Skocz do zawartości
unknown3d

The Last Of Us

Rekomendowane odpowiedzi

Gra ukończona na poziomie Hard. Zacznę może od samego poziomu, dość wymagający, około 22h gry z dużą ilością poświęconą na szukaniu ulepszeń itp. Trofea do zdobycie są chore (same znajdźki) i platynowanie to musi być męka (2 razy przejść grę na przetrwanie + raz normalnie? - no way), a szkoda bo chętnie bym zgarnął największy pucharek. Multi wygląda fajnie, ale ja tam fanem rozgrywek online nie jestem, pewnie pogram chwilę.

Teraz przejdę do najistotniejszego, czyli do samej oceny gry. Fenomenalna acz lekko nużąca. Tryb hard nie był nie do przejścia, ale były momenty, przy których trzeba spędzić dłuższą chwilę. Największa bolączka to ciągłe szukanie przedmiotów, naboi (których było jak na lekarstwo), artefaktów itp. Grę przeszliśmy (grałem z kuzynem) w bite 2 dni grania (do tego problem z save przez który straciliśmy 4h rozgrywki!). ~22h to mega dużo jak na tego typu grę, nie spodziewałem się więcej niż 12-13h. Niestety przy końcu miałem dość ciągłego szukania przedmiotów (szczególnie w trasach gdzie było zerowe oświetlenie). Trochę irytowało też potykanie się o towarzyszy. 

Grafika fenomenalna i choć dla mnie ten element jest mało ważny (mam mocnego PC, który zjada PS3 na śniadanko, więc nic nie mogło mnie zaskoczyć) to wciąż nie mogę wyjść z podziwu dla ND, które wycisło z tej konsoli wszystkie soki. Szczególnie animacja twarzy i oddanie ich emocji - mistrzostwo. Na twarzy Ellie można było wyczytać wszystkie emocje jakie panowały w różnych momentach gry (smutek, szczęście, dumę, irytacje, wkurwienie itd). Warto dodać, że w parze ze świetną grafiką idzie świetna muzyka, której nic dodać nic ująć. 

To wszystko jednak nic w porównaniu z fascynującą fabułą, a raczej jej prowadzeniu. Ten klimat, zmiany charakteru bohaterów, całkiem niezły dubbing (choć początek był jakiś zbugowany). Mistrzostwo. Można powiedzieć, że to interaktywny film. Lubię takie klimaty więc ten element był dla mnie perfekcyjny.

Zakończenie bardzo fajne, takie w sumie bez zbędnego "pierdolnięcia", mi pasowało. Niestety gry nie przejdę kolejny raz, nie będę platynował, bo świadomość grania w dokładnie to samo jest zabójcza (zbyt długa, 0 wyborów i zdecydowanie za dużo zbierania by przetrwać). Świetne doświadczenie, pomimo że gra na raz, pograć trochę multi i sprzedać.

Tak na koniec powiem tylko, że fajnie by było dostać taką fabułę w połączeniu z elementami RPG - mnogość wyborów przy zachowaniu tak świetnej opowieści i tych emocji bohaterów - gra marzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kill

Jako że, odebrałem Twój post jako bezpośrednio do mnie kierowany (i to napisany na public`u), uważam że mam prawo się do niego odnieść celem obrony.

Napisałem do Froga, że ma "zamilknąć" nie z powodu gry Uncharted lecz w następstwie bezpośredniego podjazdu do mojej osoby (gdzie też nie był stroną dyskusji) a perfidnie szukał zwady:

W dniu 15.06.2013 o 11:55, Frog_PL napisał:

Raczej pisanie ze zrozumieniem sie klania bo zaprzeczasz sam sobie. Niby slownik kiedys miales w rece bo tak ladnie piszesz uzywajac konwersji,sentencji,notabene i konkluzje i innych piknych slowek a nie znasz pojecia tak prostego wyrazu jakim jest "zupelnie". I ktos podal dobry przyklad zupelnie innych gier np GT5 i TEKKEN. Moze to cie naprowadzi ;P

Czyż to nie zmienia postaci rzeczy ?

Ale mogę być winny tej akcji jeśli tak uważasz (co jest zasugerowane w Twojej wypowiedzi), a prowodyrzy niech sobie dalej hasają bez konsekwencji.

Jednak raz, że za stary jestem, a dwa na tyle długo na tym forum mam przyjemność "egzystować", że nie zgadzam się z takim stanem rzeczy (mimo, że to Wy macie "czerwone guziki").

Gdzie wina tam wina, gdzie odpowiedź na atak tam chyba winy nie ma.

Sorry za offtop.

Edytowane przez lennox
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kill - miażdzysz :)

Ja jestem gdzieś w połowie drogi, ale póki co metka "gra tej generacji" ani oceny pokroju 10/10, jakoś mi do niej nie pasują. Gra jest porządną rzemieślniczo-artystyczną robotą, do jakiej przyzwyczaiło nas ND - ma świetną grafikę (chociaż momentami bardzo nierówną i widać wiele asetów zapożyczonych z wcześniejszego hitu tego studia) tak samo jak i oprawę audio (ścieżka dźwiękowa, dźwięki otoczenia). Co do klimatu, immersji i feelingu nie ma się co rozpisywać - ND zawiesiło poprzeczkę bardzo wysoko i cięko będzie komuś w najbliższym czasie ją przeskoczyć (może Beyond się uda, ale raczej w to wątpie). Na duży plus zaliczam też dubbing (chociaż początkowo kuleje i wydaje mi się, że słowo k****, jest trochę nadużywane - nie skonfrontowałem tego jeszcze z oryginalną wersją) - żarty i pyskówki między Ellie i Bill'em (spotykamy go w późniejszym momencie) są kapitalne... 

Jedyne co mnie trochę drażni w The Last of Uf, to ciągłe interakcje typu: podstaw drabinę, przesuń kontener, podsadź mnie czy podciągnij - jest tego zdecydowanie za dużo i za często. Drugą rzeczą jest ekwipunek. Skoro twórcy idą bardziej w stronę realizmu, to mogli ograniczyć ilość noszonej przez nas w plecaku broni - parę pistoletów rozumiem (są małe), ale shotgun, strzelba i łuk już trochę ten realizm psują...  

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 15.06.2013 o 23:30, Bansai napisał:

Co sie dzieje jak kilka razy przegrywamy mecz w multi ? Na razie na 15 meczy, przegralem tylko raz i od razu moj oboz zaczal sie sypac, w razie zlej passy jak to wyglada ? Ciagle wszystko spada, oboz sie sypie i startuj od nowa?

Dokladnie, ja wygralem 40 rund z druzyna, bylem na 9 tygodniu.

Dostalem jakies specjalne zadanie do wykonania ( 1 na 3 dni ( gry )), w konsekwencji nie zrobienia go, moja populacja spadla do 0.

Wtedy gramy od nowa ( pierwszy tydzien ).

Jesli nie zdobedziesz okreslonej liczby ( niebieskich srodkow ) na meczu - twoja populacja choruje.

za 12 tygodni w dwoch klasach, sa 2 trofea do zdobycis ;)

Bedzie duzo do grania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kill - jesteś moim guru ;)

kloose - w koncu jakiś dobry i naprawdę solidny opis gry... Smalec chyba też jako nieliczny napisał spokojnie co jest ok a co nie... Reszta - nie komentuje...

Ja dziś po pracy mam zamiar zarwać noc przy grze i w końcu się z nią zapoznać - niestety wiele czynników sprawiało że pomimo posiadania gry od premiery jeszcze dobrze do niej nie zasiadłem :( cóż takie życie że nie ma się tyle czasu ile by się mieć chciało na hobby :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 02:10, Frog_PL napisał:

A co do "ogonkow" to stara zalecialosc z poczatkow ogolnodostepnego internetu w PL do tzw. NETYKIETY. Mowi ci to cos ? Widac nie ale rozumiem, ze mozesz nie pamietac tak starych czasow CHLOPCZE :P

A co do sfrustrowania i nabuzowania to juz kompletnie nie trafiles. Wlasnie w odroznieniu od wielu  nie podchodze emocjonalnie do virtualnych dyskusji. Za stary jestem na to ;P  Piwko w reku, skrecik w ustach i na pelnym loozie smieje sie z ciebie i tobie podobnych ;P

alez on jest mocny O_o

na usta cisnie sie klasyk "ale ty masz silna psychike..."

dobra biore kawe i ide dalej grac w TLOU

Edytowane przez piachu00
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo się wachałem przed zakupem tej gry lecz teraz już wiem że nie żałuje wydanej kasy. Ocenianie gier to sprawa indywidualna więc czy zasługuje na 10 czy 8 pozostawiam wam. Gdybym miał wystawić ocene TLoU to napewno byłaby to ocena bardzo dobra. W skali napewno byłaby to 9 z wielkim +. Gdyby np TLoU miał otwarty świat i można by zaglądać "plądrować" każdy budynek wtedy mógłbym  śmiało stwierdzić że ta gra jest doskonała :) i zasługuje na 10. 

Grafika może nie powala na kolana ale klimat gry to jest to coś co wciągnęło mnie magnez :). Dialogi, żarty i pyskówki (jak wspomniał kolega @kloose) są kapitalne i świetnie wkomponowane w całość (ustawione mam dialogi angielskie z polskimi napisami).

Multi jeszcze nie "liznąłem" ale sądze że będzie to ciekawy dodatek do całości i pozostaje tylko czekać na dodatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 08:04, zdun napisał:

kill - jesteś moim guru ;)

kloose - w koncu jakiś dobry i naprawdę solidny opis gry... Smalec chyba też jako nieliczny napisał spokojnie co jest ok a co nie... Reszta - nie komentuje...

Ja dziś po pracy mam zamiar zarwać noc przy grze i w końcu się z nią zapoznać - niestety wiele czynników sprawiało że pomimo posiadania gry od premiery jeszcze dobrze do niej nie zasiadłem :sad: cóż takie życie że nie ma się tyle czasu ile by się mieć chciało na hobby :sad:

A skąd pewność, że akurat zdanie kloosa jest bliższe prawdy, niż kogokolwiek innego? Pytam serio, bo nie lubię, gdy np. moje posty są wrzucane do jednego wora z postami "nie wartymi komentarza". Super się ten temat robi, nie ma co :P Najpierw płacze, bo spoilery, potem, bo ktoś napisał gdzie i za ile kupił, potem znowu coś innego.

Że sparafrazuję Killa - skoro ja muszę akceptować, że ktoś widzi w grze kalkę Uncharted, to czemu ktoś inny nie zaakceptuje, że ja nie widzę tu - wyolbrzymianych imo - wad? Na jednym forum wyczytałem, że gra jest do dupy bo "za mało epy" - rozumiem, że to też wartościowa opinia?

Żeby nie było, zgadzam się z wieloma wcześniejszymi wypowiedziami, także tymi wytykającymi pewne niedoróbki (chociaż nie wszystkie), ale żesz z drugiej strony bez przesady z tym wrzucaniem wszystkich w pełni pozytywnych opinii do wora "funta kłaków warte". Gdyby kierował się tymi nielicznymi i spokojnymi opiniami, to pewnie w życiu nie zagrałbym w Dragon's Dogma - a to tylko jeden z przykładów.

Edytowane przez Numinex
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko moje zdanie (subiektywne) - przecież nikt nie musi się z nim zgadzać :)

Poza tym - przedtem były pyskówki o to co jest kalką czego, a teraz która opinia jest dobra a która zła - ale przynajmniej wiadomo, że gra jakieś emocje wywołuje ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy kloose napisał gdziekolwiek o tytule źle?? Mi głównie chodzi o nieprawdopodobny "hajp" na ten tytuł który jest tu podawany... Podnieta, nerwy i generalnie złość i hejt (ale taki niepozytywny) sięgają tu zenitu i przecierają się granice jakiegokolwiek dobrego smaku.. Trochę tu ponosi sporą liczbę graczy i to najdziwniejsze jest to że wiele z tych osób jest starymi wygami których na tym forum bardzo szanuję...

Dlaczego Kloose'a opis uważasz za niesprawiedliwy skoro napisał same dobre słowa o grze poza tym ze nie jest to dla niego gra 10/10... Moim zdaniem przez ten cały chory hype jezeli ktokolwiek nie napisze o grze "wow 10/10" jest podawany jako opinia człowieka który się nie zna... Ona sam pisze o grze same dobre rzeczy przecież ale sucho i rzetelnie... Czytanie 1000000000000000000000 posta "wow absolutne mistrzostwo 10/10 spuszczam się w otworek od płyty" soprawia że ktoś kogo zresztą gust znam i w ten hype nie wpadł jest bardziej wartościową opinią aniżeli nową grupę fanboyów tego tytułu... Damn rozluźnijcie pośladki błagam was :) temat nienawidzę ludzi jest o hejcie - tu człowiek chce poczytać co,s fajnego o grze przed zabraniem się za nią... A te kłótnie - moim zdaniem bez sensu bo wszyscy kłócący się to spoko ludzie....

• Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie najwidoczniej źle to odebrałem ;) Po prostu zabrzmiało to, jak by wszystkie inne posty były... wiadomo do czego. A z kloosem się w wielu miejscach zgadzam i w jego wypowiedziach nie widzę w żadnym wypadku nic złego.

Problemem jest chyba to, że z kilkudziesięciu stron jednak trudno rozróżnić co jest hajpem, co trollowaniem, a co najzwyklejszymi, szczerymi "pierwszymi wrażeniami" - nieważne, czy skrajnie pozytywnymi, czy negatywnymi.

Fakt, dychy TLoU u mnie w tej chwili nie ma (podobnie jak i U3), ale tak czy siak uważam, ze znakomita większość pochwał należy się bez dwóch zdań. Hype mnie nie tknął na szczęście, bo do dnia premiery nie miałem specjalnie zamiaru kupować gry :P Dlatego tym bardziej jestem pod wrażeniem, bo nie oglądałem nic poza dwoma starszymi trailerami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chyba tylko ban pomoże. Znów offtop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj, rozmawiamy o grze. O czym innym w takim razie dyskutować?

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszesz, że gra jest 10/10, że jest piękna, że jest niesamowita i że to najlepsza gra ever, więc według One to offtop. : P

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie to ja tu widze posty czemu gra to nie GOTG 10/10 i nie zasluguje na te opinie (bez zbytniego gadania o samym tytule), czemu zgadzam sie z czyims zdaniem, czemu ktos uwaza jego zdanie za niesprawiedliwe etc.

O samej grze to malo moim zdaniem.

Napisalbym cegielke dlaczego wg mnie gra zasluguje na 10/10 podobnie jak to zrobilem z opisem multi wczesniej, jednak wiem ze nie ma sensu bo zaraz post zniknie w zalewie gowna. Uspokojcie sie juz troche.

Edytowane przez Bansai
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napisz - będzie kolejna opinia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tym jak zginela Tes i jestesmy w "podmoklym zagrzybialym metrze" - wychodzac na powierzchnie odetchnolem razem z bohaterami, ale tam pod ziemia jest pierdolnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 10:48, piachu00 napisał:

po tym jak zginela Tes i jestesmy w "podmoklym zagrzybialym metrze" - wychodzac na powierzchnie odetchnolem razem z bohaterami, ale tam pod ziemia jest pierdolnik

To nie jedyny taki moment, beda bardziej przytlaczajace miejscowki, zaufaj mi ;).

@kloose

Poczekam az sie shitstorm uspokoi, moze do tego czasu zostana ludzie zainteresowani wymiana opinii nt gry a nie tego czy to overhype czy nie :).

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jest więcej takich momentów, w których można odetchnąć - i nie musi się to wiązać z powyższym spojlerem i podobnym tego typu zdarzeniom...

Generalnie immersja w tej produkcji jest świetna :)

Edytowane przez kloose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odetchnąć i to dosłownie - już dawno nie grałem w nic, przy czym tak nerwowo ściskałem pada :P Chyba jedynie skradnie w Siren tak ryło beret, a tu jest w sumie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka prośba, piszcie o multi w odpowiednim temacie bo tutaj już wystarczająco duży syf jest. Net mi na PS3 nie działa wystarczająco stabilnie żeby grać w multi i mi smaka robicie :P

10 godzin za mną, miałeś rację Frog co do tych tekstur, w Pittsburghu zwiedzamy pod rząd pare podobnych lokacji, jakoś tak zlewają się w jedno i widocznie odstają jakością od reszty. Zaraz po akcji z KM'em następny opad szczęki i podziwianie widoków przez 10 minut. Gameplay i fabuła cały czas trzymają poziom, a nawet podnoszą poprzeczkę.

Wkurza trochę Ellie plącząca się pod nogami, raz mnie nawet wykryli z jej powodu - patch to naprawia? Nie ściągałem go bo słyszałem że on ma dużo wspólnego z psuciem save'ów. Jak Ellie stanie przede mną albo za mną to nie mogę się ruszyć, dopóki sobie nie pójdzie, już przymknąłbym nawet oko na możliwość przeniknięcia przez nią. 

Parę razy pokazała mi się podczas gry ikona przechylającego się pada w lewym dolnym rogu, próbowałem wykorzystać do tego Sixaxis, ale nie widziałem żadnego efektu. Ktoś może wytłumaczyć o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 11:40, adams1001 napisał:

Taka prośba, piszcie o multi w odpowiednim temacie bo tutaj już wystarczająco duży syf jest. Net mi na PS3 nie działa wystarczająco stabilnie żeby grać w multi i mi smaka robicie :P

10 godzin za mną, miałeś rację Frog co do tych tekstur, w Pittsburghu zwiedzamy pod rząd pare podobnych lokacji, jakoś tak zlewają się w jedno i widocznie odstają jakością od reszty. Zaraz po akcji z KM'em następny opad szczęki i podziwianie widoków przez 10 minut. Gameplay i fabuła cały czas trzymają poziom, a nawet podnoszą poprzeczkę.

Wkurza trochę Ellie plącząca się pod nogami, raz mnie nawet wykryli z jej powodu - patch to naprawia? Nie ściągałem go bo słyszałem że on ma dużo wspólnego z psuciem save'ów. Jak Ellie stanie przede mną albo za mną to nie mogę się ruszyć, dopóki sobie nie pójdzie, już przymknąłbym nawet oko na możliwość przeniknięcia przez nią. 

Parę razy pokazała mi się podczas gry ikona przechylającego się pada w lewym dolnym rogu, próbowałem wykorzystać do tego Sixaxis, ale nie widziałem żadnego efektu. Ktoś może wytłumaczyć o co chodzi?

jak latarka zaczyna Ci mrygac, to wtedy przechylasz pada, Joel potrzasa latarka i wszystko wraca do normy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 11:42, piachu00 napisał:

jak latarka zaczyna Ci mrygac, to wtedy przechylasz pada, Joel potrzasa latarka i wszystko wraca do normy

Dobry motyw. Brawa dla ND że chciało im się jeszcze odgrzebywać funkcje sixaxisa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 16.06.2013 o 11:40, adams1001 napisał:

Wkurza trochę Ellie plącząca się pod nogami, raz mnie nawet wykryli z jej powodu - patch to naprawia?

Mi się to bardzo podoba. Nie wiem, czy to zamierzony efekt ale wg mnie Ellie zachowuje się jak przystało na 14 latkę. Nie bardzo wie jak się zachować. Widzi, że jest niebezpiecznie ale nie potrafi podjąć decyzji gdzie się schować. Nie ogarnia sytuacji i wprowadza chaos. W ogóle ciekawa pistać.

Zmiana stosunku Joela do Ellie, który właśnie obserwuję (mam 52 % gry) była, pewnie nie tylko dla mnie, do przewidzenia. Natomiast Ellie zdaje się dorośleć, to mnie zaskakuje.

Czekam na dalszy rozwój tej postaci.

BTW problem save'ów jest już ogarnięty, możesz patchować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi