Skocz do zawartości
Tomo

Różne Poglądy Graczy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Nie wiedzialem gdzie wystrzelic z takim pytaniem, wiec wale tu. Sluchajcie, poszukuje gry rpg w ktorej glowny bohater nie jest niemowa. Cos jak w Mass Effect. Aktualnie ogrywam Dragon Age ale dialogi doprowadzaja mnie do szalu. Stoi ten twoj bohater i gapi sie jak szpak w ... Wiem juz ze Skyrim i Dragons Dogma odpadaja. Wpadl ktos jeszcze na to? Jaka jest wasza opinia na ten temat?

Jeżeli szukasz dodatkowo czegoś w podobnych klimatach sci-fi, to sprawdź w pss Mars: War Logs. Mnie demo przypadło do gustu, choć to raczej giera tylko na szybki szpil a i wibtna nie jest. Bohater odezwać się potrafi, ale mnie akurat jego głosik irytował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie zdaje, ze przez to, ze Mass Effect byl moja pierwsza stycznoscia z rpg to teraz ciezko bedzie mi dogodzic. Niestety ja lubie wyrazne postacie, Shepard byl dla mnie pod tym wzgledem rewelacyjny. Moim zdaniem jesli juz robia dialogi z bohaterem niemowa to nie powinni pokazywac ich z perspektywy trzeciej osoby bo tak to traci to na wiarygodnosci. Niby masz sie wczuc w postac przez niemy dialog a z drugiej strony patrzysz sam na siebie. Nonsens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie niemy bohater to też niezła padaka a już uzasadnienie, że to pomaga wejść w postać którą się kieruje to niezła beka. Naprawde jest ktoś, kto grając wyobraża sobie, że jest postacią z tej gry?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie zdaje, ze przez to, ze Mass Effect byl moja pierwsza stycznoscia z rpg to teraz ciezko bedzie mi dogodzic. Niestety ja lubie wyrazne postacie, Shepard byl dla mnie pod tym wzgledem rewelacyjny. Moim zdaniem jesli juz robia dialogi z bohaterem niemowa to nie powinni pokazywac ich z perspektywy trzeciej osoby bo tak to traci to na wiarygodnosci. Niby masz sie wczuc w postac przez niemy dialog a z drugiej strony patrzysz sam na siebie. Nonsens.

Mass Effect to twoja pierwsza styczność z RPG ? Powiem szczerze, że Mass Effect 2 i 3 to strzelanki z dużą ilością dialogów, a nie RPG. Jedynka jeszcze zachowuje się jak rolplej ale jest trochę niedopracowana pod względem pojedynków. 

Myślę, że Wiedźmin powinien spełnić twoje oczekiwania, bo akurat dialogi są tam świetne (przynajmniej większość) i czuć od nich polskim klimatem :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Nie wiedzialem gdzie wystrzelic z takim pytaniem, wiec wale tu. Sluchajcie, poszukuje gry rpg w ktorej glowny bohater nie jest niemowa. Cos jak w Mass Effect. Aktualnie ogrywam Dragon Age ale dialogi doprowadzaja mnie do szalu. Stoi ten twoj bohater i gapi sie jak szpak w ... Wiem juz ze Skyrim i Dragons Dogma odpadaja. Wpadl ktos jeszcze na to? Jaka jest wasza opinia na ten temat?

Mi do głowy przychodzi Gra o Tron. Podczas dialogów masz "kółeczkowy" wybór odpowiedzi jak w ME, które mają wpływ na dalszą przygodę. Bohaterowie w jakich się wcielasz klepią ozorem podczas scenek i dialogów. Sama gra nie powala grafiką ani systemem walki, nadrabia fabułą, zwrotami akcji, klimatem i uniwersum. Można pograć w oczekiwaniu na nowy tom sagi lub sezon serialu.

Edytowane przez DoV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mass Effect to twoja pierwsza styczność z RPG ? Powiem szczerze, że Mass Effect 2 i 3 to strzelanki z dużą ilością dialogów, a nie RPG. Jedynka jeszcze zachowuje się jak rolplej ale jest trochę niedopracowana pod względem pojedynków. 

Myślę, że Wiedźmin powinien spełnić twoje oczekiwania, bo akurat dialogi są tam świetne (przynajmniej większość) i czuć od nich polskim klimatem :biggrin:

Znawca nie jestem zeby sie klucic. Oficjalnie bylo to rpg wiec tak to traktuje. Przyznam za to, ze pierwsza czesc fabularnie najlepsza, ale gameplay to byla droga przez meke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znawca nie jestem zeby sie klucic.

Ano nie jesteś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Whooper, zapomniałem napisać o Deus Ex Human Revolution ! Wybacz niedopatrzenie :biggrin:  Jesli miałbym ci polecać jakis zachodni RPG (to również może być kwestia dyskusyjna) to bierz w ciemno tego Deusa tylko, Boże broń, NIE graj jak w Mass Effecty czyli styl Rambo, bo strzelanka z tego mierna. Świetna fabuła, kilka dróg do skończenia zadań pobocznych, przechodzenie fabuły na różne sposoby w zależności od tego w jakie skille zainwestujesz Praxisy (stealth/eksploracja, konwersacja, with guns blazing). 

A co do Mass Effect 1 - dla mnie to najłatwiejsza część, wystarczyło dobrze kombinować z umiejętnościami twoich towarzyszy i Sheparda, a mniej polegać na gunach co jest odwrotnością kolejnych części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym co zobaczyłem w FFXIII mogą dla mnie oddać komukolwiek :P

Ciekawy jestem co za twór, by z tego wyszedł jakby w łapy dostał tą grę zachodni deweloper.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem co za twór, by z tego wyszedł jakby w łapy dostał tą grę zachodni deweloper.

FFXV - mnie to wygląda jak zachodnia gra, co nie znaczy, że musi być słaba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oceniajmy wszystkich ludzi pracujących w SE przez pryzmat Toriyamy odpowiedzialnego za FFXIII i jej kontynuacje :)  Ten koleś jest nieporozumieniem i niestety jego ,,dokonania" rzutują teraz na całą serię. W SE pracuje naprawdę wiele utalentowanych i zasłużonych osób, które zrobiły niejednego świetnego jrpg. Abstrahując od Nomury, w SE pracują jeszcze takie ,,sprawdzone marki" japońskiego jrpg devu jak Kando, Itou, Minagawa, Kawazu. Polecam obczaić wiki. Goście mają imponujący growy dorobek. No i jeszcze jest człowiek odpowiedzialny za Nier i Drakengard czyli Taro. Gdyby ten koleś dostał kasę na developing i odpowiednich ludzi odpowiedzialnych za technikalia, to mógłby z palcem w nosie stworzyć wspaniałego i nieszablonowego FF. Wsytarczy poczytać ,,Grimoir Nier", jak świetnie zarysował uniwersum i ile ciekawej zawartośći musiało wylecieć z pełnej wersji NieR, aby gra zmieściła się w marnym budżecie. Teraz po kosztach tworzy Drakengard 3 z ludźmi odpowiedzialnymi za Deadly Premonition, którzy nie potrafią zrobić ładnej i ciekawej gameplaywo gry. Tu dochodzimy do największego problemu SE czyli ludzi, którzy zarządzają tą firmą. Na siłę pchają do najsławniejszej marki Toriyame, a prawdziwe talenty klepią niskobudżetowe gierki lub gierki na przenośne konsole. Jeśli chodzi o outsourcing to tak, ale tylko w postaci japońskiego deva, bo jrpgi powinni robić japończycy, a nie zachodni twórcy. Przecież Atlus był wolny ostatnio, a niestety SE nie wykazało zainteresowania co doskonale pokazuje, jaką logiką się oni kierują. Utrzymują Eidos i rozważają oddanie mu serii. Temu Eidosowi, w który podobno panuje straszny burdel, który podobno jest strasznie zasobo i kasożerny, co chwile zmieniając koncepty swoich gier, kastrując je z zawartości (Thief) czy też własnej tożsamości (vide Tomb Raider, który stał się Unchartedem). Ja jestem na nie bo seria skończy ja Silent Hill czy DMC. 

Edytowane przez vann
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pokazuje o jaką jakość temu całemu komitetowi chodzi. Mając pod ręką tych wszystkich twórców japońskiej szkoły, którzy potrafią stworzyć na wskroś japońskiego jrpg ze skośnooką duszą deklarują gotowość oddania FF zachodniemu devowi. Czyli raczej kierunek na zachód zapoczątkowany w XIII będzie kontynuowany a o powrocie do korzeni można zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie chcą  powrotu do korzeni to pies ich trącał, są inne firmy które nie oleją starej szkoły i myślę że nadal będą wychodziły jRPG godne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że skończyłem xillie mam dziurę w głowie i nie wiem za którego jrpga który kisi się na półce/dysku się teraz zabrać proszę o doradzenie ;)

ps3:

1. Kingdom hearts 1.5 hd remastered (2 gry które bardzo dobrze wspominam ale czy nie chcę zabrać się za coś "nowego"?? ;) )

2. final fantasy 14 (no korci ten darmowy miesiąc idealnie przed premierą ps4 ale jak pomysle o rejestracji 10000000 haseł/zabezpieczen/ milion gigowych łatek i innych gówien odechciewa mi się/ naprawdę jest tak ciężko??)

3. Atelier Ayesha (kiedys zaczałem ale wpadły w moje łapki nnk i jakos nie dokończyłem :) fajny jrpg z bardzo chillowym klimacie i chyba w moim rankingu "ochoty na teraz" jest na pierwszym miejsu)

4. agarst x2 (kupiłem z przeceny i jeszcze nie ruszyłem - warte to zachodu??)

5. dokonczyć graces f (ale czy po xilli nie zwymiotuje już serią)...

6. rainbow moon (prawie nie ruszone a tez troche zbuuraczyłem że nie zabrałem sie za grę bardziej)

x360 

1. lost oddysey (kończyłem na premierę 100 lat temu i bym zagrał raz jeszcze)

2. blue dragon (j/w)

a może wiedźmaka 2 po raz 3ci ?? ;)

Pytanie co teraz ograc i dlaczego?? ;)

Edytowane przez zdun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym polecił rainbow moon, na hardzie .

Gra ma niesamowity klimacik i systemowo daję rade jak mało która gra .

Walka jest tu wymagająca i satysfakcjonująca a kilkanaście podejśc do bossów to standard .

MAło w którą grę przegrałem 150h ....

Na uj kupować coś na zapas i kisic te gry na półce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra ma niesamowity klimacik

Rozumiem, że komuś może się podobać system walki w tej grze, długość... ale klimat w tej produkcji?

Przecież ta gra jest afabularna i aklimatyczna - co akurat jej wadą nie jest, bo to produkcja stworzona w takim celu.

Edytowane przez LONG3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba Schranz chciał napisać feeling i pomylił słowa, tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://neogaf.com/forum/showthread.php?t=710288

Mozemy pozegnac sie z SE.

W skrocie, SE opracowalo nowy model biznesowy, Japonskie studia beda robic gry na smartfony i tablety, a Eidos bedzie robil gry online (f2p prawdopodobnie).

TGpZ0lgWf.gif

Edytowane przez Bansai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie...dziołcha wyczaiła serie Atelier i chciałby zacząć ogrywać. 

Niestety nie grałem sam w te nowe części na Ps3 i PSV więc od której powinna zacząć albo która jest najlepsza ?

Myślicie że Ayesha będzie najlepszym wyjściem ?

Edytowane przez TRaCeGuitar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up. si ayesha jest bardzo fajna ;) sam jestem gdzieś w połowie ale niebawem jestem pewien że wrócę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogrywał ktoś Faery: Legends od Avalon? Warto się tym za te 15 zł nawet interesować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rainbow Moon (18,62 zł) i 10% jeszcze mniej dla plusowiczów .

Kto lubi taktyczne jrpg może łykać w ciemno, świetnie mi się grało (blisko 150h !)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba bardziej chwilowo czekam na nowe Tales'y na Ps4 i FFXV + KH3...NKK miało swój urok ale coś czuje że nie uda im się tego powtórzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi