Skocz do zawartości
ONE

Co ostatnio czytałeś(aś), co czytasz? Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo polecam książke pt. "Jestem Kibolem", napisana jest w bardzo ciekawy sposób, przyjemnie się ją czyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trylogia Husycka Sapkowskiego. Jeśli ktoś liznął Pięcioksiąg Wiedźmiński to nie może tego pominąć. Wspaniała, wciągająca opowieść, pełna przemocy, miłości, politycznych intryg, wojny i typowego u Sapkowskiego, wpadania z deszczu pod rynnę. Idzie zima, brać i czytać :happy: !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

king - cujo, lśnienie, to

Powiem szczerze, że Lśnienie to była moja pierwsza książka Króla i jest mega klimatyczna! Film tego nie odzwierciedla nawet w 50%, natomiast TO to według mnie druga po Lśnieniu najlepsza książka Kinga :) Polecam gorąco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrz i Małgorzata - moim zdaniem najlepsza proza, jaką dane mi było dotąd przeczytać (a czytam już na prawdę długo;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mroczna Wieża Kinga jest warta uwagi...dla tych co nie lubią czytać książek aż tak bardzo to jest też komiks...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę symultanicznie - raz "Krótką historię czasu" Hawkinga a raz "Taniec ze smokami" Martina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście polecam książki Jose Saramago - trzeba tylko przyzwyczaić się do specyficznej formy narracji i konstrukcji tekstu (choć właśnie to te specyficzne cechy tak bardzo mi się podobają w jego prozie). Z licznych jego dzieł, szczególnie polecam: "Baltazara i Blimundę", "Ewangelię według Jezusa Chrystusa" i "Rok śmierci Ricarda Reisa".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie: Andrzej Pilipiuk 'Szewc z Lichtenrade"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem Hawkinga i szczerze polecam.

Teraz czas na dokończenie "Polactwa" Ziemkiewicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wstyd przyznać, dopiero teraz przeczytałem "Ojca Chrzestnego" M. Puzo i jestem pod wrażeniem o ile lepsza jest książka od filmu (choć to zazwyczaj normalne, ale film był świetny, a książka to lata świetlne nad filmem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mroczna Wieża Kinga jest warta uwagi...dla tych co nie lubią czytać książek aż tak bardzo to jest też komiks...

Przymierzam się do czegoś dłuższego, a że książki kupuję to mam proste pytanie - warto ? wciąga ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wstyd przyznać, dopiero teraz przeczytałem "Ojca Chrzestnego" M. Puzo i jestem pod wrażeniem o ile lepsza jest książka od filmu (choć to zazwyczaj normalne, ale film był świetny, a książka to lata świetlne nad filmem)

Mam sporą listę do nadrobienia i polecam Ci książkę "Sycylijczyk" również Mario Puzao. Sam zabiore się za nią dopiero w przyszłym roku bo teraz mam niezłą listę do nadrobienia. Od osób które czytały dowiedziałem się, że jest ona nawet lepsza od początków Michaela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autobiografię Bear Grylls. Człowiek który jest najbardziej znanym Survival 'owcem chyba. Prowadzi programy o przetrwaniu w każdym zakątku świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak...jak usiadłem przy Mrocznej Wieży to po prostu nie mogłem się oderwać...polecam wszystkie części i nawet komiksy od Marvela...

Na początku myślałem że to będzie tylko jakieś westernowe fantasy napisane przez Kinga ale potem po prostu szczena mi opadła...nie bede spoilerował i powiem tylko tyle...książki warte każdego grosza i każdej sekundy przy nich spędzonych...

Edytowane przez TRaCeGuitar
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zmarł Borys Strugacki. Każdemu polecam jego (i jego brata) książki ze sławnym "Piknikiem na skraju drogi" na czele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piknik jest spoko ale zdecydowanie przereklamowany przez tego calego stalkera. Maja duzo lepszych knig :) Moja ulubiona to "trudno byc bogiem", mam do tej ksiazki duzy sentyment. Powstala tez swietna gra na jej podstawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak...jak usiadłem przy Mrocznej Wieży to po prostu nie mogłem się oderwać...polecam wszystkie części i nawet komiksy od Marvela...

Na początku myślałem że to będzie tylko jakieś westernowe fantasy napisane przez Kinga ale potem po prostu szczena mi opadła...nie bede spoilerował i powiem tylko tyle...książki warte każdego grosza i każdej sekundy przy nich spędzonych...

Co prawdwa przeczytałem tylko pierwszą część, ale mnie nie wciągnęła. Kiedyś jednak na pewno sięgnę po kolejne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedynek z Syberią - świetnie napisana relacja z wyprawy przez Syberię. Jak ktoś nie lubi czytać ;) jest również dostępny audiobook, którego bardzo przyjemnie się słucha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie "Tropicie" - Orson Scott Card, oraz Władca lodowego ogrodu - 3 tom Grzędowicza:)

Dla fanów fantastyki gorąco polecam książki Carda (mój ulubiony autor) jak i też całą serie Grzędowicza o Drakkeinen'ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

do połowy nuda straszna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katuję wszystko od Stephena Kinga.

Ostatnio zakończyłem powrót do "Miasteczka Salem", które ostatnio czytałem ok 7-8 lat temu, nie skłamię jeśli przyznam, że i tym razem włosy na głowie jeżyły się gęsto, ba nawet gęściej niż za małolata.

Ostatnio przeczytałem też od niego; Pod kopułą, Łowca snów, Podpalaczka, Lśnienie oraz Worek kości.

W kolejce czeka przede wszystkim Bastion, do które zabiorę się pewnie jutro oraz To, będzie to moje drugie podejście do tej książki, bo niestety wiek i wyobraźnia młodego amatora książkowych horrorów zrobiła swoje i namiętnie zakończyła mój romans z literaturą hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi