Skocz do zawartości
kill

Jak to jest z Gwarancją?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupowałem konsole w Anglii w sklepie PCWorld.

Dzisiaj właśnie padł w niej najprawdopodobniej laser. Czy moge skorzystać z prawa ochrony konsumenta? Do końca dwóch lat zostało 15 dni więc musiałbym się z tym śpieszyć. Napisać do tego sklepu? Podobno w anglii nie wnikają tylko naprawiają. Prawda to?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o Dyrektywie 1999/44/WE...

Musisz odesłać konsole do sklepu w którym ją zakupiłeś - napisz i zapytaj jak wygląda ich procedura...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupowałem konsole w Anglii w sklepie PCWorld.

Dzisiaj właśnie padł w niej najprawdopodobniej laser. Czy moge skorzystać z prawa ochrony konsumenta? Do końca dwóch lat zostało 15 dni więc musiałbym się z tym śpieszyć. Napisać do tego sklepu? Podobno w anglii nie wnikają tylko naprawiają. Prawda to?

Pozdrawiam

Prawda jest taka ze w UK nie wnikają tylko naprawiają bo to jest kraj dla ludzi a nie odwrotnie jak jesteś tam to nie masz problemu zaginaj ze sprzętem do sklepu i po problemie jak jesteś w naszym kochanym kraju to życzę POWODZENIA (a paragon masz po polsku czy po angielsku? pytam bo może być że przez tłumacza przysięgłego musi być przetłumaczony i u notariusza podbity :rtfm: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jedyne co mnie kosztowało przy uszkodzonej konsoli to trud zatargania jej do samochodu kuriera ... to oczywiście żarcik, ale, ... TAK! Nie miałem żadnych problemów.

Gdy wysiadła mi konsola facet ze sklepu gdzie ją kupiłem dał mi adres z Warszawy gdzie sam wysałłem konsolę na ich koszt (co uzgodniłem z nimi telefonicznie). Spakowałem konsolę z kserokopią gwarancji, dostałem ich numer klienta w firmie przewozowej, odczekałem i konsola do mnie wróciła naprawiona. Wymienili mi nawet obudowę która nosiła lekkie ryski (w sumie nie wiem od czego bo nigdy nic na niej nie stawiałem).

Co do nie pozostawienia jej w sklepie... mogłem tak zrobić ale gość powiedział że to potrwa dłużej i jak mi to nie przeszkadza to mogę ją wysłać osobiście już w tym danym momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam taki problem, kupilem konsole ok 2 miesiecy temu i w ubiegly piatek padl mi kontroler, rozebralem go ale wczystko wygladalo ok, bylem w euro agd gdzie kupilem konsole, kazali mi odeslac pada do pram centrum sony, tak zrobilem. Dzis przyslali mi maila z taka trescia

- ODMOWA NAPRAWY GWARANCYJNEJ - KONTROLER ZAWILGOCONY

WYKONANO DOKUMENTACJĘ FOTOGRAFICZNĄ

KOSZT EWENTUALNEJ NAPRAWY 99 ZŁ + koszt transportu

ma ktos pojecie co dalej robic? moge dac sobie reke uciac ze pad nie byl zalany ani nic w tym stylu

Edytowane przez egzul85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musiał być zalany - wilgoć pochodzi też od skóry dłoni ;)

Ale czasami, to typowa odpowiedź serwisu - zwłaszcza posiadacze komórek mogą dużo powiedzieć w tej kwestii...

Ciężko będzie coś zdziałać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawilgocenie podzespołów nie musi wynikać tylko z zalania pada czy nadmiernej potliwości rąk jego użytkownika (współczujemy Ci kloose) :P

Czasem wystarczy że pad czy inne urządzenie np: przebywał na zimnie, został w aucie na mrozie czy coś w tym stylu, potem wylądował w ciepłym pokoju i ktoś "mądry" nie dał mu kilku chwil na aklimatyzację tylko od razu odpalił powodując zwarcia na skroplinach pary, efekt często bywa zbliżony do tego po zalaniu/wysuszeniu elektroniki :( Sam osobiście załatwiłem tak już 2x dysk w służbowym laptopie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli juz nic nie zdzaialam?nawet gdybym oddal pada do euro agd i powolal sie na niezgodnisc towaru??

pad nigdy nie byl na zimnie taka opcja tez odpada, a to ze wilgoc pochodzi od dloni to wg mnie malo prawdopodobne, pad ma 2miesiace nie byl az tak duzo uzywany, a dlonie tak mi sie nie poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproś użytkownika serwis_konsol aby wypowiedział się w tym temacie, jedyny solidny Gość który nie bazuje na domysłach a na sporym doświadczeniu. Jeśli otrzymałeś od PRAM'u dokumentację na @ to możesz wysłać ją do w/w usera i może oszacuje Ci czy i za ile jest w stanie zreanimować tego pada. Zawsze to lepsze niż kupowanie nowego za 150-200zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, juz pm wyslane, a tak na marginesie, jak dla mnie to za duza sume wolaja 100 plus przesylka w obie strony to wyjdzie 130 zl tak okolo, to wole dodac te 30 zl i kupic nowego pada, troche zawiodlem sie na serwisie sony, mialem predzej ixa, nie mowie bo z konsola tez byly problemy, mialem 3pierscienia, raz kontroler padl i za kazdym razem wymieniali na nowe odrazu bez problemu, nawet nie naprawiali

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupiłam ps3 na allegro na gwarancji po roku właśnie teraz okazuje się ,że trzeba ją oddać na gwarancję, dowodem jest faktura z której wynika ,że towar był kupiony na raty a faktura wzięta na kogoś innego niż sprzedający, dopiero teraz pomyślałam ,że może to być jakiś myk na kupienie sprzętu i nie spłacanie rat. Moje pytanie jest następujące: czy jeśli zaniosę konsole na gwarancję a nie na mnie jest wzięta faktura a okarze się ,że raty nie zostały spłacone to mogą mi zabrać konsolę? poniosę jakieś straty materialne z tego tytułu?

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

Edytowane przez bajaaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero teraz pomyślałam ,że może to być jakiś myk na kupienie sprzętu i nie spłacanie rat.

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

to pomyśl jeszcze raz

bo jak to sobie wyobrazasz ?

kupie cos na raty sprzedam tobie i co nie bede splacał ?

no spoko do czasu jak komornik mi na koncie nie siądzie i wypłacie

gwarancja jest na towar, i nie musi go oddawać osoba ktora go zakupiła.

pisało to tu w temacie

idz normalnie do sklepu i oddaj ale na gwarancje producenta to jest 12 miesięcy a potym czasie to tylko naniezgodność towaru..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupiłam ps3 na allegro na gwarancji po roku właśnie teraz okazuje się ,że trzeba ją oddać na gwarancję, dowodem jest faktura z której wynika ,że towar był kupiony na raty a faktura wzięta na kogoś innego niż sprzedający, dopiero teraz pomyślałam ,że może to być jakiś myk na kupienie sprzętu i nie spłacanie rat. Moje pytanie jest następujące: czy jeśli zaniosę konsole na gwarancję a nie na mnie jest wzięta faktura a okarze się ,że raty nie zostały spłacone to mogą mi zabrać konsolę? poniosę jakieś straty materialne z tego tytułu?

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

Umowa ratalna jest między bankiem a nabywcą, sklep jest tylko pośrednikiem i nie obchodzi go czy kupujący spłacił kredyt. Producenta również. Gwarancję masz jak najbardziej ważną, także śmiało zgłaszaj.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umowa ratalna jest między bankiem a nabywcą, sklep jest tylko pośrednikiem i nie obchodzi go czy kupujący spłacił kredyt. Producenta również. Gwarancję masz jak najbardziej ważną, także śmiało zgłaszaj.

jeśli tak to dobrze, dzięki!

Edytowane przez bajaaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawilgocenie podzespołów nie musi wynikać tylko z zalania pada czy nadmiernej potliwości rąk jego użytkownika (współczujemy Ci kloose) :P

No tak długie granie + silikon na padzie :D :P

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

Masz paragon czy fakturę, bo to dwa różne dokumenty i dwa różne terminy gwarancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz paragon czy fakturę, bo to dwa różne dokumenty i dwa różne terminy gwarancji...

posiadam fakturę ale na osobę fizyczną.

Edytowane przez bajaaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszej części zdania, zgoda - to dwa różne dokumenty. Natomiast różnica między nimi nie ma żadnego związku z terminem gwarancji.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypadku PS3, faktycznie nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie, jeśli miałabym coś sugerować, to raczej reklamowałbym PS3 (zresztą tak, jak każdy inny towar zakupiony do użytku prywatnego) raczej z tytułu niezgodności towaru z umową - na podstawie szczególnych przepisów o sprzedaży konsumenckiej.

Natomiast odpowiadając na pytanie bajaaaa - w telegraficznym skrócie - nie, nie mogą Panu zabrać konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuję pomocy, otóż 07.11.2012 czyli wczoraj przyszła do mnie nowiutka PS3 kupiona na allegro. Po rozpakowaniu i podłączeniu okazuje się że nie działa (po naciśnieciu POWER zapala się diodka zielona konsola się uruchamia na 2sek. i gaśnie wszystko sie wyłącza). Dzwoniłęm na infolinie potwierdzili że jest do naprawy. Sprzedawca, od którego kupiłem proponuje mi serwis PRAM bo on jest tylko pośrednikiem w tej machinie. Jak to jest czy nie przysługuje mi wymiana na nową PS3? Tylko świeżutką muszę już serwisować?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamuj na niezgodność towaru z umową u sprzedawcy, u którego zakupiłeś konsole...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź, myślałem również o tym ""Pamietaj masz 10 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny", ale boję się że to może nie dojść do skutku bo jest uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zwrotem w ciągu tych 10 dni nie przejdzie, że tak powiem - powołaj się na niezgodność...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gunses

Kolega kloose (proszę nie obrażać się za tego "Kolegę" i nie traktować tego, jako zbytniego spoufalania się) udzielił rzeczowej i, co ważne, rzetelnej porady.

Zwrot z tytułu zakupu poza lokalem handlowym w tym wypadku może być dosyć ryzykowny (choć oczywiście nie całkowicie wykluczony) generalnie z dwóch przyczyn - po pierwsze odsyłamy towar uszkodzony (strony różnie będą starały się określić "winnego" i okoliczności w tym zakresie), po drugie , zgodnie z prawem wspólnotowym w tym zakresie, przepisy dotyczące sprzedaży na odległość nie mają zastosowania do aukcji internetowych, usług finansowych, rezerwacji środków transportu, zakwaterowania, usług gastronomicznych i imprez (oczywiście pozostaje kwestia zdefiniowania, czy mieliśmy do czynienia z aukcją czy ze zwykłą sprzedażą, dokonaną jedynie za pomocą kanału dystrybucji w postaci serwisu aukcyjnego).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy sporadyczne zacinanie sie glosu w grach z ps store jest normalne, nie wiem czy mam cos z konsolka , a nie mam zadnej plyty z gra zeby sprawdzic jak gry plytowe dzialaja. Pytam bo mam jeszcze niecaly rok gwarancji od sprzedawcy i nie wiem czy takie cos moge zareklamowac :)

Czy to nie sa pierwsze odznaki Yloda?:)

Edytowane przez kukmuken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi