Skocz do zawartości
kill

Jak to jest z Gwarancją?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra

A i jeszcze coś oddałem tylko konsolę z kablem zasilania i tv bez pada to chyba nie postąpiłem źle wysyłając sam uszkodzony towar bez dodatków ?

Edytowane przez zax321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po fakcie nie ma sensu - ale źle nie postąpiłeś ;)

Jeśli zapisy w karcie gwarancyjnej nie stanowią inaczej, to możesz wysłać sam sprzęt - bez żadnego wyposażenia dodatkowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy!!!

Konsola wiesza się, zamraża się obraz i wyskakują kreski na obrazie. Kontroler w tym momencie przestaje reagować. Kliknięcie power wyłącza konsole, czasem jednak reaguje tylko na wyjęcie z gniazdka.

Po ponownym włączeniu konsola jakby włącza się, ale na ekranie czarny obraz.

Trzeba konsole zostawić na dłużej i dopiero wtedy można próbować grać.

Czasem jest to po 2h grania, a czasem tylko włączę i potrafi zawiesić się na menu.

Zmieniałem kabel HDMI, bowiem myślałem, że to może jego wina, ale nic nie pomogło.

Robiłem też pełny format.

Konsola stoi luzem, nie jest niczym zasłonięta, do tej pory działała bez zarzutu, ale zauważyłem, że dzieje się to od pobrania najnowszej aktualizacji przez internet.

Ciężko to opisać, wrzuciłem filmik na youtube jak to wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=Ai6U15E0qmQ

Dodam, że dzieje się tak zarówno na grach w których gram na padzie, ale i na move.

Faktura na konsole Data dokumentu: 2010-12-31

Jak powinno wyglądać pismo dot. reklamacji? Tudzież na co powinienem się powoływać... pomocy bo nei wiele czasu mi zostalo...

Edytowane przez Sqb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola była brana na firmę, czy osobe prywatną ?

Jeśli prywatną, to pozostaje reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową, u sprzedawcy.

6 miesięcy od daty zakupu minęło, więc na Tobie będzie ciążył obowiązek udowodnienia istnienia wady w chwili wydania towaru - o ile oczywiście trafisz na "ciężkiego" sprzedawcę...

Wzór pisma możesz sobie pobrać z internetu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola kupiona na osobe prywatna, mozesz podac mi gdzie jest wzór tego pisma ? Co powinienem napisac - to co pisze wyzej jest ok?

Piszesz, że powinienem udowodnić - pytanie jak więc powinno to moje pismo wyglądać, żeby nie wyszło na to, że na darmo odsyłam konsolę..

Pomóżcie, to pierwszy raz kiedy muszę coś takiego zrobić...

Edytowane przez Sqb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, mógłbyś napisać jak uzupełnić to pismo, żeby miało ręce i nogi? Kiepski jestem w te klocki... konkretnie to opis + datę stwierdzenia usterki... bede wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Nie znam daty, kiedy stwierdziłeś usterkę...

- Co do opisu, to wystarczy przepisać "po naszemu" (stylistycznie) to, co napisałeś wyżej:

Konsola wiesza się, zamraża się obraz i wyskakują kreski na obrazie. Kontroler w tym momencie przestaje reagować. Kliknięcie power wyłącza konsole, czasem jednak reaguje tylko na wyjęcie z gniazdka.

Po ponownym włączeniu konsola jakby włącza się, ale na ekranie czarny obraz.

Trzeba konsole zostawić na dłużej i dopiero wtedy można próbować grać.

Czasem jest to po 2h grania, a czasem tylko włączę i potrafi zawiesić się na menu.

- Całkiem przyzwoity generator takowych dokumentów -> http://reklamacjatowaru.pl/

- Wypełniony wzór powyższego -> http://reklamacjatowaru.pl/wp-content/uploads/2011/07/Wz%C3%B3r-pisma-reklamacyjnego1.pdf

Do napisania reklamacji, nie potrzeba specjalnych umiejętności :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,

jestem nowy, więc na początku mówę Dzień dobry:)

ps3 kupiłem 11 miesięcy temu. Wsztysko pięknie ładnie. Wczoraj wróciłem do domu z pracy, i zauważyłem, że dioda czerwona na playu się nie świeci. Spróbowałem w innych gniazdkach jest to samo. (możliwe, że administraca coś kombinowała przy instalacji elektrycznej w naszym bloku, bo był lekki rozpierdziel obok skrzynki z elektryczności, ale nie wywiesili żadnego ogłoszenia w którym dniu, i o której godzinei będą cokolwiek robić)

Podejrzewam, że spalił się zasilacz wewnątrz konsoli:/

więc spakowałem ją do kartonu, i pojechałem do sklepu w którym kupiłem:) zgłoszenie zostao przyjęte, no i teraz pozostaje czekać na dalsze kroki.

Chciałem was zapytać, czy jeśli coś wewnątrz się spali, nie od pioruna (bo to jest zaznaczone w gwarancji) to czy sony to naprawia? może faktycznie nastąpiło przepięcie, i delikatny sprzęt jakm jest konsola nie wytrzymał? dodam, że do tego samego rzedłużacza, podpięty jest róznież telewizor, który działa, tak jak działał...

jakieś podpowiedzi, czego się spodziewać itd itd. bardzo proszę bo perspektywa utraconych dem, i zapisanych stanów gier już doprowadziła mnie do rozpaczy, a jeszcze oczekiwanie nie wiem ile na naprawę to już horror...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Data ma znaczenie wtedy jak przekroczy 2 miesiace od zauwazenia usterki

nie przejmuj sie takimi szczegolami! napisz date 2 tygodnie wstecz i bedzie git

to jest tylko formularz reklamacyjny nie spowiedz

zaznacz ze chcesz kase albo nowy towar

i niech ci sprzedawca ładnie podpisze odbior towaru z datą itd

jeden dzien zwłoki przy odpowiedzi sprzedawcy i juz 1:0 dla ciebie

P.s

Pare stron wczesniej opisywałem swoja walke ze sprzedawca, ale po 2 miesiacach dostalem kase za PS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że kupiona jest przez internet także nie pójdę do sprzedawcy osobiście...

Jak ją nadać w takim wypadku? Przy paczkach chyba nie ma możliwości potwierdzenia odbioru, co jedynie na stronie poczty moge śledzić przesyłke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że kupiona jest przez internet także nie pójdę do sprzedawcy osobiście...

Jak ją nadać w takim wypadku? Przy paczkach chyba nie ma możliwości potwierdzenia odbioru, co jedynie na stronie poczty moge śledzić przesyłke...

Tak jak kolega wyżej napisał - niezgodność musisz zgłosić do 2 miesięcy, od chwili jej wystąpienia...

Wysyłasz konsolę z pismem do sprzedawcy, przesyłką za potwierdzeniem odbioru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej napisał - niezgodność musisz zgłosić do 2 miesięcy, od chwili jej wystąpienia...

Wysyłasz konsolę z pismem do sprzedawcy, przesyłką za potwierdzeniem odbioru...

dokładnie wysylasz paczke wraz z dokumentem za potwierdzeniem odbioru i czekasz

daj znac jak cos zalatwisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jeszcze możesz w pierwszej kolejności wysłać samo pismo - a nuż sprzedawca zaproponuje Ci odesłanie konsoli na jego koszt (mnie się tak przytrafiło kiedyś z modemem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola dziś wróciła z gwarancji(naprawa trwała 5 dni roboczych)

Mój opis usterki był:

GŁOŚNA PRACA NAPĘDU

Opis naprawy:

ODNOWIENIE KONSOLI NA S/A XXXXXXX

Teraz konsola choidz troszke ciszej;]

zrobili formata i wgrali nowego softa 4.31

Edytowane przez zax321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem ps3 na gwarancje, stan idealny wizualnie i uszkodzony laser.

Po tygodniu dostałem specjalną wersje z rzeźni, bo się okazało, że to nie mój model. Konsola porysowana na obudowie, a na papierku napisane, że odnowiona.

Pani ze sklepu zadzwoniła do kogoś z firmy sony i po chili ja zacząłem z tym panem rozmawiać.

Stwierdził, że konsola jest wolna od wad i najwyżej mogę napisać, że jej nie przyjmuję. Do tego na swojej konsoli miałem masę gier, a dostałem model z czystym dyskiem, to usłyszałem, że serwis nie ponosi odpowiedzialności za zawartość dysku.

Powiedziałem, że chcę mój poprawiony model, to stwierdził, że nie ma takiej możliwości.

Tak chciałem kilka słów napisać o tej firmie.

post-49010-0-71914700-1355848828_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego trzeba bylo oddac na niezgodnosc towaru a nie na gwaracnje producenta

bo jak oddasz na gwarancje to oni maja zapisane w umowie ze moga ci wymienic na inny naprawiony to war i nie jestes pierwszym ktoremu oddali w gorszym stanie

trzeba bylo nie odbierac

a jak miales na tamtej ps3 mnostwo gier to ja dezaktywuj i sciagnij na ta, nic innego ci nie zostanie

p.s gratuluje wogole zakupu rocznej PS3, ktos pewnie wiedzial co sprzedaje

Edytowane przez chudyVU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego kupiłem, bo ma gwarancję.

Są zdjęcia konsoli, moje i tej nowej, pracownicy sklepu są po mojej stronie co też zanotowałem w piśmie jakie wysłali do firmy.

Jak komuś innemu wymieniają na jakieś g.. i ktoś to akceptuje to jego sprawa, ja się na to nie zgadzam.

Konsola nie jest odebrana, poszło pismo, że sie nie zgadzam na taki stan konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cie ironicznie nie wysmiewam

tylko jakbys to dobrze rozegral to mialbys nowa

a w pierwszym twoim poscie nie widze aby bylo napisane ze jej nie odebrales przez co zrozumialem ze przyjales taka jaka jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzyslikejazz

Ta sytuacja miała miejsce w autoryzowanym serwisie Sony Pram? :o

Jeżeli tak, to jestem w szoku że serwis ten w dalszym ciągu traktuje tak swoich klientów. Sam około pięć lat temu miałem z nimi potyczkę, jednak wówczas wywalczyłem upoważnienie do odbioru nowej konsoli ze sklepu. Dostałem kilka odnowionych egzemplarzy (czyli używanych w nowej obudowie), dopiero po walce z Sony Poland otrzymałem ten nieszczęsny dokument. Widać, że teraz nie pofatygują się nawet zmienić obudowy, tylko wciskają komuś na siłę używany model, pomimo tego że nowa konsola droga nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi