Skocz do zawartości
DaraS

Mass Effect 3

Rekomendowane odpowiedzi

Na Twitterze Merizan potwierdziła, że w EC DLC będziemy mieli zarówno cutscenki, jak i dialogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie - ciekawe czy te dialogi będą miały jakiś faktyczny wpływ na cokolwiek, czy skończy się tylko na pozornym wyborze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny obrazek z EC

b01ac089a7751b1810460ee3f6df68b5.jpg

BTW

Jakie miało być pierwotne zakończenie? Jak ktos wie to proszę o kontakt na GG lub odpowiadz w tym poscie byłbym wdzieczny

Edytowane przez LionelPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP

W skrócie, miliony lat temu organiczne cywilizacje dobrowolnie "przerobiły się" na Żniwiarzy w celu powstrzymania rozprzestrzeniania sie czarnej materii. Sama materia miała jakis związek z przekaźnikami masy. Human reaper z ME2 mial odgrywać kluczową role ale został zniszczony przez Shepa. Obecny cykl miał by wyjątkowy z dwóch powodów:

1. Kosiarkom konczył się czas i czarna materia rozprzestrzenia sie bardzo szybko

2. Kosiary widziały w ludziach potencjał i wierzyli ze zbudowany z ich materiału Żniwiarz mógl powstrzymać raz na zawsze zagrożenie jakie powodowała czarna materia

Zakończenie miało być takie ze po rozmowie z Harbingerem i odkryciu prawdy dostajemy dwie opcje wyboru

1. Poświecić gatunek ludzki i za pomocą stworzonego Żniwiarza powstrzymać zagrożenie ze strony czarnej materii

2. Zniszczyć kosiary i na "pożegnanie" powiedzieć Harbingerowi ze rasy organiczne poszukają innego sposobu

W dwojce podczas misji na haelstromie jest kilka wskazówek co do piewrotnej koncepcji scenariusza jak również w książce "Odwet" gdzie kosiary tłumaczą że kiedy pozbędą się naszych organicznych wad mają plany wobec gatunku ludzkiego i widzą w nas ogromny potencjał

Tak poza tym mocno liczę że Harbingerowi dodadzą trochę dialogów, w dwójce taki wygadany wciąż podrywał Shepa a w trójce zamknął się w sobie :pinch:

Edytowane przez hitokiri pl
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie

Tweet Merizan o teorii indoktrynacji w EC DLC...

merizancontentecdlc2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potęgą YOUTUBE'a obejrzę ten Extended Cut. Opini pewnie nie zmienię, gdyż zgadzam się ze smudboy'em co do poziomu całej serii i z tym, że nigdy nie była projektowana jako trylogia, ale to jest nieważne. Niech CDProjekt RED po zrobieniu Cyberpunka zabierze się za RPGa w kosmosie i pokaże Bio jak to się robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie : Na ile starcza kampania solowa bez misji pobocznych a ile z misjami pobocznymi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forach bioware piszą, że ok 40-50h z misjami pobocznymi.

Sam gram od kilku dni i na liczniku ponad 10h jestem przed misją Tuchanka na Insanity.

Jedynie co mnie rozczarowało to poziom trudności właśnie.

Miało być ciężej niż w ME2, a na razie jest banalnie.

Mimo wszystko gra genialna.

Edytowane przez shemaforash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po pobraniu DLC i prawidłowym zainstalowaniu powinien wśród zapisanych stanów gry pojawić się jeszcze jeden plik o nazwie Legend. Jest to save z końcowej części gry, tuż przed atakiem Sheparda na bazę Cerberusa. W zależności od poprzednio dokonywanych w grze wyborów będziecie mieli okazję obejrzeć różne zakończenia.

Oryginalne zakończenie Mass Effect 3 nie spodobało się wielu fanom. Podczas, gdy jedni chcieli jedynie zobaczyć, w jaki sposób podejmowane przez nich decyzje wpłynęły na losy galaktyki i znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania, inni nie zaakceptowali go w ogóle. BioWare ostrzega, że Extended Cut nie zadowoli tych osób, które spodziewały się zupełnej zmiany zakończenia.

gram.pl

Edytowane przez kloose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem czemu ludzie narzekają na zakończenie ME3...twórcy stwierdzili że tak to zrobią and live with it !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na samo zakończenie, tylko na nieścisłości które mu towarzyszą... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ? Mówię od razu w ME3 nie grałem i nie mam zamiaru chwilowo...zakończenie już znam przez ten nerd rush z powodu zakończenia żeby było zmienione więc możesz spoilować ile chcesz xD mnie to gry nie zepsuje jak będę grał za jakiś czas...

Edytowane przez TRaCeGuitar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Na oficjalnym forum BioWare Hamburgery mówią, że już ściągają Extended Cut i komentują nową zawartość. Jest jedna rzecz, która najbardziej rzuca się w oczy. Można odrzucić to co pieprzy Star Child, ale jest mały kruczek. WSZYSCY UMIERAJĄ! Tak jest - możesz zachować się tak jak normalny człowiek i zbuntować się przeciwko pseudo-bóstwo, ale za karę zabijemy wszystkich. Jeżeli to prawda ( a raczej jest biorąc pod uwagę ilość powtarzających się komentarzy o tym) to oznacza tylko jedno - BioWare zachowuje się jak parszywy bachor, który strzelił focha, że ludziom nie spodobał się jego geniusz artystyczny i teraz ich za to karze. If that's true - than FUCK BIOWARE!

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Czyli ? Mówię od razu w ME3 nie grałem i nie mam zamiaru chwilowo...zakończenie już znam przez ten nerd rush z powodu zakończenia żeby było zmienione więc możesz spoilować ile chcesz xD mnie to gry nie zepsuje jak będę grał za jakiś czas...

Nieścisłość w postaci wrzucania dosłownego Deus Ex Machina w klasycznym (heh...) rozumieniu tego zwrotu - czyli sławetne Boskie Dziecko z Cytadeli, które, zamiast zostać opuszczone na scenę, unosi Sheparda do siebie i wszystko wyjaśnia.

Po drugie - sławetny już filmik porównujący wszystkie trzy zakończenia i jakie pojawiają się tam różnice. Można je zliczyć na palcach dwóch rąk - Reaperzy padają lub odlatują, Cyatdela eksploduje lub wybucha, Mass relay przy Plutonie eksploduje lub nie. I tyle. Oraz Normandia - która brałą przecież udział w bitwie na orbicie Ziemi - ucieka przed falą uderzeniową (czego? eksplozji? światła?[WTF?]) i rozbija się na jakiejś nieznanej planecie.

Krótko mówiąc, ludzie którzy zainwestowali w to uniwersum - i nie mam tu na myśli pieniędzy, ale czas poświęcony na gry, książki, komiksy, czytanie Mass Effect wiki, fora dyskusyjne, fanficki, etc. - poczuli się oszukani i wystrychnięci na dudka.

Polecam serię filmików autorstwa smudboy'a na youtube'ie - tutaj - by zrozumieć dlaczego zakończenie ME3 jest do bani. Nie z perspektywy fana, ale z perspektywy pisarskiej.

Edytowane przez JibrilPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy trzeba wczytać ten sejw o nazwie legenda żeby zobaczyć extended cut, jeśli tak to lipa, rozpoczyna się on od bazy Cerberusa a mi się nie chce tego wszystkiego przechodzić i najlepiej zacząłbym od szturmu na strumień gdzie Harby robi demolkę

Na socialu zaczął się już flejm czego należało się spodziewać, dziś pobiorę i dam znać czy mi się podoba czy nie, jak ktoś już widział to niech wrzuci opinie bez spojlerów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potęga YouTube'a jest przepotężna - można już obejrzeć endingi z Extended Cut.

(dźwięk wairuje, ale da się obejrzeć)

Syntezy jeszcze nie ma.

Nowe zakończenie -

BioWare się udało. Zamiast gównianego zakończenia, mają teraz dobrze zrealizowane gówniane zakończenie. Ogólnie, gdyby zakończenie ME3 wyglądało tak od początku, IMO nie byłoby takiego shitstormu jaki nastąpił. Odnosi się to jedynie do starych zakończeń, gdyż nowe zakończenie to przykład małostkowości, zacietrzewienia, wybujałego ego i czystego chamstwa ze strony BioWare. "Nie podobało ci się nasze trójkolorowe zakończenie? PIERDOL SIĘ! WSZYSCY UMIERAJĄ I PRZEGRYWASZ! EAT SHIT AND DIE! HAHAHA!!!"

Podoba mi się też motyw, jak obecnie przekaźniki masy nie wybuchają, a jedynie się rozpadają - BioWare fail.

Edytowane przez JibrilPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się - gdyby te zakończenia od początku tak wyglądały, nie byłoby tego rabanu ze strony graczy, chociaż pewnie trochę narzekaczy by się znalazło...

Ja chyba się skuszę i przejdę całość jeszcze raz, jak tylko udostępnią DCL'ka...

@up - Czemu motyw z przekaźnikami Ci się nie podoba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia czy aby na pewno trzeba zaczynać od ataku na bazę Cerberusa, czy wystarczy odpalić ponowne wykonanie ostatniej misji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba zaczynać od bazy Cerberusa, ja zacząłem od autosave co rozpoczął szturm na Cytadelę kiedy Harbinger rozdupcza wszytko, traci się tylko scenkę pokazującą jak nasi kompanii znaleźli się na Normandii

Ok przeszedłem EC wybierając kontrolę i nie rozumiem dlaczego jest to najmniej popularne zakończenie, wszędzie przeważa destroy. Kończąc Extended Cut jeszcze mocniej się przy kontroli utwierdzam.

W Destroy wydymane zostają Gethy a biorąc pod uwagę moją sympatię do Legiona i jego wesołych kompanów, niechęć do Quarian (nie licząc Tali) i to że cały Mass Effect 3 wydaje się skonstruowany na budowaniu relacji organików z syntetykami daje temu zakończeniu wielkiego faka

Synteza teoretycznie najbardziej neutralna niszczy różnorodność między gatunkami organicznymi co powoduje sprowadzanie wszystkich do jednego wora. Może i Shepcio na końcu bawi się w Boga ale to już gruba przesada decydować o losie każdej żywej istoty i sprowadzać ich do wspólnego DNA, organiki muszą pozostać organikami a syntetyki syntetykami

Dlatego kontrola, nawet jeśli przez całą serię niezliczoną ilość razy jest powtarzane że kosiarek nie można kontrolować. Fajna na końcu przemowa Shepcia w tym zakończeniu

A Extended Cut nie takie złe choć na razie widziałem tylko jedno zakończenie, oczywiście dalej śmierdzi gównem ale trochę mniej jakby ktoś odświeżaczem powietrza popsikał

Dziś mam dobry humor może dlatego tak łagodnie oceniam, jutro sprawdzę pozostałe zakończenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up - Czemu motyw z przekaźnikami Ci się nie podoba ?

Nie mnie sie pytasz ale pozwol ze ja ci odpowiem.

Dlaczego ? Dlatego ze powinny wybuchnac (i wybuchaly bodajze na podstawowych endingach) i pochlonac cala galaktyke. Arrival dobitnie dal do zrozumienia ze kiedy przekaznik zostaje zniszczony, sila razenia niszczy caly system.

Pieknie spieprzyli tez motyw podczas zakonczenia "Zniszczenie" gdy niszczymy wszystkie syntetyczne formy, nikt nie naprawi przekaznikow (bo niby kto, jak to technologia reaperow) to gdzie sie podzieja Geci, Turianie, Quarianie i Kroganie ? Grzech tez nie wspomnac o kolejnym debilizmie, jesli wszyscy utkneli, to czym sie beda zywic ? Przeciez powszechnie wiadomo ze Turianie i Quarianie latwo sie truja NASZYM pokarmem. Wnioski pozostawiam wam.

A Extended Cut nie takie złe choć na razie widziałem tylko jedno zakończenie, oczywiście dalej śmierdzi gównem ale trochę mniej jakby ktoś odświeżaczem powietrza popsikał

Good one :laugh:

Edytowane przez Bansai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktos czy pobranie dlc z amerykanskiego pss zadziala na polskiej wersji gry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie ma regionalnej blokady to powinno...jeżeli ma to nie pograsz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest - i napisów PL raczej nie uświadczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pobraniu z amerykanskiego pss i istalacji w zakladce zapisane dane gier widnieje mi po polsku Mass Effect 3 - Zawartosci do pobrania i patche o rozmiarze tego extended cut (ale jest to duplikat i pare pozycji nizej mam to samo tylko ze z patchami i wczesniejszymi dlc). W menu gry dluzej mieli ale zadnej innej zawartosci nie zobaczylem. Moze odpalilem w zbyt poznym momencie bo mam save z momentu jak Shepard

wstaje i wchodzi w przekaznik na cytadele

wiec nie wiem czy to wina tego ze jest z amerykanskiego pss czy temu ze odpalilem w zbyt poznym momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pobraniu z amerykanskiego pss i istalacji w zakladce zapisane dane gier widnieje mi po polsku Mass Effect 3 - Zawartosci do pobrania i patche o rozmiarze tego extended cut (ale jest to duplikat i pare pozycji nizej mam to samo tylko ze z patchami i wczesniejszymi dlc). W menu gry dluzej mieli ale zadnej innej zawartosci nie zobaczylem. Moze odpalilem w zbyt poznym momencie bo mam save z momentu jak Shepard

wstaje i wchodzi w przekaznik na cytadele

wiec nie wiem czy to wina tego ze jest z amerykanskiego pss czy temu ze odpalilem w zbyt poznym momencie.

pewnie to przez to że z amerykańca pobrałeś

gdzie ci sie tak śpieszy ??

pare dni wytrzymasz :happy:

po pobraniu patcha przecież powinien Ci sie utworzyć save i po odpaleniu go gra powinna się zacząć od momentu tej zmiany w dlc

przynajmniej czytałem że tak ma być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi