Skocz do zawartości
blackhawkPL

Homeland (Showtime)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zaprosić i jednocześnie zachęcić do zaznajomienia się z jednym z największych objawień poprzedniego sezonu w amerykańskiej telewizji - "HOMELAND" kablowej stacji Showtime.

Fabuła serialu skupia się na żołnierzu amerykańskiej piechoty marines Nicholasie Brodym (w tej roli Damian Lewis), który po ośmiu lat przebywania w irackiej niewoli, zostaje odnaleziony. Do kraju przybywa jako bohater, jednak jego powrót jest co najmniej dwuznaczny. Okazuje się bowiem, że kilka lat temu, stacjonując w Bagdadzie - agentka CIA Carrie Mathison (genialna Claire Danes) usłyszała od przesłuchiwanego, irackiego więznia, że jeden z amerykańskich żołnierzy przebywający w niewoli przeszedł na stronę wroga. Carrie szybko łączy fakty i jest przekonana, że Brody ma być ostrzem terrorystów w ataku na USA.

Twórcami serialu jest znany duet Alex Gansa i Howard Gordon - ojcowie sukcesu serialu "24 godziny". Od razu zaznaczam - obu seriali nie ma co do siebie porównywać. "Homeland" to dramat psychologiczny, praktycznie pozbawiony (przynajmniej na tym etapie, siedem odcinków pierwszego sezonu) akcji znanej z "24". Tematyka związana z terroryzmem jest jednak bardzo wciągająca. Fabuła rozkręca się wolno, ale z każdym kolejnym epizodem jest coraz lepiej. W pozostałych rolach m.in. znana z "V" Morena Baccarin oraz Mandy Patinkin.

Produkcja emitowana jest w niedzielę o godzinie 22:00, tuż po "Dexterze", o którym na tym forum bardzo obficie dyskutujecie. Obecnie emitowany jest drugi sezon "Homeland", który notuje rekordy oglądalności i bije na głowę świetną pierwszą serię. Za pierwszy sezon "Homeland" otrzymał Złoty Glob i nagrodę Emmy dla najlepszego serialu dramatycznego. Wyróżnieni zostali również aktorzy - za najlepszą rolę pierszoplanową w serialu dramatycznym Claire Danes otrzymała Złoty Glob i nagrodę Emmy, a Damian Lewis - nagrodę Emmy.

10glh1e.jpg

Gorąco polecam ;)

Edytowane przez blackhawkPL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do tego serialu, jak będę miał czas to chętnie pooglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam i polecam - całkiem przyzwoity serial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja małżonka ogląda,ja jakos nie mogę się wciągnąć,i bardzo chwali.ja zdecydowanie BB i Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial naprawdę jest ciekawy, może nie dzieje się za dużo, nie ma za wiele akcji, ale naprawdę warto poświęcić trochę uwagi tej produkcji.

Edytowane przez TJHicks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończe oglądać Boardwalk Empire i chętnie zobaczę czy serial jest na prawdę taki dobry jak ludzie mówią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial jest naprawdę świetny, ale w końcu to Showtime, a oni złych nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy sezon jak dla mnie rewelacja, chociaż spieprzyli finał sezonu, Drugi sezon jak dla mnie był sporym rozczarowaniem po pierwszym, odeszli od klimatu, skupili się za bardzo na romansach, problemach rodzinnych itd, za dużo tego było. Tu dla odmiany sezon uratował ostatni odcinek i to co się w nim wydarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, wg mnie drugi sezon rozpoczął się z bardzo wysokiego poziomu. Cała akcja w Bejrucie zrealizowana została świetnie. Potem gdzieś poziom zaczął lecieć w dół, w kierunku taniego romansidła. Na szczęście w finale wyprowadzili to tak, że z niecierpliwością czekam na trzeci sezon ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Bejrut jak najbardziej, tylko potem jak dla mnie było coraz słabiej, ale tak jak pisałem, akcja w ostatnim odcinku wyszła im świetnie. Chyba najlepsza akcja całego drugiego sezonu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy odcinek leci na dysk, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już mam cały sezon :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial naprawdę dobry. Łykam odcinek za odcinkiem i nie mogę się doczekać kolejnych, aż się wszystko rozwiąże.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zacząłem oglądać i mnie również wciągnął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinki szybko się ogląda teraz właśnie skończyłem następny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądał ktoś może izraelski serial Prisoners of War na podstawie którego został stworzony Homeland?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wieczorem przysiadłem na jeden odcinek przed snem. Niestety skończyło się tak, że spać poszedłem o 4 w nocy po skończeniu sezonu.

Serial naprawdę mocny, fabuła wciąga, nie ma niespójności i potrafi człowieka zaciekawić mimo braku strzelanin, pościgów itp. Do tego mamy polski akcent w postaci theme songa Tomasza Stańki i ogólnie bardzo dobrą muzykę, jeśli oglądają go fani jazzu to z pewnością docenią, pojawia się Miles Davis, Thelonious Monk, Stańko i pewnie jeszcze kilku innych, których nie wychwyciłem.

Spoiler pierwszego sezonu:

Zastanawiałem się co się stanie z Carrie jak nie weźmie tabletek i muszę przyznać, że zdrowo jej odjebało :P

Oczekiwałem trochę mocniejszego zakończenia sezonu, niestety przez przypadek odpaliłem odcinek z drugiego sezonu, więc wiedziałem, że Brody się nie wysadził.

Ktoś kto oglądał dalej może mi powiedzieć czy wyjaśniło się w jaki sposób Walker przeżył, skoro Brody myślał, że go zabił i był tego pewien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja połowę sezonu mam już za sobą, może uda się dzisiaj dokończyć 1 sezon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądał ktoś może izraelski serial Prisoners of War na podstawie którego został stworzony Homeland?

Póki co tylko s1, bo on jest dostępny w sieci z angielskimi napisami. Emisja drugiego właśnie trwa. Ogólnie założenia są tam trochę inne - wraca z niewoli trzech żołnierzy, z czego jeden w trumnie, a sam serial znacznie bardziej uderza w wątki rodzinne, przemianę bohaterów itd. Znacznie mniej w konspirację, terroryzm itp. Do tego mocno zahacza o tamtejszą kulturę, co dla przeciętnego widza jest stosunkowo ciężkie do przetrawienia. Amerykańska wersja jest zrobiona pod standardy rządzące amerykańskimi kablówkami ;) I jest to oczywiście duży atut, bo ogląda się Homeland świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połknąłem pierwszy sezon w dwa dni i przyznam, że był świetny. Trzymał w napięciu, a i wątki rodzinne były do przełknięcia, co rzadko zdarza się w amerykańskich serialach.

Żona Brody'ego jest piekielnie seksowna!

Dzisiaj zaczynam drugi sezon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn, w drugim sezonie, w dłuższych włosach jest jej jeszcze ładniej. Za to jeśli Catie ma być cały sezon w tych farbowanych ciemnych to wysiadam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz o 2 sezonie, równie dobry co 1, bo po opiniach wynika, że dużo słabszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz o 2 sezonie, równie dobry co 1, bo po opiniach wynika, że dużo słabszy.

Najlepiej się przekonać samemu. Gwarantuje Ci, że po finale będziesz zmasakrowany bardziej, niż po finale s1 ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi