Skocz do zawartości
ONE

Co ostatnio czytałeś(aś), co czytasz? Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam straszną jazdę na Jacka Komudę jak ten koleś zajebiście pisze!!!!!!!!!!

za mną czarna szabla i opowieści z dzikich pól a teraz jadę Bohuna... Ale mnie te klimaty kręcą a koleś jest bezbłędny!!! Polecam w 100% jego książki o tematyce kozaków i XVII wiecznej rzeczypospolitej !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio miałem przyjemność przeczytać "Krainę Wódki" chińczyka MO YANA. Drapieżna satyra ustroju chińskiego, a przy okazji oryginalnie napisana powieść. Mo Yan pokazał się jako wybitny warsztatowo pisarz. Powieść w pewnej chwilii zmienia się w podręcznikową powieść epistolarną, co świadczy o odwadze i pewności siebie autora. Główny wątek skupia się na detektywie (chyba), który wyrusza do Alkoholandii, by sprawdzić plotkę, która mówi, że w owej krainie praktykuje się kanibalizm, dalej kompletna psychodelia... Nasz śledczy nie odróżnia snu od jawy, jest pewien iż za jego kiepską kondycje psychiczną odpowiadają podstępni kanibale, którzy odurzają go itd. Powieść bardzo odważna, dobrze przełożona i naprawdę genialnie napisana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj właśnie skończyłam czytać książkę J.K.Rowling "Trafny wybór". Wciągająca i dobrze napisana.

A niedawno obejrzałam "Kod DaVinci" i mam ochotę na coś z Robertem Langdonem. Mam akurat "Zaginiony symbol" Dana Browna więc wybór prosty na co przeznaczę wolny czas po nowym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OPERACJA ARGO to drugie dno incydentu polityki zagranicznej USA i jej służb specjalnych CIA. Książka świetna, a film po książce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam straszną jazdę na Jacka Komudę jak ten koleś zajebiście pisze!!!!!!!!!!

za mną czarna szabla i opowieści z dzikich pól a teraz jadę Bohuna... Ale mnie te klimaty kręcą a koleś jest bezbłędny!!! Polecam w 100% jego książki o tematyce kozaków i XVII wiecznej rzeczypospolitej !

A jak zaje***cie opowiada...

Też coś mnie ostatnio na niego wzięło - polecam "Opowieści z Dzikich Pól"

Pozatym, polecam dwie ciekawe pozycje - "Nasz mały PRL. Pół roku w M-3 z trwałą, wąsami i maluchem" oraz "Historia brudu"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam by się skusił na tego Komudę ale pisze on chyba skomplikowanym językiem. Trzeba się mocno skupić przy czytaniu. Widziałem fragment i chyba nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie zaczynam czytać Mario Puzo Ojciec Chrzestny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie czytam Ogrody Księżyca z Malazańskiej Księgi. Czyta się trochę powoli ale chyba warto bo książka w miarę ciekawa. chociaż jestem bardziej zwolennikiem miecza i stali jak u Martina a nie takiej dużej ilości magii.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra Endera - nawet nie wiem kiedy przeczytałem pierwsze 60 stron, czyta się szybko i przyjemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra Endera - nawet nie wiem kiedy przeczytałem pierwsze 60 stron, czyta się szybko i przyjemnie.

O tak!!! Świetna książka. Kontynuacja zresztą też jest OK, a do tego jeszcze polecam Sagę Cienia jako uzupełnienie historii.

Ja też obecnie czytam Carda tyle, że "Pamięć Ziemi". Nie najgorsza, choć do Endera jej daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniała książka, tyle w niej głębi. Nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie film ( jeszcze 300 dni ). Wszystkim polecam "Grę Endera".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czyjego to jest autorstwa?

Ja od dłuższego czasu zaczytuje się w Neilu Gaimanie, ostatnio skończyłem "Nigdziebądź"(serdecznie polecam) oraz jestem w trakcie "Amerykańskich Bogów" obie bardzo dobre, polecam sprawdzić. Wczoraj zacząłem "Władcę Much" Goldinga i muszę przyznać że też bardzo ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@woj0s, o tak, Gaiman to genialny pisarz. Polecam też powieść, którą napisał razem z Pratchettem- "Dobry Omen" oraz powieść grozy napisaną w konwencji opowiadania dla dzieci "Koralina".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tjhick - oczywiście język jest bardzo trudny... ale jest zamiennik który polecę i jest prościej napisany, czyli Jacek Piekara "charakternik" - bardzo dobra książka w tym klimacie... Co nie oznacza że jest łatwa w odbiorze - co to, to nie... Najprostrze w tym klimacie jest ogniem i mieczem ale to bajeczka do dorosłego języka jakim się posługują w/w pisarze którzy są fascynatami czasów kozaczyzny zaborowskiej (któej to i ja jestem fanem ;) )

zresztą jakbym miał kupić jakiegokolwiek assasina to zapewne osadzonego w czasach XVII wiecznej RP :)

Edytowane przez zdun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Tańcze ze Smokami od kilku dni ^^ Po zakończeniu 2. sezonu "Gry o tron" zacząłem czytać cała sagę. Czasu na czytanie mało, bo wiele innych ciekawych obowiązków jest, ale jakoś dotarliśmy do tego piątego tomu ^^ Polecam jak coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna saga. Kończę ostatni tom tj Taniec ze Smokami cz2 i naprawdę niesamowita opowieść. Ciekaw jestem ile będziemy czekać na ostatnie dwa tomy. Martin jest w podeszłym wieku i obawiam się że może nie dożyć. P.S. Ile stron mają pieśni ? Czytem przez Kindla i tylko procent przeczytanej książki jest a nie nr stron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna saga. Kończę ostatni tom tj Taniec ze Smokami cz2 i naprawdę niesamowita opowieść. Ciekaw jestem ile będziemy czekać na ostatnie dwa tomy. Martin jest w podeszłym wieku i obawiam się że może nie dożyć. P.S. Ile stron mają pieśni ? Czytem przez Kindla i tylko procent przeczytanej książki jest a nie nr stron.

W sensie, ile stron mają poszczególne tomy? Około tysiąca każdy (trzeci, czwarty i piąty są podzielone na dwie części, jak pewnie wiesz). Taniec łącznie ma chyba więcej, koło 1200-1300. No na "Winds of Winter" to poczekamy chyba do 2015 roku :/ Przynajmniej do tego czasu HBO z serialem się wyrobi ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sensie, ile stron mają poszczególne tomy? Około tysiąca każdy (trzeci, czwarty i piąty są podzielone na dwie części, jak pewnie wiesz). Taniec łącznie ma chyba więcej, koło 1200-1300. No na "Winds of Winter" to poczekamy chyba do 2015 roku :/ Przynajmniej do tego czasu HBO z serialem się wyrobi ^^

Dokładnie, czyli wyszło około 5 tys stron :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tjhick - oczywiście język jest bardzo trudny... ale jest zamiennik który polecę i jest prościej napisany, czyli Jacek Piekara "charakternik" - bardzo dobra książka w tym klimacie... Co nie oznacza że jest łatwa w odbiorze - co to, to nie... Najprostrze w tym klimacie jest ogniem i mieczem ale to bajeczka do dorosłego języka jakim się posługują w/w pisarze którzy są fascynatami czasów kozaczyzny zaborowskiej (któej to i ja jestem fanem ;) )

zresztą jakbym miał kupić jakiegokolwiek assasina to zapewne osadzonego w czasach XVII wiecznej RP :)

kozaczczyzna zaporowska a nie zaborowska :P

ksiazka Piekary jest troche inna niz to co pisze Komuda, w ksiazkach Komudy prozno szukac fantasy czy science fiction jak to jest u Piekary

no i nie trzeba sie bac Komudy, to ze pisze jezykiem jaki byl w uzyciu w opisywanych przez niego czasach jest tylko plusem, ciezko zeby pisal wspolczesnym jezykiem i co najwazniejsze pisze on bez zadnych uproszczen czy niedopowiedzien .. jak jest kurwa to jest kurwa a nie jakas tam ladacznica, i nie ma tak jak u Sienkiewicza ze conajwyzej szlachcic sie opil, u Komudy jest opisany nawet jak pili, co pili (w przypisach nawet jest jak nazwywano takich co chlali), czym placili, jak chodzlili do zamtuzow, jak sie kochali

zreszta wiele wiele rzeczy jest wysjanionych w przypisach, ktore naprawde zajmuja sporo miejsca i jest tam masa rzeczy wytlumaczona, poczawszy od tlumaczen laciny, po tlumaczenie roznych wydarzen ot przyklad jak czytamy ksiazke, jest bitwa, wlasciwie to krajobraz po bitwie, ktorys z towarzyszy husarskich lezy przy swoim okaleczonym koniu, placze, dobija go a potem sam siebie .... i w przypisie masz na pol strony wytlumaczone poczawszy od tego ze takie historie naprawde mialy miejsce, dlaczego kochali swoje konie ponad zycie, ile kosztowaly, jaka na nich jezdzono (inaczej niz w reszcie Europy czego nam zazdroszczono) a skonczywszy na tym jaka rasa koni byla chetnie uzywana podczas bitew (ktorej nomen omen juz nie ma)

takze, wiele rzeczy o owczesnym swiecie mozna sie dowiedziec, o owczesnej Polsce, o zwyczajach, a przy okazji przeczytac naprawde zajebiscie napisane historie .... historie dla twardych chlopow :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedokończone opowieści, świetna książka, lubię takie klimaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, Kończę swoje zapasy z biblioteczki, ktoś podrzuci coś ciekawego z gatunku sci-fi lub post apokaliptycznego? Bliżej mi ku temu drugiemu. Z góry dzięki za wskazówki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi