MagEllan 2738 Napisano 5 Sierpień 2018 (edytowane) Ukonczona 10h pewnie bylo by mniej gdybym nie probowal zaglagac w kazdy kat i szukac run. Wersja skrocona - jestem bardziej zmieszany nizli wstrzasniety (a oczekiwalem tego dugiego). Nie zaluje tych paru euro ktore gra mnie kosztowala i ciesze sie ze w nia zagralem ocena koncowa dobry/dobry z minusem (czyli w liczbowej 7 lub 7- na 10). Jedno slowny opis gry: nierowna. Wersja pelna (bez spoilerow) Gra jest nierowna i widac to w wiekszosci elementow. To jedna z rzeczy ktora wplynela i obnizyla ocene. Grafika NIERÓWNA - od moim zdaniem bardzo szczegolowej postaci Seuny, poprzez dobrze wykonych wrogow i widoczki ktore pasuja klimatem. Po niskiej rozdzialki tekstury co szczegolnie denerwowalo przy kamieniach runicznych (przyklady graficzne w spoilerze zrzuty z PC w bardzo wysokich i 1080p - nie z trybu photo tylko bezposredni zrzut) Udźwiekowienie Bardzo dobre - tutaj zebym chcial nie moglem doszukac sie nierownosci, ale nie znaczy to ze jest idealnie. Tak wiec dzwieki i muzyka zmieniaja sie z klimatem gry, glosy tak z czasem mogly meczyc, ale to uznaje za czesc doswiadczenia, tak samo to ze te czasami mowily w kolko to samo. To co czasami wybijalo mnie jesli chodzi o udzwiekowanie to podawanie waznych elementow fabuly w trakcie walki, lub glosy przenikajace sie z tymi z watku fabuarnego. Tak to tez mozna uznac za czesc doswiadczenia ale jednoczenie obdzieralo je czasami bo ciezko bylo skupic sie na glosach fabularnych. Rozgrywka Punkt 1 - eksploracja NIERÓWNA Od faktycznie pieknych jak i przerazajacych (w zamysle) widokow, od faktycznego poczucia wrzucamy ciebie tutaj i teraz choc i szukaj - czyli rzeczy dobrze zrobionych po.... przeszedles z punktu A do B to teraz wracaj z B do A. Chcesz otworzyc te drzwi nie biegnij podejdz i ustaw sie idealnie bo inaczej nie i penis. To samo tyczylo sie paru zeskokow i miejsc gdzie mozna/nie mozna bylo wejsc. Punkt 2 - zagadki NIERÓWNE Tzn. same zagadki sa bardzo rowne bo w kolo Macieju to samo. Ale to co jest nierowne to dokladnie to samo co powyzej stoje widze rune i nie nie moge jej zebrac bo gra chce zebym bym o 20pixeli dalej i o 30pixeli w lewo gdzie ma to mniejszy sens. I tego jest sporo... do tego zbieranie run z czasem staje sie monotonne gra ma problem z przeplataniem tych aktywnosci szczegolnie na poczatku. Punkt 3 - walka NIERÓWNA Fajny pomysl na walke fajnie ze bez tutoriala wiec czesc rzeczy odkrywamy z czasem. Walka moze stac sie odrobine monotonna jak juz odkryjemy wiekszosc tego co mechanizmy oferuja. Walki z bossami i ich projekty na plus. Roznorodnosc przeciwnikow jest mala ale to mozna przebolec. Natomiast co doprowadzilo mnie do frustracji to fakt ze walki tocza sie na malych arenach z poczatku nie ma z tym problemu ale pod koniec ilosc wrogow i klinowanie sie czy to miedzy nimi czy przy scianie kiedy ze trzech nas do niej przypiera i unik dziala slabo to juz kwas i to spory... do tego fakt ze z czasem po prostu kolejne walki to coraz wiecej i wiecej wrogow (atak klonow) przez co areny (i tak male) wydaja sie jeszcze mniejsze i zatloczone. Inne technikalnia PC Braki w zmianie ustawien opcji - od szczegolowych opcji graficznych po FoV ktory jest dosc waski, a takze brak ustawienia do blokowania klatek na sekunde. Uzasadnienie oceny Mimo wszystkich nierownosci gre oceniam dobrze sklada sie na to pare czynnikow: + klimat - ten czuc ten jest ten potrafi wkrecic + nietuzinkowy temat - lubie gry "inne" (przyklady Brothers a tale of two sons czy Firewatch) + mitologia nordycka - fajnie wpleciona w fabule i dowiedzialem sie czegos nowego (pewnie przed nowym God of War - Chłopcze Edition siegne po jakas literature z tego zakresu) + fabula - mnie przypadla do gustu, nie bylo moze tam jakis ogromnych zaskoczen ale majac rzucane w trakcie przejscia strzepki informacji milo sobie te puzzle ukladac w calosc Tak wiec jestem zadowolony ze siegnalem po ten tytul, mimo masy nierownosci zawiera pare punktow ktore pociagnely calosc w gore. Wybitny jednostrzalowiec wiec rekomenduje tylko tym co lubia cos innego a i to jak gra bedzie na promocji (prog cenowy ustalcie sobie sami). Gra niby zacheca zeby albo od razu albo przy drugim przejsciu zebrac wszystkie kamienie runiczne - ale jechanie pierwszego przejscia z opisem mija sie z celem, a drugiego przejscia zeby od zera wszystko zbierac raczej bym nie robil (jest za to trofik i maly bonusik). Czas gry - nie mam nic przewiko grom krotkim (jak wczesniej wymienione Brothers a tale of two sons czy Firewatch) i moim zdaniem te 10h z Hellblade to sporo i to nie koniecznie w dobrym tego slowa znaczeniu. Jakby gra byla krotsza prezentujac ta sama zamknieta historie moim zdaniem nic by nie stracila (5-7h moim zdaniem by wystarczylo). A oszczedzila by czasami wrazenia zrobmy to czy owo zeby dobic do X godzin. Rzeczone obrazki: Spoiler Edytowane 5 Sierpień 2018 przez MagEllan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach