Skocz do zawartości
ONE

Kierownica do PS3

Rekomendowane odpowiedzi

no ale na padzie vettela na pewno nie zrobię fajnie by było jakby ktos sie podzielił jakie ustawienia ja chce zacząć tak skrzynia automat wychodzenie z poślizgu wł czułość 7 i nie wiem czy wspomaganie jeszcze ustawić na silne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sprawdzałem na youtubie to kierownica daje większą dokładność bo na lżejszych zakrętach, skręcasz troszkę i nie więcej i nie mniej przez co się rozpędzasz a na padzie trochę tu i trochę tam. Na ostre zakręty to, to samo prawie jest bo przed zakrętem na maksa w stronę która chcesz skręcić i hamulce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem jak Ci moze byc szkoda uzywac g27 do grania redbullem. Przeciez to sama przyjemnosc :)) a do tego kiera wytrzymała jak skała !

Edytowane przez Dym0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie bo jestem na kupnie kierownicy i nie wiem którą kupić czy dfgt czy ferrari wireless gt cockpit 430 jak byś cie mogli mi powiedzieć która lepsza to był bym wdzięczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cocpit wygląda jak plastikowa zabawka, tak jakbyś kupił sobie mały samochodzik co to w Tesco się zostawia dzieci na czas zakupów :rofl:

No i porównaj ceny obydwu kierownic. Jak dla mnie wybór jest oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie teraz ja zapytam: jaka kierownica BEZ Force Feedback ?

Miałem Driving Force GT i uważam, że nie jest warta tego hajpu wokół niej wykreowanego. Ma słabo wykonane pedały, jest strasznie głośna (granie w nocy odpada, bo ludzie za ścianą nie mogą spać), jestem kierowcą od 12 lat i to nie tylko kierowcą osobówki (C+E). Uważam, że ten bajer (FFB) nie jest nawet namiastką jazdy prawdziwym samochodem. Poza tym po godzinie ostrej jazdy bolą ręce.

Jeśli już miałbym kupować kierę z Force Feedback to Thrusmaster Ferrari F430. Jest cichsza, o wiele, wiele ładniejsza, ma lepiej wykonane pedały i jest większa. Jednak ja proszę o podanie jakiejś dobrej kierownicy bez FFB bo nie chcę przepłacać za bolące ręce. Ewentualnie może ograliście Logitech MOMO - jak ta starsza kierownica ma się do DFGT ?

Edytowane przez Ixion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda kierownica ma teraz FFB... :rolleyes:

DFGT, MOMO, G25/G27, Fanatec, itd. Nie ma już po prostu kierownic bez FFB.

To jest tylko i wyłącznie kwestia tego czy potrafisz go sobie sam wyłączyć w ustawieniach gry czy nie...

Bo KAŻDA gra daje taką możliwość. A jak się nie potrafi szukać to już nie nasz problem.

F430 to również bardzo dobra kierownica, ALE nie wiadomo jak będzie z jej wsparciem za miesiąc/dwa, itd. nie mówiąc już o PS4.

Z produktami Logitecha masz tą pewność, że będą zawsze działać, bo Sony ma z nimi umowę, także można spać spokojnie.

Oczywiście nie wszystkie, no ale takie flagowe produkty jak DFGT czy G27 będą spokojnie działały jeszcze bardzo długo.

No i jeszcze jedno.

Jeździłeś kiedyś prawdziwym gokartem? Ale mam na myśli profesjonalny gokart, z odpowiednim silnikiem, itd., a nie zrobiony ze szwagrem w garażu z kosiarki.

Przejedź się takim prawdziwym po normalnym torze, bez rękawiczek najlepiej. Wtedy poczujesz podobieństwo mocnego FFB na kierownicach, a tym prawdziwym (że tak to ujmę).

O tym, że będziesz miał zakwasy przez kilka dni to nawet nie mówię :P Gra NIGDY nie odda realnych doznań, ale potrafi się już bardzo mocno zbliżyć.

Grając z najmocniejszym FFB w Gran Turismo 5, czułem się właśnie jak po takich gokartach, czyli zarówno wykończony ale i mega usatysfakcjonowany.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma się sprawa z mocowaniem kierownicy? Nie mam przed tv żadnego odpowiedniego biurka, ławy etc. gdzie mógłbym ją przykręcić. Zakup specjalnego fotela też odpada. Są jakieś inne wyjścia? Można trzymać na kolanach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już sam musisz się zastanowić gdzie , my nie wiemy co tam masz w mieszkaniu , może przynosić do grania jakiś stół z innego pokoju , ja tam mam stół z ikei , całkiem się sprawdza , troszkę się kiwa , ale ogólnie ok , jeszcze można położyć klawiaturę , pada , coś do picia .

Ixion , jesteś od 12 lat kierowcą , zwłaszcza dużych pojazdów i po godzinie gry na kierownicy bolą cię ręce...?

A poza tym w przypadku kierownic Logitecha ( DFP i DFGT , nie wiem jak G ) wystarczy wyciągnąć kabel od zasilania , żeby opór nie działał .

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, żadną rajdówką nigdy nie jeździłem, tym bardziej gokartem, ale w dzisiejszych czasach samochody (zwłaszcza typowo amerykańskie) mają mocne wspomaganie kierownicy tak, że nie czujesz, że kierujesz blisko 1,5 tonowym autem, a czasem i cięższym. To co sprawia taką frajdę z szybkiej jazdy to siła przeciążenia. To ona wgniata w fotel kiedy dociśniesz do dechy. Force Feedback też jest ok (GT pod tym względem po prostu wdeptuje w ziemię takiego Dirta 3) ale może to wina zbyt taniej kierownicy i Chińskiej produkcji...

Głównym powodem pozbycia się DFGT było uciążliwe składanie i rozkładanie tej kiery. Jak już kupiłem to bym sobie jeździł, ale ten problem w połączeniu z ww. wadami (zwłaszcza hałas, bo gram głównie od 21 do około północy i dalej) zdecydował o pozostaniu przy padzie. Teraz jednak zatęskniłem za precyzją, ale nie koniecznie symulacją.

No i teraz znalazłem na Allegro ofertę Logitech MOMO. Skusiła mnie cena - zalicytowałem 100 zł i nie widzę zainteresowania, a koniec tuz tuż. Za te pieniądze potrafię pójść na ustępstwa :happy: . Poza tym preferuję łopatki więc jeśli MOMO nie wypali to jaką inną kierownicę z dobrymi łopatkami polecacie, bo juz wiem, że F430 takie ma :biggrin: Oczywiście może byc coś tańszego, a za takie "łopatki" jak w DFGT to ja dziękuję :down:

@Patricko

Z tego co mi wiadomo to najlepsza obecnie kierownica na rynku, dedykowana właśnie GT5 czyli T500 RS, jest od Thrustmastera. Ja bym się o te problemy nie martwił choć czytałem o kłopotach z F430 po pewnym patchu. No i nie każda kiera ma FFB, piszesz o tych lepszych egzemplarzach , a są też tańsze np Ferrari GT Experience. Niektórych czytelników tego forum pewnie nie stać nawet na DFGT i możliwe, że byli by zainteresowani również tańszymi produktami. A co z Logitech Wireless Wheel ? Napiszcie coś o tym albo chociaż przypomnijcie.

Może jakiś oddzielny temat specjalnie do testów kierownic, a nie wszystko zwalone do jednego tematu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś za coś, przyciski w DFGT zamiast łopatek są wynagradzane masą przycisków na kierownicy. Masz tam po prostu całego pada.

Każdy wprawiony gracz w symulatorach powie Ci, że im więcej przycisków na kierownicy tym lepiej.

Do tego masz konkretne bebechy w środku, bo z tego co wiem to takie same jak w G25, z tym że tutaj bodajże są plastikowe zębatki, ale tego pewien nie jestem już na 100%.

Dla mnie jedyny minus DFGT to plastikowe pedały oraz brak łopatek, ale tak po prawdzie, to jak się zacznie grać to w ogóle na to się uwagi nie zwraca, a mam krótkie i grubaśne palce.

Problem ze składaniem? Nie rozumiem? Każda kierownica składa się tak samo. Myślisz, że w MOMO czy innej jest inaczej? Masz dwa dociski na kierownicy i tyle.

Ewentualnie czasami jest gwint na śrubę czy coś, ale to rzadko się zdarza (czerwona MOMO miała).

Nie wiem o co Ci chodzi z tym złym montowaniem. Jest takie jak wszędzie.

Poza tym do kierownicy trzeba kupić jakiś fajny stojak, bo stół czy coś innego to jest dobry tylko na chwilę.

Dzięki stojakowi masz mega stabilność nawet przy najostrzejszym graniu + jednym ruchem ręki składasz wszystkich i chowasz np. do szafu.

Np. Wheel Stand Pro. Swoje kosztuje, ale są to pieniądze wydane jak najbardziej rozsądnie. Odkąd go kupiłem to nie wyobrażam sobie gry na czymś innym (chyba, że kokpit, ale to inna bajka).

Co do T500RS to tak, świetna kierownica z możliwością wymiany samego koła na np. kierownicy z F1...ale bądźmy szczerzy, 2000zł za kierownicę to już lekka przesada.

Zakup tylko dla tych najbardziej zamożnych. A w zestawie i tak nie masz shiftera, który trzeba osobno dokupić, co też jest parodią samą w sobie.

Tą kierownicę opłaca się tylko i wyłącznie kupować jak bierzesz udział w jakiś konkretnych seriach na symulatorach.

Do grania na konsoli w zupełności Ci wystarczy kierownica za te max 400zł.

Jeśli chodzi o te pozostałe co wymieniłeś to to są słabe kierownice, których w ogóle nie należy kupować, bo więcej z nimi problemów niż pożytku.

Podejścia to to do kierownic takich jak DFGT, itd. w ogóle nie ma. To są kierownice przeznaczone raczej do dzieciaków, a nie do konkretnych graczy.

Chodzi mi o to, że to jest straszna lipa, nie ma tutaj mowy o poważniejszym graniu.

Poza tym DFGT to nie jest aż taki straszny wydatek...nie chce mi się wierzyć, żeby komuś kto uwielbia grać w samochodówki było szkoda tyle pieniędzy na koło, mi nie było i gdybym miał jeszcze raz kupować kierownicę, znów byłaby to DFGT.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, no to mi teraz namieszałeś... Ja za swoją kierę dałem ponad 500 zł i sprzedałem za 270. Teraz widzę na aukcjach tą kierownicę razem ze stojakiem za 550 zł... Ehh... Ja grałem tylko na biurku komputerowym na którym zostawiłem tylko nogi i blat. Trochę to było chybotliwe więc kupiłem małe pasy zaciskowe i było w miarę ok. Może te wszystkie problemy złożyły się na moją niezbyt pochlebną opinię o tej kierownicy... ?

Cóż, wezmę wypłatę to zapoluję na jakąś kierę. Jeśli wygram tą aukcję z MOMO to dokupię stojak i się zobaczy. Jeśli nie to DFGT bez problemu kupi się za 300 zł, nawet nową nieznacznie powyżej tej ceny. Może chociaż w weekendy sobie pogram na dniu :ermm:

No i na koniec muszę dodać, że wielkim fanem wyścigów nie jestem, ale z Gran Turismo jestem od początku. Lepiej bawię się np. przy Burnoucie, ale jestem świadom tego, że nie ma obecnie lepszego wyścigu niż Gran Turismo 5. Poza tym pierwszy Shift był fajny, świetnie się grało (padem), bo dwójka miała raczej wkurzającą fizykę, przeciwnicy non stop wjeżdżali w tył i kręciło się bączka. Tak więc Prosem w wyścigach zdecydowanie nie jestem, raczej amatorem-lamerem, przynajmniej w tych symulacyjnych :biggrin: No, ale jakimś cudem doszedłem do 32 poziomu Aspec więc...

Dzięki wielkie za wyczerpujące odpowiedzi, masz plusika i browarka :laugh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest bardziej brutalna,droższa kierownica często jednak jest lepsza :biggrin: .Przerobiłem kerownicę od Momo,G25,G27 T500 i każda była lepsza od poprzedniej.Inną kwestią pozostaje czy te różnice były warte różnicy w cenie kierownicy. Faktem jednak pozostaje że nawet najtańsza z kierownic DfGT czy Momo (choć jednak 900 stopni sprawia większą frajdę) sprawi znacznie więcej frajdy niż pad.Pozdrawiam i do zobaczenia na torze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie do maniaków... opłaca się w tym okresie kupić logitech g27 ? czytałem nie wiem czy to plota czy nie, że logitech ma w sierpniu (czyli praktycznie na dniach) zaprezentować nową kierownicę...ma ktoś jakieś wiadomości na ten temat ? w sumie kierownica jest mi potrzebna do f1 2012, które wychodzi we wrześniu. Koszt g27 ze sprawdzonego źródła to około 900zł. Pewnie jak wyjdzie nowy model to spadnie do 700 a nowy model z 1200-1400zł nad czym można pomyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio wyciagnalem GT5 i zaczalem sobie pykac co raz wiecej patrzylem na fora internetowe o tej grze. Skoro wszyscy mowia ze lepiej sie jezdzi na kierownicy to wpadlem na pomysl zeby wyciagnac kierownica z szafy ktora stala bezuzyteczna jednakze mam taki problem ze sterowanie w menu kierownica dziala ale do prowadzenia auta nie. Znajdziecie jakies rozwiazania dla mnie? Jakby sie juz cos ruszylo ze sterowaniem auta to druga sprawa zeby dzialal pad i kierownica bo nie wiem jak to zrobic a dziala albo to albo to. Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym rozwiązaniem jest kupno nowej kierownicy. Poczytaj trochę ten temat.

Osobiście polecałbym Ci kierownicę Logitech Driving Force GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to już jest, że jedne kierownice działają z GT5 a inne nie. To nie PC, żeby coś pokombinować w plikach i ściągnąć sterowniki, patche.

Jak kolega wyżej, polecam Driving Force GT. Najfajniejsza tania kiera do GT5. Jest jeszcze Thrustmaster Ferrari F430, ale był epizod, że po jakimś tam patchu nie działała przez parę miesięcy w tej grze. Taniej jeszcze można szukać używane Driving Force Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha dzieki myslalem ze moze jakies sa ustawienia o ktorych jeszcze nie wiedzialem bo wydalo mi sie dziwne ze dziala w menu GT 5 a do jazdy nie pasuje. Zapomnialem tam wlasnie dodac ze w menu GT5 chodzi a mogliscie pomyslec ze w menu PS3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie stojaka wheel stand pro .. rozumiem że kierwnice do stojaka przykreca się nie tylko tymi plastikowymi uchwytami ale też jakimiś śrubami i tu pytanie czy te śrubki są w zestawie razem ze stojakiem albo kierwnicą ?

Widziałem, że sprzedawane sa jakieś 'zestawy montażowe' ale nawet nie bardzo wiem co wchodzi w ich skład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, dotyczące kierownicy Logitech Momo Racing Force.

Kierownica współpracuje z GT5? Bo moge kupić od znajomego, za dobrą cenę i nie wiem czy kupować. Granie na padzie jest za nudne, jak na tak fajną gierkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie stojaka wheel stand pro .. rozumiem że kierwnice do stojaka przykreca się nie tylko tymi plastikowymi uchwytami ale też jakimiś śrubami i tu pytanie czy te śrubki są w zestawie razem ze stojakiem albo kierwnicą ?

Widziałem, że sprzedawane sa jakieś 'zestawy montażowe' ale nawet nie bardzo wiem co wchodzi w ich skład.

Plastikowe mocowanie wystarcza w zupełności, nic się nie rusza ani nie luzuje. Dokręciłem dość mocną ręką, jeździłem całkiem sporo i wszystko trzyma się jak należy. Mam od niedawna WSP i muszę przyznać, że to świetna rzecz. Żadne stoliki z Ikei tego nie zastąpią.

Edytowane przez Ixion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie, piszę do Was i mam nadzieje, że mi pomożecie bo mi strasznie zależy. Pożyczyłem od kumpla wymarzoną kierownice g25. Od razu podłączyłem do plejki, włączam gt no i zdziwko, ponieważ działa mi dźwignia zmiany biegów jak i łopatki przy kierownicy, działają pedały, aczkolwiek nie działa kierownica - samochód nie skręca. I tu do Was pytanie, czy to może zależeć od tego, że nie mam żadnej aktualizacji gry ? Patrzyłem w ustawieniach kierwonic, to tam nie wykrywa G25, tylko jakieś inne 5 kierownic. Spotkał się ktoś z takim problemem ? Jak myślicie, aktualizacja pomoże ? Licze na szybką odpowiedź, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W patch notes dla poprawi 2.0 jest info o wsparciu dla G25/G27.

Więc możliwe, że przed tym patchem nie było wsparcia dla tych kółek.

Edytowane przez shemaforash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi