Skocz do zawartości
Dragio

Fraps, Gameplay,youtube, Konwersja Itp

Rekomendowane odpowiedzi

obecnie mam problemy z ustawieniem renderingu, bo obraz nagrywam 1440x900, i nie wiem czy zostawić go tak, czy przerobić do 1280x720 ale wtedy dość dziwnie wygląda... i mam nadzieję, że DJYano mi pomoże coś z tym zrobić. Dziś nagrałem ok 30 minutowy materiał i jutro jak będę miał czas, chciałbym go wrzucić na YT. Wstępnie ma to wyglądać tak:

• (w przyszłości) Szybkie logo (albo mini logo na całym filmie gdzieś w rogu
  • Obrazek np DayZ # nr ocinka (powiedzmy przez 2s z rozjaśnieniem i przyciemnieniem na film
  • część główna filmu
  • ściemnienie na zakończenie

Tak to sobie wyobrażam jak na razie.

Aha, do nowego nagrania użyłem mikrofonu z Band Hero .... i po kilku problemach z ustawieniem źródła i w ogóle głośności jakoś mi się udało. Ale lepiej nie pytajcie jak wyglądał mój prowizoryczny stojak z lampki biurowej haha

Edytowane przez Dragio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dj miałem na myśli do let's play. Bo zmieniają kolor a oto chodzi by widz widział co ty widzisz. napisałem przecież przy let's play'ah itd. (itd miałem na myśli: walktrought).

Jeśli chodzi o mixy ta mam coś dla was :) film od birgirpal (czytaj: birgirpalk (z angielskim akcentem).

W czymś takim można dać jakiś efekt tylko ważne by nie przedobrz/żyć <-tak mam mam dysleksje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jakiś program do równoczesnego nagrywania 2 ścieżek audio ? mam na myśli, że np Fraps nagrywa mi grę+dźwięk z gry, a jakiś inny program nagrywa sam mikrofon ?

Hmn... jak tak teraz pomyślę nad tym co napisałem, to sam sobię przeczę ... więc może w taki sposób...... jeśli nagrywam frapsem audio+video ...to czy jest jakiś sposób (pewnie jest i jakiś prosty) żeby komentarz z mikro nagrywać w jakimś osobnym programie ?

Bo z tego co się orientuję, karta dźwiekowa musi miec jakąś wielokanałowość (a moja integra pewnie tego nie ma)

I dodatkowo z tego oc się orientuję... bym potrzebował zewnętrznej karty dźwiękowej (jakiejś na usb) i do niej podłączyć mikro i wtedy mógłbym osobno nagrywać mikro na 1 ścieżke i grę z dźwiękiem na inną ścieżkę .....

jak się mylę to proszę mnie poprawić

Edit.... ale skoro kupiłbym kartę dźwiękową zewnętrzną jakąś tanią ...to ona ma wyjście mini jacka czy jak to się tam zwie...a ja obecnie używam mikro z band hero na usb ... więc kolejny zgrzyt

Edytowane przez Dragio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam audition

polecam ci audacity prosty i darmowy

@dj miałem na myśli do let's play. Bo zmieniają kolor

ja mowilem o filtrach do mikrofonow :biggrin:

Edytowane przez DJYano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam audition

polecam ci audacity prosty i darmowy

ja mowilem o filtrach do mikrofonow :biggrin:

Co do programów się zgadzam.

a druga kwestia: XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, postaram się jakoś na początku przyszłego tygodnia wrzucić tutaj jakiś 5-10 min materiał z użyciem mikro z band hero przerobionego w sony vegas 10 (bo z 11 mam problemy jakieś) w renderze mniej więcej sony avc 1280x720 25fps z usuniętymi czarnymi bocznymi paskami i video bitrate na poziomie 4-5 (może to nie rewelacja, ale wielkość pliku się liczy :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwaga taka moja

jezeli kierujesz sie glownie kategoria wie;kosc pliku to zle to wrocy

my kierujemy sie zawsze jakoscia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wideo około 15min o wielkości ok 800mb to jak dla mnie trochę sporo (przynajmniej tak mi sę wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wideo około 15min o wielkości ok 800mb to jak dla mnie trochę sporo (przynajmniej tak mi sę wydaje)

Mi 15 min zajmuje ok 900 mb bez effektów w movie makerze. Jak będziesz robił filmy po 30 min to się nie źdiw wielkością ale będzie zajmował 1,9 gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja ci powiem tak

u mnie film ktory robilem ma 9 minut i zajmuje 1 gb

to jest jeszcze wideo do renderingu plus czolowka komentarz i efekty :)

ale zobaczysz jaki bedzie efekt

w czym problem ze film mam duzo mb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu kompa zostaw na noc jak wysyłasz 2 lub 3 filmy na raz lub wyjdź z dziewczyną/kumplami itd. nawet można posiedzieć na ps3site :D jak masz oczywiście dobry net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neta mam 50mb of UPC .

A youtube ma jakieś limity przesyłania na film ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wystarczy podac numer telefonu i juz :) po limitach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra teraz moja kolej mam problem z mikro lub kartą dźwiękową bo mianowicie gdy słucham muzyki na explolerze to pokazuje mi się znaczek gniazo zostało odłączone i potrafi mi w tym czasie wywalić mikro. Na mozilli mam tak samo dziwne, że tylko na chromie jest dobrze. Reinstalowałem sterowniki i nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może styki Ci coś szwankują ?

Ja niestety mam opóźnienie w robieniu testowego materiału, ale na spokojnie. Będę miał trochę czasu, to wrzucę tu jakaś próbkę do oceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy każdych słuchawkach tak mam. Pozatym rób ten materiał bo chęzobaczyć efekty. Teraz jest dobry czas na robienie filmów bo Rock i Rojo wyjechali. Bym kupił mikro ale kanary z mandatem mi wyjechały :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj kolejny test..... w zasadzie można zobaczyćlepszą jakość audio ....

aha, i filmik nie wiem dlaczego, ale nie wyszedł hd ...... jutro może to poprawię bo dziś brak czasu. Więc możecie tylko zobaczyć poprawę komentarza jak już

EDIT: ..... o jednak się zrobił na 720p .... ciekawe dlaczego tak heh.

Więc móżna i jakość i dźwięk komentować.

AHA!

W następnych próbach będę starał się użyć tego audacity i może jakiegoś programku (voluminazera np ) do ustawilizowania / wyczyszczenia komentarza .... ale to w przyszłości.

Edytowane przez Dragio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bop filmy się konwertują przez pewien czas. Czasem jak wyślesz jakis film to on odrazu nie będzie dostępny nie martw się daj tagi nazwe itd. i poczej 1 lub 2 dni. Ps. czekam na let;s play Slender lub SCP XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niby od kogo czekasz na ten let's play ?

I jak ogólnie ta próbka wyszła ? Głos lepiej (mimo, że był nagrywany frapsem) i jak obraz - lepiej niżpoprzedni materiał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obraz jeszcze troche brakuje ale audio lepiej :)

generalnie jest poprawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmn, może zmienię ustawienia na 1280x720 25fps i ustawię bitrate wyżej niż w pierwszym filmiku 4-5 .... i drugim (tam chyba 6 albo 8 było) i zobaczę np 12 bitrate... i też taki krótki wtedy 1-2 min materiał z tego samego głownego materiału zrobię i wrzucę do oceny. Kurde, niektórzy to robią materiał 1280x720 z bitratem 4 i mają bardzo dobrą jakość .... ciekawe jak oni to robią heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra... kolejny test renderingu. Materiał ten sam co za pierwszym razem tylko jakoś zmieniona z 6 na 10 mbit. Osobiście nie miałem czasu się przyjżeć, a będąc w pracy nie mam jak nawet, bo komputer służbowy nie uciągnie większej rozdziałki na YT niż 360p żeby nie było lagów haha.

Więc powiedzcie, czy jakoś trochę/dużo lepsza od poprzednika. Test pierwszy z 6mbit trwał chyba 1:30 i zajmował jakieś 60-10mb ...a o ile dobrze pamiętam test z 10mbit zajmował już w cholerę miejsca haha

Edytowane przez Dragio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod wrazeniem dxtory. Nic (albo prawie nic) zasobow nie zre i nie czuc w ogole,ze nagrywa. Jakosc jest swietna a pliki wynikowe gigantyczne (14 minut=40gb). Program platny,okolo 32euro/44 dolary, 28 funtow i jak najbardziej wart swojej ceny. Zdecydowanie najlepszy na rynku

Edytowane przez NFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawilem sie troche programe Dxtory (zainstalowalem dodatkowy kodek) i nadal twierdze,ze jest to genialne narzedzie i jednoczesnie najlepszy soft do przechwytywania obrazu. Nie wiem czemu,ale jedynie Rage zaliczyl ponad 50% spadek fps przy nagrywaniu. Cala reszta (lacznie z mocarnym metro 2033) chodzila bez uszczerbku na klatkach (zdarzaly sie 1-2fps roznicy). Standardowy kodek Dxtory to bestia pod wzgledem jakosci,ale zeby nagrywac w 720p trzeba miec odpowiednio szybki dysk. Moj HDD zapisuje jedynie 79MB/s i nie zawsze daje rade (minimum przy 720p to 100MB/s) dlatego tez wyjscia sa 2.

1. Zmienic kodek

2. Nagrywac na SSD (jezeli ktos ma). Moj SSD osiaga 308MB/s (wg. benchmarka Dxtory) i na nim nawet swietny kodek programu sobie radzi

W przypadku opcji nr 1 mozna uzyc kodeka x264,ktory nadal wyglada dobrze a pliki wynikowe sa malenkie (5 minut metro2033 w 720p to niecalem 400mb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi