sewek1988 39 Napisano 11 Marzec 2015 Witam forumowiczów. Jako że posiadam konsolę ponad rok i gwarancja SONY już się skończyła (sklepowej nie liczę bo każdy wie jak z nią jest) dzisiaj postanowiłem że będę zmieniał pastę w swoim egzemplarzu. Moja sztuka od zakupu nie należała do najcichszych a z czasem stała się jeszcze głośniejsza , powierzchowne czyszczenie nic nie daje stąd taka decyzja . Może ktoś już dokonywał takiej wymiany i może się podzielić efektami pracy?, jeśli nie to będę pierwszy:) Mam zamiar użyć pasty Arctic MX-2 i wymienić thermopady na nowe o grubości 1mm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 11 Marzec 2015 Ja nie spotkałem się jeszcze z wymianą pasty w Ps4. Czekam na relację. Może nagrasz tutka przy okazji? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 11 Marzec 2015 Na YouTube jest trochę filmików . Ogólnie rozbiórka jest banalnie prosta , a nakładanie pasty niczym się nie różni od jej wymiany w pc / laptopie . Porobie trochę zdjęć jak się będę do tego zabierał ☺ Wysłane z mojego SM-G900F Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 11 Marzec 2015 Oglądałem dzisiaj z ciekawości na YouTube film z Ifixit i mówili że jest potrzebny specjalny śrubokręt w jednym miejscu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schranz 488 Napisano 11 Marzec 2015 Ludzie po roku czasu pastę wymieniać ? Coś tu nie gra, aż tak się grzeję ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeskimaster 412 Napisano 11 Marzec 2015 Po marnym wykonaniu DS4,wszystkiego można się spodziewać, ta generacja poszła na hype i ilość, a nie na jakość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 11 Marzec 2015 A więc pasta wymieniona , na pewno jest ciszej , aktualnie porównanie jest takie że konsola ma taką sama głośność gdy jest włączona gra i odpalony jednocześnie dashboard jak wcześniej w czasie samej gry . Ogólnie różnica jest zauważalna a właściwie słyszalna :) Do tego Pasta MX-4 ma to do siebie że musi się kilka dni wygrzewać żeby osiągnąć swoje możliwości , także z czasem powinno być lepiej. Tak wyglądała oryginalna pasta: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EPGD 5 Napisano 11 Marzec 2015 masz może zdjęcia po nałożeniu nowej pasty? ta oryginalna wygląda naprawdę słabo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 12 Marzec 2015 Wrócę pracy to wrzucę resztę zdjęć , ogólnie oryginalna pasta jest kiepskiej jakości i nałożona byle jak , do tego thermopady tez po nakładanie są tak że słabo się stykają z pamięciami . Wysłane z mojego SM-G900F Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EPGD 5 Napisano 12 Marzec 2015 sam tą operacje przeprowadziłeś czy zlecałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m0rph 3307 Napisano 12 Marzec 2015 Wychodzi na to, że wymiana pasty w PS4 jest jeszcze bardziej prosta niż w PS3 - oraz, że stosują to samo gówno jakim smarowali Cella i RSXa. Sam zamierzam niedługo to zrobić, biorąc pod uwagę przejścia z PS3 :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 12 Marzec 2015 Mały tutorial , co robić i jak :) Od razu radzę zaopatrzyć się w śrubokręt torx security T9 , ja niestety miałem komplet kluczy do T10.... i śrubkom "trochę się oberwało" bo Polak potrafi:) Sama konsola banalna w rozbiórce. 1. Odkręcamy cztery śruby z tyłu konsoli i zdejmujemy dolną część obudowy. 2. Po zdjęciu dolnej obudowy mamy oto taki widok, odkręcamy śrubki od zasilacza i wypinamy wtyczkę (czerwona strzałka) 3. Po wyjęciu zasilacza odkręcamy śrubki (czerwone) żeby zdjąć blaszkę , następnie wypinamy taśmę oraz wtyczkę która jest pod nią (czerwona strzałka) Następnie odkręcamy śrubki mocujące napęd (niebieskie) opcjonalnie możemy wypiąć antenę WIFI żeby było wygodniej. widok po wymontowaniu napędu oraz napęd: 4.Następnie przekręcamy konsolę na drugą stronę, zdejmujemy pokrywę od HDD, wyjmujemy dysk i odkręcamy dwie śrubki żeby zdjąć górną obudowę. 5. Po zdjęci obudowy okręcamy wszystkie śruby mocujące backplate (czerwone) wypinamy wtyczkę od wentylatora (UWAGA !!!! wyciągamy ją do góry nie na bok , nie wiele by brakowało a bym ją urwał ) no i odkręcamy dwie śruby mocujące Heatsink/Radiator. 6. Zdejmujemy Backplate , delikatnie wyjmujemy płytę główną i możemy przystępować do wymiany pasty . Konsolę składamy w odwrotnym porządku. reszta zdjęć: Oczywiście nie biorę odpowiedzialności jeśli ktoś uszkodzi sobie konsolę , każdy robi to na swoje ryzyko :) 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyga101 497 Napisano 14 Marzec 2015 (edytowane) Genialny turtorial, czekam tylko aż skończy mi się gwarancja i zmieniam na Arctic silver, filmiki na tubce są trochę chaotyczne, a u ciebie wszystko pięknie krok po kroku pokazane jak należy zrobić aby nie uszkodzić sprzętu. Edytowane 14 Marzec 2015 przez zyga101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 14 Marzec 2015 (edytowane) Jeżeli chodzi o pastę to polecam Arctic mx-2 , mx-4 , Arctic Silver była bardzo dobrą pastą ale parę ładnych lat temu no i trzeba z nią uważać bo przewodzi prąd dlatego lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem są mx-2 bądź mx-4. Warto też pamiętać o odpowiednich narzędziach bo będzie potrzebny wkrętak Torx Security 9 (TT9) oraz wkrętak Philips (gwiazdka) ph0 i ph00. ja zakupiłem zestaw wkrętaków precyzyjnych w LM za 29.99 zł pasują idealnie . link: http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/mlotki-wkretaki-klucze/wkretaki/zestaw-wkretakow-precyzyjnych-10607912-dexter,p162787,l645.html#opis Edytowane 14 Marzec 2015 przez sewek1988 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 14 Marzec 2015 No i jak po kilku dniach? Jest ciszej czy placebo? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BulletPOL 203 Napisano 15 Marzec 2015 Problem leży (miedzy innymi) w umieszczonym w tak małej obudowie zasilaczu, głównym minusem takiego rozwiązania jest oczywiście dodatkowe ciepło, które trzeba wyprowadzić na zewnątrz. Poza tym cały układ CPU+GPU jest chłodzony przez jeden niezbyt duży wentylator który niestety siłą rzeczy będzie słyszalny pod większym obciązeniem. Wydaję mi się że sama wymiana pasty termoprzewodzącej raczej dużo nie pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 15 Marzec 2015 (edytowane) Oczywiście masz rację , tych właściwości konstrukcyjnych się nie przeskoczy. Ale trzeba też pamiętać że egzemplarze konsol różnią się między sobą głośnością pracy , jedne są naprawę ciche a inne chodzą jak odkurzacz . I właśnie temu możemy zaradzić . Wina tutaj może leżeć po stronie źle nałożonej pasty i thermopadow lub słabym docisku heatsink'a do apu . Nie na co się oszukiwać , konsola nie stanie się bez głośna ale jeżeli komuś wcześniej pracowała głośno to naprawę może pomóc . W moim przypadku jest zdecydowana poprawa , konsola juz nie wchodzi na tak wysokie obroty jak wcześniej , delikatnie podgloszony tv (6-7/100) całkowicie ją zagłusza . Wysłane z mojego SM-G900F Edytowane 15 Marzec 2015 przez sewek1988 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fakers 54 Napisano 17 Marzec 2015 Hi. Na początku chciałem podziękować za tutorial jak rozbebeszyć PS4. Moja konsola wydawało mi się ,że chodzi dosyć cicho ale po tym zabiegu jest o wiele, wiele cichsza. Miałem co prawda problem ze zdjęciem górnej obudowy (ta obok obudowy dysku) ale trzeba naprawdę dużej siły aby ją zdjąć - przynajmniej tak było u mnie. Po rozłożeniu konsoli strasznie się zdziwiłem ile w niej miałem kurzu ( kupiona w dniu premiery - używana przez ostatnie pół roku około 3-4 godzin dziennie) Termopady jak i pasta na procku wymieniona ,żadna śrubka mi nie została , nic nie ułamałem więc jestem zadowolony. U mnie ten zabieg trwał około 2 godzin. Dziękuję i polecam ten zabieg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiek_ud 2 Napisano 17 Marzec 2015 Witam, Podpowiedzcie jakich rozmiarów termopadów używaliście? Widać, że te oryginalne nie zakrywają dokładnie kości. Macie jakiś namiar na aukcje czy sklep? P.S. Korci mnie, żeby to wykonać przed końcem gwarancji. Moja konsola trochę hałasuje podczas grania :shok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sykacz 0 Napisano 17 Marzec 2015 (edytowane) Również dziękuję sewek1988 za tutka. I podbijam pytanie kolegi wyżej, bo nie doszukałem się żadnej informacji o termopadach. Edytowane 17 Marzec 2015 przez Sykacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fakers 54 Napisano 17 Marzec 2015 Moje termopady oryginalne miały 5x5mm wiec widać oszczędności producenta ;-) Ja dałem pady na całą wielkość kości coś koło 10x13mm. Kupiłem te które przewodzą 6W/mk (kolor szary) firmy AG ThermoPasty dwa listki o wymiarach 20mm X 130mm X 1mm. Ja miałem gwarancję "sklepową" ale chyba już nie mam ;-) chociaż plomby nie wyglądają jakoś tragicznie - łatwo je odkleić ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewek1988 39 Napisano 17 Marzec 2015 Powinny wystarczyć takie jak 1,5 cm x 1,5 cm i grubość 1mm . Na allegro są juz takie podocinanne . Wysłane z mojego SM-G900F Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sykacz 0 Napisano 17 Marzec 2015 Dzięki chłopaki za odpowiedź! ;3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Angelus528 50 Napisano 17 Marzec 2015 Sewek czy plomby na śrubkach są tak zrobione że po zdjęciu znów się przykleją?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PlastikowySmalec 45 Napisano 17 Marzec 2015 Komuś się bardzo nudzi widzę... poza tym gwarancja 24 miesiące nie ważne czy w sklepie czy od sony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach