Skocz do zawartości
Patricko

Mała Liga GT5

Rekomendowane odpowiedzi

Ja moge pojwzdzic, ale same wyscigi to niedziela bo w sobote to nie wszyscy moga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oczywiście też jestem chętny na niedziele, ale i dzisiaj można coś pojeździć :)

Co do aut, to jestem za propozycją INO ;)

Edytowane przez MrKubool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lista zaklepanych numerów bocznych:

1. KOWI 11

2. MrKubool 05

3. sharent 66

4. mataman 36

5. INODrift 33

6. pitian 16

7. Seba_17 / nr.17

8. error_pl 69

9. seba041191 99

10. agadzagamax1 41

11. Dziabaduch 13

Dziś wyedytuję tego posta bo doleci kilka osób...

Edytowane przez INO1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INO - ja mam nr 66, nie 88. Będę wieczorem naturalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INO - ja mam nr 66, nie 88. Będę wieczorem naturalnie.

Faktycznie..... skopiowałem wcześniejszą listę zanim zmieniłeś zdanie/numer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis jest duza szansa ze z wami pojade... o ktorej start??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 21, też zgłaszam gotowość.To jak jedziemy furkami Ino czy tym zaplanowanym? Czy wszystkimi? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy tylko tymi czterema lub jedną z nich....

Ja na wszelki wypadek zmodyfikowałem wszystkie 17 bo nigdy nie wiadomo jak się sytuacja potoczy...

Teraz pytanie - kto stawia serwer ?

Chociaż biorąc pod uwagę to co się dzieje od trzech dni z serwerami GT5 nie będzie różnicy kto postawi.

Nonstop wszystkich rozłącza po kolei jak leci, czasem cały pokój wygasa.

Może Nas to ominie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tyolko pytanie o autka... co musze zrobic aby miec je w top kondycji ??wystarczy kupic i to RM zrobic?? czy wszystko trzeba dokupywac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zakup i modyfikacja wyścigowa.

Możesz też walnąć lakier i felgę jak nie chcesz czarno-białych ....

================

Pokój już stoi jakby ktoś chciał "potrenować" lub dowiedzieć się szczegółów....

Edytowane przez INO1
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem bardzo przeprosić za wczorajszą nieobecność. Liczyłem, że uda mi się wrócić na czas w odpowiednim czasie, ale żaden z punktów nie doszedł do skutku. Obiecuję poprawę na następny raz w niedziele pić nie będę :P Jakby ktoś napisał jak było wczoraj to chętnie przeczytam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem się pojawię, bo więcej w niedziele nie pije :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOWI - odnośnie ligi w GT5. Przy założeniu, że coś takiego miałoby powstać i funkcjonować, po ok. 2 mcach coniedzielnych rozgrywek, doszedłem do następujących wniosków/obserwacji:

- Musi istnieć kalendarz rozgrywek.

Mniejsze znaczenie ma to, czy tory będą podane z wyprzedzeniem czy też nie, ale system typu "dzień przed wyścigiem podamy samochody i pojeździmy" kompletnie się nie sprawdza. Nie różni się to praktycznie niczym od luźnych rozgrywek wieczorem z ludźmi którzy akurat się trafią na PSN z włączoną grą i zajrzą do pokoju. Forma rozgrywek - do ustalenia, ale mi się bardzo by podobał system typu "od zera do racera" - czyli, zaczynamy jakimś szajsem, a kończymy na wyścigowych autach, z bolidami włącznie. Auta najlepiej stockowe z wyłączoną możliwością grzebania.

- Musi istnieć system punktowy.

Pochodna punktu wyżej. Gdy nie ma rywalizacji między ludźmi, nie ma żadnej motywacji do jazdy, poza samą satysfakcją płynącą z zabawy - a ta, jak widać nie wystarcza, żeby regularnie utrzymać ludzi co weekend na torze. Tabela sprawia, że ludzie mają do osiągnięcia jakiś cel, który jest magnesem do dalszej, regularnej rozgrywki.

- Wyścigi o liczbie okrążeń przynajmniej 10.

Ci, którzy chcą jeździć będą mieli większą radość z jazdy, ci którzy wolą 3 okrążeniowe przepychanki i tak nie znajdą nic ciekawego w lidze i wybiorą losowe wyścigi na jakimś serwerze.

- Włączone ciężkie zniszczenia.

Inaczej ludzie nigdy się nie nauczą, że drugi samochód wcale nie zastępuje barierki ani progu zwalniającego na zakręcie. Ludzie, którym to sprawia trudność, niech grają w nfs.

Posumowując. Z założenia liga zrzesza ludzi, którzy są w pewnym stopniu fanatykami danej gry/formy zabawy i to dla nich powinna być przygotowana cała formuła, bo tylko tacy zostaną z grą na dłużej. Wyścigi typu zero zniszczeń, 3 kółka, przypadkowe auta, brak klasyfikacji przyciągają (lub nie) amatorów/początkujących którzy bardzo szybko się nudzą i odchodzą.

Właśnie te kwestie biorę pod uwagę, a problemu upatruje w aspekcie czym tak na prawdę przyciągnąć ewentualnych ludzi. Trzeba pogodzić różne sprzeczności jeżeli chodzi o taką naszą ligę i właśnie z tym mam największy problem jeżeli chodzi o koncepcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kowi organizuj cos.. Ino ino ci zapewne pomoze bo gosciu sie zna.... shazza i Mattaman tez pomoga :) cos zrobimy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie, w kwestii organizacji, wymyslania reguł, zasad itp. dupereli możecie na mnie liczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra skoro jest jakiś odzew i byliby chętni to zacząłem skrobać wersje wstępną regulaminu. Nie będę ukrywał, że potrzebna będzie mi pomoc w niektórych kwestiach, a inne trzeba będzie po prostu przedyskutować. Ogólny zamysł jakby to miało wyglądać już mam, także jutro pewnie wrzucę tutaj co potrzeba.

Jak już się dogadamy co i jak i wszystko będzie cacy to założę Temat w dziale GT5 i tam będziemy działać z zapisami itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc ten teges. Wstępna wersja jak ja bym to widział. Oczywiście pewne aspekty trzeba przedyskutować. Punktacja poglądowa, zawsze można wprowadzić jakieś zmiany. Oczywiście trzeba będzie wybrać serie na start. Pytanie też ile robimy wyścigów w danej serii, w regulaminie zaznaczyłem 7-8 ale to raczej tak poglądowo, może być więcej może być mniej.

Ustawienie na starcie też do przedyskutowania, ale myślę, że dzięki temu będzie trochę więcej walki na torze :biggrin:

Jeżeli chodzi o kary to system poglądowy i kwestia ustalenia jakie przewinienia podchodzą pod co. Myślę, że system 24 punktów karnych będzie dobrze działał jeżeli chodzi o utemperowanie rozbijających się po torze graczy.

Chciałbym jeszcze wprowadzić komisje sędziowską do rozpatrywania złożonych wniosków o kary.

Na pewno dyskusji nie podlega to, że tylko ABS można ustawić na 1 i uszkodzenia ustawione na ciężkie.

Zapraszam do wypowiadania się.

Przy tworzeniu wykorzystałem regulamin Małej Ligi oraz Regulamin GT by Night za zgodą Nervusa.

Gran Turismo by Mała Liga

Regulamin:

Głównym celem przyświecającym każdemu przedsięwzięciu sygnowanym przez Małą Ligę jest dobra zabawa, w przyjacielskim gronie. Nie wyklucza to jednak dobrej rywalizacji, a w takim przypadku potrzebne są ustalone zasady, które zostaną spisane poniżej :)

Zasady ogólne

W lidze udział bierze 16 zawodników.

Na torze, podczas wyścigów stosujemy zasady CRC http://pl.lfsmanual....wiki/Zasady_CRC

Zależnie od eventu, istnieje możliwość pojawiania się rywalizacji zespołowej. Więcej w punkcie dotyczącym danego eventu.

Każdy event składać się będzie z 7-8 wyścigów.

Wyścigi

Termin

Wyścigi odbywać się będą w NIEDZIELE o godzinie 21. Pokój stawiany będzie najpóźniej o 20:45. Wszyscy uczestnicy zobowiązani są stawić się na torze na minimum 5 minut przed startem. Aby dołączyć do pokoju należy mieć hosta wśród znajomych PSN.

Długość

Wyścigi trwały będą około godziny.

Ustawienie na starcie

Obowiązuje odwrócona kolejność klasyfikacji ogólnej. W przypadku pierwszego wyścigu nowego eventu startujemy zgodnie z tabelą ostatniego eventu. W przypadku nowych zawodników trafiają oni na pierwsze wolne miejsce w tabeli poprzedniego eventu.

Pit stop

W wyścigu obowiązkowy jest jeden pitstop.

Ustawienia wyścigów

- ciężkie uszkodzenia

- rzeczywista utrata przyczepności

- włączone zużycie opony/paliwo: normalne

- korytarz aerodynamiczny: słaby

- kolizje włączone

- widoczne uszkodzenia

-Jakość pokoju:…

-HS włączony/wyłączony

Punktacja

Punktacja w lidze będzie wyglądać następująco

1. 25

2. 20

3. 15

4. 13

5. 11

6. 10

7. 9

8. 8

9. 7

10. 6

11. 5

12. 4

13. 3

14. 2

15. 1

16. 0

Kary i ograniczenia

Żeby zdyscyplinować uczestników do czystej jazdy na torze wprowadzony zostaje następujący system kar:

-4 pkt za lekkie przewinienie

-8 pkt za poważne przewinienie

Ważnym aspektem są także dla nas nieobecności. Każdy uczestnik ma możliwość jednej nieusprawiedliwionej i wcześniej niezgłoszonej nieobecności. Każda kolejna niezgłoszona nieobecność skutkować będzie odjęciem 2 pkt z klasyfikacji.

Zebranie łącznie -24 punktów w jednym event’cie skutkuje zawieszeniem na 2 wyścigi, zebranie następnych -24 skutkuje usunięciem z listy uczestników.

Wnioski o kary składamy do 48 godzin po wyścigu. Późniejsze złożenie wniosku skutkuje brakiem reakcji na zarzuty.

Asysty

W lidze wszystkie asysty są zabronione. Wyjątek stanowi ABS który można ustawić na wartość 1.

Zasady obowiązujące w poszczególnych eventach

Opony -

Moc -

Waga -

Balast -

Modyfikacje -

Aero -

Każdy uczestnik zobowiązuję się do przestrzegania regulaminu.

Przy tworzeniu regulaminu wykorzystane zostały:

Regulamin Małej Ligi F1 http://www.ps3site.p...2-mala-liga-f1/

Regulamin GT by Night http://www.ps3site.p...69-gt-by-night/

Edytowane przez KOWI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i gites. Co do eventów to proponuje jakiś mały turniej samochodami po RM. Może tez być drogowymi typu SLS czy Lambo po ospojlerowaniu. Pózniej np. GT300 czy GT500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi