Skocz do zawartości
ONE

Kierownica do PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zastanawiam sie nad zakupem kiery glownie do GT5 i na stronie Fanateca najtanszy model jaki widze jest za 180 euro to po dzisiejszym kursie daje ok. 750 zl. To juz cena zblizona do Logitecha g25.

Gdzie wy widzicie jakiegos nowego Fanateca za 300-400 zl. ? Chyba nie na stronie producenta ... a moze nie wiem gdzie szukac ?

Tu link do strony fanateca :

http://www.fanatec.d...55d6c67499bcee3

Mam jeszcze prosbe gdyby ktos mnie uswiadomil do czego potrzebne jest to 900 stopni. Przymierzam sie do F430 Thrustmastera i wiem ze ma tylko 270 stopni.

O co dokladnie chodzi z tymi stopniami ? O ile sie orientuje to przy 9000 stopniach trzeba sie wiecej nakrecic ale za to jest wieksza precyzja. Z drugiej strony w zwyklym aucie jak to jest ?

Edytowane przez marekopawliko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dokładnie, tak jak piszesz. Więcej stopni - większa precyzja. Mniej - mniejsza, ale za to szybsza reakcja. Jedni wolą tak, inni inaczej. 900 stopni w np. DFGT oddaje przełożenie 1:1 tak jak masz w samochodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zastanawiam sie nad zakupem kiery glownie do GT5 i na stronie Fanateca najtanszy model jaki widze jest za 180 euro to po dzisiejszym kursie daje ok. 750 zl. To juz cena zblizona do Logitecha g25.

Gdzie wy widzicie jakiegos nowego Fanateca za 300-400 zl. ? Chyba nie na stronie producenta ... a moze nie wiem gdzie szukac ?

Ale jeśli się nie mylę, to za 180euro masz tylko samą kierownicę, musiałbyś jeszcze dokupić pedały i skrzynię biegów.

Więc musiałbyś jeszcze dorzucić 100euro.

Teraz pytanie:

- Opłaca się brać Logitech DFGT. Nówka sztuka za 250pln?

Pozdrawiam :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie:

- Opłaca się brać Logitech DFGT. Nówka sztuka za 250pln?

Pozdrawiam :cool:

najniższa cena jaką znalazłem w sklepach to 349 zł więc jak najbardziej opłaca, a jak nie chcesz to daj mi info skąd to sam wezmę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na klawiaturze Thrustmastera f430 mozna sobie jakos skonfigurowac przyczyski do nawigacji po menu konsoli i w gran turismo czy trzeba z pada korzystac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na klawiaturze Thrustmastera f430 mozna sobie jakos skonfigurowac przyczyski do nawigacji po menu konsoli i w gran turismo czy trzeba z pada korzystac ?

nikt nie uzywa tej kiery ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie. Przetestowalem obydwa popularne tu modele( DFGT i F430) przez pare dni. Wynik jak dla mnie jest tylko jeden: F430 bije DFGT na głowę. Pod każdym względem. Jeździłem najpierw na DFGT przez kilka dni. Ledwo dawalem rade ukonczyc na czolowych miejscach np. eksperckie zawody sezonowe gdzie jeżdzą naprawde dobrze. W koncu nieco sfrustrowany odpiąłem kiere i wzialem pada. Okazalo sie ze na padzie mi poszlo lepiej wiec bylem juz prawie zdecydowany ze zostane przy padzie.

Wzialem jeszcze na probe f430 i po pierwszych 5 minutach wiedzialem ze ta kier u mnie zostaje. Tego sie nie da opisac. To trzeba wziac do reki i przejechac pare km. Ta precyzja sterowania, te pedaly,ta cisza przy kreceniu, wreszcie to ja prowadze auto a nie auto mnie. Jednym slowem rewelka.

I prosze nie zrozumcie tego posta zle. Nie jestem sprzedawca Thrustmastera ale po porownaniu obydwu modeli DFGT wypada jak gniot i nie obraźcie sie wszyscy wlasciciele tej kiery. Po prostu takie sa moje odczucia po kilku dniach intensywnych testow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F430 i 270 stopni obrotu to dyskwalifikacja na starcie. Nie wiem po co w ogóle brać takie coś pod uwagę.

Edytowane przez stillG
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F430 i 270 stopni obrotu to dyskwalifikacja na starcie. Nie wiem po co w ogóle brać takie coś pod uwagę.

Bo żyjemy w wolnym kraju! A F430 to rewelacyjna kierownica! Wiem, bo miałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem te kierownice nie sa w tej samej klasie. Po odstawieniu DFGT i podloaczeniu F430 poczulem jakbym wzial kiere klase wyzej. Nie znam sie moze ja nie umiem jezdzic ale od kiedy podlaczylem f430 banan mi nie schodzi z gębuli i przechodze na zloto wyscigi, o ktorych wczesniej tylko moglem pomarzyc.

Tak na marginesie, czy ktos tutaj uzywa f430 pod ps3 ? Potrzebuje ja jakos skonfigurowac bo na razie musze operowac w menu pedalami i kiepsko mi to sie podoba. Czy ktos moglby mi poradzic jak sie tu robi konfig ? Ps3 mam dopiero od paru tygodni i tez nie bardzo wiem czy kiere sie w menu ps3 jakos konfiguruje ? W ogole to dziwne ale ja tej f430 wogole nie widze w menu "sprzet-kierownice" w gran turismo. Sa tam tylko Logitechy i ten wypasiony Thrust 500.

Tak ma byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up@

Nie mów, że coś jest gniotem tylko dlatego, że nie potrafisz tą kierownicą opanować samochodu podczas poślizgu itp. A pewnie tak było. Ogólnie na kierownicy z 900 stopniowym kątem obroty trudniej się kontruje (znacznie łatwiej i szybciej na padzie i łatwiej też na kierze z 270 stopniami - wiem bo posiadam taką do Forzy na XBOXa i praktycznie chyba ani razu tam bączka nie wykręciłem). Więc pewnie łatwiej Ci się jeździ na F430. Kierownica z 900 stopniami wymaga długiego czasu nauki aby ją opanować.

Edytowane przez charger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gniotem jest pod wzgledem wykonania i odglosów ktore wydaje i tyle w temacie. Przy ostrych skrętach czujesz sie jakbys krecił plastikową skrzypiącą zabawką. No sorki ale podobny efekt moge uzyskac na kierownicy za 100 pln. Moze i komus bardziej pasuje te 900 stopni ale jak dla mnie nie tylko te stopnie sie licza w kierownicy.

Jeszcze raz powtórze dla ludzi ktorzy szukaja kierownicy - dla mnie F430 po prostu miazdzy DFGT. Szanuje natomiast zdanie innych ludzi którym podoba sie DFGT. Zyjemy w wolnym kraju i ja wyglosilem tylko swoją opinie. Nikt nie musi sie z nia zgadzac. Ja pare tygodni temu tez nie wiedzialem jaka kierownice wybrac, czytalem opinie ludzi i mialem spory dylemat.

Jak przetestowalem oba modele to juz nie mam najmniejszego cienia watpliwosci. Szczerze tylko dziwie sie jak mozna te kiery porównywać. W moim odczuciu to dwie rozne półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj popołudniu w końcu dorwałem moją DFGT i jestem zadowolony. Razem z kuzynem testowaliśmy bardzo długo, wykonanie plastikowe i hałaśliwa jest ale mi to nie przeszkadza, gdyby nie to że kupić musiałem stojak to brałbym G27, zabawa na całego, nawet mój chrześniak nieźle się bawił choć ma niecałe 4 lata i do pedałów nie sięga :D.

Jak pisałem testowałem z kuzynem, Tor: Suzuka, auto: Formula Gran Turismo, asysty ... wszystko off prócz linii jazdy :happy:

radość z jazdy fantastyczna, po raz pierwszy spodobało mi się jeżdżenie na manualnej skrzyni biegów, brak trakcji i asm, daje mnóstwo frajdy choć początki są trudne.

efekty na razie słabe, czas kuzyna 1.41.100, mój 1.43.300 <--- gdybym nie spierdzielił ostatniego nawrotu przed najdłuższą prostą to bym czas miał poniżej 1.40 bo w połowie okrążenia miałem czas od kuzyna lepszy o 2 sekundy.

Teraz czuć że człowiek się ściga :biggrin:

Edytowane przez AXA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy DFGT, jak ją macie ustawione?

z tego co ja pamiętam, to miałem FF na 1, Symulacja i chyba wyłączone wspomaganie (ale z tym nie jestem pewny).

I jak polecacie ustawić przyciski ... bo biegi zmieniam na tych "łopatkach" i jest dobrze, za to wsteczny na :triangle: i ręczny na :cicle: nie są zbyt wygodne. Tak myślałem aby dać to na tych biegach sekwencyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy DFGT, jak ją macie ustawione?

Ja mam właśnie tak ustawione na gałce. Od siebie wsteczny, do siebie ręczny. Mi pasuje, a i tak rzadko z tego korzystam. Ustawienia, to Symulacja, wspomaganie wyłączone i FF na 6.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam właśnie tak ustawione na gałce. Od siebie wsteczny, do siebie ręczny. Mi pasuje, a i tak rzadko z tego korzystam. Ustawienia, to Symulacja, wspomaganie wyłączone i FF na 6.

Ustawienia Amator/Symulacja nie mają żadnego związku z DFGT (w opcjach kierownice, których to dotyczy są podświetlane przy wyborze, nie ma wśród nich DFGT). Więc nie ma to kompletnie znaczenia podczas jazdy za pomocą DFGT, że masz ustawiony tryb symulacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia Amator/Symulacja nie mają żadnego związku z DFGT (w opcjach kierownice, których to dotyczy są podświetlane przy wyborze, nie ma wśród nich DFGT). Więc nie ma to kompletnie znaczenia podczas jazdy za pomocą DFGT, że masz ustawiony tryb symulacja.

Co nie zmienia faktu, że tak mam ustawione od początku i o tym pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi, jaki stojak dobrać do DFGT? W necie krążą tylko Wheel Stand'y, ale może jest jeszcze coś innego co polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://cockpit.com.p...x.php/kategorie

Osobiście polecam Cockpit iRacer Challenge

Sam nie posiadam ale pogrywam czasem u kumpla i jak tylko portfel spuchnie to kupuje bez zastanowienia....

Jest na tyle wygodne, że udało mi się nawet w tym usnąć o 5:00 na ranem....

Edytowane przez INO1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi, jaki stojak dobrać do DFGT? W necie krążą tylko Wheel Stand'y, ale może jest jeszcze coś innego co polecicie?

Wheel Stand w zupełności CI wystarczy. Tak naprawdę do domowych warunków i grania na konsoli nie potrzeba nic więcej.

Nic innego Ci potrzebne do DFGT nie będzie, dlatego wg mnie też nie ma sensu szukać.

No chyba, że siedzisz na kasie i masz mega chatę, gdzie możesz sobie ulokować taki kokpit, to czemu nie.

WSP jest stabilny, mało miejsca zajmuje, mega wygodny, a najważniejsze jest to, że dwoma ruchami możesz go złożyć i schować do szafy.

Także zakładasz kierownicę raz i nie musisz się nią już nigdy więcej martwić, co z nią zrobić.

Ja mam fajny pokrowiec, także stojak z kierownicą składam, chowam do pokrowca i daje na szafę. Zajmuje mi to mniej niż 5 minut.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INO1: nie potrzebny mi bolid w domu zeby sie dobrze bawic. Poza tym mam baaaardzo wygodny fotel, 42" przed nosem i brakuje mi tylko stojaka spelniajacego swoje zadanie.

Patricko: na Twoja wypowiedz tak na prawde czekalem ;) Dzieki za rade! Masz moze jeszcze wiadomosci czy Wheel Stand nadaje sie do tego tak samo jak Wheel Stand Pro? Szukajac w internecie opisow, porownan natrafialem tylko na Pro-nic o jego starszym bracie a nie ukrywam ze moge go miec za bardziej atrakcyjna cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies klamstwa i nieprawde wypisujecie , od zawsze wiadomo , ze koerownice Logitecha zjadaja wszystkie inne , osobiscie mam DFP od kilku lat i jestem mega zadowolony .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patricko: na Twoja wypowiedz tak na prawde czekalem ;) Dzieki za rade! Masz moze jeszcze wiadomosci czy Wheel Stand nadaje sie do tego tak samo jak Wheel Stand Pro? Szukajac w internecie opisow, porownan natrafialem tylko na Pro-nic o jego starszym bracie a nie ukrywam ze moge go miec za bardziej atrakcyjna cene.

Wheel Stand Pro jest chyba jeden. Tzn. jest tam wersja 2.0 już czy coś, ale ja tam znacznej różnicy nie widzę.

Ja kupowałem już dawno i mam tą starą pierwszą wersję i wg mnie jest świetna.

W każdym razie nie spotkałem się z czymś takim jak samo Wheel Stand, pewnie jakaś podróba.

Tutaj masz oficjalną stronę i jak to wygląda:

http://wheelstandpro.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi