Skocz do zawartości
Slizer

Ps3 Super Slim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj zakupiłem PS3 12 gb. Wybrałem taką opcję ponieważ zależało mi na Mov'ie i ten akurat był z grą Sport Champions 2. I teraz pytanie , czy to 12 Gb nie będzie za mało? Raczej będę gry odpalał tylko z płytki, bez gry online i żadnych plików nie będe na nim przechowywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że za mało. Niektóre gry wymagają kilkuGB instalacji czy chcesz tego czy nie

Ten zestaw to wielka ściema, ludzie dopiero po odpaleniu orientują się że dokupienie dysku a co za tym idzie wydanie kolejnych kilkuset zł jest konieczne

W jakimś skrajnym przypadku można sobie wyobrazić granie w kilka gier na 12GB ale to zależy jakie to gry (z tyłu pudełka masz podane ile GB potrzebują na obowiązkową instalację)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisiaj zakupiłem PS3 12 gb. Wybrałem taką opcję ponieważ zależało mi na Mov'ie i ten akurat był z grą Sport Champions 2. I teraz pytanie , czy to 12 Gb nie będzie za mało? Raczej będę gry odpalał tylko z płytki, bez gry online i żadnych plików nie będe na nim przechowywał.

będzie za mało i to szybko Ci braknie miejsca.

Zrobiłeś błąd bo zwykły slim chodzi idzie znaleźć za ok 800zł np w tesco (nowe oczywiście) i do tego zwykły slim jest lepszy ale to już temat na inną dyskusję :)

Gry odpalane z płyt trzymają aktualizacje na dysku ps3 a jak się domyślasz na to potrzebują miejsca- w wielu grach łatki potrafią mieć po 1GB jedna więc miejsca Ci szybko braknie.

Dyski twarde obsługiwane przez ps3 nie są na szczęście drogie- bo są to zwykłe HDD jakie spotykasz w laptopach (5400obr, 2.5"), do tego kupujesz sobie ramkę na dysk za ok 30zł, wkładasz w nią dysk a całośc w konsolę- procedura jest łatwa, dokładnie pokazane jak to zrobić jest na necie więc nie będę pisał (ps3 super slim disk changing w google)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostalem slima z play za 49 zl na drugi dzien kupilem dysk 320 gb na 12gb mozesz pobrac jedno demo maksymalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem super slima 500gb. Kupiłem go mega zimną porą więc jak przyniosłem go do domu to odstał w kartonie 1 dzień. Po odpaleniu od razu zacząłem grać w gt5 bo to miałem w zestawie. Mam jeszcze FFXIII Disgaea 3 Modnation racers. Lbp 2 Motorstorm z ps+ i jak do tej pory narzekam na konsole pod względem.

Jedna rysa na błyszczącym plastiku z tyłu konsoli.

Wydaje mi się wolniejsze troszkę wczytywanie...

I nic poza tym. Wiadomo, że jest głośniej od Slima. A filmik pare postów wcześniej ze slimem wyjącym. Jakoś jeszcze tego nie doświadczyłem :). Mam 2 lata gwarancji więc albo będę naprawiał albo oddam i wezmę kolejną konsolkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dostałem trochę pieniędzy na święta i postanowiłem, że wydam to na nową konsolę.

I mam do Was pytanie.

Która konsola?

http://allegro.pl/mega-okazja-sony-ps3-super-slim-pad-hdmi-gry-i2892976849.html

czy

http://allegro.pl/playstation-3-slim-160gb-nowa-lodz-sklep-i2891992880.html

Słyszałem złe opinie na temat super slima więc mam wątpliwości : ) Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dostałem trochę pieniędzy na święta i postanowiłem, że wydam to na nową konsolę.

I mam do Was pytanie.

Która konsola?

http://allegro.pl/me...2892976849.html

czy

http://allegro.pl/pl...2891992880.html

Słyszałem złe opinie na temat super slima więc mam wątpliwości : ) Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Zdecydowanie druga opcja czyli slim 160 gb.Ten super slim ma 12 gb,wyżej jest napisane,jak uboga jest to pojemnośc,więc należy jeszcze dokupić dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super slim 12GB chyba tylko wtedy ci sie opłaca jeśli padła ci konsola i nie opłaca się naprawiać i bierzesz dysk ze starej konsoli. Bo chyba da sie tak zrobić ?? CO nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety byłem w tym zielony i kupiłem tą 12 gb, ale gier raczej dużo nie planuje kupować także mam nadzieje ze wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super slim 12GB chyba tylko wtedy ci sie opłaca jeśli padła ci konsola i nie opłaca się naprawiać i bierzesz dysk ze starej konsoli. Bo chyba da sie tak zrobić ?? CO nie :)

pewnie :)

niestety byłem w tym zielony i kupiłem tą 12 gb, ale gier raczej dużo nie planuje kupować także mam nadzieje ze wystarczy.

zawsze możesz hdd kupić to nie problem :D

Edytowane przez Singularity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może ;) A podali byście jakieś aukcje z tym hdd?

jakim tym?

kupujesz jakikolwiek "dysk laptopowy" czyli 2.5" 5400obr pojemność jaka chcesz ale tak 500 -750GB jest optymalne, do tego ramkę na dysk bo w Superslim jej nie ma a warto by HDD był pewnie umieszczony. Koszt dedykowanej dla PS3 ok 30zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jakikolwiek , tylko bodajże do 9,5 mm wysokości , bo większe nie wchodzą w kieszeń , chyba że wkładamy do super slima i możemy jej nie zakładać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99,9% laptopowych dysków ma właśnie max 9.5mm (coraz częściej nawet mniej bo 7).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakim tym?

kupujesz jakikolwiek "dysk laptopowy" czyli 2.5" 5400obr pojemność jaka chcesz ale tak 500 -750GB jest optymalne, do tego ramkę na dysk bo w Superslim jej nie ma a warto by HDD był pewnie umieszczony. Koszt dedykowanej dla PS3 ok 30zł

po prostu nie ogarnąłem na początku o jaki dysk chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę powiedzieć, że zamówiłem PS3 ss zanim znalazłem ten wątek i po jego przeczytaniu nieco się zaniepokoiłem (zwłaszcza po lekturze linków ze strony chyba 6). Jako długoletni posiadacz ps3 fat 40gb nie myślałem, ze kupując ps3 ss dostanę problemy których nie było.

Bo jak to, kupiłem nowe ps3 (wersja 12 gb) i okazuje się że w bonusie dostaję hałasy ,trzaski i jakieś niewytłumaczalne spowolnienia w grach ?

Nieco zdemotywowany odebrałem dzisiejszego ranka paczkę od kuriera, odczekałem te 2 godzinki aż sprzęt się ogrzeje no i włączam.

Wrzucam płytkę i już przyznaję rację ludziom, którzy pisali o głośnym napędzie. (Choć wydaje mi się ,że jest to spowodowane tym iż w poprzednich wersajch napęd był metalową puszką solidnie przyśrubowaną we wnętrzu obudowy co musiało solidnie tłumić odgłosy. Najnowszy pomysł SONY natomiast jest prawie, że na wierzchu więc hałas jest donośniejszy bo niczym nie tłumiony).

Na pierwszy ogień Red Dead Redemption. Po godzinie gry nie stwierdzam by konsola chodziła głośniej niż poprzednia.

W sumie i do głośności napędu się przyzwyczaiłem który nie jest irytujaco głośny mimo że mój egzemplarz RDR co chwile coś tam skrobie z płyty. Gra się nie tnie, nie ma żadnych problemów z obrazem.

Następnie wrzuciłem Uncharted 2, tutaj bez niespodzianek, w tym przypadku napęd jest zauważalnie mniej wykorzystywany więc po wstępnym wczytywaniu (wg mnie trwajacym tyle samo co i na FATce) płyta cichnie już się nie odzywa. W grę da się grac bez przeszkód, ale zdam raport po przejściu nepalu i walki z helikopterem bo jeśłi gdzieś gra miałaby się przyciąć czy spowolnić to myślę że właśnie tam.

Konsola nie wchodzi na wyższe obroty niż powinna ( 2 stopień to wszystko po tej dość krótkiej sesji).

Co do plastiku to nie strzela, nic nie słychać żeby coś stukało/pukało. Sama klapka napędu jest faktycznie luźno osadzona i troszkę lata na boki (ale nie drży gdy płyta jest odczytywana więc nie ma dodatkowego emitera decybeli).

Co do dysku, to te początkowe 12 gb to nie tak do końca prawda gdyż znajduje się na tym zainstalowany system więc dla siebie mamy niecałe 9gb wolnego ;). Aha system jest w wersji 4.22 gdyby to kogoś interesowało. Na szczęście ma się dysk od poprzedniej fatki wiec jak sie znajdzie chwile czasu to się go wmontuje.

I to na razie tyle, potem wrzucę do napędu god of war 3 i little big planet i dopowiem jeśli będzie co.

Na koniec powiem tylko, że jeśli ktoś sie zastanawiam nad ps3 ss to moim zdaniem warto, jeśli nieco wyższy hałas niż w poprzednich wersjach wam nie przeszkadza. Choć gdybym miał brać drugi raz wziąłbym zwykłego slima, nie dlatego że jest ładneijszy czy coś (to nie dziewczyna żeby ją namiętnie oglądać), wziąłbym go z powodu wsuwanej płytki do napedu. Jestem totalnie leniwy i nie chce mi sie za każdym razem otwierać tej klapki, wyciągać płyty i uważać żeby do zdejmowania jej nie uzyć zbyt dużo destrukcyjnej siły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób test God of War 3 bo z tego co czytałem dużo ludzi ma problem właśnie z tą grą. Głównie w cutscenkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Za jakiś tydzień dostanę konsolę z play. Jednak nie wiem jaka to będzie dokładnie wersja, więc przygotowuje się na najgorszą czyli 12GB. Chciałbym się zapytać, czy taka pamięć wystarczy mi do grania? Do konsoli nigdy nie będę podpinał internetu, nie chcę żadnych aktualizacji ani łatek. W gry które planuje kupić to: exlusive na ps3 (poza mgs4), jakieś gry na mova, i fifę 13 lub street. Z tego co czytałem to Gran Turismo 5 wymaga instalacji ~5-6 GB. A i czy save z gier można zapisywać na pendrive albo na jakimś dysku zewnętrznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GT5 instalacja jest zalecana z tego co pamiętam - i jest to 10GB jak nie 20GB (nie pamiętam ale któraś z tych wielkości)

Savy, dane gier są trzymane TYLKO na HDD konsoli- na pendrive tylko jako kopia zapasaowa ale nie wszystkie można kopiować np GT5 save nie ruszy po skopiowaniu na pendrive i potem z pwrotem na dysk konsoli

Pozostałe gry wymagają zwykle mało miejsca jeśli nie pobierasz łatek do nich bo odczyt jest z płyt,

Pamiętaj, że łatki mogą rozwiązywać problemy z grami więc zaleca się ich instalowanie

Osobiście polecam kupić dysk do konsoli- starcza dysk jak do laptopa więc 2.5" 5400obr, zawsze miejsce się przyda. Nie trzeba kupować żadnych oficjalnych HDD, wystarczy zwykły HDD jak dla laptopa + ramka na ten dysk za ok 30zł bo w 12GB PS3 jej nie ma i HDD jest bez niej niestabilny i może uszkodzić ps3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi