Cień 5 Napisano 23 Sierpień 2014 (edytowane) Slim 160GB CECH 3004A. Włącza się, wchodzi do recovery menu, po wybraniu opcji 3 lub 4 jest komunikat jaki pisałem w poprzednich postach. Po wybraniu opcji aktualizacji zawiesza się, pomaga tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka. Nie mam już nerwów ani czasu, żeby coś kombinować. Szkoda zgłoszona, w poniedziałek jedzie do serwisu. Mam tylko nadzieję, że dostanę swoją konsolę (bardzo o nią dbałem, jeśli chodzi o elektronikę to jestem pedantem), a nie naprawianą po kimś. Edit. Po wyjęciu dysku konsola normalnie się uruchamia i wyświetla komunikat o braku pamięci masowej. Czyli dysk na 100%. Edytowane 23 Sierpień 2014 przez Cień Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crux 37 Napisano 23 Sierpień 2014 (edytowane) Witam, Moja PS3 Fat ma już kilka lat i jak dotąd działa bez problemów (co prawda nie gram dużo, w skali roku pewnie nie będzie nawet 1h dziennie). Od jakiegoś czasu a zwłaszcza od początku lata działa jednak głośno więc pomyślałem o jej wyczyszczeniu i wymianie pasty. Pytania: 1. Jak dotąd sam jedynie grzebałem w PC, wymieniałem procesory, karty graficzne itp. PS3 jest bardziej skomplikowane czy wystarczy IQ pawiana? 2. Czy wymiana pasty nad oboma procesorami (CPU i GPU) jest łatwe tzn. czy zdjęcie radiatora wymaga jakiś specjalnych zabiegów? Z waszego doświadczenia: Ile czasu czyszczenie + wymiana past powinna mi zająć za pierwszym razem a ile za drugim gdy będę widział co i jak? Który filmik na YT w HD polecacie do nauki? W Bydgoszczy jest serwis, który za taką przyjemność liczy sobie 120zł więc wolał bym zaoszczędzić :) Pozdrawiam. Edit: Moja konsola, ze zdjętymi dwiema osłonami, po 5 latach używana tak: Nie ściągałem napędu ani układu zasilania, również zostawiłem płytę w spokoju. Zajrzałem jednak z latarką z boku na wentylację i kurzu brak. Dlaczego przy największych upałach konsola wrzuca najwyższy bieg (ten sam co przy funkcji czyszczenia)? Też tak macie z FATem? Może jednak wymiana pasty coś da? Tutaj link do filmiku gdzie facet wymienia pastę i rezultatów brak: https://www.youtube.com/watch?v=NaIqgGNlXto Dajcie znać jak u was wygląda sprawa upałów, które w sumie już się skończyły :) Edytowane 23 Sierpień 2014 przez crux Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kernish 18 Napisano 23 Sierpień 2014 W swoim facie wymieniałem pastę 7-8 krotnie . Miałem yloda , po naprawie w serwisie pochodziła kilka miesięcy i znowu padła . Wtedy zacząłem kupować najtańszą pastę za 5 zł i wymieniać samemu , używając też opalarki na płycie głównej , chodziło mi z reguły kilka tygodni , raz padła mi po jednym weekendzie , a innym razem chodziła i 1,5 miesiąca . Generalnie nie ma w tym nic trudnego , rozbierasz każdy kolejny element , wszystko jest na śrubach krzyżakowych , części układasz sobie po kolei w rzędzie , żebyś łatwo mógł złożyć w odpowiedniej kolejności . Napisze ci mniej więcej co i jak , chociaż ja mam nieco inną wersję , prawdopodobnie starszą . http://zapodaj.net/images/53f93e8a45b69.jpg Wyciągasz każdą część , w większości przypadków polega to na wykręceniu śrub i wypięciu taśm , w połowie drogi będziesz musiał wyciągnąć tylny panel obudowy i będziesz miał wtedy pełny dostęp do płyty , powinieneś to wyciągnąć jako większy , grubszy element , na dole wentylator , w środku płyta główna , a z góry srebrny kawałek blachy , który widać u ciebie pod napędem , i tę blachę musisz zdjąć , zaczynasz ją podważać z różnych stron , uważając żeby nie nagiąć za mocno , żeby coś nie pękło , jednak musisz użyć sporej siły , bo te elementy będą sklejone pastą termoprzewodzącą , jak już je rozerwiesz , to na płycie powinny ci zostać procesory , a na nich radiatory upaćkane pastą , to drugie żelastwo też będzie upaćkane , więc jedno i drugie musisz wyczyścić do czystego używając na przykład zmywacza do paznokci , procesorow ani radiatorow nie ruszasz , nie odrywasz itd itp , jak idealnie je wyczyścisz to nakładasz pastę na jeden i drugi , po czym równo i po całości rozprowadzasz kartą kredytową cienką warstwą i rozpoczynasz składanie konsoli . Na pierwszy raz wydaje mi się że powinieneś zmieścić się w godzinie czasu , jeżeli dobrze pamiętam to ja kupowałem pastę 0,5 grama i starczało mi dokładnie na dwa procesory . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzys94 12 Napisano 24 Sierpień 2014 (edytowane) Fajnie ze w fatce sa sruby krzyzakowe. Niestety w slimie to nie jest takie proste a to dlatego ze w slimie sa srubki gwiazdkowe...Szukalem we wszystkich sklepach w moim miescie z marnym skutkiem. Czekam aż dostaną dostawę z torxami (ja potrzebuje 8)... Wymiana pasty w konsoli jest trudniejsza niz w PC, ale też nie ma wielkiej filozofii poprostu jest wiecej rozkręcenia . Edytowane 24 Sierpień 2014 przez krzys94 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crux 37 Napisano 24 Sierpień 2014 Panowie, dzięki za odpowiedzi. @Kernish, masz jeszcze przyjemność z grania na konsoli jak tak pada co chwilę? Pewnie ja dawno bym się zirytował i kupił używkę :) @Krzys94, torxa potrzebowałem tylko na początku do odkręcenia wierzchniej osłony. Miałem cały komplet gdyż kiedyś byłem posiadaczem Renault Laguna I a tam czasami lubiło coś paść z elektryki. Swoją drogą świetne, wygodne auto gdyby nie te pierdoły elektryczne :) Mam w domu pastę Zalman ZM-STG2, którą używałem w PC więc powinna wystarczyć. Nieco zniechęciłem się do wymiany pasty po obejrzeniu w/w filmu w którym facet wymienia pastę bez rezultatów. Obecnie konsola nie działa już głośno więc prawdopodobnie odpuszczę ten temat do wiosny, ale jeszcze zastanowię się. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Serwis Konsol 318 Napisano 24 Sierpień 2014 Cień - usterkę zdiagnozowałeś śpiewająco - dysk do wymiany. Crux - jeśli zrobisz wszystko na spokojnie i bez używania siły to nie powinno być problemów z pracami. Martwi mnie tylko jedno - konsola którą masz o konsola poserwisowa tzw. refurbished i tylko dlatego, że tak mało na niej grasz, problem z wyjącym wentylatorem wyszedł dopiero teraz. Te konsole po prostu tak mają - nawet wymiana past termo na nową może nie pomóc (z doświadczenia - pomogło wilku przypadkach na kilkaset jaki miałem przez ostatnie kilka lat). Rady na ten problem niestety nie ma (poz próbami wymiany procesorów na nowe ale to kosztowna zabawa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crux 37 Napisano 24 Sierpień 2014 Po czym poznałeś, że odnowiona? Kupiłem konsolę w MM w 2009r. Po roku używania w 2010r. konsola nie chciała wyrzucić płyty z napędu więc oddałem na gwarancję i otrzymałem taką, ponoć naprawioną, ale jak widać wymienioną na inną? Ogólnie to bardzo dbam o nią tj. zawsze po graniu konsola pracuje w menu przez min. 10 minut aby wychłodzić się itd. Żona lubi porządek więc przy okazji przeciera ją z kurzu i wokół niej regularnie więc może stąd brak jakichkolwiek problemów do tej pory i czystość wewnątrz? Ogólnie to jest z niej bardzo zadowolony gdyby nie ten hałas, który jest owszem dokuczliwy, ale tylko gdy są upały a więc >30 stopni na zewnątrz. Zgodnie z tym co piszesz to mam zaakceptować ten fakt aż do jej sprzedaży? Na Śląsku jestem często, ale skoro nic nie można poradzić? Planowałem jej sprzedaż w przyszłym roku więc jeszcze jedno lato pewnie dam radę :) Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kernish 18 Napisano 24 Sierpień 2014 W dniu 24.08.2014 o 00:33, krzys94 napisał: Fajnie ze w fatce sa sruby krzyzakowe. Niestety w slimie to nie jest takie proste a to dlatego ze w slimie sa srubki gwiazdkowe...Szukalem we wszystkich sklepach w moim miescie z marnym skutkiem. Bodajże pierwsza śruba od obudowy jest torxowa , ale jak masz odpowiedniego krzyżaka , albo kontrolkę elektryczną , to niektóre torxy też odkręcisz ;) W dniu 24.08.2014 o 06:24, crux napisał: @Kernish, masz jeszcze przyjemność z grania na konsoli jak tak pada co chwilę? Pewnie ja dawno bym się zirytował i kupił używkę :) We Wrześniu będzie 2 lata jak kupiłem slima , była dobra oferta , slim 160gb , z dwoma dualshockami , kamerą , move'm , navigatorem i sorcery za 1049 zl . Od razu przełożyłem sobie 320gb z wspomnianego fata . Tydzień później okazało się , że wchodzi superslim i dlatego były fajne zestawy w niskich cenach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bileczek 31 Napisano 25 Sierpień 2014 W dniu 24.08.2014 o 00:33, krzys94 napisał: Fajnie ze w fatce sa sruby krzyzakowe. Niestety w slimie to nie jest takie proste a to dlatego ze w slimie sa srubki gwiazdkowe.... Z tego co pamiętam to jest Torx 8 w wersji security (3szt) znajdujące się od spodu obudowy pod napędem. W dniu 24.08.2014 o 06:24, crux napisał: Mam w domu pastę Zalman ZM-STG2,... Swoją drogą bardzo dobra i tania pasta. Aplikowałem ją swojej PS3 po pierwszych 3 latach użytkowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jazz 0 Napisano 25 Sierpień 2014 Witam, mam pytanko. Posiadam ps3 i pewnego razu podczas gry zaczęły mi wyskakiwać krzaczki aż obraz całkiem zgasł. Konsola się uruchamiała, słychać było dźwięk ale obrazu nie było, więc zawiozłem do serwisu (rofag łódź). Tam po analizie powiedzieli mi, że to ylod (chociaż nie było żółtego światełka), a koszt naprawy to 350zł lub regeneracja 400zł. I tu moje pytanie - czy lepiej regenerować tą konsolę czy kupić nowego superslima 12gb i przełożyć dysk? Bardzo proszę o odpowiedź bo jestem laikiem w temacie, z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kernish 18 Napisano 25 Sierpień 2014 Jak masz płacić 350-400 zł za jakąś niepewną naprawdę lub regenerację , a kupić za 600 albo dorwać nawet za 500 zł zupełnie nową konsolę z gwarancją , to wniosek jest prosty . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nextgen 9 Napisano 25 Sierpień 2014 OT: Gdzie widziałeś za 500 zł nową PS3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 25 Sierpień 2014 Nie tak dawno były po 529 w Neonecie, wiem bo Braciak kupował :yes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 25 Sierpień 2014 Też jestem takiego zdania, nie warto ładować kwoty odpowiadającej ponad połowie nowej konsoli w naprawę, która pomoże na nie wiadomo jak długo. W dniu 25.08.2014 o 16:05, nextgen napisał: OT: Gdzie widziałeś za 500 zł nową PS3? W Łodzi na otwarciu nowej Biedronki była SS 12GB z kamerą, movem i sports champions za 499zł ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 25 Sierpień 2014 Brachol wsadził 300zl w odnowienie 60tki i padła po miesiącu, kupił slima, przełożył dysk i po problemie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Serwis Konsol 318 Napisano 25 Sierpień 2014 W dniu 25.08.2014 o 16:13, Sushi napisał: W Łodzi na otwarciu nowej Biedronki była SS 12GB z kamerą, movem i sports champions za 499zł ;) W takiej cenie to mega promocja :-) a tak na marginesie co może prezentować sobą sprzęt wart około 500zł po narzutach pośredników kontra poczciwe stare faty które kosztowały w okolicach 2000PLN-ów :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kernish 18 Napisano 25 Sierpień 2014 (edytowane) Mi się wydaje , że nie jest aż tak źle , Sony pewnie sprzedaj je bez zysku , żeby jeszcze pogonić jak najwięcej konsoli na koniec generacji . Edytowane 25 Sierpień 2014 przez Kernish Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grazie 0 Napisano 25 Sierpień 2014 Witam, otóż mam pewien problem. Chciałem zresetować ustawienia PS3, ale w trakcie zrezygnowałem, gdyż była taka możliwość. Niestety po tej czynności na ekranie wyświetliło mi się, że "The system storage must be formatted". No i chciałem to zrobić, ale kontroler odmówił posłuszeństwa, gdyż nie chce się włączyć, migają diody, ale się nie odpala. Co mam w tej sytuacji zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Serwis Konsol 318 Napisano 25 Sierpień 2014 Podłącz go kablem... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dudzio 19 Napisano 12 Wrzesień 2014 Posiadam pierwszą rewizję PS3 Slim. Niedawno po kilkudziesięciu minutach grania konsola wyłączała się bez żadnego komunikatu, a po dotknięciu była gorąca. Przeczyściłem ją dzisiaj dokładnie i zamieniłem pastę termoprzewodzącą na Arctic Silver Ceramique (stara była baaardzo zeschnięta). Kilka godzin ją "wygrzewałem" w menu i przy ściąganiu gier z PSN, potem dałem ochłonąć i godzinkę pograłem w Assassins Creed 4.Efekty są takie: konsola po lewej stronie (nad kablem od zasilania) jest względnie chłodna (czytaj nowa pasta się spisuje), ale po prawej stronie z tyłu dalej jest bardzo gorąca. Czy Wasze zasilacze po prawej stronie też się tak grzeją? Czy to powód do obaw? Co mnie może spotkać, nic mi nie wybuchnie? P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sssylaru 0 Napisano 13 Wrzesień 2014 Witam, niedawno kupilem playstation 3, model CECH-3003A. Po podlaczeniu konsoli do monitora LG W3000H kablem dvi-hdmi, na ekranie pojawial sie tylko czarny obraz. Probowalem odpalic konsole po uprzednim wylaczeniu monitora, pozniej po odlaczeniu pradu, pozniej przytrzylalem 5 sekund guzik POWER do momentu pikniecia - to rowniez nie pomoglo. Nawet skorzystalem z jakiegos poradnika rosjanina (wlacz konsole, kliknij strzalke w lewo i wcisnij X - po 2-3 razach konsola powinna zadzialac) - jednak nic nie pomoglo... Kupilem nawet przejsciowke z DVI na HDMI (kabel testowalem na telewizorze sasiada - dziala na pewno), jednak tez nic nie pomoglo. Mecze sie juz z tym ponad tydzien i dalej nie wiem, co z tym zrobic.. Jestem bezsilny. Pisalem nawet do supportu playstation, ale oni tylko mnie odsylali do glownego poradnika podpinania ps3 (wepnij jeden kabel do konsoli, drugi do tv i zalacz, LOL). Moj monitor posiada HDCP, takze powinno sie dac na nim odpalic konsole. Nagralem specjalnie filmik, moze JEDNAK robie cos zle? Bardzo prosze o pomoc.. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Serwis Konsol 318 Napisano 13 Wrzesień 2014 Nie bój się, nic się nie stanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sssylaru 0 Napisano 14 Wrzesień 2014 Nie stanie sie, jesli konsola zadziala ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Serwis Konsol 318 Napisano 14 Wrzesień 2014 W dniu 14.09.2014 o 13:07, sssylaru napisał: Nie stanie sie, jesli konsola zadziala ;P Odpowiedź byłą do posta użytkownika Dudzio z poprzedniej strony - sekundy różnicy w pisaniu posta :) sssylaru - jeśli resetowanie ustawień obrazu tak jak to robiłeś nie pomaga to albo coś nie tak jest z kablem który posiadasz albo monitor jednak nie będzie działał z ps3... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ridcully76 50 Napisano 14 Wrzesień 2014 (edytowane) A co może być jeżeli konsola włącza się ale nie ma obrazu i nie wykrywa pada (migają wszystkie diody na padzie)? Sprawdzona na innym kablu i tv (na których inna ps3 działa). Próbowane resetowanie obrazu i nic nie dało. Podobno padła przy jakiejś poprzedniej aktualizacji firmware lub store. Edytowane 14 Wrzesień 2014 przez ridcully76 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach