PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach