Skocz do zawartości
matinx

Pro evolution soccer 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj około dwóch godzin ogrywałem demo Pesa i pełną wersję Fify (kupiłem bo cena kusiła.. 100 zł) na pierwszy rzut oka PES wydaje się przyjemniejszy i niestety łatwiejszy np. w rozgrywaniu koronkowych akcji w obrębie pola karnego, czy prowadzenia gry środkiem. Miałem wrażenie jakby konsola jednak za bardzo pomagała przy podaniach.

W Fife grałem dużo krócej i byłem już zmęczony, odniosłem wrażenie że mamy tu większą kontrolę i ciężej jest stworzyć zagrożenie.

Dziś zacznę od Fify, może będę mógł stwierdzić która gra bardziej mnie przekonuje na tę chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PES, zdecydowanie :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

ta, symulowany tu jest Bayern M all the time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie FIFA jest przyjemniejsza w tym roku. FIFA16 bardziej przypomina starego Pesa niż Pes2016. Parę postów wcześniej masz filmik z meczu. Podanu a jak po sznurku Plus podania trojkatem. Generalnie stary PES się skończył. Nie ma.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie FIFA jest przyjemniejsza w tym roku. FIFA16 bardziej przypomina starego Pesa niż Pes2016. Parę postów wcześniej masz filmik z meczu. Podanu a jak po sznurku Plus podania trojkatem. Generalnie stary PES się skończył. Nie ma.

No ten filmik wyżej to gra na schematach taka nijaka. Żeby w pes 2016 grac "normalnie" to trzeba samemu kreować akcje i w sumie bronić się od typowej szybkiej klepy hehe. Mam nagrane sporo filmów z meczów online  i jak w końcu będę miał trochę czasu wolnego to zmontuje filmik z moimi bramkami i akcjami bo czasami wychodzą na prawdę ze smakiem.

Dziś jadę na turniej do kolegów kanapowy 2vs2  - tu akurat fajnie się gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten filmik wyżej to gra na schematach taka nijaka. Żeby w pes 2016 grac "normalnie" to trzeba samemu kreować akcje i w sumie bronić się od typowej szybkiej klepy hehe. Mam nagrane sporo filmów z meczów online i jak w końcu będę miał trochę czasu wolnego to zmontuje filmik z moimi bramkami i akcjami bo czasami wychodzą na prawdę ze smakiem.

Dziś jadę na turniej do kolegów kanapowy 2vs2 - tu akurat fajnie się gra.

Nie rozumiem. Filmik pokazuje gameplay, a piszesz że trzeba "normalnie" grać. To co wtedy masz inny gameplay? To co mówisz to zaklinanie rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie. Fifa idealna nie jest (ale i PES nigdy nie był), obecna Fifa upodobniła sie do PESa. Dajcie jej szanse zamiast meczyc sie z gra konami bo to nie ma sensu.

Ciekawe czy pes17 powstanie w zwiazku z tym co sie dzieje z Konami (lwią czesc srodkow inwestują w automaty pachinko i mobilne gry, skasowali nawet Silen Hilla czyli tytuł o wiele pewniejszy niz źle sprzedający sie PES). A brak PESa to fatalna wiadomość bo ea swięte nie jest, odcinanie kuponów zaraz by się zaczelo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie. Fifa idealna nie jest (ale i PES nigdy nie był), obecna Fifa upodobniła sie do PESa. Dajcie jej szanse zamiast meczyc sie z gra konami bo to nie ma sensu.

Ciekawe czy pes17 powstanie w zwiazku z tym co sie dzieje z Konami (lwią czesc srodkow inwestują w automaty pachinko i mobilne gry, skasowali nawet Silen Hilla czyli tytuł o wiele pewniejszy niz źle sprzedający sie PES). A brak PESa to fatalna wiadomość bo ea swięte nie jest, odcinanie kuponów zaraz by się zaczelo)

No było zapowiedziane, że Konami będzie kontynuować PES.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie popadajcie ze skrajności w skrajność. Fifa to drewno, tam siatki nie mają fizyki a co mówić o piłce.

PES 2016 mimo swoich wielu wad i ostatnim paczu jest całkiem niezła grą pod warunkiem, że unika się tego co przygotowało nam Konami, żadnych online div żadnych Myclubow, granie z kumplami jest ok. Ja dałem tej grze druga szansę i gram non stop czerpiąc sporo funu.

Fifa? Przecież samo podanie piłki w PES daje więcej frajdy niż wszystko to co oferuje EA gdzie kopiecie piksel który nazywany jest umownie piłką i zachowuje się jakby ważył kilka gramow.

Edytowane przez TrueGrand
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie player emotion ,który niszczy online to gra miałaby sens.....,a tak mamy gole w pakietach i nie moc jak player emotion nie działa na naszą korzyść....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W Online Division I Myclub player emotion sięga absurdalnych rozmiarów. Momentami już nie denerwuje się tylko śmieje się z głupoty Konami. Oni wyprzedzają już pod tym względem EA.

Ale w friendly match lobby jest to mniej nasilające się i jeśli ktoś potrafi okiełznać obronę w trudnych chwilach to skill zawsze zwycięży. Jest to trudne to fakt, ale gra nie jest zła a wręcz cholernie skillowa. Zdarzają się dziwne mecze, ale na szczęście nie tak często jak kiedyś.

Powiem wam ciekawostkę a propos farsy zwanej

Myclub :) możecie mieć 2 konta jedno z ratingiem 300 a drugie 600 i okazuje się, że skill ma drugorzędne znaczenie bo wysoki Rating przykrywa niski. Gracz z wysokim ratingiem otrzyma boosta i rozstrzyga mecz w pierwszych chwilach meczu.

Jak to wygląda?

Grając na koncie z Rating 300 gracze z ratingiem 450-500 bedą dla ciebie potworami z kosmicznym skillem, twoja obrona będzie wybijała piłkę pod nogi przeciwnika czy to wykopiesz standardowo czy z manualem. Natomiast gdy pogramy na koncie gdzie rating wynosi Rating 600 to okaże się, że ci z Rating 450 to pizdy które nie potrafią podać najprostszej piłki. cały ten tryb to manipulacja gdzie skill jest na drugim miejscu ale oczywiście wciąż ważny.

W zależności od różnicy ratingu AI ma różny poziom motywacji, emocji etc etc.

Wszystko to jest przetestowane i udowodnione.

PES to dobra gra pod warunkiem, że unikamy jak ognia wszystkiego poza kanapą i friend match lobby, no i może online competition.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jakos rok temmu gralem, mialem ciagle rating 900+ i nie zauwazalem zadnego wplywu na gre w tej kwestii. Jest mnostwo irytujacych rzeczy ale na pewno nie rating ;d Leszcz będzie mial 300, bo jest leszczem i tyle.

Edytowane przez matinx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już się nad tym nie zastanawiam. Ta gra ma wiele wad i sam nie wiem czemu online jest do dupy. Teraz mam rating 700 i jeden dzień pokonuje tych z 900, tych po 400 niszcze po 7:0, wszyscy reagują błyskawicznie, wszyscy kryci, mistrzowie trójkąta są bezsilni. A następny dzień przegrywam wszystko. Boczni obrońcy zachowują się jak debile ze srodkowym robiąc tunel na podanie do jakiegoś Ronaldo czy Neymara. Wszystko zamulone itd. Pogodzilem już się już z tym jak działa ten półprodukt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra ktoś full manual?? Chętnie bym pograł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jakos rok temmu gralem, mialem ciagle rating 900+ i nie zauwazalem zadnego wplywu na gre w tej kwestii. Jest mnostwo irytujacych rzeczy ale na pewno nie rating ;d Leszcz będzie mial 300, bo jest leszczem i tyle.

My piszemy o PES 2016 a nie 2015

o 2015 jest oddzielny temat, bo to inna gra...

Ty swoją teorie opierasz na sobie w PES 2015 ^^ ja opisuje eksperyment grupy ludzi z forum PESFAN w PES 2016 trybie Myclub w czasach gdy ten tryb został udostępniony za free...

I żeby nie było, byle frajer nie wbije 900

ratingu.

Chodzi o to, że gdy gracz X i gracz Y będzie miał Rating 900 to mecz będzie wyrównany i kończy się wynikiem np 4-4 grając to oczywiście w ramach gry rankingowej MyClub

Ale gdyby ci sami gracze spotkali się w okolicznościach gdy gracz X jest u kolegi który ma Rating 300 i zagra na tego samego gracza Y z Rating 900 to ten mecz skończyć się może wygrana Pana z ratingiem 900 8-0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria z friendly lobby jest dawno obalona.Gram 50/50 Dywizje i friendly lobby i jest DOKŁADNIE to samo .Grałem tez offline z właczonym i wyłaczonym player emotion i aż razi to  w oczy. Trzeba być idiotami żeby w taki sposób zniszczyć naprawdę niezłą grę.....

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria z friendly lobby jest dawno obalona.Gram 50/50 Dywizje i friendly lobby i jest DOKŁADNIE to samo .Grałem tez offline z właczonym i wyłaczonym player emotion i aż razi to w oczy. Trzeba być idiotami żeby w taki sposób zniszczyć naprawdę niezłą grę.....

Oczywiście, że to gówno jest też w friendly lobby, ale nie tak absurdalnie nachalne jak w online division czy Myclub.

Chodzi o to, że przymykając oko na pewne rzeczy można/da się w to grać i mieć fun.

Aby do Dooma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emotion działa równo w Divison, Friendly lobby, wszędzie tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Emotion działa równo w Divison, Friendly lobby, wszędzie tak samo.

Gdyby tak było nie ruszyłbym tej gry.

Myclub to jest jedna wielka farsa, liczy się kasa a Rating czy ligi dodane są aby ludzie mieli złudzenie rywalizacji (oczywiście nie do końca ale poniekąd)

Online Division to festiwal meczy typu :

Wygrywam 4-0 aby w 2 połowie przeżyć ustawione emocje czyli gość wyrównuje abym i tak wygrał 5-4 czy 6-4 (nie każdy mecz oczywiście)

W friendly meczach online jednak takiej skali nie ma.

Co by nie było, ja grając vs ktoś z mojej listy znajomych wiem z kim walczę o to by nie przegrać wysoko, wiem z kim mogę wygrać, wiem z kim powinno być łatwo. Jest powtarzalność, która w prawdzie co jakiś czas jest zachwiana przez dziwne rzeczy w meczu, ale co ważne zaczynając ligę wiadomo kto będzie walczył o zwycięstwo a kto o to by nie być ostatnim.

Reasumując, kupiłem grę ponownie bo Konami troszkę odpuściło z ustawieniem dramaturgii w meczach towarzyskich online,.momentum jest ale nie tak chamskie aby wypatrzać wyniki.

Była masa twittow między innymi moich aby chociaż tam dali pograć i chyba coś zmienili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem we friendly jest dokładnie tak samo.Grając z równym graczem gdzie offline wynik byłby max 3-3 załózmy....... tu jest 7-1 żeby w następnym przegrać 8-2 czy 5-0 i tak w kółko.Rozegrałem już tyle spotkań i wiem że tak jest.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos tego co pisze truegrand o ratingach: dlaczego ta gra do cholery w ogóle łączy ludzi z rat 300 z tymi co mają 700. To tak głupie jak całe konami. Ktos ma 300 dostanie kolesia który go znindżuje zero funu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem we friendly jest dokładnie tak samo.Grając z równym graczem gdzie offline wynik byłby max 3-3 załózmy....... tu jest 7-1 żeby w następnym przegrać 8-2 czy 5-0 i tak w kółko.Rozegrałem już tyle spotkań i wiem że tak jest.

Czyli online jest żałosne tak jak podejrzewałem. To jest dla mnie PES gdzie mam wrażenie, że każdy jest mistrzem gry. Mam obawy przed każdym meczem. Wiecie co jest najgorsze ? Że Konami musiało spędzić masę czasu żeby to player emotions stworzyć. Jak masz stracić bramę to to zmienia wszystko. Od ruchu piłkarzy po fizykę gdzie piłka po 3 bombach w bramkarza wraca zawsze pod nogi napastników. A mogli ten czas dobrze wykorzystać. Ale to jest wszystko z myślą o myClub który będzie w przyszłości trybem pay 2 win, a może już jest. Samo to że musieli tworzyć takie coś jak team Spirit to tragedia dla online, przecież to jest stworzone tylko po to aby przeszkadzać w rozgrywce. Do tego live update, słaby kod sieciowy i włączam grę sporadycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos tego co pisze truegrand o ratingach: dlaczego ta gra do cholery w ogóle łączy ludzi z rat 300 z tymi co mają 700. To tak głupie jak całe konami. Ktos ma 300 dostanie kolesia który go znindżuje zero funu.

Możesz sobie wybrać że grasz tylko z graczami z podobnym ratingiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie zapraszamy do zapisów do czwartego już sezonu pes 2016 ps4 w największej lidze w Polsce. W tym sezonie gramy reprezentacjami , zapisy potrwają do środy wieczorem.

www.pes.com.pl

Edytowane przez robak76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ostatnio zauważyłem że mecze są z góry ustawione. Mecz jest nastawiony na 1 wygranego. Jeżeli jest to twój przeciwnik, wtedy magicznie wychodzą mu wszystkie akcje, do tego bramki wpadają z najgorszej sytuacji. Nawet C. Ronaldo i L Suarez w max formie pudłuje wszystkie strzały w takiej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi