Skocz do zawartości
Patricko

F1 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety muszę Cię zmartwić. Żadna gra o F1 nie ma nic wspólnego z realizmem. Szczególnie odsłonom od CM wiele w tym aspekcie brakuje.

Fizyka jazdy fizyką, tylko co mi po niej jak online nie działa jak powinno? Ściganie z AI nigdy nie da takiej samej frajdy jak rywalizacja z prawdziwym przeciwnikiem. Jako, że jesteś nowy na forum to mogę Ci powiedzieć, że nieźle nam dały wszystkie odsłony F1 od CM w kość przy jeżdzeniu online. 

2010 - punctery z kosmosu, spiny nie wiadomo z jakiego powodu, niewidzialne ściany, zrąbane setupy bolidów

2011 - tragiczny frame rate (dalej nie wiem jak my mogliśmy w tą grę w ogóle grać, na ps3 nie było to wcale grywalne) standardowe problemy z online.

2012 - model jazdy (specyficzny, kwestia przyzwyczajenia, zero intuicyjności), niewidzialne ściany, różne pozycje bolidów u każdego z uczestników wyścigów online,

Nie będę Ci proponował abyś poczytał trochę w tematach o F1 tutaj w dziale, ale uwierz daliśmy CM i tak o dwie szanse za dużo jak na to co odstawiają przy wydawaniu gier o F1 i nie próbuj nas przekonać, że jednak edycja 2013 jest coś warta, bo tyle godzin ile przesiedzieliśmy przy poprzednich edycjach i zawód jaki one nam przysporzyły w łatwy sposób nie da się tego zmienić. Dużo bardziej krytycznie patrze na F1 od CM niż na WRC4, które ma podobny cykl życia do F1. Tam jednak z każdą kolejną odsłoną widać postęp, czasami mniejszy czasami większy, ale jednak w jakimś określonym kierunku to zmierza i o ile dwie pierwsze części nie za specjalne były o tyle już WRC3 było solidną grą a WRC4 podnosi jeszcze wyżej poprzeczkę :) 

CM błądzi jak we mgle, zamiast stworzyć coś dobrego i poprawiać to z roku na rok, co roku zmieniają fizykę o 180 stopni, dodają jedną rzecz, usuwają drugą, trzecią ponownie do gry dołączają. W jednym roku dadzą demo w innym już nie (szczególnie teraz by się przydało po crapie jakim była wersja 2012). Ogólny brak koncepcji odnośnie tego co chcą stworzyć i wychodzi to wszytko jak przez ostatnie lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seria F1 od CM nie ma nic wspolnego z fizyka prowadzenia się bolidu f1, w f1 2012 mogłem jechać monako na skrzydłach 1-1 gdzie normalnie bym skasował bolid na pierwszym zakrecie ze wzgledu na dupna podsterownosc, w kazdej serii f1 kombinujac ze sprezynami mozesz dodac lub odjac nadsterownosc/podsterownosc ale nie w f1, w f1 2013 troche to poprawili ale na upartego bylbym w stanie jechac 1-1 tylko to juz nie daje takiej przewagi, ale za to mamy nierowne bolidy online gdzie marussia czy tam lotusem moge zrobic online ponad 1 sekundowa roznice na okrazeniu co jest dyskwalifikujace gdy pierwszy raz o tym przeczytalem to nie wierzylem takie bledy powinny byc ubite w zarodku bo nikt ligi nie ruszy z takim bugiem.

I Odnosnie fizyki jazdy jeśli chcesz poczuć jak naprawde powinien się sprawować bolid f1 zainstaluj sobie rfactora 2 czasy bedziesz mieć wolniejsze ale realistyczne, będziesz wiedział co to jest czysty tor a co to jest nagumowany tor i jak ogromna jest roznica w prowadzeniu, a i jeszcze jedno w  serii f1 fizyka pozwala na ustawienie Brake Biasu na tył co juz jest ogolną komedią dla mnie bo kazde zblokowanie tylnych kół w bolidzie powinno skutkować pokaźnym bączkiem czego w tej grze nie doświadczysz, w rfactorze po hamowaniu na prostej z biasem na tył lecisz w bandy i masz po wyscigu, (blokowanie przednich kół podsterownosc, blokowanie tylnych kół nadsterownosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając recenzję czuje się jakbym grał w inną grę. Na moje, SI jest skopane. Jeżdżą zbyt agresywnie - bezmyślnie. Dojeżdżam do zakrętu, wpadam mu na zewnętrzną, on trzyma się wewnętrznej. Im bliżej zakrętu tym bardziej przyciska mnie do bandy. Dochodzi do takiej sytuacji, że albo spycha mnie poza tor, albo uderzam w jego bok. Wczoraj podczas treningu w Australii Vergne albo Ricciardo kręcili sobie bączki w trzecim sektorze. W recenzjach czytałem, że na torze nic się nie dzieje. Jadąc Australię na dystansie 100%, dojechało do mety 14 bolidów, z czego ani jednej eliminacji nie wykonałem ja. Dzieje się więcej, ale  SC w single playerze od 3 lat nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to Kowi powiedział patch został dopiero wysłany do sony w celu weryfikacji kodu :) super a sledząc forum codemaster pierdolili, że wysyłają po każdym patchu tylko nie powiedzieli, że wysyłają na multipatcha, wyczytane dzisiaj na CM forum ze dopiero teraz mozemy sie spodziewać patcha wiec ja dziekuje za taka gre gdzie po nowym roku bedzie mozna z niej normalnie uzytkować

PS: To trzeba byc niedorozwinieta umyslowo firma zeby takie zagrywki robic :/

Edytowane przez lukian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra na premiere warta nie wiecej jak 30 ojro...

Standardowa alkcja z patchami zrobia 5-7 patchy na pc dopiero dadza na konsole bo trzeba zaplacic za wrzucany plik...

Oni juz dobrych gier robic nie beda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy może ktoś z was się orientuje czemu kiedy chcę pograć online prawie zawsze pokazuje mi brak sesji, połączenie internetowe jest ok, pogram trochę w karierze wracam jeszcze raz i czasem sesje są a czasem nie o co tu chodzi bo nie wierzę że na prawdę nikt aktualnie nie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy może ktoś z was się orientuje czemu kiedy chcę pograć online prawie zawsze pokazuje mi brak sesji, połączenie internetowe jest ok, pogram trochę w karierze wracam jeszcze raz i czasem sesje są a czasem nie o co tu chodzi bo nie wierzę że na prawdę nikt aktualnie nie gra.

Z twoim netem wszystko jest ok, po prostu CM to idioci którzy od 2 lat nie potrafią zrobić Online bez błędów. W 2012 było to samo, nic na to nie poradzisz, poza wyjebaniem tej gry na śmietnik i kupieniem GT6 za 19 dni :) Chętnych do gry po sieci na pewno nie zabraknie.

Edytowane przez sharent
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twoim netem wszystko jest ok, po prostu CM to idioci którzy od 2 lat nie potrafią zrobić Online bez błędów. W 2012 było to samo, nic na to nie poradzisz, poza wyjebaniem tej gry na śmietnik i kupieniem GT6 za 19 dni :) Chętnych do gry po sieci na pewno nie zabraknie.

W F1 2012 nie miałem tego problemu, sesje online były dostępne zawsze kiedy chciałem szkoda, że teraz jest inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo to chyba w 2012 naprawili jak wydali patcha po jakichś 4 miesiącach. Widać w 2013 wrócili do korzeni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Mam pytanie do graczy F1 2013 grających na kierownicy. Posiadam DFGT i w żaden sposób nie mogę sobie poradzić w ustawieniami kierownicy , których jest jak na lekarstwo.

W przypadku moich ustawień ciężko mówić o precyzji kierowania. Wszystkie ustawienia mam na 0% oprócz "wygładzanie sterowania" czy coś takiego. 

Gdy lekko skręcam kierownicą np. pod kątem 45* wirtualny kierowca robi zamach dwa razy większy.

Na filmikach w internecie sterowanie wygląda w porządku. A może to tylko wersje PC, gdzie jeszcze można dodatkowo grzebać w opcjach profilera?

Chciałbym aby moja kierownica kręciła się jednakowo jak ta wirtualna. Ma ktoś na to jakiś patent?

Edytowane przez jubyck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, parę dni temu w końcu dotarła do mnie F1 2013 classic edition. Ogólnie gra się fajnie ale zupełnie inaczej niż w GT, w które gram od dawna. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Jednak na samym początku, nurtują mnie 3 sprawy :

1) jak zaczynam karierę i dołączam do jakiegoś tam teamu, to czy ja dostaje jakiś słabszy bolid czy co..? W ogóle nie mogę wspiąć się wyżej niż 16 miejsce a ci z przodu tylko ode mnie odchodzą.

2) jakie ustawienia kierowcy proponujecie? Czy ta gra w ogóle obsługuje skręt 900.? Bo tak jak kolega wyżej napisał, fizyczna kierownica ma się nijak do tej w grze.

3. To pytanie łączyć się może z ustawieniami kierownicy - zawsze jak jadę a jakimś innym bolidem to mam wrażenie ze wszyscy maja lepszą przyczepnosc - ja wypadam z toru, mimo, że jadę z taką samą prędkością jak inny.

4. Czy ustawienie przełożeń na prawdę wygląda tak dziecinnie, że ustawiamy tylko prędkość maksymalna dla danego biegu czy można to jakoś zmienić żeby wyglądało bardziej profesjonalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, parę dni temu w końcu dotarła do mnie F1 2013 classic edition. Ogólnie gra się fajnie ale zupełnie inaczej niż w GT, w które gram od dawna. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Jednak na samym początku, nurtują mnie 3 sprawy :

1) jak zaczynam karierę i dołączam do jakiegoś tam teamu, to czy ja dostaje jakiś słabszy bolid czy co..? W ogóle nie mogę wspiąć się wyżej niż 16 miejsce a ci z przodu tylko ode mnie odchodzą.

2) jakie ustawienia kierowcy proponujecie? Czy ta gra w ogóle obsługuje skręt 900.? Bo tak jak kolega wyżej napisał, fizyczna kierownica ma się nijak do tej w grze.

3. To pytanie łączyć się może z ustawieniami kierownicy - zawsze jak jadę a jakimś innym bolidem to mam wrażenie ze wszyscy maja lepszą przyczepnosc - ja wypadam z toru, mimo, że jadę z taką samą prędkością jak inny.

4. Czy ustawienie przełożeń na prawdę wygląda tak dziecinnie, że ustawiamy tylko prędkość maksymalna dla danego biegu czy można to jakoś zmienić żeby wyglądało bardziej profesjonalnie?

ad 1. O ile dobrze pamiętam domyślnie masz ustawiony poziom trudności legenda, czyli extremalnie trudny, zacznij od niższych poziomów.

ad 2. W bolidach f1 kierownica inaczej kręci się niż w innych autach, kręcisz bez odrywania rąk, więc już przez ten fakt nie da się wykorzystać 900 stopni, co do ustawień kierownicy, to ja mam ustawione martwą strefę kierownicy na 2,5%, i wygładzanie na 5%, reszta na 0%

ad 3. Przyczepność zasadniczo zależy od setupu, opon i operowania gazem

ad 4. Ustawienia biegów są takie jak sam widzisz, ale i nic więcej potrzebne nie jest wg mnie

Witam forumowiczów,

Mam pytanie do graczy F1 2013 grających na kierownicy. Posiadam DFGT i w żaden sposób nie mogę sobie poradzić w ustawieniami kierownicy , których jest jak na lekarstwo.

W przypadku moich ustawień ciężko mówić o precyzji kierowania. Wszystkie ustawienia mam na 0% oprócz "wygładzanie sterowania" czy coś takiego. 

Gdy lekko skręcam kierownicą np. pod kątem 45* wirtualny kierowca robi zamach dwa razy większy.

Na filmikach w internecie sterowanie wygląda w porządku. A może to tylko wersje PC, gdzie jeszcze można dodatkowo grzebać w opcjach profilera?

Chciałbym aby moja kierownica kręciła się jednakowo jak ta wirtualna. Ma ktoś na to jakiś patent?

Mogę Ci zaproponować ustawienie martwej strefy kierownicy na 2-5% w zależności od preferencji. Co do zachowania wirtualnej kierownicy to po prostu olej to ;)

Edytowane przez d.naj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierówne bolidy online są wystarczającym powodem deklasującym tą część.

Słabe Ferrari i ultra szybki Lotus? Only from CM.

Jeśli chcieli odwzorować to co działo się w obecnym rzeczywistym sezonie, to w tej kwestii nie powinno dziwić, że Lotus szybszy.

--

Tak wpadłem do was z ciekawości.

Ciekaw byłem opinii na temat nowej F1. Nie żebym nawet rozmyślał o jej zakupie.

Nie miałem możliwości pograć w nową odsłonę, ale tak po tonach opinii na temat gry coś mi się wydaje, że nie jest chyba tak zła jak się spodziewaliśmy.

W sumie mi i tak by nic nie przeszkadzało, gdyby tylko było możliwość pościgania się z wami online jak dawniej.

Niech nikt nie oszukuje teraz - przyznajcie się, że tęsknicie za tym :)

Mi naprawdę tego brak.

Edytowane przez MilczaR-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ustawieniu "EQUAL" w online, KAŻDY bolid ma mieć takie same osiągi, taką samą areodynamikę i ogólnie te bolidy mają różnić się tylko wyglądem.

Jakiekolwiek rzeczy, które przeważają na korzyść jednego czy drugiego z góry dyskwalifikują ten syf z jakiegokolwiek sensownego ścigania się online.

Ale już od 2010 takie cuda są i debile z CM się nie nauczą chyba już nigdy.

@Milczar, teraz to brakuje mi PS4, a nie ścigania się :D

Na to przyjdzie pora jak na jedynej i niepowtarzalnej PS4 pojawi się w końcu jakaś ścigałka z krwi i kości, gdzie będzie można przeprowadzić cały sezon F1, na równych zasadach, itd.

Bardzo liczę na PCARS, ale co będzie to się okaże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Patricko 

True story bru. W piąteczek jadę poszukać nowej pleyki po skpelach i zobaczymy czy da radę coś kupić w sensownej cenie. Jak nie to trochę poczekam i kupie z amazona :) 

@Milczar

Co do F1 to mi strasznie brak niedzielnego ścigania. Nie ma niestety odpowiedniego zakończenia ciężkiego tygodnia, jakim był wyścig.Szczególnie jak sobie przypomnę emocje związane z edycją 2010, i pierwszymi wyścigami w edycjach 2011 oraz 2012.

Nie pozostaje nam nic innego jak czekać i wierzyć, że coś fajnego się pojawi jakaś dobra giera o wyścigach na ps4. Do tego czasu zostaje nam chyba tylko GT6 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Patryk

Nie może Ci brakować czegoś, czego nigdy nie miałeś hehe ;)

@Kowi

No ciężko będzie o plejkę, jeśli chodzi o pośpiech. Moi znajomkowie z ligi NHL poskładali nawet preordery. Jeden nawet we wrześniu w Sony Center i on otrzyma konsolę dopiero z drugiej transzy konsol przewidzianej na rynek, a wypada ona na połowę grudnia. I to też tylko teoria, bo to najwcześniej połowa grudnia, a po konsolę trzeba też się samemu wybrać, do domu nie przyjdzie.

Wszystkie mniejsze sklepy zostały już poobdzwaniane i sprzedawcy jednogłośnie mówią - nie będzie konsol na półkach przez długi czas.

Większe sklepy, jak MM, nie wiedzą jak wszystko się rozstrzygnie, ale mówią, że zabrakło już konsol na same preordery, jeśli chodzi o premierę.

A ci co zamówili konsole na Amazonach itp, będą mieli dopiero w drugiej połowie stycznia. Tak więc grubo.

Oczywiście kto zamówił najwcześniej, to dostanie konsolę już niebawem.

Edytowane przez MilczaR-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego nie napalam się na to, że muszę mieć już w ten piątek. Na spokojnie, jeżeli nie będzie, albo cena będzie z kosmosu to na pewno nie dam cwaniakom zarobić. Nawet jak mam czekać do przyszłego roku to bez spiny jestem w stanie to zrobić, a jak się uda przed świętami kupić to będzie jeszcze lepiej.

Szkoda tylko, że konkretnych wyścigów nie będzie w najbliższym czasie (oczywiście NFS'a nie wliczam :) ). Oby coś się w najbliższym czasie pojawiło i oby CM zrezygnowało z przedłużania licencji tak jak to zrobił polsat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, po tygodniu F1 wstawiłem na aukcje. To nie moja bajka. Pomijając już ze wyścigi kończę na ostatnim miejscu i ciągle mam wrażenie ze bolidy przeciwników są szybsze na prostej i bardziej się kleją do nawierzchni to po prostu wole różnorodność z GT. Pewnie też dlatego ze od zawsze gram w GT, w F1 nie mogę się zbytnio odnaleźć i wczuć się w model jazdy mimo że same rozgrywki są przyjemne.

Z resztą za 12 dni wychodzi GT6, do tego na półce czeka ciągle GTA V więc F1 pewnie nie ruszyłbym przez następne pół roku.

Za tym tytułem obejrzę się może dopiero na PS4, które kupię dokładnie dnia, w którym ukaże się GT7 czyli za rok dwa, bo w tej chwili nawet nie ma żadnego tytułu który urwałby mi dupe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego nie napalam się na to, że muszę mieć już w ten piątek. Na spokojnie, jeżeli nie będzie, albo cena będzie z kosmosu to na pewno nie dam cwaniakom zarobić. Nawet jak mam czekać do przyszłego roku to bez spiny jestem w stanie to zrobić, a jak się uda przed świętami kupić to będzie jeszcze lepiej.

Szkoda tylko, że konkretnych wyścigów nie będzie w najbliższym czasie (oczywiście NFS'a nie wliczam :) ). Oby coś się w najbliższym czasie pojawiło i oby CM zrezygnowało z przedłużania licencji tak jak to zrobił polsat :P

Wiem, że nie do tego służy ten temat i bardziej nadaje się do paddocku, czy tematu o PS4, ale że tutaj lekko zaciągnęliśmy wątkiem, to wypada też go tu sprostować. Dlatego też z góry przepraszam Patryka za little offtop.

Jest mały zwrot w kwestii dostępności konsol. MM będzie miało jutro dużo konsol bez preorderów, czyli będzie można je kupić od ręki bez problemu (a przynajmniej w większych miastach). Będzie też zorganizowana osobna kolejka po PS4 dla usprawnienia sprzedaży. Będą też zastosowane środki prewencyjne, by uniknąć szarpanin i drapania się po oczach. Przy chęci zakupu towar będzie przynoszony z zaplecza.

Tak więc KOWI śmigaj z rańca :)

Tylko żeby nie było jak to zazwyczaj bywa w MM, że niby jest dużo, a na miejscu powiedzą jak zwykle "już wszystko wykupione", czyli taki haczyk, by zwabić klienta, a nuż coś kupi przy okazji.

Edytowane przez MilczaR-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 2 dni F1 będzie w atrakcyjnej cenie - 71,10 zł dla plusowiczów, ale jak czytam te komentarze, to się szczerze zastanawiam, czy w ogóle warto?? Na online bym się nie nastawiał, raczej na frywolną jazdę, żeby odkurzyć kiere ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 sezonach na karierze sprzedaje gry gdyż kariera nie oferuje nic ciekawego po za ściganiem się i do bulu juz nudnymi animacjami.(a szkoda bo jak by rozwinęli ten patent to były by o niebo lepiej)...multi pograłem kilka razy ogólnie wieje nudą malo ludzi gra wiec gra idzie do żyda a czas zakupić GT6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie f1 2013 jest za free.. czemu za 70zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi