Przemek_07 170 Napisano 20 Grudzień 2016 (edytowane) Noszę się z zakupem PC, właściwie to decyzja już przesądzona. Mam do was takie pytanie. Czy sprzęt z procem klasy i5 i jakimś nowym Geforcem typu 1060 nie będzie miał problemu z trochę starszymi tytułami typu pierwszy Wiedźmin z 2007r.? Słyszałem, nie wiem na ile to prawda, że starsze tytuły lubią kaprysić na nowszym sprzęcie. Na ile to kwestia sprzętu a na ile systemu? Wiem, że mogę kupić PC ze starszą konfiguracją ale w nowsze tytuły też chciałbym na tym pograć. Edytowane 20 Grudzień 2016 przez Przemek_07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 20 Grudzień 2016 (edytowane) Godzinę temu, Przemek_07 napisał: Noszę się z zakupem PC, właściwie to decyzja już przesądzona. Mam do was takie pytanie. Czy sprzęt z procem klasy i5 i jakimś nowym Geforcem typu 1060 nie będzie miał problemu z trochę starszymi tytułami typu pierwszy Wiedźmin z 2007r.? Słyszałem, nie wiem na ile to prawda, że starsze tytuły lubią kaprysić na nowszym sprzęcie. Na ile to kwestia sprzętu a na ile systemu? Wiem, że mogę kupić PC ze starszą konfiguracją ale w nowsze tytuły też chciałbym na tym pograć. Zalezy jak stare sa to gry. Gry z ery DOSa moga kaprysic, teoretycznie DOSbox dziala dobrze, ale nie zawsze idealnie. Problem ze starszymi grami jest taki ze te optymalizowane byly pod sprzety dostepne kiedy te wychodzily, i czesc z nich mimo sporo wiekszej mocy nowego sprzetu po prostu jej poprawnie nie wykorzystuje. Mam pierwszego Wiedzmina i serio chyba wiecej bawilem sie ustawieniami nizli gralem (po prostu odwyklem od PC, niemniej bede chcial do niego usiasc). Ograniczenia W1 sa w rozdzielczosci gdzie zalecana to 1440x900 (w wyszej pojawialy sie u mnie jakies artefakty), drugie to stabilnosc frame rate nie wiem jak na gf1060, ale na moim lapku z gf630m, w zalecanej rozdzielczosci i ustawieniach w wiekszosci high mam rozrzut od 15 do 80fps. Co ciekawe najnizsza liczbe odnotowywalem zawsze w cut scenkach i nie ma zmiluj klatkuje i juz. Dla odmiany taki NFS Shift - w porownaniu do wersji PS3 (ktora ukonczylem 2 razy) to niebo do ziemi w 1600x900 wiekszosci high ustawieniach i malym grzebaniu zarowno w ustawieniach karty jak i ustawieniach gry - ma naprawde grafe akceptowalna dzis i dziala u mnie plynnie w 60fps. Pierwszy Dead Space - jesli dobrze pamietam tutaj troche ustawieniami musialem sie pobawic ale tez udalo mi sie uzyskac calkiem plynna gre (30+fps). oprocz tego gralem w amnezje tutaj wszystko smiga jak dzikie, oraz point & click a te nawet starsze (od 2001r) dzialaly bez problemu (win7), mialem chyba problem tylko z jednym tytulem Post Mortem 1999r ktorego zwyczajnie nie udalo mi sie odpalic. EDIT: a ze moj lapek niedomaga po 3,5roku to jakos latem zmienie na cos na czym bedzie mozna pograc, stacjonarki nie chce, a glownym sprzetem do grania jest i tak konsola (lub raczej sa konsole). Edytowane 20 Grudzień 2016 przez MagEllan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek_07 170 Napisano 20 Grudzień 2016 Dziękuję Ci bardzo za rzeczową odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Premierre 1 Napisano 29 Styczeń 2017 Starocie kupuj na gogu, ale niestety trzeba się pogodzić z tym, że niektóre mniej znane tytuły nie będą banglać na windzie10. Czasami stare gry z płytek nie odpalają, ale w takim wypadku to już można sobie ręce skalać torrentem z wersją z goga skoro oryginał na półce siedzi, a po cholerę płacić 2 raz za to samo. Takie Diablo 2 nie odpala mi w ogóle. Po instalacji miliona fixów odpaliło w 10 klatkach. Trochę kiepsko, że blizzard sprzedaje cyfrowo grę niekompatybilną z obecnymi systemami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach